Schaakprobleem

Laatste ClubnieuwsZondag 17 September : Start van seizoen 2023-2024


Zondag 10 September : Simultaanschaak door de Kortemarkse Kampioenen


Zondag 20 Augustus : Opendeurdag in het clublokaal


Zomerschaak: Iedereen welkom op zondag in het clublokaal


Vrijdag 23/06/2023 : Kampioenenviering


----------------------------------------------


Nieuwjaarsblitz - Frederik en Gino2 zijn de Blitzkampioenen 2023!


Statieschaak op 17/12/2022


Start seizoen 2022-2023 op 18/09/2022


Simultaanschaak op 11/09/2022


Zomerschaak: Iedereen welkom in het clublokaal


Mouterijschaak op 26/03/2022


I4 : Inhaaldag 23 April 2023


Zondag 30/04/2023. Een historische dag. Terwijl de chinees Ding Liren in Kazachstan de 17e wereldkampioen schaken aan het worden is, zijn de leden van Toren '75 in Kortemark begonnen aan de de allerlaatste inhaaldag van seizoen 2022-2023. Dit wil zeggen dat alle partijen achter de rug zijn en dat de Kortemarkse Kampioenen gekend zijn! Lees snel verder!


Koen Blomme wint van Mario Verbanck en verzekert zich hierdoor van het behoud in eerste klasse. Het zag er nochtans lange tijd niet goed uit maar Koen zette een hele sterke terugronde neer en heeft als schaker zeker zijn plafond nog niet bereikt. Dré Willaert sluit (voorlopig) zijn carrière bij Toren '75 af met een winstpartij tegen voorzitter Frederik Taelman. Dré (17j) zal zich de komende jaren focussen op zijn hogere studies. Hij blijft steeds welkom in de club. Stijn Herreman sluit een moeilijk seizoen af met een verliespartij tegen secretaris Gino Casteleyn. Ik zag maar liefst twee zwarte torens op de 2e rij en meestal betekent dit game over voor wit. Gino zal uiteindelijk eindigen op een knappe tweede plaats.


De kampioen in eerste klasse was al vrij lang gekend. Didier Wydooghe domineerde van begin tot einde de competitie en met slechts 3 verliespartijen en 2 remises is hij dan ook de terechte kampioen van seizoen 2022-2023, proficiat Didier! U bent waarschijnlijk ook benieuwd naar de degradanten dit jaar. Dré Willaert was laatste in de stand, mede door het niet kunnen afwerken van alle partijen, en zakt dus naar tweede. Op de voorlaatste plaats stonden zowel Mario Verbanck als Geert Delarue, beiden met 38 punten. Hier telt het onderlinge resultaat en aangezien Mario tegen Geert 1x gewonnen heeft en 1x remise heeft gespeeld, zakt de Nestor van de club, Geert Delarue, naar tweede klasse.


In diezelfde tweede klasse bleef het zoals gezegd wachten tot de allerlaatste speeldag om de kampioen te kennen. Jonas Taelman is het niet geworden, die liet zich vandaag mat zetten in 4 (!) door Eddy Veraverbeke. Lisa-Marie Blomme won verrassend van Luc Deblauwe, alhoewel dit minder en minder als een verrassing kan worden beschouwd. De Blommes zijn alle drie een pak sterker geworden dit seizoen. Lowiek Blomme spant te kroon, en door 2 inhaalwedstrijden te winnen van Lisa-Marie haalt hij in extremis Michiel Elshout in die reeds de hele competitie op kop stond in het klassement! Michiel liet net voor de eindstreep enkele steken vallen, o.a. tegen Jonas en tegen Luc, waardoor hij tweede wordt maar wel promoveert naar eerste klasse. De kampioen in tweede luistert dus naar de naam Lowiek Blomme, proficiat Lowiek!


De volledige eindstand van eerste en tweede klasse kan u terugvinden onder het tabblad "Competitie".
I3 : Inhaaldag 23 April 2023


Het seizoen 2022-2023 heeft nu bijna al zijn geheimen prijsgegeven. De leden van Toren '75 maken gebruik van de laatste zondagen om hun nog te spelen partijen in te halen. Vandaag kwam Koen Blomme aan de bak tegen penningmeester Dirk Vandamme. Koen, zoals zovelen dit jaar, vecht voor het behoud maar is aan een sterke reeks bezig. Vandaag zet hij deze reeks verder met een winstpartij tegen Dirk. Het ging in het begin vrij gelijk op, wit stond na de opening een pionnetje achter maar had een open h-lijn kunnen forceren en Koen rondde een aanval op de zwarte gerokeerde koning mooi af. Hij zette zwart mat na een beslissende aanval met Dame, Toren en Paard.


Dochter Lisa-Marie Blomme rondde de voormiddag af met een al even mooie winstpartij tegen Eddy Veraverbeke. Halverwege de partij voelde Eddy de bui al hangen, want hij was naar eigen zeggen serieus aan het afzien. De klassieker Delarue-Wydooghe verliep in het begin gelijkopgaand en Geert legde Didier het vuur aan de schenen. Dat moet warm geweest, want ik hoorde vreemde paniekgeluiden bij de toekomstige kampioen. Op het einde kon Didier met zijn witte loper de twee torens van Geert pennen, die op dezelfde witte diagonaal stonden. Geert gaf prompt op, wat misschien nog wat vroeg was want ook met een kwaliteit achter kan je het je tegenstander nog knap lastig maken, zeker met nog zoveel stukken op het bord.


Secretaris Gino Casteleyn haalde het met wit van Mario Verbanck. Ik heb er niet veel van gezien, maar ik denk dat Mario een loper had geblunderd. Toen ik kwam kijken aan de tafel stond de zwarte koning hopeloos te bibberen in zijn blootje (zonder beschermende pionnen voor zich) en schaakmat met Dame en Loper was niet meer te dekken door zwart.


Tot slot nog een belangrijke partij in tweede klasse. Luc Deblauwe, die lange tijd zicht had op de leidersplaats moest het in een onderling duel opnemen tegen de leider in de stand, Michiel Elshout. Luc had graag gehad dat hij met deze partij de leidersplaats van Michiel kon overnemen, maar door de laatste weken te verliezen tegen Anja en Jonas is hij teruggevallen naar de vierde plaats in het klassement. Dit weerhield er hem niet van om een dijk van een wedstrijd te spelen en hij kwam al snel op voorsprong door een torenblunder van Michiel. Toen deze laatste ook nog een tweede toren cadeau deed, was het kalf verdronken. Luc moest nog opletten door een matdreiging met loper en Dame, maar na een slimme ruil (wisselen!) van de lopers was deze dreiging voorgoed in de kiem gesmoord en kon de overwinning hem niet meer ontglippen. Belangrijk voor het klassement, want mede door deze nederlaag dreigt Michiel de kampioenstitel te mislopen ten voordele van Lowiek Blomme. Er moeten nog wedstrijden gespeeld worden, dus we zijn voorzichtig met zware uitspraken. Maar de spanning is te snijden in tweede klasse, de kampioen zal pas gekend zijn op de allerlaatste speeldag van 30/04/2023!


Speeldag 22 : 16 April 2023


Alweer een sportieve dag op deze zonnige lentedag. Terwijl Tadej Pogacar zijn banden nog eens oppompt voor de start van de Amstel Gold Race, starten de eersteklassers van Toren '75 hun 22ste en laatste speeldag van het seizoen 2022-2023. Hierna volgen nog 2 inhaaldagen op zondag 23 en 30 april. Ondertussen ook in stilte aan het opwarmen is onze eigenste Michiel Elshout, die zich klaarmaakt om zijn eerste marathon van Rotterdam te lopen.


In Astana, Kazachstan zijn Ding Liren en Ian Nepomniachtchi ondertussen begonnen aan partij 6 van hun match om de wereldbeker schaken. Ding speelt 1.d4 2.Pf3 3.Lf4, de London-opening. Het belooft een spetterende partij te worden zoals meestal in het beruchte 'Game 6' van de wereldbekerwestrijden. Het wordt opnieuw winst voor Ding, waarmee hij zich voor de tweede keer terugvecht in de westrijd. Hij tovert met d5, gevolgd door Df7 een schitterend Haakmat (Hook Mate) op het bord. Hoewel (of misschien net omdat) de sterkste speler ter wereld niet meespeelt is dit een wereldbeker om duimen en vingers af te likken.


Mario Verbanck opent tegen Frederik Taelman met zijn vertrouwde Engelse opening. (the English opening, na de winstpartij van Ding in Game 4 omgedoopt tot het 'Dinglish', nvdr). Frederik met zwart, probeert gewoon principiële zetten te spelen in de opening en kan hiermee een pionnetje snoepen. Dit kost echter tijd en Mario heeft duidelijk het initiatief en een gevaarlijke aanval met de dame op de koningsvleugel. Zwart doet alsof zijn neus bloedt en snoept nog een pionnetje of twee van wit. Wanneer de druk op de h7 pion opgevoerd wordt kan zwart het schaakmat op de valreep nog afwenden door een kwaliteit te offeren. Een zet later laat Mario zijn koning+toren vorken en geeft hij teleurgesteld op.


Ivan Masschelein verliest verrassend van Dré Willaert. Toen ze het eindspel in gingen stond alles nochtans gelijk, elk 4 pionnetjes op de koningsvleugel en elk een loper+toren. Er moet iets gebeurd zijn want op het einde stond Ivan een pionnetje achter en het was Dré die net met dat pionnetje extra de witte koning kon mat zetten. Proficiat Dré!


Kris Vanbecelaere speelde tegen Dirk Vandamme remise door overeenkomst. Beide spelers hadden nog een toren en wit had een pionnetje op de 6e rij maar de zwarte koning stond heel dichtbij en het pionnetje ging sowieso sneuvelen. Jammer voor wit, die enkele zetten daarvoor nog een loper voor stond en eigenlijk moest gewonnen hebben. Zwart had die loper kunnen buitmaken door een mooie torenvork op K+L. Goed gespeeld van zwart, die echter in het middenspel zijn eigen loper kwijt geraakt was. Was dit nu een wederdienst van wit of een revanche van zwart?


