Schaakprobleem

Laatste ClubnieuwsVrijdag 23/06/2023 : Kampioenenviering


----------------------------------------------


Nieuwjaarsblitz - Frederik en Gino2 zijn de Blitzkampioenen 2023!


Statieschaak op 17/12/2022


Start seizoen 2022-2023 op 18/09/2022


Simultaanschaak op 11/09/2022


Zomerschaak: Iedereen welkom in het clublokaal


Mouterijschaak op 26/03/2022


Speeldag 14 : 29 Januari 2023


Het was bijna Full House op de 14e speeldag bij Toren '75. Alleen de partij Taelman-Blomme kon niet gespeeld worden omdat Koen verhinderd was. Kris verloor al vroeg in de partij een loper tegen Mario en kon deze achterstand niet meer goedmaken. Op het einde probeerde hij nog een truukje, maar daar liep een ervaren Mario niet in. Dirk kwam ook al vroeg in de partij een pion achter tegen Stijn. In tegenstelling tot Kris kon hij deze achterstand wel goedmaken en kwam zelfs een (vrij)pion voor, maar het eindspel met ongelijke lopers was helemaal remise, wat de spelers na enkele zetten ook overeenkwamen.


Beste lezer, u gaat het nauwelijks geloven, maar Guy "Patje" Agten is er weer in geslaagd om zijn tegenstander pat te zetten. Dit keer was Dré de slimmerik die verder speelde totdat hij enkel nog een koning over had tegen koning, dame, toren, loper en nog een paar pionnen. Guy zette zijn dame uitgerekend op het enige veld van de 64 waar hij ze niet mocht zetten… Met nog een uur over op de klok had hij nochtans bijna een minuut per vakje om na te denken. Gino won tegen Geert nadat deze een aftrekaanval met de dame had onderschat. Een schaakje later was hij zijn dame kwijt, waarna hij opgaf. In de analyse achteraf, ook wel het Post Mortem genoemd, bleek dat hij zijn dame kon redden met zijn loper en eigenlijk de betere stelling had dan. Didier wint tegen Ivan nadat een gelijke stelling in het middenspel plots in het voordeel van Didier kantelde toen Ivan verkeerd verdedigde tegen een vorkdreiging. Een pluim voor Didier, die deze keer zijn klok goed in de gaten hield.


Ophef in tweede klasse, waar leider Michiel niet verder komt dan remise tegen Eddy. Klein van gestalte maar een grote schaker. In het eindspel was het materiaal qua punten gelijk waar Michiel een loper had tegen 3 pionnen, maar in principe moest de loper dit toch kunnen halen hebben gezien de pionnen niet meer verbonden waren en nog niet ver opgeschoven waren. Knap van Eddy. Luc won van Gino en beiden speelden nog een paar partijen tegen elkaar. Lowiek won vrij snel van Ivar. De traagste partij stond op naam van Anja en Francis. Iedereen stond naar hun bord te staren maar niemand had gezien hoe Anja plots haar dame kwijt gespeeld was, waarna de partij plots vrij snel gedaan was. Tenslotte wint Jonas nog van Lisa-Marie nadat deze laatste een dameruil geweigerd had maar zo een minder goede stelling bekwam.

Speeldag 13 : 22 Januari 2023


In eerste klasse stond penningmeester Dirk Vandamme al gauw een pionnetje of twee achter tegen titelkandidaat Didier Wydooghe. Wat verder in de partij zag ik een ander pionnetje van Dirk zijn loper dekken. Dat pionnetje stond echter gepend tegen de koning en volgens de stappenmethode is een gepend stuk Geen Goede Verdediger. Didier had dit goed gezien en sloeg de loper gratis met zijn toren, waarna Dirk van de schok even moest gaan bezinnen. Ik weet niet wat hij in dat moment van bezinning gedaan heeft, maar toen hij terugkwam vond hij het tijd om een Duvel te drinken en waren de drie punten voor Didier.


Koen Blomme speelde tegen secretaris Gino Casteleyn, die toen Koen arriveerde al aan het opwarmen was tegen een paar tweedeklassers. Gino won al bij al vrij makkelijk tegen Koen, maar niet tegen de tweedeklassers...

