Speeldag
Speeldag 18

Het pleit is beslecht, de strijd gestreden: Degrieck Peter is kampioen van Kortemark! In zijn laatste partij van het seizoen versloeg hij overtuigend Guy Agten. Vooraf was rond deze partij heel wat mist gespuid, vooral door Didier, over welke opening zou gespeeld worden. Toch kon Guy het niet laten om zijn favoriete 1.b4 te spelen. Peter liet zich niet meeslepen, maar kreeg het toch eventjes benauwd toen zijn tegenstander nogal driest voorwaarts stormde. Het bleek een storm in een glas water te zijn! Toen het aanvalsgeweld was geluwd stond zwart duidelijk beter en eventjes later was het over en out toen wit zijn toren cadeau deed.
Vice-kampioen Didier en Dirk Vandamme hielden elkaar lange tijd in evenwicht. Toen Dirk twee zetten in de verkeerde volgorde speelde, kon Didier via een aftrekschaak een paard winnen. De rest was uitstel van executie en een makkelijk eindspel voor Didier.
Roger Missinne walste over Gino en verzekert zich hiermee van het behoud.
Geert Delarue verloor dan weer tegen Frederik Taelman en keert na een jaartje in eerste terug naar de tweede klasse. Zijn plaats wordt ingenomen door Fernand Decaestecker.
Hiermee heeft het schaakjaar 2011 bijna al zijn geheimen prijsgegeven; er staan nog een viertal inhaalpartijen geprogrammeerd en het voorbije jaar is geschiedenis. Traditiegetrouw worden de winnaars in de bloemetjes gezet en ook dit jaar doen we dit in Salons Ten Boogaerde. De definitieve datum ligt nog niet vast. Via email en de site zullen jullie tijdig verwittigd worden. De afwezigen op ons kampioenenbal zullen weer eens ongelijk hebben!

Speeldag 17

Leider Peter Degrieck nam het op tegen Gino Casteleyn, een inhaalpartij van de tweede speeldag. Gino was op zijn sokken opgeklommen naar de derde plaats in het klassement en Peter verwachtte een zware partij met veel vuurwerk. Het werd voor de leider het kortste partijtje van het seizoen. Van de Siciliaanse opening had Gino duidelijk geen kaas gegeten en hij ging dan ook op de tiende zet reeds hopeloos in de fout. Vijf zetten later werd de onfortuinlijke speler genadeloos matgezet. Met nog één match voor de boeg volgende week, heeft Peter Degrieck genoeg aan een remise tegen Guy Agten om kampioen van Kortemark te worden!
In de degradatiestrijd deelden Paul en Dirk broederlijk de punten, alhoewel beiden de winst lieten liggen.
Ook Roger en Geert streden voor wat ze waard waren om toch maar in eerste te mogen blijven. De strijd op het bord was nog niet voorbij toen uw reporter ter plaatse naar huis moest. Roger stond een paard voor, maar had moeite om een bres te slaan in Geerts verdediging.


In tweede klasse werden de laatste partijen van dit seizoen afgewerkt. Fernand Decaestecker was al langer zeker van de titel, enkel wie beslag zou leggen op het zilver was niet duidelijk. Hiervoor waren nog drie kandidaten in de running zijnde Werner, Mathias en Mario. Uiteindelijk was het Werner die het laken naar zich toe trok. Hij versloeg in een kwartiertje zijn dichtste concurrent Mathias, die eerder op de dag Mario van het podium had gemept.
Werner Maertens mag kampioen Fernand vergezellen naar eerste klasse. Hij verkiest er echter voor om nog een jaartje in tweede te rijpen en daar kunnen we hem geen ongelijk in geven.


Langs deze weg wil ik ook meedelen dat we 'hoogzwanger' zijn van een nieuwe site. Daar gaan jullie heel binnenkort meer over horen.