Guy Agten speelde ook remise tegen Stijn Herreman. Van de opening en het middenspel heb ik niets gezien, maar in het eindspel stond zwart beter met een pion die op promoveren stond. Wit stond echter met beide torens op de 7e rij (altijd een goed idee) en kon zo eeuwig schaak geven. Geert Delarue verliest van Koen Blomme. Geert was nochtans aan een sterke reeks bezig, maar toen hij een zwarte loper uit het oog verloren had die van op verre afstand een pionnetje pende, gaf hij onmiddellijk op. Het pionnetje verdedigde een stuk maar zoals u weet uit de Stappenmethode is een gepend stuk Geen Goede Verdediger (GGV). Na stukverlies stond de witte koning in zijn blootje en was de situatie hopeloos.


In tweede klasse verliest Eddy tegen Lowiek en wint Ivar tegen Lisa-Marie. Ivar hoor je meestal niet veel en Eddy hoorde ik klagen dat zijn tegenstander vooral een wisselaar was en geen schaker. Iemand moet Eddy toch eens uitleggen dat stukkenruil gewoon een onderdeel is van het spel. Wanneer je na een stukkenruil een voordeel(tje) hebt, zoals een open lijn, een ontdubbelde pion, controle over een zwak veld,… wordt je stelling beter door te ruilen en is er geen reden om het niet te doen. Lowiek, die klassiek geschoold wordt in Roeselare, heeft dit allang begrepen.


Rest mij nog beide onderstaande kampioenen proficiat te wensen met hun prachtprestatie vandaag! Mochten ze het ooit tegen elkaar opnemen aan het schaakbord, zet ik mijn geld alvast op Marathon Man Michiel!

Speeldag 21 : 9 April 2023


Terwijl Mathieu van der Poel aan het opwarmen was, nog niet wetende dat hij vandaag Parijs-Roubaix zou winnen, werkten de eersteklassers van Toren '75 hun voorlaatste speeldag van het seizoen af. Voor de tweedeklassers zit de reguliere competitie er op, een paar leden moeten nog wat inhaalwedstrijden spelen.


Zo ook Jonas Taelman en Michiel Elshout, respectievelijk derde en eerste in de stand, die vandaag als enige tweedeklassers optraden. Jonas, met de witte stukken, opende met e4. Michiel riposteerde met c6, wat sommigen onder jullie zullen kennen als de Caro-Kann verdediging. Deze opening kent een groeiende populariteit online, ondermeer door de video's van Twitch streamer IM Alex Banzea.

Zwart komt niet echt beter uit de opening en met reeds veel stukken van het bord verdwenen valt wit met zijn paard een zwarte toren aan. Zwart verdedigt met een tegenaanval op de witte dame en pikt in het proces twee witte pionnetjes mee. De witte dame kan echter de zwarte stelling met een schaakje binnendringen en wit komt zo een stuk voor. Zwart probeert met Db8 dameruil af te dwingen en zo de druk op de positie te verlichten. Dit was echter een cruciale fout want zo kon zwart met zijn paard een koninklijke vork geven. (Use the Fork, Luke). Jonas had dit knap gezien, pakte de zwarte dame en ruilde meteen ook de zwarte toren af. Met een paard en een toren voorsprong vielen de zwarte pionnetjes één voor één en werd de koning mat gezet op h4. Knap gespeeld, Jonas!


Maar dit zou niet de enige stunt van de speeldag zijn. Penningmeester Dirk Vandamme speelde in het begin met een bang hartje tegen kampioen-in-spé Didier Wydooghe. Didier kwam nogal indrukwekkend opzetten met zijn zwarte leger en Dirk was al blij dat hij de toekomstige kampioen een schaakje kon geven. Er zat echter ook heel wat moois in het witte kamp, onder andere een gedekt paard op de 5e rij dat niet kon weggejaagd worden en een open h-lijn om door te breken met de torens. Dirk begon in de eigen stelling te geloven en buitte knap zijn voordelen uit. Op het einde kon het mat met de zwarte toren op a8 enkel nog afgewend worden met een paardzet, dat echter op de volgende zet door Dirk gepend werd en de partij was afgelopen. Een hele knappe zege voor onze penningmeester, oftewel de meester van de penning.


Frederik Taelman speelde met wit tegen Ivan Masschelein. Het plan was om met d4 een Jobava London te spelen maar daar stak Ivan een stokje voor. Hij kwam met een soort Grünfeld op de proppen met een gefianchetteerde loper op g7. Door een foutje in de opening (vermijd het spelen met een reeds ontwikkeld stuk) kwam zwart met een onderontwikkelde damevleugel te zitten maar kwam wel een pionnetje voor door een mooie combinatie in het centrum. Een matdreiging hing even in de lucht en beide spelers moesten diep in de (denk)tank om stukverlies te vermijden. Harry de h-pion was de ster van de partij met h4 en even later h5 om de pion op g6 aan te vallen en zo de stelling open te breken. Door een onnauwkeurige paardzet kon wit schaak geven met de dame en zo de zwarte stelling binnendringen. Een torenoffer zorgde er voor dat het mat niet meer af te wenden was.


Geert Delarue speelde met de witte stukken tegen Stijn Herreman. Geert is aan een sterke remonte bezig en Stijn was voor de partij dan ook op zijn hoede. Terecht zo bleek, want al gauw stond Geert 2 verbonden vrijpionnen voor. Wanneer ze beiden door Geert tot op de 6e rij geduwd werden, elk gesteund door hun eigen privé-toren, waren ze letterlijk 'unstoppable'. Stijn maakte het zijn tegenstander nog zo moeilijk mogelijk, maar Geert rekende alles uit tot de doom uit zijn oren kwam en neemt zo opnieuw drie belangrijke punten mee naar huis.

Speeldag 20 : 2 April 2023


Het lokaal zat vol op deze zondag 2 april. Terwijl de renners hun eerste kilometers afwerkten van Vlaanderens Mooiste, pijnigden onze leden hun hersenen ipv hun benen. De-nu-bijna-mathematisch-zekere kampioen Didier Wydooghe had zijn partij tegen Guy Agten reeds vooruit gespeeld en moest vandaag dus niet aan de bak. Dichtste achtervolger Gino Casteleyn, de bijna-maar-nog-niet-helemaal-mathematisch-zekere vice-kampioen, speelde vandaag met zwart tegen Ivan Masschelein. Ivan met wit, dan kan je er donder op zeggen dat hij zijn vertrouwde Masschelein-opening speelt met het paard op f3 en loper op g2. Ik passeerde langs het bord net op het moment dat de dames geruild werden en de spelers een eindspel aanvatten met gelijkveldige lopers. Materiaalsgewijs stond het gelijk, maar wit had een iets verder gevorderde vrijpion dan zwart. Toch was het Ivan die remise voorstelde. Gezien het vertrouwen in zijn eindspel én de situatie in de tussenstand sloeg Gino het remisevoorstel beleefd af. Maar helaas, die iets verder gevorderde vrijpion bleek toch een winnende troef te zijn voor Ivan die, het moet gezegd, een vlekkeloos eindspel speelde. Winst voor wit.


Stijn Herreman, met wit, had zijn handen meer dan vol aan Koen Blomme en op zet 35 stond wit één luttel pionnetje voor in een toreneindspel. De partij duurde meer dan 50 zetten, maar Stijn kon uiteindelijk afwikkelen naar winst met een mooie eindspeltechniek. Voor Kris Vanbecelaere en Frederik Taelman, in het echte leven geburen en reeds veel oefenpartijtjes tegen elkaar gespeeld, was het een Derby en ook de vrouwtjes thuis wachtten in spanning af wie er zou winnen en stuurden berichtjes heen en weer. Gelukkig beïnvloedde dit het spel niet en beide spelers werkten hun partij professioneel af. 't Is te zeggen, Kris verzuimde nogal amateuristisch een pionnetje te nemen in de opening en zette zijn paard aan de rand, wat zelden een goed idee is. (schaakwijsheid: Een Paard aan de Rand is een Schand) Zwart profiteerde hiervan door te slaan op f2 met de loper en even later verdween door een dubbele aanval met de dame (koning+hout) het paard terug in de doos. Met een vol stuk voor was het een kwestie van alles af te ruilen en op het einde niet in de pat-val te lopen. Winst voor zwart.


Penningmeester Dirk Vandamme had zijn handen vol aan Dré Willaert. Beide spelers zaten diep in gedachten verzonken maar uiteindelijk was het Dirk die aan het langste eind trok, ondanks het trouwe supporteren voor Dré van opa Roger (hé, dat rijmt!). Dirk gaf achteraf ruiterlijk toe dat hij heel veel moeite had gehad met deze youngster, die weldra van het universitaire leven mag proeven. Desalniettemin: Winst voor wit.


In tweede klasse won leider Michiel Elshout van Lisa-Marie Blomme, terwijl broer Lowiek een logische zege behaalde tegen Gino Decaestecker. De verrassing van de speeldag kwam van Anja D'hooghe, die met de witte stukken won van Luc Deblauwe. Ze weerde zich als een leeuwin in een kooi en het duurde heel lang voor er ook maar één stuk afgeruild werd. Haar stukken stonden perfect in het midden en op het einde stond Anja een toren voor en gaf ze een heel mooi mat. Volg even mee. De zwarte koning staat op h8, er staat een zwarte pion op h7 en de zwarte dame staat op g7. De witte dame staat 'en prise' op d4 en er staat een witte toren op e1. Heel veel beginnende spelers zouden de reflex gehad hebben 'oei, mijn dame staat in en ik moet daar iets aan doen'. Maar Anja behield het overzicht en speelde heel cool Te8#. Merk op dat de zwarte dame niet kan tussenplaatsen omdat ze gepend staat tegenover haar koning. Schön! Sehr Schön! Liebfraumilch!