Stijn Herreman kon in een tactische stelling tegen Dré Willaert de verdediger wegjagen van een zwarte loper op h3. Waarna hij een loper voor kwam en de partij kon naar zich toetrekken.

Frederik had het zoals gewoonlijk niet onder de markt tegen Guy Agten en toen Frederik zomaar een kwaliteit blunderde zat Guy in een luxepositie. Hij onderschatte echter de kracht van de penning (The Pen is Mightier than the Sword) en zwart kon zijn kwaliteit terugwinnen. Frederik kon vervolgens met zijn dame de koningsstelling van Guy binnendringen en zo alsnog de drie punten mee naar huis nemen.

Tot slot kwam Kris Vanbecelaere een pionnetje achter tegen Ivan Masschelein, maar kon hij dit uiteindelijk terugwinnen. Remise was hier het logische resultaat in een gelijke stelling.


In tweede klasse stond de topper Blomme-Elshout op het programma, die bepalend zou kunnen zijn voor de titelstrijd. Het ging lange tijd gelijk op en leider Elshout zweette dikke parels. Maar na een lang en technisch eindspel toonde hij zich toch de meerdere van zijn tegenstander in wat hij een 'leuke pot' noemde. Ik heb het gevoel dat we dat nog veel gaan horen de komende jaren... Jonas toonde zich in recordtempo de meerdere van Gino en Luc won van Francis maar ook niet zonder slag of stoot. Ook in tweede klasse moet voor elk punt gevochten geworden!Speeldag 12 : 15 Januari 2023


De eerste speeldag van de terugronde was meteen de eerste reguliere speeldag van 2023. Na de emoties van het nieuwjaarsblitz moesten de spelers de omschakeling maken naar het klassieke format en dat betekent vooral: trager spelen en langer nadenken.


In eerste klasse dacht titelkandidaat Didier Wydooghe net iets te lang na en ging door zijn vlag tegen Kris Vanbecelaere in een min of meer gelijke stelling waar Didier wel aan het aanvallen was. Tot zijn vlag viel dus. Ook in klassiek schaak is tijd belangrijk. Om het met de woorden van Didier te zeggen : Time is ... shit.
Frederik zorgde voor een verrassing tegen Stijn, nog een titelkandidaat. Deze gaf prompt op nadat hij zijn loper blunderde. Misschien iets te vroeg, zeker met de klok die ook voor Frederik genadeloos verder tikte. Guy Agten boekte dan weer met 2 stukken voorsprong een knappe overwinning tegen Gino Casteleyn. Het deed hem zichtbaar deugd na een voor hem eerder matige prestatie op het blitz, mooi om zien! Mario won tegen Dré na een vroege dameruil waarbij Mario een stuk voor kwam. Nadat hij met een paardvork ook nog een toren kon winnen was de buit binnen voor Mario.


In tweede klasse nam Luc Deblauwe de maat van Eddy Veraverbeke. Hij had er wel wat tijd voor nodig en Eddy liet zich verleiden tot de uitspraak : Veel tijd voor weinig. Maar even later liep hij alsnog mat. Ivar boekte een belangrijke zege tegen Gino in de degradatiestrijd. Jonas stond een loper voor tegen Francis, maar was hem even later weer kwijt. Hij kon toch het laken naar zich toetrekken en met een toren voor gaf hij mooi mat met de dame.


Anja zorgde bijna voor de Stunt van de Speeldag door te winnen tegen Michiel, die zwarte sneeuw zag. Hij kon net op tijd zijn cool bewaren en zag opeens het licht met een voor hem 'interessante' stelling. 'Nou gaan we schaken' hoorde ik hem zeggen in het Hollands, waarna hij Anja achteruitdrukte en uiteindelijk mat zette.

Blitzschaak : 8 Januari 2023


Blitz oftewel snelschaak is een totaal andere manier van schaken. We spelen korte partijtjes, met de klok op 5 minuten. Je hebt dus praktisch geen tijd om na te denken en vele zetten worden puur op het gevoel gespeeld. Voor wie dit nog niet gedaan heeft of wie denkt dat dit nog te moeilijk is, zeker eens proberen! De druk van de klok geeft een heel andere dimensie aan de schaakervaring en het zal je zeker allrounder maken als schaker.


