Schaakprobleem

Laatste Clubnieuws22 juni 2024 : Kampioenenviering


----------------------------------------------


17 maart 2024 : Inhaaldag eerste en tweede


7 januari 2024 : Nieuwjaarsblitz


24 en 31 december : Geen schaken


19 november : Inhaaldag eerste en tweede


15 oktober : Inhaaldag eerste en tweede


17 September : Start van seizoen 2023-2024


Speeldag
Zomerschaak!


Het seizoen zit er op. Kris Vanbecelaere en Masha Gucalyuk mogen zich één jaar lang kampioen noemen van respectievelijk eerste en tweede klasse. Proficiat aan beide Kortemarkse Kampioenen!


Ook bij het bestuur gaat de riem er even af en is het tijd voor vakantie en al het goede dat de zomer te bieden heeft. Wie het schaken niet kan laten is steeds welkom op zondagvoormiddag in het clublokaal. Spreek misschien vooraf onderling af, zodat u zeker een tegenstander heeft om tegen te spelen. Hiervoor hebben we een Whatsapp-groep, indien u wil opgenomen worden in deze groep om mee te schaken in de zomermaanden, laat iets weten op schaken@toren75.be


Voor nieuwkomers die eens willen kennismaken met de club, organiseert Toren '75 op 11 augustus haar tweede opendeurdag. Het zou de bedoeling zijn om mensen de kans te geven om eens een partijtje te spelen tegen iemand van de club zonder al direct voor een volledig seizoen te moeten tekenen. We organiseren ook een initiatieles schaken om 10u voor alle geïnteresseerden.


Bent u geïnteresseerd om mee te schaken? Heeft u vragen over de werking van de club? Stuur gerust een e-mail naar schaken@toren75.be.


Speeldag 21 : 31 maart 2024Beste schaakvrienden, de kampioenen van Toren '75 seizoen 2023-2024 zijn gekend!


Terwijl Mathieu Van der Poel snode plannen aan het smeden was om weg te rijden op de glibberige Koppenberg, verzekerde Masha Gucalyuk zich van de eerste plaats door haar laatste wedstrijd van het seizoen te winnen tegen Lisa-Marie Blomme. Ze is nu mathematisch zeker en zo wordt ze bij haar debuutjaar meteen kampioen, proficiat! Volgend jaar zien we deze kleine spring-in't-veld dus in eerste klasse, als dat maar goed afloopt. Het wordt nog even wachten voor de tweede plaats bekend is, er moeten nog een paar partijen ingehaald worden.


De kampioen in eerste klasse was al even gekend. Dit jaar stond van in het begin van het seizoen geen maat op Kris Vanbecelaere. Kudos voor Ivan en Michiel, de enige die konden winnen tegen de kampioen. Secretaris Gino Casteleyn finisht verdienstelijk tweede en behaalde een remise tegen Kris. Voor de andere ereplaatsen wordt op dit moment nog gestreden.


Nu de kampioenen gekend zijn, kunnen we de trofeeën bestellen en de datum van de kampioenenviering meegeven, dat is zaterdagavond 22/06. We vieren de Kortemarkse Kampioenen opnieuw met een broodjesmaaltijd in het clublokaal. Markeer deze datum alvast met stip in uw agenda, een officiële uitnodiging volgt nog.
Speeldag 16 : 18 februari 2024Goedemorgen, -middag of -avond. Verslag van de 16e speeldag. Gegeven dat er maar 22 speeldagen zijn in eerste klasse en slechts 20 in tweede klasse, kunnen we stellen dat het einde van het seizoen met rasse schreden nadert. In eerste klasse kon Koen Blomme nog eens winnen na een paar verliespartijen. Dirk Vandamme laat zo een steek vallen in de strijd om de titel. Ik weet niet hoe de partij verlopen is, maar aan de kapotte klok in het begin de wedstrijd zal het wel niet gelegen hebben.


Daar doet titelkandidaat Kris Vanbecelaere (alweer) een gouden zaak. Guy Agten was nochtans schitterend uit de opening gekomen en kon twee pionnetjes en later zelfs een stuk snoepen. Hoe deze overwinning hem nog uit de handen is geglipt moge een raadsel wezen. Het moet gezegd dat Kris sterk verdedigde, geconcentreerd bleef spelen, en de kansen greep die hem geboden werden. Zo speelt men kampioen, zeker? Geert Delarue won met de zwarte stukken van Michel Elshout. Zonder veel moeite blijkbaar, want tussendoor herstelde hij ook nog de kapotte klok van Koen en Dirk. Achteraf kwam Geert vertellen dat zijn tegenstander een verkeerd getimed offer gedaan had op h3 (of was het h6?) waardoor Michiel met een toren minder verder moest.


Wie ook kon winnen was Lowiek Blomme, en wel tegen Ivan Masschelein. Sterk van Lowiek, om de indrukwekkende winstreeks van Ivan te kunnen stoppen. Runner-up Gino Casteleyn had dan weer weinig moeite met uw voorzitter. Deze laatste had eens gedacht om een paard te offeren voor twee pionnetjes en zo het initiatief naar zich toe te trekken met een interessante stelling. Maar de dubbele aanval van de dame met schaak op het einde van de combinatie had hij niet gezien en met paard en loper achter was de partij al gedaan nog voor ze goed en wel begonnen was.


In tweede klasse won Masha Gucalyuk het Slavische onderonsje tegen Valentin Grigorenko. Eddy Veraverbeke won dan weer een Kortemarks onderonsje tegen Gino Decaestecker. Deze laatste is goed op weg om ook dit jaar beslag te leggen op de laatste plaats in het klassement. Eddy klimt nu iets hoger door deze overwinning. Ook belangrijk voor het klassement was het onderonsje tussen de bakvisjes Elena en Lisa-Marie. Elena trok deze keer aan het langste eind. Ook Luc Deblauwe kon winnen van Leon Vandemaele en blijft zo co-leider in het klassement. Ivar en Jonas kwamen niet aan de bak en zo blijft het daar razend spannend aan de top in tweede.