De partij Mario Verbanck - Geert Delarue heb ik voor het einde van dit verslag gehouden. Het was op hun bord dan ook op het einde te doen. Ik passeerde toevallig in de allerlaatste minuut van hun partij. Mario had een grote materiële voorsprong en was met Koning+Dame+Paard tegen Koning quasi zeker van de overwinning. Geert gaf echter niet op en het was aan wit om zwart mat te zetten. Zoals ze zeggen in de film: It ain't over till the fat lady sings. Wit zat namelijk in acute tijdsnood, kon zwart niet tijdig mat zetten en ging door zijn vlag. Geert maakte Mario hierop attent en de partij was gedaan. De Vraag van Vandaag luidt als volgt: Kan zwart hier de overwinning claimen of is het remise? Antwoord: het is remise, omdat zwart onvoldoende materiaal had om wit mat te zetten. Met alleen maar een koning kan je inderdaad de tegenstander in geen enkele situatie mat zetten. Maar ook indien zwart nog een loper of een paard zou gehad hebben zou het remise geweest zijn. Moest er nog een zwarte pion geweest zijn, was zwart gewonnen.

Op deze manier hebben beide spelers ongewild het bestuur verplicht om de kleine lettertjes te lezen van het  officiële FIDE-reglement , te vinden op de website van de Koninklijke Belgische Schaakbond. Maar ondertussen zijn we opnieuw wat schaakwijsheid rijker, dus: Bedankt Mario en Geert!
I2 : Inhaaldag 26 Maart 2023


Welgeteld 3 koppeltjes uit eerste klasse maakten gebruik van de extra inhaaldag om hun partij in te halen of vooruit te spelen. Ook Macha en Gino Decaestecker waren er bij om te supporteren, de een al wat heviger dan de ander. We starten met Vanbecelaere - Delarue. Beide spelers zaten goed in de partij en halverwege was het bord in evenwicht en aan het evolueren naar een eindspel met gelijke lopers. Toen plots Geert iets blunderde en het onmiddellijk zelf gezien had. Ik weet niet waar zijn grote fout zat maar hij schreef alleszins een krachtterm op die ik hier niet zal herhalen. Kris maakte dankbaar gebruik van de situatie en neemt opnieuw drie belangrijke puntjes mee.


De partij Blomme-Agten kende een tumultueus verloop. Ze waren waarschijnlijk vergeten het uur te verzetten want na een kwartier moesten ze verwisselen van klok. De zwartspeler stond in geen tijd een stuk voor en daar kwam al snel een tweede bij toen wit een foutief offer deed om te proberen de zwarte dame te winnen. De situatie was precair voor zwart met de koning (e8) en de dame (e7) op dezelfde (open) lijn. Toen wit rokkeerde en zijn toren op e1 parkeerde kon zwart nog net zijn witveldige loper tussenplaatsen. Tactisch heel goed uitgerekend van Guy en zo stond hij 2 stukken voor en mocht hij de overwinning niet meer laten gaan. Maar strategisch ging hij in de fout door niet te rokeren en deze situatie te laten staan. Koen had dit goed gezien en kon alsnog op die manier met zijn andere toren de zwarte dame winnen. Daarna ging het snel bergaf voor zwart. 3-1.


De laatste partij van de dag was de inhaalwedstrijd Wydooghe - Taelman. Didier, sinds vorige week (definitief?) aan de leiding in het klassement, opende met e4. Frederik beproefde nogmaals zijn geluk met het Scandinavisch (1. …d5), een opening waarmee hij Didier vorig jaar op zijn doos gegeven had. Ook nu leek alles goed te lukken en zwart kwam goed uit de opening met druk op de witte stelling, het verhinderen van de rokade, het loperpaar en het aansmeren van een lelijke geïsoleerde dubbelpion. Wit kon echter slim een loperruil forceren en met de dames reeds van het bord waren we in een eindspel aanbeland met een wit paard tegen een zwarte loper. Beide spelers hadden nog slechts een kwartier op de klok en dat was eigenlijk te weinig om de complexiteit van dit mooie eindspel te doorgronden. Nadat ze tegelijkertijd de vijandige stelling binnengedrongen waren, zwart met zijn toren en wit met zijn paard, kwam er een vrijpionnenrace op gang tussen een zwarte pion op g4 en een witte pion op e5. Zwart kon de race waarschijnlijk gewonnen hebben maar misspeelde de positie door zijn loper voor de witte vrijpion te zetten, waar hij bovendien kon aangevallen worden. Zo verspeelde zwart twee tempi en de partij. Een mooie paardvork op koning+toren maakte het af. Proficiat, Didier!Eerste klasse

Wit Zwart Resultaat
Kris VanbecelaereGeert Delarue 3 - 1
Koen BlommeGuy Agten 3 - 1
Didier WydoogheFrederik Taelman 3 - 1


I1 : Inhaaldag 19 Maart 2023


Zondag negentien maart was een inhaaldag voor beide klassen. Dat was te merken, er was heel wat minder volk. We gaan naar het einde van het seizoen toe en de meeste leden hebben amper nog partijen in te halen. Het was stil in het lokaal. De afwezigheid van de anders zo gezellige drukte spoorde de aanwezigen aan tot het diepere denkwerk. De partijen waren (nog) hoogstaander dan anders. Niemand blunderde een stuk en er waren geen snelle matzettingen. Zijn jullie er klaar voor? Hier gaan we.


Stijn Herreman speelde een aanvankelijk gelijk opgaande partij tegen Kris Vanbecelaere, waarbij hij een pion kon stelen op h6 met zijn loper. Kris kon de loper niet terugslaan met zijn pion op g7 of hij liep mat in 2 zetten. Beide spelers hadden een berg tactische mogelijkheden en twintig minuten later stond die loper tot mijn verbazing daar nog steeds 'en prise'. Beide spelers zaten heel diep in hun calculaties verzonken en er zat veel meer tactisch vuur in de stelling dan mijn sporadisch voorbijgaande oog kon bevatten. De rest heb ik niet meer gezien, maar Kris heeft alleszins gewonnen met een mooie matstelling en dit, denk ik, in een gelijke positie. Hij pakt zo drie broodnodige puntjes mee naar huis.


Ook Mario speelde een gelijk opgaande partij tegen penningmeester Dirk Vandamme. Alhoewel ik de druk bij Dirk toch kon voelen in de aanvangsfase met Mario die zoals meestal met een lichte voorsprong uit de opening komt. Niet altijd materieel, maar hij heeft minstens het initiatief en altijd het psychologisch voordeel. Dirk zweette dikke druppels maar verdedigde goed, waarna de aanval van Mario uitdoofde in een gelijke stelling met remise tot gevolg.


Didier en Guy speelden een vooruit gespeelde partij van 2 april. Op voorhand gaf Guy zichzelf niet teveel kans tegen Didier, die in bloedvorm verkeert. Nochtans heeft Guy tegen Didier de beste score van ons allemaal, en kan hij gerust als Didier zijn 'zwart paard' beschouwd worden. Deze klassieker Wydooghe-Agten, oftewel Klerken tegen Izegem, draaide uit op een, zoals gebruikelijk deze zondag, gelijk opgaande partij. Dat komt ervan als spelers in stilte en geconcentreerd kunnen spelen. Ook in deze partij werden er geen blunders of fouten gemaakt, hoogstens een onnauwkeurigheid. Halverwege stond alles helemaal gelijk en had de zwartspeler volgens mij de betere papieren met loper+paard tegen 2 paarden in een open stelling. Net toen ik dit dacht, kon wit toch een pionnetje snoepen en gooide zwart mentaal de handdoek in de ring. De spanning zal groot geweest zijn. Didier komt hiermee aan de leiding in eerste klasse maar is mathematisch nog niet zeker van de eindzege.


Geert en Frederik speelden op deze inhaaldag bij gebrek aan een tegenstander dan maar hun (ver) vooruitgeschoven partij van seizoen 2023-2024 tegen elkaar. Geert opende met e4 en doordat het een speciale partij was (lees: voor de leute), kriebelde het voor zwart om iets speciaals te spelen. Het werd b6. Maar bij gebrek aan theorie én aan praktijk brak deze opening Frederik zuur op. Geert speelde principiële openingszetten en na een traditionele dreiging op f7 met loper en paard, waar zwart nogal amateuristisch in liep, kon Geert een volle toren winnen. Frederik wist direct wat hem te doen stond en trakteerde zijn tegenstander prompt op een Pater van St-Sixtus, de enige manier om deze partij niet te verliezen.

Geert echter, met al zijn ervaring, gaf zijn voorsprong niet meer uit handen. Het werd nog een interessante partij, want ondanks een voorsprong van 6 punten (toren+pion) had wit een grote achterstand in ontwikkeling. Zwart probeerde hiervan te profiteren, maar eens wit kon rokeren was het gevaar geweken en de partij zo goed als voorbij. De omstaanders hielden even de adem in toen zwart op het einde een volle toren kon terugwinnen door een dubbele aanval met de dame (koning+hout), maar Geert had goed uitgerekend dat hij een pionnetje kon promoveren doordat de zwarte koning buiten het vierkant stond. Heel mooie eindspeltechniek, proficiat Geert!


Tot slot werd er nog 1 wedstrijd gespeeld in tweede klasse. Waarschijnlijk niet zonder gevolgen voor het klassement. Luc Deblauwe speelde tegen Jonas Taelman in een, hoe kan het ook anders deze zondag, gelijk opgaande partij. De partij was zodanig gelijk opgaand dat beide spelers in het middenspel zonder een plan zaten en Jonas een beetje moedeloos halverwege de partij remise voorstelde. Hij deed dit nogal klungelig en de voorzitter wees hem op de juiste etiquette bij een remisevoorstel: je doet je zet, je drukt je klok in (indien je met een klok speelt natuurlijk), en je stelt remise voor. Je tegenstander heeft dan precies evenveel tijd als er nog op zijn klok staat om het remisevoorstel te aanvaarden. Hij kan dit expliciet weigeren, zoals Luc, die het nog wat te vroeg vond om al naar huis te gaan. Maar ook indien de tegenstander gewoon verder speelt (en zijn klok indrukt) zonder iets te zeggen, geldt dit als een weigering van het remisevoorstel en is het weer aan jou.