We speelden tegen elkaar en tegen de klok. Niet te onderschatten, die klok. Die zorgt ervoor dat je blunders gaat maken, simpele dingen over het hoofd ziet zoals stukken zomaar laten instaan. Of dat je onreglementaire zetten doet, zoals met een stuk spelen dat gepend staat tegen de koning. Het is aan de tegenstander om wakker te zijn en dit te melden. Ik kan nog zo even doorgaan: de klok vergeten indrukken en hierdoor kostbare tijd zien verloren gaan, hilarische toestanden zoals niet zien dat je tegenstander zijn vlag is gevallen en gewoon doorspelen tot je eigen vlag (bijna) valt… Nobody is perfect, en bij blitz komt dit pijnlijk duidelijk naar boven.


Zondag gaven 10 dapperen elkaar partij in het jaarlijkse NieuwjaarsBlitz van Toren '75, een tornooi toegankelijk voor zowel leden als niet-leden. Plaats delict : het clublokaal naast Café Breughel in Kortemark. Een speciale editie dit jaar, want het was de eerste maal zonder onze traditionele tornooileider Peter Degrieck. Opgemerkte deelnemer dit jaar was Ivo Van Dael, oud-kampioen van Toren '75 die zich tegenwoordig vooral met koppeltornooien bezig houdt samen met zoon Jonas Van Dael.


Gedurende 9 ronden gaf iedereen het beste van zichzelf. Er was een korte plaspauze voorzien, maar de partijen volgden elkaar toch vrij kort op. Na de eerste ronde merkte Dirk op dat iedereen die met zwart was zijn partij gewonnen had. "Hoe groot is de kans dat dit 9 maal op rij gebeurt", zou een goede quizvraag zijn geweest. De Kortemarkse clubspelers lieten elkaar niet uitlopen maar na 4 ronden stond Stijn Herreman aan de leiding, zij het op korte afstand gevolgd door Kris Vanbecelaere en Ivan Masschelein. Daarna zagen we Dirk Vandamme, Gino Casteleyn en Frederik Taelman als dichtste achtervolgers.


Ronde 5 was nogal beslissend waar Frederik won tegen een tot dan toe ongeslagen Stijn en Mario de maat nam van Kris. Daarna won Frederik elke partij, inclusief de partij tegen Ivo die al 3 minuten eerder door zijn vlag was gegaan… Hierdoor wordt de nieuwbakken voorzitter meteen ook blitzkampioen, wat logischerwijze een aantal wenkbrauwen deed fronsen. Toren '75 is echter uitgerust met de allernieuwste anti-cheating technologie en de tornooileider bevestigde uiteindelijk de overwinning van Frederik. Kris Vanbecelaere werd verdienstelijk tweede en had de onderlinge partij tegen Frederik zelfs gewonnen.


De winnaar van 2e klasse was zowaar Gino Decaestecker, voor de gelegenheid omgedoopt tot "Gino 2" om verwarring te voorkomen met Gino-1-Casteleyn. Gino, die de laatste plaats bekleedt in tweede klasse, weerde zich als een duiveltje tegen de meer ervaren blitzers uit eerste klasse. Het was zijn allereerste blitztornooi ooit en de klok niet vergeten indrukken was duidelijk nog een werkpuntje voor Gino. Maar als enige deelnemer uit tweede klasse kon de overwinning hem eigenlijk niet ontglippen. 90% of succes is just showing up, zei Woody Allen. Gino had dit goed begrepen en is dus de verdiende winnaar uit tweede klasse.