Inhaaldag : 11 februari 2024Een drukke bedoening was het in het clublokaal van Toren '75 op deze inhaaldag. Er moesten nog heel wat partijen ingehaald worden en veel spelers maakten van deze elfde februari dankbaar gebruik om dit te doen. Er waren zelfs spelers die niet moesten spelen en die toch een kijkje kwamen nemen in het clublokaal. Wat spookt een mens anders uit op zondagvoormiddag? Slecht weer, de rest van het gezin slaapt nog, de cyclocross begint pas 's namiddags en laat ons zeggen dat de hype van de live uitgezonden zondagsmis wat over haar hoogtepunt heen is.


Kris Vanbecelaere blijft maar winnen en vergroot vandaag zijn voorsprong op zijn dichtste achtervolgers. Secretaris Gino Casteleyn speelde een vooruitgespeelde wedstrijd tegen Ivan Masschelein. Gino, die in een mindere periode zit, moest van bij de opening achtervolgen en kwam met (te) verdedigend spel een kwaliteit en een pion achter. Het eindspel ingaan met 2 lopers tegen loper en toren is onbegonnen werk tegen een ervaren krijger zoals Ivan. Gino spartelde nog een paar zetten tegen, maar gaf dan ontgoocheld op. Ivan geeft met deze overwinning nog wat meer glans aan zijn sterke inhaalbeweging.


Penningmeester Dirk Vandamme speelde een wat onorthodoxe opening tegen Geert Delarue. Zodanig onorthodox dat beide spelers al na twee (!) zetten moesten improviseren. Dit is het mooie aan schaken, iedere partij is anders. Het zwarte paart op f6 werd vanaf de derde zet opgejaagd en zo verloor zwart kostbare tempi. Ook f3 was redelijk onorthodox maar uiteindelijk werd het zwarte paart buitgemaakt tegen 2 pionnetjes. Helemaal op het einde werd er afgewikkeld naar remise. 't Is te zeggen K+p tegen K. Bij goed spel was de stelling m.i. remise maar geen van beide spelers kende de weg vooruit. Aldus gebeurde het dat Geert, eerst in een verloren stelling, daarna in een remisestelling, uiteindelijk toch nog aan het langste eind trok en kon promoveren. Er was nogal wat animo rond deze partij. Logisch, de omstaanders werden dan ook getrakteerd op een nagelbijtende vijfsetter, genre Federer-Nadal. Mag ik desalniettemin absolute stilte vragen uit respect voor de spelers die nog hard aan het werken zijn. De firma dankt u.


Uw voorzitter speelde met wit tegen Koen Blomme. Het werd een geweigerd Damegambiet, iets wat ik eens gezien had op tv. Koen speelde nogal verdedigend en ging het ruilen van kleine stukken uit de weg. Hierdoor kreeg wit een sterk centrum, had meer ruimte en kon zijn stukken op de beste velden zetten. In het middenspel kon wit een pionnetje buitmaken en kwam er een gevaarlijke aanval op de koningsvleugel. Zwart verdedigde echter sterk en toen de aanval uitdoofde stond het helemaal gelijk. De druk op de klok zorgde voor een paar onnauwkeurigheden en wit zette alles op een ver vooruitgeschoven a-pion. Met nog slechts enkele minuten op de klok kon wit een paar dozijn schaakjes afslaan en toen de pion uiteindelijk promoveerde gooide zwart de handdoek in de ring.


In tweede klasse wint Leon alweer, dit keer tegen Lisa-Marie Blomme. Daarna speelde hij nog wat oefenpartijtjes tegen een niet-nader-genoemde eersteklasser, die hij twee keer op zijn doos gaf. Het wordt volgend jaar uitkijken voor deze jonge Vandemaele! Masha won een snelle partij tegen Elena en Luc boekte een logische overwinning tegen Eddy. Eddy had echter een paar weken daarvoor Masha verslaan in een partij die amper vijf minuten duurde. "Hoogmoed komt voor de val", predikte hij toen. Groot gelijk had hij. Een schaakpartij is zoals een voetbalwedstrijd. Ze moet altijd gespeeld worden.

Speeldag 15 : 4 februari 2024Op algemeen verzoek is het verslag er terug, om persoonlijke redenen was het voor mij inderdaad moeilijk geworden hier wekelijks tijd voor vrij te maken. We starten bescheiden terug op, dank voor uw begrip. De unieke sfeer en gezelligheid bij Toren '75 op zondagvoormiddag verdienen wel degelijk om verslaan te worden. In de eerste plaats voor de leden, zodat die kunnen zien wat hun compagnons zoal uitkramen, maar ook voor de niet-leden, opdat die zich een beeld kunnen vormen hoe het eraan toe gaat in het heetst van de strijd in het clublokaal van Toren '75.


Want een strijd, dat is het zeker! We strijden ondertussen met één man minder. Mario Verbanck heeft algemeen forfait gegeven om zich meer te kunnen concentreren op zijn tornooien. Iedere speler krijgt er automatisch 3 punten bij op het moment dat hij/zij zogezegd tegen Mario moest. Ondertussen heeft Kris Vanbecelaere zich in eerste klasse resoluut op kop gezet en zijn de anderen op achtervolgen aangewezen. Enige kanshebbers zijn in mijn ogen nog secretaris Gino Casteleyn en penningmeester Dirk Vandamme. Ivan Masschelein en Koen Blomme volgen reeds op behoorlijke afstand. Met nog 7 speeldagen te gaan lijkt de rest van het deelnemersveld mathematisch uitgeschakeld voor de titel.


In de onderste regionen doet Geert Delarue een gouden zaak door te winnen tegen uw voorzitter. Het ging nochtans lange tijd gelijk op en toen Geert naar buiten ging om te roken ging uw voorzitter mee en stonden we daar al het eerste deel van de partij te analyseren. Een goede visualisatie-oefening was dat. De buitenlucht had uw voorzitter duidelijk geen deugd gedaan, want pas weer binnen blunderde hij zijn dame en daarmee de partij.


Michiel had afgezegd tegen Koen en daarmee maakten Koen en Ivan van de gelegenheid gebruik om hun partij van 5/11 in te halen. Ik geloof dat Ivan gewonnen is door een ver opgeschoven g-pion die niet meer te stoppen was zonder materiaalverlies. Samen met de drie 'gratis' Mariopunten maakt dit 6 punten voor Ivan op 1 speeldag, wat hem naar de vierde plaats in het klassement katapulteert. Verder wint Kris nog tegen Lowiek.