Aldus geschiedde en Jonas speelde met hernieuwde moed verder. Even later had hij knap gezien hoe de koning en de dame van wit allebei op de c-lijn stonden en hij zette vooruitziend zijn toren op c8. Toen de aftrekaanval openviel met cxd won hij niet alleen de witte dame maar was zelfs een mat in twee onvermijdelijk. Je ziet: nooit de moed laten zakken, jongen. Goed gedaan! De 2 tickets naar eerste klasse zullen verdeeld worden tussen Michiel, Lowiek, Luc en Jonas. Michiel staat al een heel seizoen op de eerste plaats maar is mathematisch nog steeds niet zeker van de overwinning. Jonas staat momenteel tweede maar Luc heeft een partij minder gespeeld en Lowiek 2 partijen. Het zal nog spannen daar in tweede!Eerste klasse

Wit Zwart Resultaat
Stijn HerremanKris Vanbecelaere 1 - 3
Mario VerbanckDirk Vandamme 2 - 2
Didier WydoogheGuy Agten 3 - 1

Tweede klasse

Wit Zwart Resultaat
Luc DeblauweJonas Taelman 1 - 3


Seizoen 2023-2024 Eerste partij tussen Geert en Frederik

Wit Zwart Resultaat
Geert DelarueFrederik Taelman 3 - 1

Speeldag 19 : 12 Maart 2023


Hey! Goeiemorgen, -middag of -avond iedereen. Ik weet niet wanneer jullie dit lezen, maar dat is niet erg. Jullie weten ook niet wanneer ik dit schrijf. Leider Gino Casteleyn nam het op tegen promovendus Kris Vanbecelaere, die jammerlijk genoeg nogal snel een volle loper als Sinterklaas-cadeau deed aan Gino. We schrijven dit nochtans in maart en niet in december. Kris speelde nog dapper verder maar tegen een ervaren speler als Gino was dit over en uit.


Didier Wydooghe speelde een vooruitgespeelde wedstrijd tegen Koen Blomme. Koen vond zijn eigen spel nogal voorspelbaar, Didier kwam niet in tijdsnood en maakte het deze keer netjes af met een prima paardenspel nadat hij een gratis toren vakkundig had afgeslagen.


Onze voorzitter Frederik Taelman, met wit, nam al even vakkundig revanche op penningmeester Dirk Vandamme. Nadat zwart één luttel tempo verloor in de opening, en met het afruilen van de dames en heel wat andere stukken, kon wit een pionnetje voorkomen en bevonden beide spelers zich plots in een eindspel met torens en paarden. Zwart probeerde met zijn laatste pionnetje nog 'op pat te spelen' maar daar trapte wit niet in. Frederik moest tot aan het gaatje gaan maar won uiteindelijk na 66 zetten.


De spannendste partij van Speeldag 19 was ongetwijfeld de partij Delarue-Masschelein. Geert is aan een sterke remonte bezig en Ivan was deze zondag dan ook dubbel gewaarschuwd. In een asymmetrische stelling met toren en 2 pionnen tegen loper en paard had Ivan nochtans theoretisch de bovenhand, maar tegen oude krijger Geert was deze speeldag geen kruid gewassen. Na een lastige en tactisch moeilijke wedstrijd kwam Geert uiteindelijk een volle toren voor en kon hij afwikkelen naar winst. Niet zonder slag of stoot maar alweer een mooie prestatie van Geert Delarue!


In tweede klasse kon Jonas Taelman winnen van Anja D'hooghe, wat achteraf bekeken de logische conclusie was, aja, hij had (na promotie van een pion) maar liefst 2 dames, terwijl Anja er maar 1 had… Ivar Despierre delfde jammer genoeg het onderspit tegen Eddy Veraverbeke. Deze laatste had zijn tegenstander mat gezet zonder het zelf te zien… Francis De Bels ging naar eigen zeggen grandioos de boot in tegen Lowiek Blomme. En Gino Decaestecker verloor tegen Lisa-Marie Blomme. Gino, ondanks een pak verliespartijen achter zijn naam, geeft echter de moed niet op. Uiterst lovenswaardig vinden wij dat, en misschien kan onderstaande quote hem inspireren:Speeldag 18 : 5 Maart 2023


Kotje vol opnieuw bij Toren '75 op speeldag 18. Titelkandidaat Didier Wydooghe stond een loper voor tegen Stijn Herreman. 't Is te zeggen, een loper tegen twee pionnen. Na het afruilen van de dames, was het overwicht van de loper zodanig duidelijk dat Stijn opgaf. Het dameruil kon niet geweigerd worden anders was Stijn zijn toren kwijt met schaak. Een mooie doorbraak geforceerd door de aspirant-kampioen Didier Wydooghe.


Guy Agten boekt opnieuw een belangrijke overwinning, dit keer tegen Mario Verbanck. Deze laatste kwam met een Engelse opening op de proppen, en dit was duidelijk nieuw voor Guy. Eens de openingsverrassing doorgespoeld, vocht hij zich echter terug in de partij en maakte hij het mooi af. De vetste kluif van de speeldag was voor Ivan Masschelein, die meer dan zijn handen vol had aan Koen Blomme. Niet minder dan 3 keer (!) moest hij promoveren alvorens zijn tegenstander de handdoek in de ring gooide. Extra punten voor doorzettingsvermogen, zeker nadat Ivan reeds op zet acht een volle toren achter gekomen was.


Speeldag 18 was ook het canvas van een topwedstrijd binnen de rangen van het bestuur van Toren '75. Penningmeester Dirk Vandamme gaf secretaris Gino Castelein partij in een wervelende wedstrijd waarin beide bestuursleden een mooie stelling op het bord schilderden. Er werd zeer snel gespeeld en nadat het groot huisvuil plots was langsgekomen bevonden beiden zich in een eindspel met gelijke lopers. Zoals reeds meerdere malen gebleken dit seizoen, voelt Gino zich in het eindspel als een vis in het water. Hij weigerde dan ook het remisevoorstel van Dirk en zette hem vakkundig opzij door het creëren van een vrijpion. Daarna was het tijd om handjes te schudden.


Dré Willaert maakte het voorzitter Frederik Taelman behoorlijk lastig. Waar Frederik, met zwart, gedacht had met een versnelde Scandinavische opening een snel voordeel te behalen, vocht Dré zich met tempo terug in de wedstrijd. Hij kwam een stuk op voorsprong maar zijn koning, die niet kon rokeren, voelde zich behoorlijk onveilig. Naar het einde van de wedstrijd kon Dré weliswaar mat dreigen maar de penibele situatie van zijn koning besliste uiteindelijk de wedstrijd in het voordeel van de zwartspeler.


In tweede klasse won leider Michiel van rode lantaarn Gino, doch niet zonder slag of stoot. Gino kon naar eigen zeggen mat zetten, maar was een zet of twee, drie te laat. Hierdoor behaalt Michiel een logische overwinning na, alweer, een leuke pot schaak. Francis De Bels behaalde ook een mooie overwinning tegen Lisa-Marie Blomme en Anja D'Hooghe ging de boot in tegen Ivar Despierre, die hiermee drie belangrijke punten behaalt.Speeldag 17 : 26 Februari 2023


B3 heeft Frederik geopend tegen titelkandidaat Didier Wydooghe, wat door Guy een 'willen maar niet kunnen'-openingszet genoemd werd. Echte schakers spelen b4 volgens Guy. Hij zou gelijk kunnen hebben want het ging al snel bergaf met de stelling van Frederik. De gefianchetteerde loper op b2 was niet echt een meerwaarde en na een mooie tactic kon Didier met zijn loper de pion op g2 én de toren op h1 slaan. Met een kwaliteit achter probeerde Frederik nog aan te vallen maar toen ook nog de witte loper viel was de zaak hopeloos verloren.


Secretaris Gino Casteleyn had een heel wat vettere kluif aan Dré Willaert, maar kon in het eindspel toch het laken naar zich toe trekken. Geïnspireerd door sommige andere leden dit seizoen probeerde Dré op het einde nog op pat te spelen, maar Gino liet zich niet vangen. De partij tussen Geert Delarue en Dirk Vandamme nam een wervelende start waarbij Geert als een bezetene ten aanval trok met zijn dame en loper. Dirk kon niet anders dan zijn dame opofferen om het mat te vermijden en ik dacht dat het zo goed als over en uit was. Geert moest echter de kelk tot op de bodem ledigen en de partij duurde nog meer dan een uur. Op het einde stond hij nog slechts een kwaliteit voor, maar dat was wel voldoende om een mooi mat op het bord te zetten.


Koen Blomme en Kris Vanbecelaere gaven elkaar partij op de biljart. De partij draaide uit op een eindspel en beide spelers waren tevreden met remise. Tot Geert in de analyse achteraf aantoonde dat de stelling eigenlijk gewonnen was voor Kris en prompt de weg naar de winst op het bord toonde. De koning moest blijkbaar al rond gaan, wat Kris gemist had. Guy Agten boekte een duidelijke overwinning tegen Ivan en neemt drie belangrijke punten. Zijn strategie was om geen standaardzetten te spelen in de opening, en dit legde hem duidelijk geen windeieren.


Stijn Herreman won van Mario Verbanck, in een eindspel met 2 paar torens stond hij 2 pionnen voor waarvan een belangrijke verre vrijpion op de a-lijn. Met nog een half uur op de klok leek hij nog tijd genoeg te hebben om af te wikkelen naar winst. De weg naar de overwinning was echter niet zo duidelijk zichtbaar, Mario verdedigde uitmuntend en had ook zelf een paar matdreigingen, waardoor het opletten geblazen was voor Stijn en hij heel wat tijd verbrandde op zijn klok. Uiteindelijk werd 1 paar torens en de rest van de pions afgeruild en kon de a-pion gedekt door zijn toren oprukken tot promotie onvermijdelijk was. Opnieuw speelt Stijn een beklijvend eindspel, dit keer aan de winnende kant.


Geen verrassingen in tweede klasse, waar Luc wint tegen Ivar, Francis wint tegen Gino en Lowiek wint tegen Anja. Deze laatste vond nochtans dat haar stukken heel goed stonden, maar plots was het mat in één.