De kampioenen kregen een fles Bavobier en/of een fles Cécémel om de doorstane emoties door te spoelen. We speelden in een bijwijlen uitgelaten sfeer en ik denk dat ik voor iedereen spreek als ik zeg dat ik mij super geamuseerd heb. Blitz is echt een discipline apart en ik kijk al uit naar volgend jaar. Bedankt aan alle aanwezigen en tot schaaks!Eindstand Nieuwjaarsblitz
1. Frederik Taelman24/9
2. Kris Vanbecelaere22/9
3. Stijn Herreman21/9
4. Ivo Vandael19/9
5. Gino Casteleyn18/9
6. Dirk Vandamme18/9
7. Ivan Masschelein17/9
8. Mario Verbanck15/9
9. Guy Agten13/9
10. Gino Decaestecker13/9


Winterstop : 21 December 2022


De eerste ronde zit er op en de kerstdagen naderen. Het is winterstop. Tijd voor een moment van contemplatie. In eerste klasse staat secretaris Gino Casteleyn nog steeds knap aan de leiding, alhoewel Didier Wydooghe dichter sluipt na winst in hun onderlinge confrontatie. Nog 1 puntje staat Didier achter, weliswaar met twee partijen minder gespeeld. Op een derde plaats treffen we penningmeester Dirk Vandamme aan die aan een sterk seizoen bezig is. In de onderste regionen treffen we Koen, Guy en Geert, elk met 16 punten. Dré Willaert staat daar nog een pak onder met 12 punten, maar ook met nog een pak partijen in te halen. Een vertekend beeld heet dat.


In tweede klasse begint zich al een afscheiding te vormen tussen de kopgroep en het peloton. Het zal gaan tussen 3-4 kemphanen, Michiel Elshout op kop. Anja D'hooghe boekte onlangs een belangrijke winst tegen Eddy Veraverbeke en heist zich hiermee op gelijke hoogte. In de onderste regionen treffen we nog steeds 'usual suspect' Gino Decaestecker aan, die wel elke zondag komt kijken, ook als hij niet moet spelen. Stelen met de ogen vanaf de zijlijn en een oefenpartij spelen waar het kan. Zijn enthousiasme werkt aanstekelijk. Francis Debels sprokkelt een paar puntjes en klimt wat hoger. Hierdoor komen we Ivar Despierre tegen op de voorlaatste plaats, die iets minder scherp lijkt te zijn. De examens hebben waarschijnlijk hun tol geëist. Gelukkig zijn deze nu voorbij en kunnen onze studenten zich weer concentreren op belangrijker zaken in het leven zoals hun schaakcarrière.


Op zondag 8 januari is er ons jaarlijkse Nieuwjaarsblitz, een tornooi waar zowel leden als niet-leden kunnen aan deelnemen. Maar eerst nog de feestdagen... De redactie gaat er even tussenuit en het bestuur wenst aan alle leden, hun familie en hun vrienden een prettig kerstfeest en een gelukkig en vooral gezond nieuwjaar 2023.


Statieschaak in De Stoasje : 17 December 2022


Op zaterdag 17/12 hebben we een spelletje geschaakt in het station van Kortemark. Jaja, u leest het goed, het station van Kortemark. Dat weekend was er de officiële opening van "De Stoasje", een inclusieproject voor mensen met een beperking. Het betreft een samenwerking tussen OC Sint-Jan de Deo, Tordale en Sociaal Huis Kortemark. Een heel mooie herbestemming van ons stationsgebouw als je het mij vraagt!


We hadden met Toren '75 een tweetal uurtjes gekregen om de stand te bemannen en/of te bevrouwen. Opnieuw een mooie gelegenheid om de naambekendheid van onze club te promoten in de eigen gemeente. Het was een overweldigend succes, we konden een 4-tal schaakborden zetten die constant bezet waren. We hebben weerom vele potentiële leden kunnen aanspreken, uitleg gegeven over Toren '75 en zo zaadjes gepland voor de toekomst van onze club. Ook de kleine Daan (9 jaar) was aanwezig om met veel overtuiging aan een koppel bejaarden uitleg te geven hoe de stukken bewegen.