Tot slot wint penningmeester Dirk Vandamme, met zwart, tegen Guy Agten. Na zich een hele week voorbereid te hebben op 1.b4 , de favoriete opening van Guy, speelt hij wel 1.d4 zeker !? De damepionopening staat volgens Paul van der Sterren gekend als 'de meest positioneel georiënteerde' van de twee grote beginzetten. Deze zet heeft een langzamer tempo dan 1.e4, maar het initiatief dat eruit voort kan komen heeft vaak een langduriger karakter. Initiatief, dat had Guy zeker, want de gerokeerde zwarte koning kreeg het zodanig hard te verduren dat hij geen enkele van zijn drie verdedigingspionnen overhield én een volle zwarte toren moest offeren om het mat te vermijden. Wonder boven wonder haalde Dirk het eindspel nog waar hij zelfs de witte koning mat kon zetten met dame en loper, hoewel nog steeds 2 pionnetjes en een stuk achter.


Hieronder een beeld van hun dubbel spelletje 'vier op een rij', in de openingsfase voordat de boel ontplofte. Volgende week is het inhalen, profiteer ervan!

Nieuwjaarsblitz : 7 januari 2024Beste schaakvrienden, laat mij beginnen met u en uw familie namens het bestuur van Toren '75 een gezond en succesvol 2024 toe te wensen. In deze donkere kille dagen staan we even stil bij het jaar dat voorbij is en bij het jaar dat voor de deur staat. Ik wens u de moed toe om in 2024 de juiste beslissingen te nemen, het technisch vernuft om tactische opportuniteiten te benutten en het inzicht om uw positie te verbeteren. Maar hou vooral vol in alles wat u doet. Niemand won ooit een schaakpartij door op te geven.


Opgeven stond zeker niet in het woordenboek van de 14 dappere schakers die elkaar op 7 januari 2024 partij gaven in ons clublokaal café Breughel. Het Nieuwjaarsblitz is een open tornooi dat reeds vele jaren georganiseerd wordt door Toren '75. Dit jaar kwamen vier leden eens proeven van de club door mee te blitzen. Wellicht smaakt dit naar meer en kunnen we ze binnenkort verwelkomen in de beste schaakclub van Kortemark. Iedereen is alvast meer dan welkom.


Het moet gezegd, blitz blijft toch een sport apart. Onregelmatige zetten doen, ongelofelijke blunders begaan, vergeten de klok in te drukken,… Onder tijdsdruk maakt een kat de raarste sprongen. Er waren dertien ronden af te werken plus een plas- en bijvulpauze. Bovendien waren we iets later begonnen omdat er iemand niet uit zijn nest geraakt was. De pees lag er dus duchtig op. We speelde op 5 minuten zonder increment. De klok gaf al even 12 uur aan toen we pas de kampioenen konden lauweren.


Titelkandidaat-voor-de-competitie Gino Casteleyn is geëindigd op een verdienstelijke tweede plaats met 35 punten van de 39. Onze secretaris is reeds vele jaren een zeer degelijke speler die weinig fouten maakt. Ik dacht dat blitzen niet zijn sterkste punt was, maar ik geloof dat ik mijn mening zal moeten herzien na deze editie. Op een gedeelde derde plaats met elk 31 punten eindigen secretaris Dirk Vandamme, oud-lid Emiel Puype en buurman Kris Vanbecelaere. Maar de grootste eer kwam nieuwkomer Frederic Leclercq toe, die ongeslagen bleef en met het maximum van de punten iedereen het nakijken gaf. 39/39. Proficiat, Frederic!


Voor de kampioen van tweede klasse moeten we niet veel verder gaan kijken op plaats 6. De kleine Leon Vandemaele speelde zeer overtuigend met de stukken én met de klok. Onze jongste aanwinst had duidelijk minder last van de klok dan een aantal gevestigde waarden. Leon speelt nog iets te impulsief in de competitie waar op 90 minuten gespeeld wordt. Maar in het blitz is dit een groot voordeel en Leon zette met zijn snelle spel zijn tegenstanders onder grote druk op de klok. Met 30 punten eindigt hij slechts één puntje achter het trio op de derde plaats en laat hij kleppers als Guy Agten en Frederik Taelman achter zich.


Eindstand Nieuwjaarsblitz
1. Frederic Leclercq39/13
2. Gino Casteleyn35/13
3. Dirk Vandamme31/13
4. Emiel31/13
5. Kris Vanbecelaere31/13
6. Leon Vandemaele30/13
7. Guy Agten28/13
8. Frederik Taelman27/13
9. Luc Deblauwe23/13
10. Michiel Elshout21/13
11. Brandon19/13
12. Valentin Grigorenko19/13
13. Daan15/13
14. Gino Decaestecker15/13


Rest mij nog de aanwezigen te bedanken voor de opkomst en de aangename sfeer. Ik heb mij opnieuw super geamuseerd en kijk al uit naar volgend jaar. Hieronder ziet u de voorzitter van Toren '75 met aangepaste T-shirt die de beide blitzkampioenen hun liquide naturaprijs overhandigt. Let u vooral op de brede glimlach van Leon en de terecht trotse mama op de achtergrond. Wat kan schaken kan toch een mooie sport zijn.Speeldag 10/11 : 3 en 10 december 2023Dit wordt een Hollandse pagina. Een ode aan Michiel Elshout. Pas twee weken geleden haalde hij zijn eerste punten van het seizoen, tegen onze penningmeester, die toen aan de leiding stond van het klassement. Eigenlijk moest Michiel toen gewonnen hebben maar het werd remise. Vorige week speelde hij Kris Vanbecelaere naar huis, die op dit moment aan de leiding staat. Michiel wordt zo stilaan een giant-killer. Deze week speelde hij zijn beste partij ooit tegen Ivan Masschelein, die na 22 zetten het bijltje erbij neerlegde. Zijn beste partij ooit, dat is niet eens overdreven. Op chess.com kan je de nauwkeurigheid van je zetten nagaan. Hieronder kan je zien dat Michiel geen enkele blunder, fout of onnauwkeurigheid heeft begaan en alleen maar uitstekende, beste en geweldige zetten gedaan heeft. Ik daag iedereen uit om zijn of haar partijen eens in te brengen in chess.com Libraries of Lichess Studies. U zal zien hoe moeilijk het is om aan 99,6% nauwkeurigheid te geraken. Kudos, Michiel!