Het kan verkeren, zei Bredero.

Speeldag 16 : 19 Februari 2023Slechts acht tafels waren er op speeldag 16, waarvan enkelen reeds vroeg klaar waren. Enkele partijen waren reeds vooruitgespeeld en dit zorgde voor een relatief kalme voormiddag bij Toren '75. Penningmeester Dirk Vandamme loofde de sterke zwarte loper van Koen Blomme en deed er alles aan om hem te ruilen voor zijn tegenhanger. Dit lukte ook en met enkel nog zware stukken op het bord was het niet eenvoudig voor beide partijen om door te breken. Dirk forceerde een open lijn met een pionoffer, dat niet zonder risico was en slaagde erin om zijn toren op de 7e rij te krijgen. Koen kon het mat enkel nog afwenden door eeuwig schaak te geven en remise was het resultaat.


Guy Agten speelde een puike wedstrijd tegen Kris Vanbecelaere en kon door middel van een paardvork een volle toren winnen. Kris speelde echter ontgoocheld een verkeerde zet (vergat het paard te pakken?) en plots was zijn dame gaan vliegen. Emoties zijn tricky in het schaken. Men dient steeds op te letten, vooral als er iets onverwachts gebeurt. Indien men zijn cool niet kan bewaren, wordt een slechte zet meestal gevolgd door een nog slechtere.


Maar het kan nog erger. Frederik Taelman is zelfs zonder cool begonnen aan zijn partij tegen secretaris Gino Casteleyn. Na amper 11 zetten liet hij zich kansloos mat zetten. Gino toverde een mooi stikmat met het paard op het bord en toont hiermee andermaal waarom hij aan de leiding staat in eerste klasse.


In tweede klasse won Eddy een snelle partij tegen Gino en Anja was de betere van Lisa-Marie. Jonas won op de biljart van Ivar, weliswaar in het schaken. De twee youngsters analyseerden achteraf nog een hele tijd door, maar kwamen tot de conclusie dat het mat voor Ivar niet meer te redden viel. Lowiek Blomme won een belangrijke zespuntenwedstrijd tegen Luc Deblauwe en staat zo klaar om diens tweede plaats in het klassement aan te vallen.


De langste partij van de voormiddag stond deze keer op naam van Ivan Masschelein, met de witte stukken, tegen Stijn Herreman met zwart. Ze hadden er duidelijk zin in, het werd dan ook de meest hoogstaande partij van de 16e speeldag. Na heel wat geschuif gingen beide schakers het eindspel in, als ik het goed gezien heb stond Stijn een kwaliteit voor, maar had Ivan het loperpaar. Met nog slechts een kwartier op de klok voor Stijn was de tijd ook een belangrijke factor. Hij zette alles op een ver vooruitgeschoven vrijpion en offerde hiervoor zelfs twee pionnen op, die Ivan kon nemen dankzij zijn extra loper. Toen duidelijk werd dat Stijn zijn pion niet kon promoveren, stelde hij remise voor. Ivan speelde echter door en toen de kwaliteit teruggegeven werd (of -genomen?), had wit met twee vrijpionnen de beste papieren. Even later echter waren deze papieren (en ook de vrijpionnen) weggewaaid en stond zwart plots weer een loper voor met elk een geblokkeerd pionnetje op de a-lijn. Dit keer stelde Ivan remise voor, wat Stijn ondanks zijn gewonnen stelling aanvaardde wegens de acute tijdsnood waarin hij zich bevond. Met minder dan twee minuten op de klok zag hij het niet zitten om deze gewonnen stelling al blitzend te converteren. Zou het hem gelukt zijn mocht hij doorgespeeld hebben? We zullen het nooit weten.


Bij deze wil ik een oproep doen om de stilte in het lokaal te bewaren zolang er nog partijen bezig zijn. Naarmate het seizoen vordert heb ik de indruk dat het volume de hoogte in gaat. Ook de spelers van een partij die iets langer duurt verdienen het om zich in stilte te kunnen concentreren. Analyseer nadien dus gerust de partij met uw tegenstander, maar graag zo stil mogelijk. Waarvoor dank.


Hieronder vinden jullie de uitslagen van de inhaaldag van 12 februari (vorige week). Deze zijn ook reeds in de tussenstand verwerkt.Eerste klasse

Wit Zwart Resultaat
Didier WydoogheSuper Mario 3 - 1
Guy AgtenGeert Delarue 1 - 3
Dirk VandammeIvan Masschelein 3 - 1
Frederik TaelmanKoen Blomme 1 - 3

Tweede klasse

Wit Zwart Resultaat
Jonas TaelmanLuc Deblauwe 1 - 3
Michiel ElshoutFrancis De Bels 3 - 1
Eddy VeraverbekeAnja D’hooghe 1 - 3

Speeldag 15 : 5 Februari 2023


Hilariteit alom aan het begin van speeldag 15 waar de topper Casteleyn-Wydooghe op het programma stond, respectievelijk de nummers 1 en 2 in het klassement. Didier had reeds een superieure stelling nog voor de partij begon! Il faut le faire… Niet alleen had hij een dubbel zo groot materieel overwicht, hij had ook meer ruimte en persoonlijk vond ik dat zijn stukken beter opgesteld stonden. Hieronder kan u zijn creatie bewonderen. Zot zijn doet gelukkig geen zeer, maar het kan een voordeel zijn in het schaken…Even later werden de stukken weer goed gezet en in de partij werd er wel serieus geschaakt. Zo serieus zelfs dat de partij in remise eindigde, net zoals de meeste partijen op topniveau. Met de dames van het bord en slechts 1 paar pionnen afgeruild werd het een vrij gesloten en strategische stelling waar het paard van Gino de meerdere was van de loper van Didier, zonder daar echter voordeel te kunnen uithalen. In de analyse achteraf kwam naar boven dat Didier op een bepaald moment stukkenruil kon forceren en zo met het torenpaar kon binnendringen in de stelling van Gino. Maar een zet later was die kans weer weg en uiteindelijk werd remise overeengekomen. Levensles nummer 1: grijp de kansen wanneer ze zich voordoen.


Ook de partij Agten-Vandamme eindigde op remise, maar niet zonder de nodige turbulenties. Dirk had in het eindspel duidelijk de betere stelling en moest eigenlijk gewonnen hebben. Tis te zeggen, tot hij zomaar zijn toren wegblunderde, gratis en voor niets. Met een paard voorsprong en beiden nog 1 pion bevond Guy zich plots in een gewonnen stelling …die hij een paar zetten later weer weggooide door zijn tegenstander andermaal pat te zetten. Jawel, u leest het goed: PAT. Het is de tweede maal op rij en de derde maal dit seizoen dat Guy "Patje" Agten een gewonnen partij uit handen geeft. Maar vandaag kon hij ook verloren hebben. Beide spelers voelden zich na de partij terzelfdertijd opgelucht en ontgoocheld. Het deed me denken aan de kat van Schrödinger. Levensles nummer 2: wees tevreden met wat je hebt.


De partij Delarue-Taelman nam een verschroeiende start met heel wat stukken die geruild werden. Na 13 zetten (!) waren de dames ook weg en bevonden we ons eigenlijk al in het eindspel. Toen het laatste loperpaar geruild werd en Frederik (eindelijk) kon rokeren, zaten we in een dubbel toreneindspel waar Geert met zijn koning tegen beter weten in probeerde door te breken langs de koningsvleugel, maar deze nutteloze zetten gaven Frederik de tijd om zijn torens actiever op te stellen, waarna het eerste pionnetje viel en de stelling van Geert uiteindelijk onhoudbaar werd. Levensles nummer 3: de tijd vliegt snel, gebruik hem wel.


Verder pakt Dré drie belangrijke punten in de degradatiestrijd tegen Koen, die naar het einde van de partij zomaar een stuk blunderde, iets wat hem de laatste tijd blijkbaar regelmatig overkomt. Voor Mario was het geen top-weekend, want gisteren verloor hij in de Roeselaarse competitie van onze ex-voorzitter en zondag ging hij voor de bijl tegen Ivan, die sterk speelde. Hierdoor verliest Mario zijn voorlopige derde plaats in het klassement. In tweede pakt Lowiek drie belangrijke punten tegen Jonas, één van zijn rechtstreekse concurrenten voor de (vermoedelijk) tweede plaats. Leider Michiel behaalde alweer winst, ditmaal tegen Ivar. Anja haalde het van Gino en Eddy was de betere van Francis. Persoonlijke levensles: Loop meer rond en Gij zult meer zien.

Speeldag 14 : 29 Januari 2023


Het was bijna Full House op de 14e speeldag bij Toren '75. Alleen de partij Taelman-Blomme kon niet gespeeld worden omdat Koen verhinderd was. Kris verloor al vroeg in de partij een loper tegen Mario en kon deze achterstand niet meer goedmaken. Op het einde probeerde hij nog een truukje, maar daar liep een ervaren Mario niet in. Dirk kwam ook al vroeg in de partij een pion achter tegen Stijn. In tegenstelling tot Kris kon hij deze achterstand wel goedmaken en kwam zelfs een (vrij)pion voor, maar het eindspel met ongelijke lopers was helemaal remise, wat de spelers na enkele zetten ook overeenkwamen.


Beste lezer, u gaat het nauwelijks geloven, maar Guy "Patje" Agten is er weer in geslaagd om zijn tegenstander pat te zetten. Dit keer was Dré de slimmerik die verder speelde totdat hij enkel nog een koning over had tegen koning, dame, toren, loper en nog een paar pionnen. Guy zette zijn dame uitgerekend op het enige veld van de 64 waar hij ze niet mocht zetten… Met nog een uur over op de klok had hij nochtans bijna een minuut per vakje om na te denken. Gino won tegen Geert nadat deze een aftrekaanval met de dame had onderschat. Een schaakje later was hij zijn dame kwijt, waarna hij opgaf. In de analyse achteraf, ook wel het Post Mortem genoemd, bleek dat hij zijn dame kon redden met zijn loper en eigenlijk de betere stelling had dan. Didier wint tegen Ivan nadat een gelijke stelling in het middenspel plots in het voordeel van Didier kantelde toen Ivan verkeerd verdedigde tegen een vorkdreiging. Een pluim voor Didier, die deze keer zijn klok goed in de gaten hield.


