Speeldag
Speeldag 19 :  25 Maart 2012


Guy Agten probeerde zijn favoriete b4-opening tegen Francky Deketelaere, maar hij kwam van een kouwe kermis thuis. In geen tijd kwam hij slechter te staan; het ging van kwaad naar erger en het werd een kort partijtje met een terechte overwinning voor de toekomstige kampioen. Francky vond dat zijn tegenstander het hem erg makkelijk had gemaakt: Guy's stukken waren niet ontwikkeld en zo'n kansen moet je natuurlijk niet aan Francky geven...

Peter maakte het Gino erg lastig in de opening, maar naarmate de wedstrijd vorderde kwam Gino beter in het spel. De partij werd afgebroken met een licht voordeel voor Peter: Gino zit met een vervelende dubbelpion in het centrum opgeschept, maar het kan nog alle kanten uit.

De topper van de laatste speeldag vond plaats tussen de gladiatoren Kurt Rommel en Didier Wydooghe. Kurt stormde naar voor en deze no nonsense tactiek had algauw succes: Didier moest zijn dame geven voor een paard anders ging hij simpelweg mat. Met een dame méér was het een koud kunstje om het zaakje af te werken. Kurt lijkt zijn tweede plaats veilig te zullen stellen?


De schaakclub nam zaterdagavond deel aan de jaarlijkse quizavond van de Breughelshotters. Ze deden het voortreffelijk met een derde plaats op 33 ploegen. Kwissers van dienst waren de gebroeders Rommel oftwel Kurt en Bart. Peter Degrieck en het geheime, vooral sportieve, wapen Christophe. Een dikke proficiat met dit mooie resultaat!


Ter info: Op vrijdagavond 27 april gaat ons minitornooitje door in Kortemark met de collega-schakers van Gistel, Eernegem en Ichtegem. Binnenkort hoor je hier zeker méér over!

Speeldag 18 :  18 Maart 2012


In eerste stond een echte topper op het programma, een beter woord is misschien degradatietopper: Paul Laperre en Guy Agten vochten voor wat ze waard waren en gaven elkaar geen duimbreed toe. Guy had aanvankelijk de betere stelling en de betere aanvalsmogelijkheden, maar ofwel zag hij het niet ofwel had hij helemaal geen plan? Zet na zet verdween zijn voordeel en toen hij ook nog eens een kwaliteit weggaf verdween ook zijn motivatie met een trieste opgave tot gevolg. Dit brengt Guy Agten nu wel in heel nauwe schoentjes wat zijn verblijf in eerste betreft. Paul heeft zich zo goed als zeker gered na een belabberde heenronde, waar niemand nog een cent voor zijn leven gaf.

Roger en Gino hielden de boel lange tijd gesloten, tot Gino Roger Missinne kon verrassen met een aftrekaanval met loper en toren waarbij wit zijn dame verloren ging. Ook Roger is nog verre van gered.

Zelfs Dirk Vandamme kan nog niet op zijn beide oren slapen: In zijn match tegen Didier was hij een loper kwijtgeraakt en kwam net te laat om zijn pion te laten promoveren. Didier zette hem koudweg mat.

Heel anders ging het eraan toe tussen Kurt en leider Francky. Na méér dan twee uur was nog geen enkel stuk of pion van het bord verdwenen. Het werd een strategisch geschuif om zijn stukken naar de beste plaatsen te brengen. De partij werd dan ook in een nog onduidelijke stelling afgebroken.


In tweede klasse zorgde Michiel voor een foutloos parcours. De kersverse kampioen won alles in zijn reeks en wordt volgend jaar de outsider voor de titel in eerste. Het was lange tijd onduidelijk wie Michiel mocht vergezellen naar de Kortemarkse eredivisie. Fernand lag voortdurend aan de leiding, maar hij werd in extremis nog voorbijgestoken door Geert Delarue, die op de laatste speeldag in tweede Mathias en Mario een kopje kleiner maakte. Hiermee eindigt een méér dan aardige competitie in tweede klasse...


Ter info: Op vrijdagavond 27 april gaat ons minitornooitje door in Kortemark met de collega-schakers van Gistel, Eernegem en Ichtegem. Binnenkort hoor je hier zeker méér over!