De innerlijke mens werd versterkt met een kom warme soep, chocomelk of koffie, geschonken door de lieve mensen van Sint Jan De Deo, Tordale of het Sociaal Huis. Ideaal om de warmte in je hart een boost te geven in deze kille tijden. Een dikke dankuwel aan alle leden die aanwezig waren!
TS1/12 : Tussenstand 1 December 2022


De heenronde voor 2e klasse zit er op. Er is een lange winterstop voorzien: kerstdag 25/12, nieuwjaar 1/2 en het blitztoernooi 8/1. Afspraak voor de terugronde terug op 15/01. Komende zondagen 4/12, 11/12 en 18/12 kan er ingehaald worden. Niets weerhoudt jullie ervan om toch eens langs te komen en een spelletje voor 'de leute' te spelen. Zoals jullie al gemerkt hebben zijn er regelmatig schaakgrage jongelingen aanwezig die jullie maar al te graag partij geven. Lowiek Blomme staat voorlopig aan de leiding, Michiel Elshout volgt weliswaar met een partij minder gespeeld op zeer korte afstand. Luc Deblauwe is een knappe derde en ook Jonas Taelman kan nog een inhaalbeweging doen.In eerste klasse heeft ons leidersduo Gino en Didier beiden punten laten liggen zondag. Van de partij Agten-Wydooghe (altijd goed voor spektakel) heb ik slechts de laatste minuut gezien, maar wat voor een minuut was me dat! Guy stond glad gewonnen in het eindspel met koning, loper en pion tegen koning maar slaagde er toch in om Didier pat te zetten. Het deed een beetje pijn aan de ogen. Met nog luttele seconden over op de klok komt Wydooghski hier zeer goed weg. Remise dus, waarvan Ivan Masschelein profiteert door knap te winnen van secretaris Gino Casteleyn in een rechtstreeks duel en zich hiermee naar een voorlopige tweede plaats voetbalt.Voor eerste klasse zijn er nog twee speeldagen voorzien op 4 en 11 dec, daarna is het ook inhalen en winterstop. Noteer alvast 8/1 in de agenda voor ons jaarlijkse blitztoernooi!

TS18/11 : Tussenstand 18 November 2022


Na een kort intermezzo is uw voorzitter er terug, zowel op de mail als fysiek in het lokaal. Het deed deugd om jullie terug te zien en nog eens een potje te kunnen schaken na 3 weken van inactiviteit. Ook al was het een verliespartij tegen de penningmeester van uw favoriete Kortemarkse schaakclub. Bij een volgende vergadering dien ik een voorstel in dat het verboden is voor een bestuurslid om te winnen tegen de voorzitter. We houden jullie op de hoogte.


Door deze winst klimt penningmeester Dirk Vandamme naar een knappe 3e plaats, na een al even knap leidersduo, secretaris Gino Casteleyn en Didier Wydooghe. Stijn Herreman volgt op korte afstand en de leider van het eerste uur Ivan Masschelein is voorlopig teruggeslagen naar een vijfde plaats. In de onderste regionen vinden we Geert Delarue en Guy Agten terug, twee notoire ascenseurs, die al verschillende jaren zowel in eerste als in tweede klasse hebben doorgebracht. Nieuwkomers Kris Vanbecelaere en Dré Willaert blijken taaiere klanten dan verwacht voor sommige gevestigde waarden uit eerste klasse. Mooi om zien!


In tweede klasse is er een eind gekomen aan de winstreeks van Michiel Elshout, onze sympathieke bovenbuur (aja, hij woont in Torhout, en dat ligt noordelijker dan Kortemark :). Hij ging afgelopen zondag de boot in tegen Luc Deblauwe die zich hiermee naar een derde plaats heist. Het enige wat ik van de partij gezien heb was de verpletterende overmacht die Luc op het einde had. Op de tweede plaats vinden we Lowiek Blomme die, met slechts 1 puntje achterstand op de leider, voorlopig zijn ambities herhaalt om volgend jaar in eerste klasse te spelen. Sterk! De toekomst is aan de jeugd. Onderaan vinden we Francis De Bels, die zich dit seizoen dringend dient te herpakken, en Gino Decaestecker die afgelopen zondag zijn eerste remise behaalde tegen Lisa-Marie Blomme. Proficiat Gino!


Nu zondag 20/11 is er zowel voor eerste als voor tweede klasse een inhaaldag voorzien. Ik zou zeggen, profiteer ervan om een partij in te halen of eventueel vooruit te spelen met het zicht op de drukke feestdagen.