Ophef in tweede klasse, waar leider Michiel niet verder komt dan remise tegen Eddy. Klein van gestalte maar een grote schaker. In het eindspel was het materiaal qua punten gelijk waar Michiel een loper had tegen 3 pionnen, maar in principe moest de loper dit toch kunnen halen hebben gezien de pionnen niet meer verbonden waren en nog niet ver opgeschoven waren. Knap van Eddy. Luc won van Gino en beiden speelden nog een paar partijen tegen elkaar. Lowiek won vrij snel van Ivar. De traagste partij stond op naam van Anja en Francis. Iedereen stond naar hun bord te staren maar niemand had gezien hoe Anja plots haar dame kwijt gespeeld was, waarna de partij plots vrij snel gedaan was. Tenslotte wint Jonas nog van Lisa-Marie nadat deze laatste een dameruil geweigerd had maar zo een minder goede stelling bekwam.

Speeldag 13 : 22 Januari 2023


In eerste klasse stond penningmeester Dirk Vandamme al gauw een pionnetje of twee achter tegen titelkandidaat Didier Wydooghe. Wat verder in de partij zag ik een ander pionnetje van Dirk zijn loper dekken. Dat pionnetje stond echter gepend tegen de koning en volgens de stappenmethode is een gepend stuk Geen Goede Verdediger. Didier had dit goed gezien en sloeg de loper gratis met zijn toren, waarna Dirk van de schok even moest gaan bezinnen. Ik weet niet wat hij in dat moment van bezinning gedaan heeft, maar toen hij terugkwam vond hij het tijd om een Duvel te drinken en waren de drie punten voor Didier.


Koen Blomme speelde tegen secretaris Gino Casteleyn, die toen Koen arriveerde al aan het opwarmen was tegen een paar tweedeklassers. Gino won al bij al vrij makkelijk tegen Koen, maar niet tegen de tweedeklassers...

Stijn Herreman kon in een tactische stelling tegen Dré Willaert de verdediger wegjagen van een zwarte loper op h3. Waarna hij een loper voor kwam en de partij kon naar zich toetrekken.

Frederik had het zoals gewoonlijk niet onder de markt tegen Guy Agten en toen Frederik zomaar een kwaliteit blunderde zat Guy in een luxepositie. Hij onderschatte echter de kracht van de penning (The Pen is Mightier than the Sword) en zwart kon zijn kwaliteit terugwinnen. Frederik kon vervolgens met zijn dame de koningsstelling van Guy binnendringen en zo alsnog de drie punten mee naar huis nemen.

Tot slot kwam Kris Vanbecelaere een pionnetje achter tegen Ivan Masschelein, maar kon hij dit uiteindelijk terugwinnen. Remise was hier het logische resultaat in een gelijke stelling.


In tweede klasse stond de topper Blomme-Elshout op het programma, die bepalend zou kunnen zijn voor de titelstrijd. Het ging lange tijd gelijk op en leider Elshout zweette dikke parels. Maar na een lang en technisch eindspel toonde hij zich toch de meerdere van zijn tegenstander in wat hij een 'leuke pot' noemde. Ik heb het gevoel dat we dat nog veel gaan horen de komende jaren... Jonas toonde zich in recordtempo de meerdere van Gino en Luc won van Francis maar ook niet zonder slag of stoot. Ook in tweede klasse moet voor elk punt gevochten geworden!Speeldag 12 : 15 Januari 2023


De eerste speeldag van de terugronde was meteen de eerste reguliere speeldag van 2023. Na de emoties van het nieuwjaarsblitz moesten de spelers de omschakeling maken naar het klassieke format en dat betekent vooral: trager spelen en langer nadenken.


In eerste klasse dacht titelkandidaat Didier Wydooghe net iets te lang na en ging door zijn vlag tegen Kris Vanbecelaere in een min of meer gelijke stelling waar Didier wel aan het aanvallen was. Tot zijn vlag viel dus. Ook in klassiek schaak is tijd belangrijk. Om het met de woorden van Didier te zeggen : Time is ... shit.
Frederik zorgde voor een verrassing tegen Stijn, nog een titelkandidaat. Deze gaf prompt op nadat hij zijn loper blunderde. Misschien iets te vroeg, zeker met de klok die ook voor Frederik genadeloos verder tikte. Guy Agten boekte dan weer met 2 stukken voorsprong een knappe overwinning tegen Gino Casteleyn. Het deed hem zichtbaar deugd na een voor hem eerder matige prestatie op het blitz, mooi om zien! Mario won tegen Dré na een vroege dameruil waarbij Mario een stuk voor kwam. Nadat hij met een paardvork ook nog een toren kon winnen was de buit binnen voor Mario.


In tweede klasse nam Luc Deblauwe de maat van Eddy Veraverbeke. Hij had er wel wat tijd voor nodig en Eddy liet zich verleiden tot de uitspraak : Veel tijd voor weinig. Maar even later liep hij alsnog mat. Ivar boekte een belangrijke zege tegen Gino in de degradatiestrijd. Jonas stond een loper voor tegen Francis, maar was hem even later weer kwijt. Hij kon toch het laken naar zich toetrekken en met een toren voor gaf hij mooi mat met de dame.


Anja zorgde bijna voor de Stunt van de Speeldag door te winnen tegen Michiel, die zwarte sneeuw zag. Hij kon net op tijd zijn cool bewaren en zag opeens het licht met een voor hem 'interessante' stelling. 'Nou gaan we schaken' hoorde ik hem zeggen in het Hollands, waarna hij Anja achteruitdrukte en uiteindelijk mat zette.

Blitzschaak : 8 Januari 2023


Blitz oftewel snelschaak is een totaal andere manier van schaken. We spelen korte partijtjes, met de klok op 5 minuten. Je hebt dus praktisch geen tijd om na te denken en vele zetten worden puur op het gevoel gespeeld. Voor wie dit nog niet gedaan heeft of wie denkt dat dit nog te moeilijk is, zeker eens proberen! De druk van de klok geeft een heel andere dimensie aan de schaakervaring en het zal je zeker allrounder maken als schaker.


We speelden tegen elkaar en tegen de klok. Niet te onderschatten, die klok. Die zorgt ervoor dat je blunders gaat maken, simpele dingen over het hoofd ziet zoals stukken zomaar laten instaan. Of dat je onreglementaire zetten doet, zoals met een stuk spelen dat gepend staat tegen de koning. Het is aan de tegenstander om wakker te zijn en dit te melden. Ik kan nog zo even doorgaan: de klok vergeten indrukken en hierdoor kostbare tijd zien verloren gaan, hilarische toestanden zoals niet zien dat je tegenstander zijn vlag is gevallen en gewoon doorspelen tot je eigen vlag (bijna) valt… Nobody is perfect, en bij blitz komt dit pijnlijk duidelijk naar boven.


Zondag gaven 10 dapperen elkaar partij in het jaarlijkse NieuwjaarsBlitz van Toren '75, een tornooi toegankelijk voor zowel leden als niet-leden. Plaats delict : het clublokaal naast Café Breughel in Kortemark. Een speciale editie dit jaar, want het was de eerste maal zonder onze traditionele tornooileider Peter Degrieck. Opgemerkte deelnemer dit jaar was Ivo Van Dael, oud-kampioen van Toren '75 die zich tegenwoordig vooral met koppeltornooien bezig houdt samen met zoon Jonas Van Dael.


Gedurende 9 ronden gaf iedereen het beste van zichzelf. Er was een korte plaspauze voorzien, maar de partijen volgden elkaar toch vrij kort op. Na de eerste ronde merkte Dirk op dat iedereen die met zwart was zijn partij gewonnen had. "Hoe groot is de kans dat dit 9 maal op rij gebeurt", zou een goede quizvraag zijn geweest. De Kortemarkse clubspelers lieten elkaar niet uitlopen maar na 4 ronden stond Stijn Herreman aan de leiding, zij het op korte afstand gevolgd door Kris Vanbecelaere en Ivan Masschelein. Daarna zagen we Dirk Vandamme, Gino Casteleyn en Frederik Taelman als dichtste achtervolgers.


Ronde 5 was nogal beslissend waar Frederik won tegen een tot dan toe ongeslagen Stijn en Mario de maat nam van Kris. Daarna won Frederik elke partij, inclusief de partij tegen Ivo die al 3 minuten eerder door zijn vlag was gegaan… Hierdoor wordt de nieuwbakken voorzitter meteen ook blitzkampioen, wat logischerwijze een aantal wenkbrauwen deed fronsen. Toren '75 is echter uitgerust met de allernieuwste anti-cheating technologie en de tornooileider bevestigde uiteindelijk de overwinning van Frederik. Kris Vanbecelaere werd verdienstelijk tweede en had de onderlinge partij tegen Frederik zelfs gewonnen.


De winnaar van 2e klasse was zowaar Gino Decaestecker, voor de gelegenheid omgedoopt tot "Gino 2" om verwarring te voorkomen met Gino-1-Casteleyn. Gino, die de laatste plaats bekleedt in tweede klasse, weerde zich als een duiveltje tegen de meer ervaren blitzers uit eerste klasse. Het was zijn allereerste blitztornooi ooit en de klok niet vergeten indrukken was duidelijk nog een werkpuntje voor Gino. Maar als enige deelnemer uit tweede klasse kon de overwinning hem eigenlijk niet ontglippen. 90% of succes is just showing up, zei Woody Allen. Gino had dit goed begrepen en is dus de verdiende winnaar uit tweede klasse.