Speeldag 16

Als Guy Agten met wit aan de bak moet, dan kun je er donder op zeggen dat zijn eerste zet b4 wordt. Ook Roger Missinne ontsnapte er niet aan. Voor wie het niet kent komt deze zet nogal verwarrend over en de meesten laten zich vangen door het witte spelletje mee te spelen, zo ook Roger die in geen tijd tegen een grote materiële achterstand aankeek. Ook voor Roger is het nu vijf voor twaalf en zal hij een tandje moeten bijzetten als hij ook volgend jaar nog in eerste wil spelen.
Peter moest tegen Frederik en hij was er niet gerust in: Vorig jaar verloor Peter immers de titel door te verliezen van Frederik. Peter was op zijn hoede en zijn rivaal kwam met een soort Frans op de proppen. Aanvankelijk ging de match gelijk op, toen Frederik op zet dertien(!) rokeerde en zijn paard cadeau deed, kon Peter freewheelen naar winst. Met nog twee speeldagen voor de boeg neemt Peter de leiding over van Didier, maar de beslissing over de titel zal pas op de laatste speeldag vallen?


In tweede verloor Emiel zijn laatste partij tegen Werner, die eerst met de dame van de jonge snaak aan de haal ging en hem kort daarna mooi mat zette midden op het bord.
Van kampioen Fernand bereikte ons minder goed nieuws; hij werd het slachtoffer van een hartaanval. Langs deze weg wenst het bestuur en de leden van de schaakclub Fernand dan ook een zéér spoedig herstel toe en we hopen hem zo vlug mogelijk terug achter het bord te zien.

Speeldag 15

Doordat Didier vorige week al speelde en revanche nam voor zijn nederlaag in de heenronde tegen Guy Agten, moest Peter wel winnen van Roger om zijn kansen voor de titel gaaf te houden. Roger begon met een nogal drieste aanval met zijn dame en moest langzaamaan wijken terwijl Peter zijn stukken ontwikkelde. Wit vocht voor wat hij waard was, maar torenverlies in het middenspel betekende nogal snel verlies van de partij met een logische zege voor Peter.
Paul Laperre slaagde erin om de puntjes bij zich te houden in het rechtstreekse degradatieduel tegen Geert Delarue. Paul was in het middenspel een kwaliteit voorgekomen en kon uiteindelijk in het eindspel een piondoorbraak forceren. Welgekomen puntjes voor onze voorzitter, die ondanks deze zege zal moeten knokken om in eerste te blijven.
De partij tussen Dirk 'Belgacom' en Gino 'Packo' was op zijn minst bizar te noemen. Beide spelers waren in een eindspel verzeild met elk een paard en loper en een tros pionnen. Gino stond mijns inziens gewonnen, omdat hij de stelling van Dirk kon binnenvallen en Dirk weinig kon terugdoen en bovendien een slechte loper had. Gino had blijkbaar iets anders gezien of beter niet gezien, want hij verloor zijn paard en met een stuk achter ook de partij. Schaken is een rare sport!


In tweede eindigde de partij tussen Mario Verbanck en Emiel Puype op een overwinning voor de eerste. Lange tijd ging het gelijk op, tot Emiel ergens halverwege het Noorden verloor en Mario met serieus overwicht de partij deed winnen.
In tweede blijft het spannend; het blijft koffiedik kijken naar wie kampioen Fernand naar eerste gaat vergezellen.

Speeldag 14

The Clash of the Titans zoals het Didier het vooraf zo mooi wist te zeggen, is geëindigd op een nederlaag voor hem. Didier was nochtans heel zelfzeker aan de match begonnen. Vooraf kondigde hij aan dat hij zou zondigen tegen de openingsregels door vroeg zijn dame in het spel te brengen en alzo de ontwikkeling uit te stellen. Hij hield woord door de Skandinavische opening op het bord te brengen. Het Skandinavisch is zeker geen slechte opening, maar het is nogal risicovol voor zwart. Didier was duidelijk goed voorbereid en blitzte zijn eerste tien zetten. Peter kwam de opening goed door, maar kwam op zet veertien een pion achter. Een pion die het spel echter definitief deed keren in Peters voordeel; Didiers dame werd opgejaagd, Peter ontwikkelde zijn stelling en voerde de druk op. Bij een dubbele aanval met de dame, zag Didier niet dat zijn loper in stond. Didier vocht nog voor wat hij waard was, maar was kansloos in het eindspel waar Peter met een loper meer geen problemen meer had. Met nog vier speeldagen voor de boeg, doet Peter een goede zaak in de strijd om de titel. Maar de prijzen zullen ook hier pas aan de meet verdeeld worden.
In de degradatiestrijd deed Geert dan weer een goede zet door van rechtstreekse concurrent Dirk te winnen.
Frederik klopte Roger in een gelijkopgaande partij, waar het in 'Den Hoek' te doen was? Beide heren kunnen ongetwijfeld meer uitleg verstrekken?
Guy Agten duwde voorzitter Paul verder in de miserie; Paul komt nu wel in heel acuut degradatiegevaar.