Speeldag 17 :  11 Maart 2012


Ondergetekende was er niet, dus komt het verslagje van Kurt Rommel, waarvoor dank.

In eerste keken Kurt en Paul elkaar in de ogen: Het begon met een klassieke Spaanse opening, maar dan op zijn Kortemarks. Paul speelde iets te wild zijn d-pion op, Kurt offerde zijn dame, maar anders dan gewoonlijk haalde hij er een stuk extra uit. Partij gespeeld dus rond zet 9, want Kurt verzilverde rustig zijn extra paard, zette Paul nog wat extra in het krijt en maakte het tenslotte af met de h-pion. Paul moet dus terug naar achter kijken.

In de match tussen Dirk en leider Francky, speelde Dirk ondanks snel pionverlies, zeer degelijk mee en hield lang uitzicht op een goed resultaat. Een positionele fout van Dirk besliste er echter anders over. Francky kon in no time zijn positie verzilveren met een mat op de laatste lijn. Professioneel afgemaakt van de nog ongekroonde kampioen.

De derde partij die bekampt werd, was die tussen Didier en Gino. Een gelijkaardig scenario bij Didier, die het bij koffie hield. Didier kon door de combinatie van een sterk paard en een dominante toren op een zelfgecreëerde open lijn een mat forceren op de laatste lijn. En dit terwijl er nog behoorlijk wat stukken op het veld stonden. Mooi staaltje van mijn favoriete theorie.


In tweede klasse eindigde de partij tussen Jonas en Werner op een overwinning voor de eerste: maar ik was te laat binnen om iets van de partij te zien. Werner had een magistraal dameoffer voorbereid, echter zonder extra dreiging te voorzien. Match gespeeld op het moment dat de rest zijn plaatsje nog moest zoeken.

Iets langer ging het eraan toe tussen Ivo en Fernand. Uiteindelijk werd de zaak op de pionnen beslist na een best aangename partij. Drie pionnen in het krijt bleek echter te veel en Ivo kon uiteindelijk makkelijk afmaken.


Ter info: Op vrijdagavond 27 april gaat ons minitornooitje door in Kortemark met de collega-schakers van Gistel, Eernegem en Ichtegem. Binnenkort hoor je hier zeker méér over!

Speeldag 16 :  4 Maart 2012


Een kort verslagje van de inhaaldag bij de Kortemarkse schaakclub Toren '75: In eerste won Paul Laperre het degradatieduel tegen Roger. Paul zet hiermee een flinke stap voorwaarts richting redding. Bij het begin van de terugronde geloofde niemand nog in een verlengd verblijf van onze voorzitter in eerste. Paul slaat echter terug op het bord en dat lijkt te lonen. Roger was een kwaliteit achter gekomen en gaf enkele zetten later dan ook nog eens op een domme manier een toren weg. Boeken toe en Roger Missinne zal zich mogen schrap zetten wil hij volgend jaar ook in de Kortemarkse eredivisie spelen.

Andere kandidaat zakkers Guy en Dirk namen het tegen elkaar op: Hier werd de partij na de typische b4-opening van Guy afgebroken in een gelijkaardige stelling. Wordt vervolgd dus...

Ook Peter en Francky braken hun partij af; Peter moest immers in de namiddag de Roeselaarse kleuren gaan verdedigen in Brugge. Francky heeft licht voordeel, want een pionnetje extra en als Francky een extraatje heeft in het eindspel is hij nog gevaarlijker, maar Peter heeft zich nog niet gewonnen. Aanvankelijk zag het er prima uit voor Peter, want zijn tegenstander was algauw zijn rokade kwijt en moest heel nauwkeurig spelen om erger te voorkomen. Een moment van concentratieverlies van Peter kostte hem een pion, maar alles is nog mogelijk in deze leuke pot schaak.

Kurt en Didier speelden een soort topper, maar dan qua ambiance: Ik herinner mij een groene cowboyhoed en paters, véél paters. Naarmate de tijd vorderde en de paterglazen leger werden, daalde het niveau van de wedstrijd en steeg het aantal decibels boven het Kortemarks gemiddelde. De partij eindigde dan ook terecht op een logisch gelijkspel?