Geïnteresseerd hoe nauwkeurig uw partij was? Vindt u dat u ook een ode verdient op deze pagina? Stuur uw partij en de bijhorende analyse gerust op naar schaken@toren75.be en misschien wordt uw droom wel werkelijkheid.


Er werden uiteraard nog wedstrijden afgewerkt op de 10e en 11e speeldag bij Toren ‘75. In tweede klasse werd er reeds ingehaald en haalde Luc Deblauwe een verdiende overwinning na een slopende partij tegen Elena Taelman. Leon Vandemaele won 2 partijen op een rij tegen Gino en Eddy en stijgt zo naar de zesde plaats in het klassement. Niet slecht voor onze nieuwkomer! In eerste klasse verloor uw voorzitter tegen Ivan Masschelein, die een goeie partij speelde. Het begon met een aanval met de zwarte toren, die echter de verdediging opgaf van f7, dikwijls een tere plek. Ivan kon de pion op f7 buit maken met schaak en werkte verder foutloos af. Verder zette Gino Casteleyn zijn titelambities nog wat meer in de verf door overtuigend te winnen tegen Mario Verbanck. Mario zakt wat verder in de rankschikking, door ook te verliezen tegen Frederik Taelman op speeldag elf maar maakt gelukkig wat punten goed in een puike partij tegen Michiel in de inhaaldag op 17/12.


Guy Agten stijgt een paar posities door achtereenvolgens te winnen tegen Koen Blomme en Ivan Masschelein. In deze laatste partij stond Guy twee torens voor tegen loper en paard. Als een volleerd eindspelkunstenaar gaf Guy een kwaliteit op door met zijn toren de loper te slaan om in een gewonnen eindspel de bovenhand te hebben. En ook omdat die loper naar eigen zeggen al een tijdje op zijn zenuwen werkte. In de strijd om de titel doet Kris Vanbecelaere tenslotte nog een goede zaak door te winnen tegen één van zijn rechtstreekse concurrenten Dirk Vandamme. Kris wordt hiermee herfstkampioen, proficiat!


Op zondag 7 januari gaat onze jaarlijkse Nieuwjaarsblitz door. Een fantastisch schaakfestijn voor iedereen toegankelijk, waar we spelen tegen elkaar én tegen de klok. Om kwart over negen stipt beginnen we eraan. U hoeft niet in te schrijven, maar wel ten laatste om 9u10 aanwezig te zijn. Tot dan!

Speeldag 9 : 26 november 2023Na een korte pauze is uw voorzitter terug in zijn pen gekropen. Het was de hoogste tijd, want met deze negende speeldag zit de heenronde in tweede klasse er reeds op. Er moeten wel nog een paar inhaalpartijen gespeeld worden waar de tweedeklassers nu de komende drie weken de tijd voor hebben. Masha is na een remise tegen Luc Deblauwe en een winstpartij tegen Lisa-Marie Blomme naar de kop van het klassement geslopen en staat nu drie punten voor op haar dichtste achtervolgers Valentin en Ivar. Beide heren zullen een sterke terugronde moeten spelen willen ze die jonge Oekraïense spring-in-'t-veld nog inhalen.


In eerste klasse is ook een nieuwe titelkandidaat opgestaan. Kris Vanbecelaere heeft zich tussen de secretaris en de penningmeester gewurmd en bekleedt momenteel de tweede plaats. Vandaag ging uw voorzitter voor de bijl tegen Kris na een geduldig opgebouwde aanval op de koningsvleugel. Om schaakmat te vermijden moest wit zijn dame opgeven waarna de partij zo goed als over was. Er werd echter nog even verder gespeeld om de talrijk opgekomen supporters waar voor hun geld te geven.


Onze penningmeester Dirk Vandamme had ook wel wat supporters kunnen gebruiken in zijn partij tegen Michiel Elshout. Om uit een penning te geraken zette Dirk zijn dame op een ander veld waar hij in een paardvork op koning+dame liep. Naar eigen zeggen 'de domste zet van het jaar'. Máánden was ik al aan het wachten op een geschikt moment om onderstaande cartoon te gebruiken en vandaag was het eindelijk zo ver. Maar daar eindigt het verhaal nog niet. Na deze blunder en bijhorend dameverlies zocht Dirk inspiratie bij een blonde Koeketiene en hij vond ze nog ook! Het moet gezegd dat zijn tegenstander een beetje hielp door al te ijverig stukken te willen afruilen om sneller in een eindspel te geraken dat hij vervolgens verkeerd heeft gespeeld. Remise was het uiteindelijke resultaat na deze nagelbijtende België-Holland.


In het kamp van de familie Blomme stond er ook een klassieker op het programma. Vader Koen speelde met wit tegen zoon Lowiek. Beide spelers gaven hun tegenstander geen duimbreed toe. Het werd een marathoneditie met kansen aan beide zijden waarbij Koen uiteindelijk zijn extra pion kon ombuigen in winst. Ook Ivar wint knap tegen Valentin door een pionnetje te kunnen promoveren. Verder in tweede klasse won Masha vrij vlot van Lisa-Marie en Jonas van Eddy.


Geert Delarue heeft zijn eerste overwinning van het seizoen beet tegen Mario Verbanck. In een ongelijke stelling stond hij een dame tegen een toren achter maar hij had een paar pionnen in de plaats waaronder een vergevorderde vrijpion op de 7e rij. Dit bleek te sterk en toen de dame en de laatste toren geruild werd, zag Geert een gewonnen pionneneindspel op het bord verschijnen. Gino en Ivan speelde een gesloten partij waarbij, als ik het goed gezien heb, niet één pionnetje werd afgeruild. Gino had een aanval op de koningsvleugel en toen Ivan met zijn dame ten aanval trok langs de andere kant, bleek dit de cruciale verdediger te zijn die hij tekort kwam en zo kon Gino doorbreken en de drie punten binnenhalen.
Speeldag 8 : 12 november 2023


Geen commentaar.Speeldag 7 : 5 november 2023


Op deze zevende speeldag stond de topper tussen Gino Casteleyn en Dirk Vandamme op het programma. Beide bestuursleden zijn heel sterk aan het seizoen begonnen met minimaal puntenverlies. Ze worden op de hielen gezeten door Kris Vanbecelaere, die nog enkele partijen in te halen heeft. In de opening ging het gelijk op tot Gino zowaar een loperoffer deed op h6, geheel tegen zijn eigen speelstijl in. Het was een soort Grieks Geschenk, wat normaal op h7 gebeurt. De bedoeling is een loper te offeren om de koningsstelling van de tegenstander te verzwakken. Aanvankelijk was dit redelijk goed gelukt, want de dame kon nog een paar pionnetjes snoepen en wit had drie zwarte pionnen voor zijn geofferde loper. Nadeel was dat de dame in het nauw gedreven werd door de twee zwarte torens, die met tempo konden ontwikkelen. De witspeler moest een stuk offeren om er nog uit te raken. Dat was het signaal voor zwart om te beginnen ruilen, en na een torenblunder van Gino, nam Dirk de drie punten mee naar het begin van de Lichterveldestraat en komt zo aan de leiding van het klassement.