In tweede klasse maakte kampioen Fernand brandhout van eerste achtervolger Matthias. Matthias had zijn dag niet, want eerder die morgen liep hij over Emiel en slaagde er dan nog in om pat toe te staan.
Werner verloor kansloos van Mario, die achter de dame van Werner zat (die op het bord) en ze uiteindelijk kon vangen.

Speeldag 13

Voor de verandering beginnen we eens met het verslag van 2de klasse en daar is een goede reden voor: Vijf speeldagen voor het einde van de competitie is de kampioen in tweede reeds gekend. Fernand Decaestecker is de naam en schaken moeten we hem dus niet meer leren. Fernand stak er met kop en schouders bovenuit en mag het volgend jaar eens proberen bij de grote jongens. Namens het bestuur een dikke proficiat! Fernand had op deze dertiende speeldag nog één overwinning nodig en daar lukte hij wonderwel in. Het slachtoffer van dienst was Emiel Puype. Na zijn kampioenenpartij speelde Fernand nog eens tegen Emiel, maar dit keer kreeg hij het deksel op zijn neus. Een terechte zege voor Emiel, die loskomt van de laatste plaats.
Wie het tweede ticket naar eerste gaat halen is nog lang niet duidelijk. Voorlopig heeft Werner de beste papieren na een nipte zege tegen Mathias.


In eerste klasse eindigde het duel tussen Gino en rode lantaren Geert op een zege van Gino. Lange tijd was het onduidelijk wie het voordeel had, tot Gino resoluut met zijn loper de koningsstelling van Geert ondermijnde. Bij Geert was het alle hens aan dek en een verkeerde berekening in het eindspel deed hem de das om.
Voorzitter Paul en bestuurslid Peter knokten voor wat ze waard waren. De partij leek in remise te verzandden, tot Paul dacht een open lijn te kunnen nemen met zijn dame. Onmiddellijk pareerde Peter met zijn toren, nam de lijn en het initiatief over en kon de voorzitter na heel wat zwoegen mat zetten.
Didier moest het opnemen tegen Frederik de onvoorspelbare. Met Frederik weet je immers nooit; de ene keer gaat hij de partij van zijn leven spelen en de andere keer doet hetgeen hij op het bord brengt pijn aan de ogen! Dit keer was het, een geluk voor Didier, het tweede. Offeren kan leuk zijn, maar het moet nog wel iets opleveren, anders heb je er geen moer aan. Na Frederiks offerronde stond hij materiaal achter en had een belabberde stelling. Didier kon deze partij dan ook winnend afsluiten. Volgend week zal het wellicht(?) niet zo makkelijk lopen want dan staat de titanenstrijd Didier-Peter op het programma, een match die de titelstrijd in een beslissende plooi kan brengen...

Speeldag 12

Op de twaalfde speeldag stonden Guy Agten en Gino Casteleyn met getrokken messen tegenover elkaar. Guy pakte uit met zijn traditionele openingszet b4, had lange tijd het initiatief maar verloor ergens halfweg het Noorden en meteen ook de partij.
Leider Didier had een makkelijke zondag tegen Roger die de avond voordien op de lappen was geweest. Volgens Didier won hij eerst de kwaliteit en daarna de kwantiteit.
Achtervolger Peter had een taaie klant (zoals steeds) aan Dirk Vandamme. Dirk kwam wat moeizaam uit de opening, vocht terug en dirigeerde lange tijd het spel door voortdurend mat te dreigen op de laatste rij. Peter vond gelukkig voor hem steeds een uitweg uit zijn benarde positie. Toen Dirk een pion vooruitschoof om zijn aanval te versterken, maakte zijn tegenstander de wedstrijd af met een droge mat in drie.