TS20/10 : Tussenstand 20 Oktober 2022


De eerste inhaaldag zit er op en we staan al tot aan onze knieën in het nieuwe schaakseizoen. Hoog tijd dus om een balans op te maken en jullie een eerste tussenstand te bezorgen. Goed nieuws: ook het vers gewassen scorebord hangt opnieuw uit in het lokaal. Hier kunnen jullie voortaan ook zien wie jullie tegenstander is en wie met wit of met zwart speelt.In eerste klasse staat Ivan Masschelein aan de leiding met evenveel punten als Kris Vanbecelaere maar met een partij minder gespeeld. De dichtste achtervolgers zijn Frederik, Dirk, Gino, Didier, Stijn en Dré, die allemaal nog over de leider kunnen springen. Het ligt dus allemaal nog veel te dicht bijeen om over een uitgesproken titelkandidaat te kunnen spreken. Ook voor het aanduiden van degradatiekandidaten is het nog veel te vroeg.In tweede klasse slaagt onze sympathieke Nederlandse Nieuwkomer Michiel Elshout er voorlopig in om als enige het maximum van de punten te behouden. Dichtste achtervolgers zijn Jonas en Luc met elk 10 punten. Ook in tweede klasse is alles dus nog mogelijk.Zo, dat was het voor wat betreft de eerste tussenstand van het seizoen. Ik ga er even tussenuit en zal de komende 3 weken niet aanwezig zijn op zondag.

Ook voor een voorzitter komt het leven soms in de weg te zitten van het schaken...

Gelieve de volgende 3 zondagen jullie uitslagen door te geven aan penningmeester Dirk Vandamme of secretaris Gino Casteleyn. Tot schaaks!

Start seizoen Seizoen 2022-2023 : 18 September 2022


Eindelijk is het zover! Het seizoen kan nu definitief van start gaan. Dit jaar kruisen 22 dapperen gedurende 9 maanden lang de degens met elkaar, 12 in eerste klassen en 10 in tweede klasse.


Het bestuur wenst aan alle deelnemers veel schaakplezier en -succes.


Simultaanschaak : 11 September 2022


Uitgerekend op de fameuze rampendag "nine-eleven", keken de twee Kortemarkse Kampioenen de rest van de club recht in de ogen.


Tradititegetrouw starten we bij Toren '75 het seizoen in september met een simultaan. Dat is een schaakvorm waarbij één sterke speler tegelijkertijd op meerdere borden speelt tegen meerdere spelers. De simultaangever gaat dan één voor één langs de borden en doet zijn zet.


Dit jaar is dit voor eerste klasse Vice-Kampioen Gino Casteleyn (in afwezigheid van Kampioen Peter Degrieck, die verhinderd is), en voor tweede klasse Kersvers Kortemarks Kampioen Kris Vanbecelaere.


Voor beiden is dit de eerste maal dat ze een simultaan gaven en dat is te merken aan de knikkende knieën vooraf. Wat onwennig staan ze recht in een zaal waar iedereen neerzit. Gino krijgt 7 eersteklassers voor zijn bord(en) en Kris krijgt 8 tweedeklassers voorgeschoteld.


Ik wil eerst nog benadrukken dat een simultaan geven zowat het moeilijkste is wat men op schaakvlak kan bereiken en dat dit huzarenstukje eigenlijk meestal enkel door grootmeesters ondernomen wordt. Bovendien nemen ze het op tegen schakers die maar wat graag revanche willen nemen voor de verloren partijen het afgelopen seizoen. Een hele uitdaging dus!


Desalniettemin beginnen onze Kortemarkse Kampioenen wervelend aan hun partijen. In geen tijd vliegen ze van het ene bord naar het andere om hun stellingen te verbeteren. Hier moeten ze aanvallen, daar moeten ze verdedigen, op nog een ander bord is de positie hoogst onduidelijk. Consummaties voor beide Kampioenen worden betaald door de clubkas zodat ze zich volledig kunnen concentreren op hun partijen.