In de partij tussen Guy en Mario ging het lange tijd gelijk op. Mario toonde zich de betere in het eindspel waar hij zijn dame handig gebruikte om te verdedigen tegen twee ver opgerukte witte pionnen. Hij ruilde zijn dame op het juiste moment voor de toren van wit want hij wist dat het eindspel met koning en 3 pionnen tegen koning gewonnen was voor zwart. Geert Delarue ging de boot in tegen Kris Vanbecelaere, een partij waar de klok meerdere malen stil gezet werd om buiten eentje te gaan roken. Geert, met wit, wist de koningsstelling van zwart te verzwakken en schaak te geven met de dame op de half-open g-lijn. Kris speelde slim zijn koning naar h7 en daarna zijn toren naar g8 waardoor de dame in plaats van aan te vallen, het aangevallen stuk werd. Wat later blunderde Geert een toren doordat hij 2 zetten door elkaar haalde.


In tweede klasse zet Masha haar winstreeks verder en komt nu tot op één puntje van leider Valentin Grigorenko. Slachtoffer van dienst was dit keer Gino Decaestecker. Lisa-Marie was vandaag het enige Blommetje dat van de partij was. Ze verloor tegen leider Valentin maar niet zonder slag of stoot. Ook dat ander bakvisje Elena vocht voor wat ze waard was, maar verloor uiteindelijk tegen Ivar Despierre, die kon mat zetten met paard en dame. Ook de partij tussen Jonas en Luc was fel bevochten. Het werd een gesloten stelling waarbij Luc weliswaar een loper voor stond maar die had helemaal geen bewegingsruimte en was eigenlijk gewoon een grote pion. Beide heren kwamen remise overeen en Luc zei achteraf dat hij veel liever een paard had gehad in deze stelling. In het gekende toneelstuk van Shakespeare wist King Richard III het ook: A horse a horse! My kingdom for a horse!

Speeldag 6 : 29 oktober 2023


Een hele magere opkomst deze 6e speeldag. Waarschijnlijk niet onlogisch met de herfstvakantie in het verschiet. Slechts drie partijen werden gespeeld. Gelukkig waren Masha en Daan er om de boel te animeren. In tweede klasse werden er 2 partijen afgewerkt. Luc Deblauwe won tegen Ivar Despierre. Het werd een hoogstaande partij zonder blunders. Luc slaagde er in om een paard voor te komen tegen 2 pionnen. Hoe meer stukken er geruild werden, hoe sterker het paard werd en toen het paard geruild werd tegen de laatste toren van Ivar, kon wit het eindspel met een toren meer makkelijk winnen. Valentin, onze Aardige Armeniër won met wit tegen Gino Decaestecker. Gino zal het waarschijnlijk niet beseft hebben, maar hij opende met de Russische verdediging, oftewel de Petroff-Defense. Ofwel was dit toch een bewuste poging om zijn tegenstander op het verkeerde been te brengen? Valentin liet zich niet uit zijn lood slaan en won uiteindelijk hoewel Gino een van zijn beste partijen ooit speelde.


In eerste klasse speelde Gino Casteleyn met zwart tegen nieuwkomer-in-eerste Michiel Elshout. De allereerste keer dat je tegen iemand speelt is altijd speciaal en Gino was dan ook op zijn hoede. Michiel opende met d4 en een soort Trompowsky. Hij stond op een bepaald moment een pionnetje voor en kon een tweede pion genomen hebben met zijn toren. Hij koos echter voor de loperzet waarna deze laatste een beetje ongelukkig ingesloten en gevangen werd. Het deed me denken aan de memorabele loperblunder van Bobby Fischer tegen Boris Spassky in Reykjavik in 1972. In de eerste ronde van dit historisch wereldkampioenschap nam Fischer een witte pion op h2 en met g3 zette Spassky de loper gevangen. Geheel in de stijl van Spassky maakte onze secretaris het keurig af.


Bobby Fischer Opens Match With Incredible Blunder


Speeldag 5 : 22 oktober 2023

We beginnen deze keer met tweede klasse, waar nieuwkomer Leon Vandemaele zijn tweede overwinning van het seizoen beet heeft. En wel tegen een klepper als Luc Deblauwe, vorig jaar nog één van de titelkandidaten. Leon, duidelijk klassiek geschoold in Izegem, begon met een Ruy Lopez, ook wel gekend als de Spaanse opening. Hij zette zo zijn tegenstander vast van in het begin. Ook Eddy Veraverbeke kon nog eens winnen, als ik me niet vergis de eerste keer dit seizoen. Gino Decaestecker was het slachtoffer van dienst in een partij waar al vroeg een koppel paarden geruild werd.


Ivar en Jonas maakten er een kletspartij van. Ze analyseerden er al op los terwijl de partij nog volop bezig was. Het was dan ook een tactische stelling waarbij Jonas een langgeplande mataanval succesvol kon uitvoeren. Het begon met een dameschaak op h2 waarbij de witte koning zettenlang opgejaagd werd via f1, e2, d2, c3, d4, e3, f4 om uiteindelijk door een pion op g5 schaakmat gezet te worden. Voortreffelijk uitgerekend van Jonas!


De langste partij van de 5e speeldag was die tussen Lisa-Marie en Elena, waarbij de jonge dames elkaar geen duimbreed toegaven. Elena offerde een pion en later zelfs een stuk voor een beslissende aanval op de koning van Lisa-Marie…die even later toch niet zo beslissend leek te zijn. LM boog het materiële overwicht geduldig om in een overwinning.