In tweede klasse ontsnapte Fernand aan een nederlaag tegen Werner Maertens. Werner dolde met zijn tegenstander, maar kon het helaas niet afmaken. Op het einde gaf hij op, terwijl er nog remise in zat. Door die zege komt de kampioenstitel van Fernand wellicht niet meer in gevaar. Deze sympathieke jongeling kan vanaf nu beginnen sparen voor zijn traktaat op ons kampioenenbal!
Mario is slecht begonnen aan het nieuwe schaakjaar; ook nu verloor hij weer kansloos tegen Emiel Puype, die verlost van zijn krukken, speelde als een leeuw.

Speeldag 11

Op deze druilerige zondagmorgen was het inhalen geblazen bij Toren '75. Geert Delarue behaalde zijn eerste overwinning van het seizoen en dat tegen Frederik Taelman, nochtans geen doetje. Veel van de partij heb ik niet gezien, want ik was wat aan het oefenen tegen gelegenheidssparringpartner Guy Agten. Geert had al vroeg in de partij de beste stelling, waar (winst)muziek inzat, maar je moet het natuurlijk 'zien'. En Geert zag het Licht!
Roger en Gino vochten onderling een duel uit op het scherpst van de snee. Uiteindelijk was het Gino die de puntjes mee naar huis nam en die kan hij gezien zijn klassering goed gebruiken.
De spannendste partij van deze inhaaldag was de voortzetting van de afgebroken partij tussen Didier en Dirk. Didier stond één luttel pionnetje voor bij de start van de wedstrijd. Een surplus die hij na enkele zetten kwijt was toen Dirk één van zijn pionnetjes kon veroveren. In een volslagen remise-eindspel maakte Dirk een vreselijke blunder en Didier nam het geschenk dankbaar aan. Deze winstpartij brengt kampioen Didier opnieuw alleen aan de leiding, weliswaar met één partij meer gespeeld dan dichtste achtervolger Peter Degrieck.


In tweede klasse heeft Mathias Deceuninck de start van de terugronde zeker niet gemist: Hij behaalde twee mooie (en makkelijke?) overwinningen tegen respectievelijk Mario Verbanck en Emiel Puype.
Emiel had zijn dagje niet, want hij verloor ook nog eens van Werner Maertens, maar hij had één goed excuus: Zijn lichte handicap opgelopen toen hij van zijn stoel viel tijdens een partijtje schaak of was het dan toch van die verkeerd uitgepakte tackle tijdens een voetbalwedstrijd?

Speeldag 10

Bij de start van het nieuwe jaar wil ik langs deze weg iedereen een zalig en een gelukkig 'schaak'jaar toewensen. Toren '75 gaf vorige week de aftrap van het nieuwe jaar met de traditionele blitzcompetitie. Voor vele spelers kwam de blitz te vroeg, want slechts een zevental schakers geraakten tijdig uit hun bed die 2de januari!
De afwezigen hadden ongelijk want het was een amusante en spannende bedoening: Na twaalf partijen, er werd een heen- en een terugronde gespeeld, werd Peter Degrieck tot algemeen overwinnaar gekroond en was Emiel Puype de beste van tweede klasse. Hiermee volgt Peter Guy Agten op, die dit jaar strandde op een zucht van de titel.