De kampioenen kregen een fles Bavobier en/of een fles Cécémel om de doorstane emoties door te spoelen. We speelden in een bijwijlen uitgelaten sfeer en ik denk dat ik voor iedereen spreek als ik zeg dat ik mij super geamuseerd heb. Blitz is echt een discipline apart en ik kijk al uit naar volgend jaar. Bedankt aan alle aanwezigen en tot schaaks!Eindstand Nieuwjaarsblitz
1. Frederik Taelman24/9
2. Kris Vanbecelaere22/9
3. Stijn Herreman21/9
4. Ivo Vandael19/9
5. Gino Casteleyn18/9
6. Dirk Vandamme18/9
7. Ivan Masschelein17/9
8. Mario Verbanck15/9
9. Guy Agten13/9
10. Gino Decaestecker13/9


Winterstop : 21 December 2022


De eerste ronde zit er op en de kerstdagen naderen. Het is winterstop. Tijd voor een moment van contemplatie. In eerste klasse staat secretaris Gino Casteleyn nog steeds knap aan de leiding, alhoewel Didier Wydooghe dichter sluipt na winst in hun onderlinge confrontatie. Nog 1 puntje staat Didier achter, weliswaar met twee partijen minder gespeeld. Op een derde plaats treffen we penningmeester Dirk Vandamme aan die aan een sterk seizoen bezig is. In de onderste regionen treffen we Koen, Guy en Geert, elk met 16 punten. Dré Willaert staat daar nog een pak onder met 12 punten, maar ook met nog een pak partijen in te halen. Een vertekend beeld heet dat.


In tweede klasse begint zich al een afscheiding te vormen tussen de kopgroep en het peloton. Het zal gaan tussen 3-4 kemphanen, Michiel Elshout op kop. Anja D'hooghe boekte onlangs een belangrijke winst tegen Eddy Veraverbeke en heist zich hiermee op gelijke hoogte. In de onderste regionen treffen we nog steeds 'usual suspect' Gino Decaestecker aan, die wel elke zondag komt kijken, ook als hij niet moet spelen. Stelen met de ogen vanaf de zijlijn en een oefenpartij spelen waar het kan. Zijn enthousiasme werkt aanstekelijk. Francis Debels sprokkelt een paar puntjes en klimt wat hoger. Hierdoor komen we Ivar Despierre tegen op de voorlaatste plaats, die iets minder scherp lijkt te zijn. De examens hebben waarschijnlijk hun tol geëist. Gelukkig zijn deze nu voorbij en kunnen onze studenten zich weer concentreren op belangrijker zaken in het leven zoals hun schaakcarrière.


Op zondag 8 januari is er ons jaarlijkse Nieuwjaarsblitz, een tornooi waar zowel leden als niet-leden kunnen aan deelnemen. Maar eerst nog de feestdagen... De redactie gaat er even tussenuit en het bestuur wenst aan alle leden, hun familie en hun vrienden een prettig kerstfeest en een gelukkig en vooral gezond nieuwjaar 2023.


Statieschaak in De Stoasje : 17 December 2022


Op zaterdag 17/12 hebben we een spelletje geschaakt in het station van Kortemark. Jaja, u leest het goed, het station van Kortemark. Dat weekend was er de officiële opening van "De Stoasje", een inclusieproject voor mensen met een beperking. Het betreft een samenwerking tussen OC Sint-Jan de Deo, Tordale en Sociaal Huis Kortemark. Een heel mooie herbestemming van ons stationsgebouw als je het mij vraagt!


We hadden met Toren '75 een tweetal uurtjes gekregen om de stand te bemannen en/of te bevrouwen. Opnieuw een mooie gelegenheid om de naambekendheid van onze club te promoten in de eigen gemeente. Het was een overweldigend succes, we konden een 4-tal schaakborden zetten die constant bezet waren. We hebben weerom vele potentiële leden kunnen aanspreken, uitleg gegeven over Toren '75 en zo zaadjes gepland voor de toekomst van onze club. Ook de kleine Daan (9 jaar) was aanwezig om met veel overtuiging aan een koppel bejaarden uitleg te geven hoe de stukken bewegen.


De innerlijke mens werd versterkt met een kom warme soep, chocomelk of koffie, geschonken door de lieve mensen van Sint Jan De Deo, Tordale of het Sociaal Huis. Ideaal om de warmte in je hart een boost te geven in deze kille tijden. Een dikke dankuwel aan alle leden die aanwezig waren!
TS3 : Tussenstand 1 December 2022


De heenronde voor 2e klasse zit er op. Er is een lange winterstop voorzien: kerstdag 25/12, nieuwjaar 1/2 en het blitztoernooi 8/1. Afspraak voor de terugronde terug op 15/01. Komende zondagen 4/12, 11/12 en 18/12 kan er ingehaald worden. Niets weerhoudt jullie ervan om toch eens langs te komen en een spelletje voor 'de leute' te spelen. Zoals jullie al gemerkt hebben zijn er regelmatig schaakgrage jongelingen aanwezig die jullie maar al te graag partij geven. Lowiek Blomme staat voorlopig aan de leiding, Michiel Elshout volgt weliswaar met een partij minder gespeeld op zeer korte afstand. Luc Deblauwe is een knappe derde en ook Jonas Taelman kan nog een inhaalbeweging doen.In eerste klasse heeft ons leidersduo Gino en Didier beiden punten laten liggen zondag. Van de partij Agten-Wydooghe (altijd goed voor spektakel) heb ik slechts de laatste minuut gezien, maar wat voor een minuut was me dat! Guy stond glad gewonnen in het eindspel met koning, loper en pion tegen koning maar slaagde er toch in om Didier pat te zetten. Het deed een beetje pijn aan de ogen. Met nog luttele seconden over op de klok komt Wydooghski hier zeer goed weg. Remise dus, waarvan Ivan Masschelein profiteert door knap te winnen van secretaris Gino Casteleyn in een rechtstreeks duel en zich hiermee naar een voorlopige tweede plaats voetbalt.Voor eerste klasse zijn er nog twee speeldagen voorzien op 4 en 11 dec, daarna is het ook inhalen en winterstop. Noteer alvast 8/1 in de agenda voor ons jaarlijkse blitztoernooi!

TS2 : Tussenstand 18 November 2022


Na een kort intermezzo is uw voorzitter er terug, zowel op de mail als fysiek in het lokaal. Het deed deugd om jullie terug te zien en nog eens een potje te kunnen schaken na 3 weken van inactiviteit. Ook al was het een verliespartij tegen de penningmeester van uw favoriete Kortemarkse schaakclub. Bij een volgende vergadering dien ik een voorstel in dat het verboden is voor een bestuurslid om te winnen tegen de voorzitter. We houden jullie op de hoogte.


Door deze winst klimt penningmeester Dirk Vandamme naar een knappe 3e plaats, na een al even knap leidersduo, secretaris Gino Casteleyn en Didier Wydooghe. Stijn Herreman volgt op korte afstand en de leider van het eerste uur Ivan Masschelein is voorlopig teruggeslagen naar een vijfde plaats. In de onderste regionen vinden we Geert Delarue en Guy Agten terug, twee notoire ascenseurs, die al verschillende jaren zowel in eerste als in tweede klasse hebben doorgebracht. Nieuwkomers Kris Vanbecelaere en Dré Willaert blijken taaiere klanten dan verwacht voor sommige gevestigde waarden uit eerste klasse. Mooi om zien!


In tweede klasse is er een eind gekomen aan de winstreeks van Michiel Elshout, onze sympathieke bovenbuur (aja, hij woont in Torhout, en dat ligt noordelijker dan Kortemark :). Hij ging afgelopen zondag de boot in tegen Luc Deblauwe die zich hiermee naar een derde plaats heist. Het enige wat ik van de partij gezien heb was de verpletterende overmacht die Luc op het einde had. Op de tweede plaats vinden we Lowiek Blomme die, met slechts 1 puntje achterstand op de leider, voorlopig zijn ambities herhaalt om volgend jaar in eerste klasse te spelen. Sterk! De toekomst is aan de jeugd. Onderaan vinden we Francis De Bels, die zich dit seizoen dringend dient te herpakken, en Gino Decaestecker die afgelopen zondag zijn eerste remise behaalde tegen Lisa-Marie Blomme. Proficiat Gino!


Nu zondag 20/11 is er zowel voor eerste als voor tweede klasse een inhaaldag voorzien. Ik zou zeggen, profiteer ervan om een partij in te halen of eventueel vooruit te spelen met het zicht op de drukke feestdagen.

TS1 : Tussenstand 20 Oktober 2022


De eerste inhaaldag zit er op en we staan al tot aan onze knieën in het nieuwe schaakseizoen. Hoog tijd dus om een balans op te maken en jullie een eerste tussenstand te bezorgen. Goed nieuws: ook het vers gewassen scorebord hangt opnieuw uit in het lokaal. Hier kunnen jullie voortaan ook zien wie jullie tegenstander is en wie met wit of met zwart speelt.In eerste klasse staat Ivan Masschelein aan de leiding met evenveel punten als Kris Vanbecelaere maar met een partij minder gespeeld. De dichtste achtervolgers zijn Frederik, Dirk, Gino, Didier, Stijn en Dré, die allemaal nog over de leider kunnen springen. Het ligt dus allemaal nog veel te dicht bijeen om over een uitgesproken titelkandidaat te kunnen spreken. Ook voor het aanduiden van degradatiekandidaten is het nog veel te vroeg.In tweede klasse slaagt onze sympathieke Nederlandse Nieuwkomer Michiel Elshout er voorlopig in om als enige het maximum van de punten te behouden. Dichtste achtervolgers zijn Jonas en Luc met elk 10 punten. Ook in tweede klasse is alles dus nog mogelijk.Zo, dat was het voor wat betreft de eerste tussenstand van het seizoen. Ik ga er even tussenuit en zal de komende 3 weken niet aanwezig zijn op zondag.

Ook voor een voorzitter komt het leven soms in de weg te zitten van het schaken...

Gelieve de volgende 3 zondagen jullie uitslagen door te geven aan penningmeester Dirk Vandamme of secretaris Gino Casteleyn. Tot schaaks!

Start seizoen Seizoen 2022-2023 : 18 September 2022


Eindelijk is het zover! Het seizoen kan nu definitief van start gaan. Dit jaar kruisen 22 dapperen gedurende 9 maanden lang de degens met elkaar, 12 in eerste klassen en 10 in tweede klasse.