We zouden het vergeten, maar ook in eerste klasse werd er geschaakt. Over de partij van de voorzitter kunnen we kort zijn. Hij opende volgens tegenstander Gino Casteleyn iets te driest met zijn pionnen. Dit is voor discussie vatbaar, maar de torenblunder was dit niet, die was simpelweg onvergeeflijk. Ontgoocheld gaf uw voorzitter na zet 15 op. Lowiek Blomme won tegen Ivan Masschelein na een gelijkopgaande partij. Na een schaakje met de loper stuurde Ivan zijn koning naar de verkeerde kant en een paar zetten later verloor hij door een paardvork zijn dame en de partij. Achteraf had hij spijt dat hij met diezelfde dame niet vroeger ten aanval was getrokken. In de analyse achteraf bleek dat dit wel eens de juiste keuze zou geweest zijn. Het leven is aan de durvers!


Guy Agten ging het eindspel in tegen Kris Vanbecelaere met 3 pionnetjes tegen een paard. Het paard bleek sterker te zijn, terwijl ik dit anders gezien had. Maar het spel zat tactischer in elkaar dan ik in eerste instantie kon inschatten. Zoals zo vaak konden de spelers, die dieper in de partij zitten, dit beter inschatten dan de omstaanders.

Inhaaldag : 15 oktober 2023

Twee vooruitgespeelde partijen op deze eerst inhaaldag van het seizoen. Mario won van Lowiek hoewel hij eerst op achterstand gekomen was. Papa Koen kwam ook een pionnetje op achterstand tegen leider-in-de-stand Dirk Vandamme. Door een verkeerde ruil van Dirk boog hij deze acherstand om in een voorsprong en ging met een pionnetje meer en nog 35 minuten op de klok het eindspel in. Hij dacht echter dat hij er slechts 5 meer had en speelde nogal snel. Wit stond weliswaar een vrijpion voor maar de zwarte toren stond excellent opgesteld achter de vrijpion. Remise was het logische resultaat.

Speeldag 4 : 8 oktober 2023


Alweer bijna full house op deze 4e speeldag bij Toren '75. Jullie hebben er duidelijk zin in na een lange zomerpauze. In eerste klasse stond de topper Wydooghe-Casteleyn op het programma. De partij kende een wervelende start en na enkele strategische wissels kwam een heerlijk asymmetrisch eindspel op het bord waar Gino een paard had voor 3 pionnen van Didier. Eén van die pionnen was een verre vrijpion ondersteund door een toren, dus het leek alsof Didier de beste papieren had. De tijd speelde echter zoals zo vaak een rol van betekenis en ik geloof dat het Gino was die remise aanbood en Didier die dankbaar instemde met nog slechts een 5-tal minuten op de klok.


Dirk Vandamme profiteert optimaal en komt na een overwinning tegen Guy Agten (voorlopig) alleen aan de leiding. Met een paar pionnen voor in het eindspel maakte onze penningmeester het professioneel af. Frederik Taelman kwam aan de bak tegen Rode Lantaarn Geert Delarue, altijd een taaie klant. Uw voorzitter speelde een klassiek Damegambiet, iets wat hij eens gezien had in een serie op tv. Achteraf bekeken waren 8 van mijn eerste 10 zetten pionzetten, dus zo klassiek zal het wel niet geweest zijn. In het middenspel blunderde Geert een vol paard en had hij last van mijn loper op f1 die vanop zijn beginveld toch zeer actief was. Van het tweede deel van de partij herinner ik mij door omstandigheden niet zoveel meer, maar ik heb blijkbaar toch gewonnen.


Kris Vanbecelaere wint tegen Lowiek Blomme, alhoewel hij achteraf ruiterlijk toegaf op een bepaald moment glad verloren te staan. Aan Lowiek om zijn partij goed te analyseren, daarin ligt de vooruitgang! Ivan Masschelein wint tegen Mario Verbanck, maar ik heb jammer genoeg niets van de partij gezien. Ook niet van de partij Elshout - Blomme, die doorging voor de eretribune op de biljart. Gelukkig was er Michiel die zelf regelmatig kwam zeggen hoe hij ervoor stond. Hij had blijkbaar een toren geofferd voor twee kleine stukken, 5 punten voor 6 zeg maar. Er moet toch iets fout gelopen zijn want de puntjes op het einde waren voor Koen. Michiel ervaart als nieuwkomer het niveauverschil met tweede klasse. Gelukkig maar, in het spelen tegen (iets) sterkere tegenstanders, daarin ligt ook de vooruitgang.


In tweede klasse onttroonde Masha de tot dan toe alleenheerser Ivar Despierre, die een off-day had. Ook Jonas, Luc en Elena wonnen hun partij waardoor nu 5 spelers gezamenlijk aan de leiding staan. Jonas maakte er een blitzpartij van tegen Leon Vandemaele, die het mat met dame en paard niet gezien had. Een goed leermoment voor de youngster, die dit matpatroon nu nooit meer zal vergeten. Luc Deblauwe had heel wat meer moeite met de jongste Blomme maar trok uiteindelijk toch het laken naar zich toe. Elena Taelman tenslotte won van Gino Decaestecker nadat ze knap zijn dame had klem gezet.


Volgende week is de eerste inhaaldag van het seizoen, ik zou zeggen: profiteer ervan!Speeldag 3 : 1 oktober 2023


Bijna full house op deze zonnige zondag 1/10/23. Ivan Masschelein kwam al snel (zet 12) een stuk achter tegen kampioen Didier Wydooghe. Hij kwam deze achterstand niet meer te boven ondanks een sterke Catalaanse loper op g2. Lowiek Blomme ging de boot in tegen penningmeester Dirk Vandamme. In een stelling met een gesloten centrum reed Lowiek zich vast met zijn toren en kwam zo een kwaliteit achter. Dirk komt zo samen met secretaris Gino Casteleyn aan de leiding van het klassement. Gino won tegen Geert Delarue in een partij die misschien iets langer duurde dan ze verdiende. Het bestuur doet het niet slecht dit seizoen. Nu de voorzitter nog. Die won vandaag vrij makkelijk tegen Koen Blomme, die van in het begin achter de feiten aanholde. Op het einde was het nog opletten voor pat, maar uw voorzitter werkte professioneel af (ahum).