In tweede klasse bewees Michiel nog maar eens waarom hij en alleen hij kampioen mag genoemd worden: Dit keer won hij (relatief) makkelijk van Ivo, die zich kranig weerde. Mario won van Werner met de theorie van het bestrijken van de velden en met een chronometer in de hand om niet teveel tijd te verliezen! Rare jongens die schakers...


Speeldag 15 :  26 Februari 2012


Dit keer begin ik mijn verslagje in tweede klasse en daar is een goeie reden voor: Michiel Bleys is kampioen van tweede geworden! Niet dat daar één Kortemarkenaar over twijfelde, maar het is nu ook rekenkundig zeker. Michiel denderde dit seizoen door de competitie: hij verloor nog geen enkel punt en laat de tegenstand ver achter zich. Zondag gaf hij zijn titel extra glans door de nummers twee en drie met lege handen naar huis te sturen. Eerst werd Fernand van het bord gezet na een leuke pot schaak, waarbij Michiel een toren overhield en Fernand een paard en loper, met aan weerskanten nog een tros pionnen. Michiel speelde het eindspel rustig en won makkelijk. In zijn tweede partij tegen Geert had Michiel niet de minste moeite om de match naar zijn hand te zetten en in geen tijd waren de bordjes in zijn voordeel gedraaid.

Michiel is de terechte kampioen in tweede. Hoogstwaarschijnlijk gaat Fernand hem vergezellen naar eerste, want Geert heeft de laatste weken enkele dure puntjes verloren.

De familiestrijd tussen Ivo en Jonas eindigde na een knotsgekke partij in het voordeel van de jongste Van Dael. Jonas had al gauw de dame geschaakt van zijn vader, maar maakte het zichzelf dan moeilijk en verknoeide zijn voordeel bijna helemaal. Hij had nog één pionnetje méér op het einde en kon dat verzilveren. Deze week geen zakgeld voor Jonas?


In eerste stond de onvervalste klassieker van de Lage (schaak)landen op het programma: Didier-Peter... In een gelijkopgaande partij speelden beide kompanen voorzichtig hun stukken naar ideale velden. Toen deze fase van de partij voorbij was stormde Didier met zijn leger naar voor. De koningsstelling van Peter kreunde onder zoveel aanvalsgeweld en begaf net niet. De zwartspeler was net op tijd om de bressen in de verdediging te dichten. Na wat heen en weer geruil, bleek dat Didiers drieste aanval hem een pion had gekost en net die pion bezorgde Peter de drie puntjes. Puntjes die kunnen beslissend zijn over de titel in eerste...

De wedstrijd tussen Didier & Peter werd met méér dan gewone interesse gevolgd door leider Francky. Hijzelf had het niet makkelijk tegen Gino: aanvankelijk stond Francky beter, maar Gino kon hem een pion afsnoepen. Enkele zetten later kreeg Gino echter lik op stuk: hij verloor twee pionnen en staat er nu ééntje achter. De partij werd afgebroken met licht voordeel voor Francky Deketelaere.

In de degradatiestrijd behaalde Paul Laperre drie heel belangrijke punten. Na een evenwichtige partij bleek hij over de meeste eindspelkennis te beschikken en nam hij makkelijk de maat van Dirk Vandamme, die een tandje gaat moeten bijzetten in de resterende partijen.

Door de overwinning van Paul, krijgt Guy Agten nu de rode lantaarn in zijn schoot geworpen. Guy was kansloos tegen een ontketende Kurt Rommel die met een loperoffer de partij in geen tijd in zijn voordeel besliste. De oude Kurt lijkt terug van weggeweest...


Speeldag 14 :  19 Februari 2012


Een kort verslagje deze week; ik was zondag niet aanwezig en ik moet me behelpen met de uitslagen die ik via mail kreeg. Ter compensatie staan er enkele nieuwe foto's online. De voorbije kampioenenviering en de openingssimultaan zoals u ze nog nooit zag?


In eerste stonden er enkele degradatieduels gepland. Gino duwde onze voorzitter nog dieper in het moeras met een aftrekaanval, waarbij het weggezette paard een toren aanviel en het stuk dat achter het paard stond de dame van Paul aanviel. Het resultaat was dat Gino een kwaliteit voorkwam en dit voordeel kon verzilveren.