Onder de tweedeklassers was het zo mogelijk nog spannender: Mario Verbanck en Emiel Puype eindigden beiden bovenaan en mochten onder elkaar uitmaken wie met de drankbonnetjes ging lopen. Emiel leek Mario makkelijk baas te kunnen, maar blunderde dan zijn dame weg. Nu had Mario de zege binnen handbereik, maar hij had reeds heel wat tijd verbruikt en ging alsnog door zijn vlag. Van een anticlimax gesproken!
Op de eerste speeldag van de terugronde hielden Dirk en Roger elkaar in evenwicht; na een harde strijd verzandde de stelling in een vesting waar heen doorkomen aan was, vandaar deze logische remise.
Frederik Taelman en Gino Casteleyn hielden lange tijd gelijke tred met elkaar. Frederik verkreeg voordeel in het eindspel en kon alsnog het laken naar zich toe trekken.
Peter had weinig moeite met Geert die op de twaalfde zet een jammerlijke blunder maakte en de boeken kon dichtdoen.
Zijn grootste concurrent voor de titel Didier walste over Paul Laperre, die zijn dagje niet had. Maar ook Didier is te kloppen: In een inhaalpartij die gespeeld werd tijdens het kerstverlof, moest hij zijn meerdere erkennen in Guy Agten. Wat betekent dat de titelstrijd opnieuw open ligt en zo hebben we het graag (vooral ondergetekende).

Inhaaldag I2

Paul Laperre heeft terug aangeknoopt met de overwinning. Hij won oververdiend zijn afgebroken partij tegen jeugdleider Dirk Vandamme. Vanuit een hopeloze situatie hoopte Dirk op nog wat tegenspel, maar helaas pindakaas!
Guy Agten, vorig jaar nog in tweede klasse, haalde het van Frederik in een hard bevochten partij waarin beide kompanen lange tijd gelijke tred met elkaar hielden. Frederik is duidelijk aan een minder jaar bezig, hoog tijd dat hij wakker schiet, want zijn plaats is niet aan de staart van het klassement!
Didier had een taaie klant in de persoon van Gino. Gino bood lange tijd deftig weerwerk, maar moest uiteindelijk de duimen leggen tegen de méér ervaren eindspelspeler die Didier wel is. Volgende week staat opnieuw een inhaaldag gepland.


In tweede klasse werd de laatste partij van het seizoen betwist tussen leider Fernand en rode lantaren Emiel. Emiel was wat moeilijk uit zijn bedstede gesukkeld, maar achter het bord was hij wel klaarwakker. In een leuke partij hielden beide spelers elkaar in evenwicht en Emiel kon zelfs gewonnen hebben, maar hij greep jammer genoeg de aangeboden kans niet.
De heenronde in tweede klasse is voorbij en naar mijns inziens is alles nog mogelijk: Fernand torent wel boven de rest uit, maar ook hij is te pakken en zal zeker nog punten laten liggen. Het is koffiedik kijken naar wie beslag gaat leggen op de tweede plaats die recht heeft op een plaatsje in eerste klasse volgend jaar. Iedereen kan hier immers van iedereen winnen of verliezen!

Speeldag 9

Het nieuws van deze negende speeldag was wel dat onze voorzitter Paul Laperre zijn eerste overwinning van het seizoen behaalde. In een vooruitgeschoven partij kwam Paul in de opening een stuk voor tegen Gino, die duidelijk zijn dagje niet had. Het duurde nog een tijdje voor hij zich gewonnen gaf, maar het overwicht van Paul was te groot.
De partij tussen Peter en Guy ging lange tijd gelijk op. Guy had er een Siciliaanse opening van gemaakt en speelde lange tijd gezonde zetten. Jammer genoeg verloor hij eventjes zijn concentratie en blunderde een paard weg, de zet erop een toren en toen was het echt niet moeilijk meer voor Peter om zijn achtste overwinning van het seizoen binnen te rijven.
Grote concurrent Didier had zijn handen meer dan vol met Dirk Vandamme. De partij werd afgebroken met licht materieel voordeel voor Didier: één pionnetje. De volgende speeldag staat een inhaaldag gepland, allen daarheen!


In tweede klasse keken Werner en Fernand elkaar (diep) in de ogen. Fernand leek het makkelijk te halen en ontsnapte ternauwernood aan mat. Na heel wat zweetdruppels gelaten te hebben, haalde Fernand toch nog de volle buit binnen.
In de partij tussen Mario en Matthias werd Mario van het kastje naar de muur gespeeld en werd hij in geen tijd mat gezet. Het boek met de schaaklessen van Bobby Fischer begint voor Matthias zijn vruchten af te werpen...