Guy Agten opende met b4 tegen nieuwkomer-in-eerste-klasse Michiel Elshout. Hoe kan het ook anders, bij wijze van verwelkoming moet iedereen het bad in. En dus speelde Guy zijn vertrouwde b4, de Sokolsky, de Poolse opening of nog de Orangutang. Michiel probeerde principiële zetten te spelen, maar het verrassingseffect had zijn werk gedaan. Hij vocht zich desalniettemin terug in de wedstrijd en in een eindspel met ongelijke lopers had hij de bovenhand, maar misspeelde de positie waardoor hij alsnog de boot in ging. Na een leuke pot schaak ging hij toch met zijn eerste puntje van het seizoen naar huis.


In tweede klasse ging Eddy Veraverbeke alweer de boot in tegen één van de jongedames van Toren '75. Hij begint een patroon te zien en zal zich moeten bezinnen. Dit keer was het Masha die weliswaar iets te luidruchtig de stukken van Eddy wegsnoepte. Ze stond nochtans vroeg een stuk achter, maar een vork op koning en toren deed Eddy de das om. Het moet gezegd, onze dames doen het goed. Valentin Grigorenko, die ik vorige week nog als de te kloppen titelkandidaat bestempelde legde vandaag het loodje tegen Elena Taelman, die ondanks een jaartje afwezigheid volgens velen een pak sterker geworden is.


Luc Deblauwe won tegen Gino Decaestecker. Beiden kregen er niet genoeg van en speelde nog meerdere partijen die druk becommentarieerd werden door de omstaanders. Ook Daan was van de partij die, al dan niet met een beetje hulp, zijn tegenstander kon mat zetten. Jonas Taelman won tenslotte tegen Lisa-Marie Blomme in de langste partij van de speeldag. Twee tieners die zich zonder smartphone bijna 3 uur lang kunnen concentreren op hun zondagse partijtje schaak, daar wordt een mens blij van, zie.
Speeldag 2 : 24 september 2023


De tweede speeldag van het seizoen is doorgegaan in afwezigheid van jullie voorzitter die dit weekend even op bezinning moest naar de Ardennen na zijn verlies van vorige week. Dit verslag zal dan ook kort zijn. In eerste klasse waren er geen echte verrassingen. De Kampioen won tegen de Rode Lantaarn, de Vice-kampioen won tegen Koen Blomme, de Penningmeester won tegen Mario en een sterke Kris won tegen Ivan. Benieuwd naar het verloop van die laatste partij.


In tweede klasse gaf nieuwkomer Valentin Grigorenko zijn visitekaartje af door te winnen tegen Luc Deblauwe. Het is nog vroeg om voorspellingen te doen, maar het zou wel eens kunnen dat deze aardige Armeniër de te kloppen man zal zijn voor de titel dit seizoen. In de partij tussen die andere twee nieuwkomers Masha en Leon trok deze laatste aan het langste eind. Benieuwd hoelang deze partij geduurd heeft tussen deze twee jeugdige ongeduldelingen. Leon probeerde zijn succes te herhalen in een tweede, vooruitgespeelde partij tegen Ivar Despierre. Dit lukte echter niet en na een dubbele winst tegen Leon én tegen Lisa-Marie, staat Ivar aan de leiding met het maximum van de punten. Jonas kwam nooit in de problemen tegen Gino Decaestecker en won makkelijk.

Maar de verrassing van de dag kwam van Elena Taelman, die knap won van Eddy Veraverbeke. Ze kwam nochtans vroeg in de partij een dame achter, maar onze flinke meid gaf niet op. Ze bleef geconcentreerd spelen en kon uiteindelijk de dame terugwinnen en zo de partij binnenhalen.

Een belangrijke schaakles voor iedereen: Geef nooit, nooit, nooit op!

Speeldag 1 : 17 september 2023


't Is weer voorbij die mooie zomer, zong Gerard Cox. (alhoewel we het huidig nazomertje ook wel kunnen smaken) Maar elk einde betekent ook een nieuw begin. Zo is het Kortemarkse schaakseizoen begonnen, met 22 schaaklustigen die met veel plezier zondagmorgen de schaakstukken uit onze nieuwe opbergdozen haalden. Het was fijn om de vertrouwde leden van Toren '75 opnieuw te zien na hun winterslaap van deze zomer. Maar even fijn om heel wat nieuwe gezichten te zien, voor wie het allemaal wat -u raadt het al- nieuw was. We verwelkomen de jonge Leon Vandemaele uit Kortemark. Klein van gestalte (voorlopig nog), maar torenhoge ambities. Elena Taelman keert terug na een sabbatjaar waar programmeerlessen primeerden. En natuurlijk onze nieuwkomers uit het Oosten, onze kleine assertieve spring-in't-veld Masha Gucalyuk uit Oekraïne, voor de gelegenheid op haar skeelers gekomen. En de ervaren Valentin Grigorenko uit Armenië, die met zijn 77 lentes de gemiddelde leeftijd van Toren '75 de hoogte injaagt. En ervaren, dat mag u letterlijk nemen want naar eigen zeggen schaakt Valentin reeds van zijn 12 jaar. Maar wanneer hij 'Schach' roept, kan je nog steeds de passie voor het schaken in zijn blik lezen. (shout out to opa Roger Missine) Welkom aan de nieuwkomers, we wensen jullie het allerbeste!


De eerste speeldag begon met wat opschudding, want we hadden bericht gekregen dat Koen in de gevangenis zat (zonder langs start te passeren). Toen bleek dat hij daar in zijn hoedanigheid als advocaat was om zijn cliënt bij te staan, was iedereen gerustgesteld en konden we van start gaan. Het bestuur trakteerde zijn jaarlijkse glaasje bij de aftrap van het nieuwe seizoen en iedereen was gebrand op een goed resultaat om mee te starten.

Dat lukte alvast niet bij kampioen Didier Wydooghe, die zijn tanden stuk beet op Kris Vanbecelaere. In het begin van de partij had hij een pionnetje geofferd, maar in plaats van het initiatief, kreeg hij een slechtere stelling in ruil. Zoals we zeggen in het schaken: Kris had het pionnetje én de compensatie. Door een foute wissel, vielen er nog 2 pionnetjes van Didier en even later was een vergevorderde vrijpion, slim ondersteund door een toren, niet meer te stoppen. Sterk gespeeld van Kris tegen de Kampioen, en dat na amper een halfuurtje denken.