Ook Guy Agten had zijn dagje niet: hij was de avond voordien op de lappen geweest en ging roemloos ten onder tegen Dirk Vandamme. Eerst liet Guy zijn loper insluiten en een tijdje later liet hij zich verrassen door een paardvork. Met nog vier speeldagen voor de boeg lijkt het er op dat de degraderende speler ofwel Paul ofwel Guy zal worden...


In tweede eindigde de topper tussen Geert en Fernand op een overwinning voor laatstgenoemde. Meer informatie over deze partij heb ik helaas niet. Ook hier is het nog verre van duidelijk wie met Michiel naar eerste gaat verhuizen...

Verder stond ook de match Mario-Jonas op het programma. Mario liet zich in de opening verrassen door Jonas, die al vroeg met zijn dame op zwier was en in een combinatie met zijn loper een stuk van Mario wegsnoepte. Een achterstand die de witspeler niet meer kon goedmaken. Eventjes later werd hij simpelweg matgezet... en dan ook nog eens achter de paaltjes!

Speeldag 13 :  12 Februari 2012


Het verslag komt dit keer grotendeels van Kurt Rommel, die journalist van dienst was, terwijl ondergetekende het te druk had met te verliezen van onze voorzitter Paul Laperre...

Kurt Rommel speelde aanvallend tegen Dirk, maar die verdedigde zich als een leeuw. Kurt besloot het daarom maar te forceren en offerde een loper, wat achteraf gezien helemaal niet correct was. De onfortuinlijke witspeler dook met een serieus nadeel in het eindspel en mocht de schaakgoden danken toen Dirk onnauwkeurig speelde en alsnog remise moest toestaan.

Guy Agten blijft een onvoorspelbare speler: Met zijn 'b4-move' deed hij dit keer Gino in het stof bijten. Guy was enkele pionnen voorgekomen en in het eindspel kon Gino de witte pionnenarmada niet meer stoppen. Een tevreden Guy, die de puntjes goed kan gebruiken. Didier was op bezoek bij Roger om een uitgestelde partij in te halen. Het werd een ruilspelletje, waarbij Didier uiteindelijk met een pion méér aan de eindmeet landde en dat was voldoende voor winst.

Peter en Paul speelden een verdienstelijke partij, waarbij onze voorzitter één van zijn betere partijen van het seizoen schaakte. Toen er halfweg herhaling van zetten dreigde met remise tot gevolg, vond Peter dat het nog wat vroeg was en speelde lekker door. Maar zoals zo vaak kan het dan misgaan en Peter kreeg het deksel op de neus. Paul speelde het eindspel behoorlijk en won verdiend de match, hiermee schiet hij niet echt iets op in de strijd voor de degradatie omdat zijn naaste concurrenten ook punten pakten, maar de spanning is er terug...


De topper van tweede vond plaats tussen eenzame leider Michiel en de jeugdige toekomst Jonas. Bijna was de jongste Van Dael er in geslaagd om Michiel zijn eerste nederlaag aan te smeren: Hij was met voordeel in het eindspel gekomen, maar speelde dan de ene zet voor de andere en zo'n tegenkans moet je Michiel natuurlijk niet geven. Papa Van Dael en Geert Delarue speelden een verdienstelijke partij, waaarin Geert een verkeerde inschatting maakte bij een stukkenruil op het einde van de match. Ivo 'duwde' door en kon de puntjes huiswaarts nemen. Fernand en Werner speelden een leuk partijtje zondagmorgenschaak. Werner maakte het Fernand niet makkelijk: In het middenspel kon Fernand een paar keer ontsnappen met de enige juiste zet. Even later verraste hij Werner volkomen met een héél schone matstelling en de sloeber liep toch weg met de puntjes...

Speeldag 12 :  29 Januari 2012


Het was kalm deze zondagvoormiddag: familiefeestjes en een wereldkampioenschap veldrijden in Koksijde zorgden voor enkele uitgestelde matchen. Gino en Kurt gaven elkaar wel partij en het werd een gelijkopgaande wedstrijd met een bizar verloop. Zo goed als gelijk in opening en middenspel, toen kwam Kurt plots twee pionnen voor en in het eindspel verknoeide hij zijn stelling en verloor nog. Slechte benen, om het met wielertermen te zeggen zal hij wellicht niet gehad hebben? Kurt was dus weer eens niet uitgeslapen of wordt hij oud en begint hij concentratieproblemen te krijgen?