Speeldag 8

De wedstrijd tussen Geert Delarue en Roger Missinne ging lange tijd gelijk op, toch was het Roger die aan het langste eind trok, toen Geert een stuk wegblunderde. Naast Paul Laperre wacht ook Geert Delarue nog steeds op de eerste overwinning van het seizoen.
De partij tussen Dirk Vandamme en Paul Laperre was nog bezig toen ik de 'schaakarena' verliet, Paul was wel in het voordeel want hij stond één pionnetje voor.


De topper tussen Fernand en Mario eindigde in het voordeel van Fernand. Hij was er immers in geslaagd om de dame van Mario op te sluiten, eerlijkheidshalve moeten we er wel bij vertellen dat Mario enkele zetten voordien een paard kon winnen. Gelukkig voor Fernand zag hij het niet!
Emiel en Werner speelden een knotsgekke wedstrijd: Eerst leek Werner Emiel te overspelen en een makkelijke zondagvoormiddag te hebben, maar om de één of andere reden(?) slaagde Werner er niet in om het af te maken. Emiel haalde zelfs een nieuwe dame en nu was hij het die het verzuimde om zijn tegenstander de doodsteek te geven. Uiteindelijk werd nog pat gespeeld en deelden beide spelers de punten, maar of ze daar blij mee moeten zijn?
Matthias voelde de hete adem van het examenspook naderen en speelde een vooruitgeschoven partij tegen Werner. Werner speelde in deze partij beter en won overtuigend. In tweede klasse lijkt iedereen van iedereen te kunnen winnen, daarom is het zeker nog te vroeg om voorspellingen te doen i.v.m. de titel.

Speeldag 7

Het clubblad van Roeselare moest deze week af, vandaar deze late update. Mijn excuses hiervoor. In de wedstrijd tussen Paul Laperre en Gino Casteleyn ging de strijd lange tijd gelijk op. Eenmaal bij het eindspel aanbeland stond Paul plots gewonnen en toch slaagt hij er nog in om dit te verknoeien. Ik begin me nu toch serieus af te vragen of Paul niet meer wil spelen in eerste?
Geert Delarue weerde zich als een duiveltje in een wijwatervat tegen de ongeslagen leider Didier. Hij kwam naar het einde toe één pionnetje achter en probeerde dan zijn tegenstander met eeuwig schaak naar remise te leiden. Jammer genoeg lukte dat niet, Didier Wydooghe is niet voor niets de kampioen van onze club.
Roger en Guy speelden een leuke gelijkopgaande wedstrijd tot Roger zijn dame liet instaan. Dat moet je natuurlijk niet doen bij Guy, die het geschenk dankbaar aannam.
In de match tussen de nummers twee en drie uit de eindstand van vorig jaar, kwam Peter beter uit de opening en wist onderweg twee pionnetjes mee te grabbelen. Enkele zetten later moest hij er al weer eentje inleveren. Frederik wou van geen opgave weten, toen hij nog wat morele SMS-steun kreeg van het thuisfront: "Kom op schat, je kunt het!", begon hij zich nog hardnekkiger te verdedigen. Het was kwart voor één toen Peter eindelijk een bres had geslagen in zijn verdediging en Frederik mat kon zetten. Ik hoop dat Frederik thuis nog binnen mocht komen...

Inhaaldag I1

In eerste was het inhalen geblazen. In de wedstrijd tussen de nummers één en drie van vorig jaar was het opnieuw Didier Wydooghe die met de bloemen ging lopen. Frederik bood aanvankelijk sterk tegenspel maar één verkeerde berekening en zijn stelling zakte als een kaartenhuisje in elkaar.
In de andere partij won Peter redelijk makkelijk van Roger, die al vroeg met een vervelende dubbelpion zat opgescheept en eventjes later gratis en voor niets een stuk wegblunderde.