Gaandeweg wordt duidelijk hoe sterk onze Kampioenen zijn. Ik herinner me dat ik kort even rechtstond om alle partijen eens te bekijken. Tot diep in het middenspel staan quasi alle borden gelijk of op winst voor beide Kampioenen! Kort daarna echter slaat de vermoeidheid toe bij Gino. Nadat hij 1 partij verliest, volgden er snel nog een paar. Hij gooit de handdoek figuurlijk in de ring, blundert onnodig een paar stukken, de concentratie is op. Hij eindigt met slechts 1/7, wat hij zeker niet verdiend heeft. Zo is de harde wet van het Simultaanschaak.


Kris Vanbecelaere was die dag echter onvermoeibaar. Nadat hij op 7 van de 8 borden minstens 1 pion is komen voor te staan, converteert hij zijn voorsprong in winst (een van de moeilijkste opdrachten in het schaken). Enkel Luc Deblauwe blijkt een te harde noot te zijn om te kraken. Proficiat Kris, met een hele mooie 7/8!

Zomerschaak


Dit is misschien het moment om te vermelden dat in de zomermaanden, wanneer de competitie stilligt, sommigen onder ons het niet kunnen laten om toch een partijtje te schaken.


Deze individuen komen tijdens de zomer samen op zondagvoormiddag om 'voor de leute' te spelen. Los van elke competitiedruk komen hier de meest creatieve stellingen naar boven.


Zeker in coronatijden, na lange periode van opsluiting, is het Zomerschaak voor velen onder jullie een noodzakelijke uitlaatklep gebleken.


Weet dat het bestuur van Toren '75 elke vorm van blootstelling aan het Koninklijke Spelletje aanmoedigt. Wij organiseren een jaarlijkse schaakcompetitie, maar hoe meer mensen we kunnen laten schaken, hoe beter.


Misschien kunnen we ook online iets actiever zijn op dat vlak. Iemand ideeën? Laat gerust weten op schaken@toren75.beKortom, jullie zijn altijd welkom in het clublokaal op zondagvoormiddag, ook in de zomerperiode.
Reclamebord


Beste schaakvrienden,


We hebben als bestuur even nagedacht (ahum) en we hebben een bestemming gevonden voor ons nieuw reclamebord (dat we laten maken hebben naar aanleiding van de opening van de Mouterij vorige week). Met de welwillende medewerking van onze cafébazin Ilse hebben we het bord deze week in het clublokaal uitgehangen. Het kan er weer afgenomen worden om het te gebruiken als we het nog eens nodig hebben voor een promotie-momentje (ik denk aan Kortemark Kermis?)


Hieronder kan u het bord al in primeur bewonderen, evenals de nieuwe voorzitter. Vanaf morgen zal het heel anders schaken zijn in ons clublokaal, en ook de kampioenenviering en verschillende evenementen krijgen op deze manier een beetje extra cachet.


Tot morgen

Mouterijschaak : 26 Maart 2022


De start van het reguliere seizoen moet nog gegeven worden en daar is onze club al met zijn eerste activiteit!

In de lente van 2022 tekent Toren '75 present op de opening van de gloednieuwe bibliotheek en vrijetijdscentrum op het Brouwersplein recht over de kerk van Kortemark, de Mouterij.


Het was een geslaagd evenement met een opkomst van meer dan 1.200 man, talloze kraampjes met eet- en drankgelegenheid, straattheater, kinderanimatie met circusartiesten, en ja, ook Toren '75 was er bij !


Op het pleintje voor de bibliotheek heeft de gemeente een permanent reuze-schaakbord geschilderd en voorzien van reuze-schaakstukken. Vanaf nu kunnen we dus in Kortemark net zoals in de meeste andere wereldsteden op een levensgroot schaakbord spelen. De schaakstukken worden in een gesloten kist buiten bewaard zodat de Kortemarkse bevolking bij schoon weder een potje kan schaken. Schitterend toch!


We hebben als schaakclub de eer gehad om dit schaakbord in te wijden. Met een paar tafeltjes ernaast hebben we de tallozen bezoekers (veelal met kinderen) die passeerden geïnformeerd over onze club. Ook ons nieuw (inderhaast bestelde) reclamebord was een oprecht mooie blikvanger! Dank hiervoor aan Dirk om het quasi-onmogelijke toch mogelijk te maken in deze ultra-korte tijdspanne.