Het bestuur wenst aan alle deelnemers veel schaakplezier en -succes.


Simultaanschaak : 11 September 2022


Uitgerekend op de fameuze rampendag "nine-eleven", keken de twee Kortemarkse Kampioenen de rest van de club recht in de ogen.


Tradititegetrouw starten we bij Toren '75 het seizoen in september met een simultaan. Dat is een schaakvorm waarbij één sterke speler tegelijkertijd op meerdere borden speelt tegen meerdere spelers. De simultaangever gaat dan één voor één langs de borden en doet zijn zet.


Dit jaar is dit voor eerste klasse Vice-Kampioen Gino Casteleyn (in afwezigheid van Kampioen Peter Degrieck, die verhinderd is), en voor tweede klasse Kersvers Kortemarks Kampioen Kris Vanbecelaere.


Voor beiden is dit de eerste maal dat ze een simultaan gaven en dat is te merken aan de knikkende knieën vooraf. Wat onwennig staan ze recht in een zaal waar iedereen neerzit. Gino krijgt 7 eersteklassers voor zijn bord(en) en Kris krijgt 8 tweedeklassers voorgeschoteld.


Ik wil eerst nog benadrukken dat een simultaan geven zowat het moeilijkste is wat men op schaakvlak kan bereiken en dat dit huzarenstukje eigenlijk meestal enkel door grootmeesters ondernomen wordt. Bovendien nemen ze het op tegen schakers die maar wat graag revanche willen nemen voor de verloren partijen het afgelopen seizoen. Een hele uitdaging dus!


Desalniettemin beginnen onze Kortemarkse Kampioenen wervelend aan hun partijen. In geen tijd vliegen ze van het ene bord naar het andere om hun stellingen te verbeteren. Hier moeten ze aanvallen, daar moeten ze verdedigen, op nog een ander bord is de positie hoogst onduidelijk. Consummaties voor beide Kampioenen worden betaald door de clubkas zodat ze zich volledig kunnen concentreren op hun partijen.


Gaandeweg wordt duidelijk hoe sterk onze Kampioenen zijn. Ik herinner me dat ik kort even rechtstond om alle partijen eens te bekijken. Tot diep in het middenspel staan quasi alle borden gelijk of op winst voor beide Kampioenen! Kort daarna echter slaat de vermoeidheid toe bij Gino. Nadat hij 1 partij verliest, volgden er snel nog een paar. Hij gooit de handdoek figuurlijk in de ring, blundert onnodig een paar stukken, de concentratie is op. Hij eindigt met slechts 1/7, wat hij zeker niet verdiend heeft. Zo is de harde wet van het Simultaanschaak.


Kris Vanbecelaere was die dag echter onvermoeibaar. Nadat hij op 7 van de 8 borden minstens 1 pion is komen voor te staan, converteert hij zijn voorsprong in winst (een van de moeilijkste opdrachten in het schaken). Enkel Luc Deblauwe blijkt een te harde noot te zijn om te kraken. Proficiat Kris, met een hele mooie 7/8!

Zomerschaak


Dit is misschien het moment om te vermelden dat in de zomermaanden, wanneer de competitie stilligt, sommigen onder ons het niet kunnen laten om toch een partijtje te schaken.


Deze individuen komen tijdens de zomer samen op zondagvoormiddag om 'voor de leute' te spelen. Los van elke competitiedruk komen hier de meest creatieve stellingen naar boven.


Zeker in coronatijden, na lange periode van opsluiting, is het Zomerschaak voor velen onder jullie een noodzakelijke uitlaatklep gebleken.


Weet dat het bestuur van Toren '75 elke vorm van blootstelling aan het Koninklijke Spelletje aanmoedigt. Wij organiseren een jaarlijkse schaakcompetitie, maar hoe meer mensen we kunnen laten schaken, hoe beter.


Misschien kunnen we ook online iets actiever zijn op dat vlak. Iemand ideeën? Laat gerust weten op schaken@toren75.beKortom, jullie zijn altijd welkom in het clublokaal op zondagvoormiddag, ook in de zomerperiode.
Reclamebord


Beste schaakvrienden,


We hebben als bestuur even nagedacht (ahum) en we hebben een bestemming gevonden voor ons nieuw reclamebord (dat we laten maken hebben naar aanleiding van de opening van de Mouterij vorige week). Met de welwillende medewerking van onze cafébazin Ilse hebben we het bord deze week in het clublokaal uitgehangen. Het kan er weer afgenomen worden om het te gebruiken als we het nog eens nodig hebben voor een promotie-momentje (ik denk aan Kortemark Kermis?)


Hieronder kan u het bord al in primeur bewonderen, evenals de nieuwe voorzitter. Vanaf morgen zal het heel anders schaken zijn in ons clublokaal, en ook de kampioenenviering en verschillende evenementen krijgen op deze manier een beetje extra cachet.


Tot morgen

Mouterijschaak : 26 Maart 2022


De start van het reguliere seizoen moet nog gegeven worden en daar is onze club al met zijn eerste activiteit!

In de lente van 2022 tekent Toren '75 present op de opening van de gloednieuwe bibliotheek en vrijetijdscentrum op het Brouwersplein recht over de kerk van Kortemark, de Mouterij.


Het was een geslaagd evenement met een opkomst van meer dan 1.200 man, talloze kraampjes met eet- en drankgelegenheid, straattheater, kinderanimatie met circusartiesten, en ja, ook Toren '75 was er bij !


Op het pleintje voor de bibliotheek heeft de gemeente een permanent reuze-schaakbord geschilderd en voorzien van reuze-schaakstukken. Vanaf nu kunnen we dus in Kortemark net zoals in de meeste andere wereldsteden op een levensgroot schaakbord spelen. De schaakstukken worden in een gesloten kist buiten bewaard zodat de Kortemarkse bevolking bij schoon weder een potje kan schaken. Schitterend toch!


We hebben als schaakclub de eer gehad om dit schaakbord in te wijden. Met een paar tafeltjes ernaast hebben we de tallozen bezoekers (veelal met kinderen) die passeerden geïnformeerd over onze club. Ook ons nieuw (inderhaast bestelde) reclamebord was een oprecht mooie blikvanger! Dank hiervoor aan Dirk om het quasi-onmogelijke toch mogelijk te maken in deze ultra-korte tijdspanne.


Heel veel mensen waren verbaasd dat er een schaakclub was in Kortemark, en nog veel verbaasder dat deze reeds sinds 1975 bestaat ! Kundegie schoakn? Ninkwi. Kenda vroeger nog gekeun. En gie? Het was een prachtige dag, de weergoden zaten mee, het bier vloeide rijkelijk en iedereen was welgezind dat men weer buiten kon komen (en zonder mondmasker!). Rest mij nog de aanwezige vrijwilligers hartelijk te bedanken voor hun tijd en u hieronder te laten meegenieten van enkele sfeerbeelden. Het was een Hoogdag voor het Kortemarksche Schaak!


Tot zondag!

Uw trotse nieuwe voorzitterA New Hope


Seizoen 2022-2023 wordt afgetrapt met een nieuwe voorzitter nadat Peter Degrieck eind vorig seizoen zijn pen neerlegde bij Toren '75. Mijn naam is Frederik Taelman, woonachtig te Kortemark, gehuwd met Joke Crepeele en trotse vader van Jonas en Elena. Ik ben sinds 2006 tot op heden lid van Toren '75 weliswaar met een korte onderbreking. Kleine kindjes, u kent dat wel.


In de loop van de seizoenen heb ik bij Toren '75 vele schaakstukken beroerd, al dan niet met succes. Ik heb legendarische Kampioenenvieringen meegemaakt, de Quiz zien geboren worden (en als barman mijn steentje bijgedragen), voorzitters zoals wijlen Paul Laperre zien komen en gaan. In Toren '75 heb ik leren garageschaken, blitzen, mij geweerd tegen Roeselaarse toptalenten in het simultaan en -wellicht het belangrijkste- vele schaakvrienden leren kennen.


Ook bij mij sloeg het nieuws over het vertrek van Peter in als een bom. Na niet minder dan 30 jaar bij Toren '75 geeft hij de fakkel van het voorzitterschap door. Meer dan 25 jaar in het bestuur en 10 jaar als voorzitter! Wie doet hem dat na?!


We kenden Peter als een goedlachse, ietwat rondbuikige jongeling die, gehuld in het obligate schaakT-shirt en met de al even obligate Export in de hand aan je schaakbord kwam speuren naar inspiratie voor in het wedstrijdverslag. (geef toe, waar we met z'n allen iedere week reikhalzend naar uitkeken) Maar bovenal is Peter een echte schaakfanaat die zijn passie voor het schaken reeds aan velen heeft doorgegeven. We mogen hem dankbaar zijn.


Ook Toren '75 heeft veel aan Peter te danken. Hij was de bezieler van en/of de drijvende kracht achter de vele evenementen en activiteiten van de club zoals de Quiz, het Simultaan, de Nieuwjaarsblitz, de Torengalm en nog vele andere zaken van ver voor mijn tijd. In zijn lange carrière als bestuurslid en voorzitter heeft hij vele uren, dagen en weken het beste van zichzelf gegeven voor de club. Gratis, belangeloos, voor niets. (een occasioneel streekbiertje na de Quiz uiteraard niet te na gesproken)


Het is dan ook met spijt in het hart dat Toren '75 Peter ziet vertrekken. Alsof we midden in een schaakpartij plots ons sterkste stuk verliezen. Even is er de verbijstering, dan komt de paniek, de hulpeloosheid en de wanhoop. Maar na een moment van bezinning kijk je welke stukken er nog op het bord staan en besef je dat er nog hoop is. En daarop bouw je dan verder, met een klare kijk op de komende zetten en met de focus op de sterkte van je resterende stukken.


Op die manier heeft het bestuur van Toren '75 de draad weer opgepikt, werd ikzelf benoemd als nieuwe voorzitter en kijken we vol moed opnieuw de komende jaren tegemoet. We nemen de fakkel aan en we zullen ervoor zorgen dat het Olympisch schaakvuur nog lang zal branden in Kortemark!