De topper van de speeldag werd bekampt tussen Francky en Didier. Francky had de vorige confrontatie verloren en was duidelijk op revanche uit. Toen ik ging kijken, was het aantal pionnen gelijk en had Didier twee torens en Francky één toren, een loper en een paard, wat een duidelijk voordeel opleverde in de gesloten stelling die op het bord was verschenen. De partij werd afgebroken met duidelijk de betere stelling voor Francky Deketelaere (zwart): twee vrijpionnen op de vijfde lijn en een paard en een pion extra. Wit heeft een geblokkeerde pion op de zevende lijn. Dat wordt een harde noot voor Didier om te kraken...


In tweede verloor de man met de meeste openingskennis (?), Mario van Fernand. Mario kwam dit keer met het Russisch op de proppen. Fernand had het naar eigen zeggen moeilijk en moest de ganse match achtervolgen. Maar naar het einde toe begon de motor van Mario te sputteren en kon Fernand toch nog huiswaarts met de punten. Ivo Van Dael had dan weer geen enkel probleem om Werner te verslaan; in geen tijd was het over en out. Werner liet enkele stukken instaan en de rest werd geruild, zodat hij geen tegenkansen meer had. Zoon Jonas had het aanvankelijk iets moeilijker tegen Geert, maar nam toch relatief snel het initiatief in handen en Geert begon foutjes te maken en hij verloor langzaamaan de grip op de wedstrijd en het zicht op de overwinning.

Volgende week is het inhalen geblazen! Langs deze weg wil ik dan ook een warme oproep richten aan onze leden om hun uitgestelde partijen zoveel mogelijk in te halen!

Speeldag 11 :  22 Januari 2012


Guy Agten boekte zijn tweede zege van het seizoen tegen Roger Missinne die zijn Nieuwjaarskater duidelijk nog niet verwerkt heeft. Ergens in het middenspel was Roger een paard kwijtgeraakt en daar bleef het niet bij. Toen ik eventjes later opnieuw een blik op de partij kon werpen, was de kleur overheersend wit: Guy had met andere woorden een serieuze overmacht en won dan ook oververdiend. Met deze overwinning komt hij weg van de laatste plaats, die opnieuw voor Paul Laperre is.


De 'zogezegde' topper tussen Peter en Kurt, was eigenlijk al beslist na de zevende zet, toen Kurt, duidelijk niet wakker zijn dame liet pennen. Toen hij op de volgende zet ook nog een loper verloor, was het helemaal uit. Het was echter nog te vroeg om naar huis te gaan en Kurt besloot om nog wat door te spelen. Het is net op die momenten dat Kurt Rommel het gevaarlijkst is, met alle stukken stormt hij naar voor en speelt alles of niets. Een blitzkrieg waar Nonkel Erwin Rommel, bijgenaamd de woestijnvos uit Wereldoorlog 2 met bewondering naar zou kijken. Of was dat geen familie? Na verschillende brandjes te hebben geblust, won Peter uiteindelijk toch en kruipt langzaam maar zeker terug naar boven in het klassement.

Dirk en Gino speelden een interessante, gelijkopgaand potje schaak. Om elf uur moest Gino echter afbreken, want hij had een feestje. Dirk die aan de beurt was, moest dan een zet doen onder omslag en deze laten tekenen door een bestuurslid. Zo gezegd, zo gedaan. Kort daarna realiseerde Dirk zich, dat hij een enorme blunder had begaan en hij stuurde prompt een SMS naar Gino om hem proficiat te wensen. Rare jongens die schakers...


Michiel blijft maar winnen, dit keer kon Werner inpakken en wegwezen (naar den toog). De Handzamenaar heerst over de tweede klasse. Enkel de strijd om plaats twee, lijkt nog spannend te worden. Fernand liet zich, raar maar waar, verrassen door 'Lord of the rings' Mathias die zijn tweede zege van het seizoen boekt. De nederlaag van Fernand was goed nieuws voor Geert Delarue, die twee punten achterstand telt, maar nog drie matchen tegoed heeft.