Dè verrassing van de speeldag viel echter te noteren in tweede, waar Matthias zowaar de broek afdeed van de ongeslagen leider Fernand. Fernand was er in geslaagd om zijn dame na een vijftal zetten te verspelen, waarschijnlijk een nieuw Kortemarks record?
Mario Verbanck had weinig moeite met rode lantaren Emiel Puype en neemt zo verrassend de leiding over van Fernand, weliswaar met één match méér gespeeld. Volgende keer staat Decaestecker-Verbanck op het programma.

Speeldag 6

Het was kalm op deze natte zondagmorgen in Kortemark: slechts één partij werd gespeeld in eerste klasse. Misschien is het wat voorbarig om nu al van een degradatieduel te spreken; maar Paul Laperre & Geert Delarue bengelen wel achteraan na zes speeldagen! Het werd dan ook een strijd op leven en dood, waarin Geert een stuk voorkwam, maar er niet in slaagde om een bres te slaan in Pauls verdediging. Vandaar een terechte puntendeling?


In tweede klasse won Mario al bij al makkelijk van Matthias, die duidelijk nog wat competitie-ervaring mist?
Diezelfde twijfelaars hadden ongelijk want Matthias maakte het even later weer goed door overtuigend van Emiel te winnen. Rare jongens, die schakers !
Langs deze weg wil ik ook laten weten dat Francis Bardoel zich terugtrekt uit de competitie. Hij slaagt er maar niet in om, naar eigen zeggen, de zaterdagavonden en de zondagochtenden te combineren! Jammer maar helaas, want Francis was goed bezig in het kampioenschap. Diegenen die in de toekomst tegen Francis moeten spelen, zijn dus die speeldag gewoon vrij. Aangezien Francis nog niet de helft van zijn partijen had gespeeld, vervallen zijn punten en die van zijn tegenstanders. Voor een juiste stand van zaken: zie de tussenstand van tweede klasse.

Speeldag 5

In eerste stond de topper Wydooghe-Degrieck op het programma. Didier won zonder pardon het duel van Peter; in een Siciliaanse partij nam Didier risico's door openingsregel nummer één aan zijn laars te lappen en niet te rokeren. Hij stormde naar voren met zijn pionnen en de stelling van Peter kraakte in zijn voegen. Toen de aanvalsgolven van de witspeler geluwd waren, kon Peter de balans opmaken: 2 pionnen achter en een slechte stelling. Over en out was de logische conclusie. Didier speelde erg gedreven en is nu al vastbesloten om zijn vierde Kortemarkse titel binnen te halen.
Gelukkig voor Peter verloor die andere podiumkandidaat Frederik Taelman verrassend van Roger Missine. Frederik mist dit seizoen compleet zijn start.
In het treffen tussen Dirk Vandamme en Geert Delarue ging de strijd lange tijd gelijk op, Dirk bewees echter dat hij in het eindspel méér stalen zenuwen bezit dan Geert en hij won alsnog.
Voorzitter Paul Laperre leek aanvankelijk het laken naar zich toe te trekken tegen Guy Agten, maar wat hij in het eindspel op het bord bracht deed pijn aan de ogen. Het zouden wel eens hele zure verloren puntjes kunnen zijn voor Paul, die nog altijd wacht op zijn eerste overwinning.


In tweede klasse had Werner het makkelijk tegen Matthias na een paardvork, die hem de dame opleverde. Door deze nederlaag krijgt Matthias de rode lantaren in zijn schoot geworpen.
Emiel Puype kwam enkele maatjes tekort tegen de ongeslagen leider Fernand Decaestecker, die volgende week met een gerust hart naar de topper tegen Francis kan toeleven.
Werner speelde nog een tweede partij, maar dat had hij beter niet gedaan want hij verloor kansloos tegen Mario Verbanck die zich verdienstelijk in de middenmoot nestelt.

Speeldag 4

In eerste klasse kwam Guy Agten met zijn naar eigen zeggen onorthodoxe opening (1.b4) op de proppen in een poging om Dirk Vandamme zand in de ogen te strooien. Een plannetje dat lang standhield en op remise afstevende, maar Guy verknoeide zijn stelling volledig in het eindspel!
Peter moest het opnemen tegen voorzitter Paul en bestormde aanvankelijk de stelling van onze 'leider'. Paul verdedigde zich goed en vond altijd een oplossing op het tactische aanvalsspel van Peter. Zoals zo dikwijls, als je niet kunt afwerken, kantelde de partij en Paul Laperre begon tegenspel te krijgen. Uiteindelijk was het toch Peter die aan het langste eind trok, toen een sterke zet niet juist werd beantwoord. 3-1 voor Peter, maar het was zweten tot de laatste zet. Volgende week staat de Kortemarkse klassieker Wydooghe-Degrieck op het programma; vuurwerk verzekerd!