Voor het driekoppige bestuur werd het 2 op 3. Dirk won zijn partij tegen Ivan, ik had de indruk dat hij meer moeite had met het noteren van de zetten dan met zijn tegenstander. Maar eigenlijk heb ik er niets van gezien. Ik herinner me nog de sterke zet 34, die eigenlijk zet 35 was :). Gino won met zwart tegen Guy Agten, die in een eindspel met 4 torens en een rist pionnetjes ergens een foutje maakte, vermoedelijk bij het vastzetten van de stelling aan de damezijde. Tegen een ervaren eindspelspeler als Gino was dit fataal. Uw voorzitter greep zijn tegenstander Lowiek van in het begin bij de keel. Lowiek zondigde tegen de openingsregels en na amper 9 zetten werd zijn koning genadeloos naar het midden van het bord gedreven. Na 2 pionnetjes te verliezen en ook nog een paard te blunderen, leek het over en uit voor de nieuwkomer in eerste klasse. Tot ondergetekende in een vlaag van zinsverbijstering plots zijn dame liet instaan. Lowiek maakte hier dankbaar gebruik van en haalt zo zijn eerste 3 punten binnen.


In tweede klasse wonnen onze nieuwkomers Masha en Valentin tegen mijn kroost Elena en Jonas. Beiden werden van het bord geveegd en hadden geen verhaal. Die andere nieuwkomer, Leon Vandemaele ging de boot in tegen Lisa-Marie Blomme. De jongste Blomme merkte pienter op dat haar tegenstander wat te snel speelde en maakte hier gebruik van om net als haar broer haar eerste drie punten te pakken. Ivar won makkelijk tegen Gino, die vond dat zijn tegenstander veel verbeterd was. Ten slotte boekte Luc een eerste zege tegen Eddy, die het jammer vond dat zijn tegenstander niet meewerkte. Iemand moet hem toch eens de bedoeling van het schaken uitleggen :).


Zo, dat was de eerste speeldag, jullie kunnen de eerste leiders bewonderen onder het tabblad 'competitie' rechts bij 'tussenstand'. Het verslag zal behoudens uitzonderingen ten laatste op maandagavond online staan. Laat gerust weten indien u opmerkingen/suggesties heeft op ons ondertussen vertrouwde emailadres schaken@toren75.be. Tot schaaks!

Welkomstpagina


Weest welkom gij allen in seizoen 2023-2024!


Na het simultaanschaak van vorige zondag, gegeven door de Kortemarkse KampioenenVervanger Guy Agten (Guy behaalde trouwens een 6 op 14, waarvoor een dikke proficiat!), is de tijd aangebroken voor het serieuzere werk. We trappen het seizoen 2023-2024 af komende zondag 17 september om 9u (kwart na negen voor de langslapers onder jullie) in ons vertrouwde clublokaal café Breughel bij Ilse.


Pro Memorie: De promovendi van tweede klasse, Lowiek Blomme en Michiel Elshout, treden dit jaar aan in eerste klasse. De degradanten waren Dré Willaert en Geert Delarue. Dré zal zich enkele jaren toeleggen op zijn studies en had al eerder aangegeven niet meer mee te schaken volgend seizoen. Doordat echter ook Stijn Herreman, een vaste waarde in eerste klasse, heeft aangegeven volgend jaar een sabbatjaar te nemen, blijft Geert Delarue met een gelukje in eerste klasse. De verrassing van de dag.


In tweede klasse nemen ook Anja D'hooghe en Francis De Bels een time-out om ander hobby's na te streven. Ik kan ze alleen maar aanraden om het schaken niet volledig te laten vallen, van hoe verder je moet terugkeren, hoe moeilijker het kan zijn. Er is ook nieuw bloed in tweede klasse dat luistert naar de namen: Elena Taelman, Leon Vandemaele, Masha en Valentin Grigorenko. Na het Noorden vorig jaar, trekt Toren '75 nu ook spelers aan uit het Oosten. Is Kortemark waarlijks de bakermat van het schaken aan het worden? Het San Francisco van de Flowerpower, Het Mekka van de Mohammedanen, het Lourdes van het Noorden?


Zo'n vaart zal het wel niet lopen. We zijn dit seizoen net als vorig jaar met 22 dapperen (12 in eerste klasse en 10 in tweede klasse) die elkaar elke zondag in de ogen zullen kijken om een paar uurtjes competitief te schaken. Daarnaast hebben heel wat mensen gezegd nu en dan eens te zullen langskomen. Deze occasionele schakers kunnen dan tegen elkaar spelen of tegen leden wiens partij reeds beëindigd is. Mits de stilte gerespecteerd worden uiteraard.


Het bestuur wenst aan alle deelnemers veel schaakplezier en -succes. Bismillah!
Inschrijvingspagina


Beste schaakvrienden, het is zover!


De inschrijvingen voor het nieuwe schaakseizoen 2023-2024 zijn geopend!


Met onze (geslaagde) eerste Opendeurdag achter de rug gaat alle aandacht nu naar de start van de nieuwe competitie. We trappen het seizoen af met een potje simultaanschaak tegen de Kortemarkse Kampioenen op zondag 10 september. We verwelkomen jullie om 9u stipt in het vertrouwde clublokaal in café Breughel in Kortemark.


De week erna, zondag 17 september, is dan de eerste speeldag van de reguliere competitie.


U kan vanaf heden inschrijven via dit Inschrijvingsformulier. Het lidgeld, dat ongewijzigd blijft, bedraagt 15 euro en is bij voorkeur over te schrijven op ons alweer nieuw rekeningnummer BE31 0016 9787 4155.


Uw inschrijving is pas definitief bij het invullen van het formulier én na overschrijving van het lidgeld, dit ten laatste tegen het Simultaan op zondag 10 september zodat we de 17e probleemloos van start kunnen gaan en u enkele dagen op voorhand de kalender kunnen bezorgen. De firma dankt u.


Bent u nieuw in de club? Kreeg u de smaak te pakken op de Opendeurdag en overweegt u om in te schrijven? Zit u nog met een paar vragen over de werking van de club? Laat het gerust weten op schaken@toren75.be.


Heel graag tot schaaks op 10 september!


Namens het bestuur,

Frederik Taelman

voorzitter Toren '75Klik hier voor het Privacybeleid van Toren '75