Mario viel dan weer in positieve zin op door te winnen van Ivo, die als ik het goed heb begrepen Mario een zet liet terugnemen die verliezend voor Mario had geweest. Een sportieve gozer, die Ivo! Zoon Jonas speelde niet, want hij lag nog uitgeteld in zijn bed na gisteren meegestreden te hebben in de schoolschaakcompetitie te Brugge...

Speeldag 10 :  15 Januari 2012


Sorry voor de late update, maar het clubtijdschrift van Roeselare moest deze week naar den drukker en dat heeft nog enkele uurtjes noeste arbeid gekost.


Leider Francky en voorzitter Paul gaven elkaar partij op de eerste speeldag van de terugronde. Erg lang heeft hun confrontatie niet geduurd; Paul liep algauw in een pionvork en was een stuk kwijt. Hij speelde nog eventjes tegen beter weten in door, maar het was Francky die de punten binnenhaalde.

In de partij tussen Kurt en Roger was het Kurt die aan het langste eind trok. Met goed overwogen spel was hij in een eindspel beland, met een duidelijke overmacht aan pionnen en stukken. Het werd dan ook een rustige voormiddag voor de Bruggeling. Volgende week zal hij het lastiger krijgen, want zijn volgende tegenstander Peter Degrieck heeft nog een eitje te pellen met Kurt...

Peter en Dirk speelden een gelijkopgaande partij. Peter had wel het initiatief, maar Dirk verdedigde zich als een leeuw. Toen Peter (gewild) een paard liet instaan, trapte Dirk in de val: De zwarte stukken konden hun koning niet meer te hulp komen en het werd mat in drie.


In tweede hebben de nieuwkomers al meteen hun visitekaartje afgegeven: Ivo Van Dael zorgde voor mat achter de paaltjes tegen Mathias en zoon Jonas zorgde ervoor dat kampioen Fernand zijn vierde nederlaag van het seizoen leed. Geloof me vrij: De 'Vandaeltjes' gaan nog mooie dingen laten zien in Kortemark. Misschien kunnen zij wel Michiel stoppen?

Michiel had weinig problemen met Mario. Mario speelde een Schvesnikov-variant, maar hij had het beter bij zijn spel gehouden en de simpele Verbanck-opening gespeeld. Een wijze les voor beginners: Als je openingen van buiten leert, moet je wel nog weten wat de bedoeling en de strategie is die er in schuilt. Anders loopt het keer voor keer verkeerd!

Geert won makkelijk van Werner en daarmee is alles gezegd, want veel heb ik van deze partij niet gezien...

Speeldag 9 :  18 December 2011


Dé topper van het weekend tussen Didier en Kurt werd uitgesteld wegens beroepsbezigheden van deze laatste. Er waren wel enkele partijen van mindere goden zoals die tussen Roger en Dirk. Ik heb al enkele mooie zaken gezien van Roger, 'de oudsten van de bende', maar de laatste weken is hij precies niet méér in forme. Tegen jeugdleider Dirk liet hij een loper instaan, even later werd de linkerkant van het bord opgeruimd en werd het nog een bizar eindspel. Dirk en eindspelen zijn echter niet zo'n beste maatjes, Dirk Vandamme kreeg het nog warm, maar kon toch zijn extra stuk verzilveren.

Gino deed het tot nu toe verre van slecht in de competitie en stond op een mooie 2de plaats. Tegen oud-kampioen Peter ging het al na vier zetten fout: Een reeks mindere zetten leidde tot een verkrampte stelling eventjes later gevolgd door stukverlies. Gino speelde tegen beter weten in nog door, maar Peter liet zich niet méér verrassen. Drie puntjes op een presenteerblaadje, dank u Gino!


In tweede was er groot nieuws; Mathias won zijn eerste match van het seizoen! Hij kreeg daarvoor héél wat hulp van Mario, die in een goede bui was en zijn dame als vroeg kerstgeschenk aan de zwartspeler schonk. Mathias kon dat cadeautje natuurlijk niet weigeren en boekte zijn eerste zege van dit seizoen. Misschien was Mario vermoeid want hij had net gespeeld tegen Michiel en op zijn doos gekregen. Mario Verbanck was een stuk voorgekomen, maar Michiel had compensatie en zette een dodelijke en winnende aanval op.