In tweede blijft leider Decaestecker ongeslagen na zijn zege tegen Maertens. In een gelijkopgaande partij gaf Werner zijn dame jammerlijk weg aan zijn rivaal, die het geschenk dankbaar aanvaardde.
Eerste achtervolger Francis Bardoel had slechts tien(!) minuutjes werk met Emiel Puype, die met zijn gedachten in Parijs (of ver daarbuiten) was!

Speeldag 3

Het was een rustige zondagmorgen in eerste; met slechts 2 partijen. Kampioen Didier nam overtuigend en zeer snel de maat van Roger Missinne, die er op geen enkel moment aan te pas kwam.
Peter daarentegen moest harder werken om de puntjes binnen te halen. Dirk Vandamme weerde zich als een duiveltje in zijn eerste partij van het seizoen. Net als vorige week tegen Gino waren het de twee extra pionnen die de match in Peters voordeel beslechten.


In tweede klasse verloor Werner verrassend van rode lantaren Emiel Puype, na een gelijkopgaande partij.
Fernand had weinig moeite met Mario Verbanck, die in geen tijd 'een kopje kleiner' werd gemaakt.
Ook Francis wervelde over zijn tegenstander, Mathias bleek een paar maatjes te klein. Aangezien Fernand en Francis zo vlug klaar waren, besloten ze maar meteen om hun uitgestelde partij tegen elkaar te spelen. Het was uiteindelijk Fernand die na heel wat zweet (bloed en tranen) zegevierde. De commentaar van Fernand achteraf "Ik heb in heel mijn carrière als voetbaltrainer zo veel niet gezweet als vandaag"! En dan zijn er nog die durven beweren dat schaken geen sport is...

Speeldag 2

In eerste klasse keken twee van onze oudste leden, Paul Laperre en Roger Missinne, elkaar in de ogen. Na een hevige, maar sportieve strijd eindigde de match op remise.
Nieuwkomers in eerste, Geert en Guy, zorgden voor een waar spektakelstuk dat eindigde met een anticlimax, toen Geert zichzelf mat zette.
Ook Gino en Peter knokten voor wat ze waard waren. Toen Peter één pion voorkwam en wat later er nog eentje cadeau kreeg van zijn tegenstander, was de witte pionnenmars niet meer te stuiten.


Fernand Decaestecker mocht het in zijn eerste partij van het seizoen opnemen tegen de jeugdige Mathias. Fernand haalde het makkelijk, nadat Mathias 'onderweg' enkele stukken was kwijtgeraakt.
Francis Bardoel walste over zijn tegenstander en wordt de topfavoriet voor de titel in tweede. Mario zette zijn foutje van vorige week recht en won van Emiel Puype.

Speeldag 1

Kampioen Didier Wydooghe kende een rustige dag tegen onze voorzitter. Paul spartelde lang tegen, maar toen zijn dame ingesloten raakte was het in geen tijd over en uit.
Peter moest goed uit zijn doppen kijken tegen Geert Delarue, die in zijn gekende Blitzkriegstijl de stelling van zijn tegenstander bestormde. Eenmaal de storm geluwd was ook de partij over voor Geert.
Frederik en Gino speelden een knotsgekke partij met wisselende kansen en op een hoog niveau. Aanvankelijk leek Frederik het laken naar zich toe te trekken, maar een blunder in het eindspel kostte hem de zege.


In tweede was de partij tussen de 'jonkies' Mathias en Emiel lange tijd gelijkopgaand. Mathias was net iets beter in het eindspel en won.
Werner versloeg Mario, terug van weggeweest, Verbanck in een korte maar hevige strijd.