Heel veel mensen waren verbaasd dat er een schaakclub was in Kortemark, en nog veel verbaasder dat deze reeds sinds 1975 bestaat ! Kundegie schoakn? Ninkwi. Kenda vroeger nog gekeun. En gie? Het was een prachtige dag, de weergoden zaten mee, het bier vloeide rijkelijk en iedereen was welgezind dat men weer buiten kon komen (en zonder mondmasker!). Rest mij nog de aanwezige vrijwilligers hartelijk te bedanken voor hun tijd en u hieronder te laten meegenieten van enkele sfeerbeelden. Het was een Hoogdag voor het Kortemarksche Schaak!


Tot zondag!

Uw trotse nieuwe voorzitterA New Hope


Seizoen 2022-2023 wordt afgetrapt met een nieuwe voorzitter nadat Peter Degrieck eind vorig seizoen zijn pen neerlegde bij Toren '75. Mijn naam is Frederik Taelman, woonachtig te Kortemark, gehuwd met Joke Crepeele en trotse vader van Jonas en Elena. Ik ben sinds 2006 tot op heden lid van Toren '75 weliswaar met een korte onderbreking. Kleine kindjes, u kent dat wel.


In de loop van de seizoenen heb ik bij Toren '75 vele schaakstukken beroerd, al dan niet met succes. Ik heb legendarische Kampioenenvieringen meegemaakt, de Quiz zien geboren worden (en als barman mijn steentje bijgedragen), voorzitters zoals wijlen Paul Laperre zien komen en gaan. In Toren '75 heb ik leren garageschaken, blitzen, mij geweerd tegen Roeselaarse toptalenten in het simultaan en -wellicht het belangrijkste- vele schaakvrienden leren kennen.


Ook bij mij sloeg het nieuws over het vertrek van Peter in als een bom. Na niet minder dan 30 jaar bij Toren '75 geeft hij de fakkel van het voorzitterschap door. Meer dan 25 jaar in het bestuur en 10 jaar als voorzitter! Wie doet hem dat na?!


We kenden Peter als een goedlachse, ietwat rondbuikige jongeling die, gehuld in het obligate schaakT-shirt en met de al even obligate Export in de hand aan je schaakbord kwam speuren naar inspiratie voor in het wedstrijdverslag. (geef toe, waar we met z'n allen iedere week reikhalzend naar uitkeken) Maar bovenal is Peter een echte schaakfanaat die zijn passie voor het schaken reeds aan velen heeft doorgegeven. We mogen hem dankbaar zijn.


Ook Toren '75 heeft veel aan Peter te danken. Hij was de bezieler van en/of de drijvende kracht achter de vele evenementen en activiteiten van de club zoals de Quiz, het Simultaan, de Nieuwjaarsblitz, de Torengalm en nog vele andere zaken van ver voor mijn tijd. In zijn lange carrière als bestuurslid en voorzitter heeft hij vele uren, dagen en weken het beste van zichzelf gegeven voor de club. Gratis, belangeloos, voor niets. (een occasioneel streekbiertje na de Quiz uiteraard niet te na gesproken)


Het is dan ook met spijt in het hart dat Toren '75 Peter ziet vertrekken. Alsof we midden in een schaakpartij plots ons sterkste stuk verliezen. Even is er de verbijstering, dan komt de paniek, de hulpeloosheid en de wanhoop. Maar na een moment van bezinning kijk je welke stukken er nog op het bord staan en besef je dat er nog hoop is. En daarop bouw je dan verder, met een klare kijk op de komende zetten en met de focus op de sterkte van je resterende stukken.


Op die manier heeft het bestuur van Toren '75 de draad weer opgepikt, werd ikzelf benoemd als nieuwe voorzitter en kijken we vol moed opnieuw de komende jaren tegemoet. We nemen de fakkel aan en we zullen ervoor zorgen dat het Olympisch schaakvuur nog lang zal branden in Kortemark!