In de strijd om de tweede plaats beet Fernand in het zand tegen Geert Delarue. Geert nam hiermee wraak voor de nederlaag die hij moest slikken in de heenronde. Beide spelers blijven de tweede plaats in hun vizier houden. Werner had weinig problemen met Mathias, die nog maar eens een nederlaag mocht slikken.


De heenronde zit er op. We starten in 2012 traditioneel met de Nieuwjaarsblitz, welke doorgaat op 8 januari 2012 om 9h00 stipt. Zorg dat je erbij bent!

Speeldag 8 :  11 December 2011


Dé prestatie van het weekend kwam van de onvolprezen Paul Laperre: In zijn achtste wedstrijd van het seizoen slaagde hij er in om voor de eerste keer te winnen. Hij was als een kind zo blij! Slachtoffer van dienst was Guy Agten, Guy begon weer met zijn vertrouwde b4-opening maar deze keer stuitte hij op een wakkere voorzitter en moest algauw zijn meerdere erkennen in de zwartspeler. Leider Francky had het moeilijk tegen Kurt Rommel: In het middenspel had Kurt de betere papieren en stond zelfs op winst, de verdediging voor de koning van beide rivalen was opgerold, wat tot wederzijdse kansen leidde. Kurt Rommel zag de winnende voortzetting niet en dat brak hem zuur op: in een toreneindspel nam de méér ervaren Francky het spel over en won, weliswaar na een slechte zet van Kurt.

Medetitelkandidaat Didier kreeg het warm (en koud) tegen Dirk Vandamme, waar hij het vorig jaar ook al lastig tegen had. Uiteindelijk werd de partij afgebroken omdat Dirk een feestje had... De eindstelling zag er remiseachtig uit, maar je weet maar nooit.

De zotste partij werd gespeeld door Roger en Gino. Roger was met duidelijk voordeel in het eindspel beland, hij gaf dan een loper zomaar cadeau omdat hij na deze aangeraakt te hebben er moest mee spelen en eventjes later verspeelde hij nog domweg een kwaliteit: toren voor paard. Dan heeft Gino toch gewonnen hoor ik jullie denken? Neen hoor, dan werd Gino de grote ster in de blundershow: Pion na pion gaf de witspeler prijs en hij gaf uiteindelijk ontgoocheld op.


In tweede was er maar één speeldag, onze jeugdige tweedeklassers zitten in de examens en hebben nu andere zaken aan hun hoofd. De iets oudere jeugdspelers Fernand en Werner waren de enige gladiatoren van dienst. In een bizarre partij was Werner aan de winnende hand, maar hij was vergeten zijn stukken te ontwikkelen en dat maakt winst heel wat moeilijker, toen Fernand de stormloop had getrotseerd, kon hij alsnog zegevieren dankzij de verkrampte stelling van Werner. Stukken ontwikkelen is iets wat onze jeugdspelers ingepeperd krijgen en dat vergemakkelijkt de winstkansen Werner!

Speeldag 7 :  4 December 2011


In eerste had Francky een makkelijke zondagvoormiddag tegen jeugdleider Dirk. In de opening kwam de onfortuinlijke witspeler onder zware druk te staan en moest na amper 15 zetten al zijn meerdere erkennen in Francky Deketelaere die de leiding overneemt in eerste, omdat de concurrentie niet speelde. Maar dat doet niets af van de verdienste van Francky die thuishoort aan de top?

Roger en Peter speelden een interessante en spannende partij. Opa Roger had duidelijk bij kleinzoon Simon gezeten, want wat die op het bord toverde was van het betere schaak in onze Kortemarkse competitie. Wit zette zware druk op de stelling van Peter, maar was iets te enthousiast en verloor een pion, die hij simpel na enkele zetten terug pakte. Roger in de 'fleure' van zijn leven? Beide kompanen kwamen terecht in een remise-achtig eindspel en besloten de punten te delen.

Paul zit in de hoek waar de klappen vallen, ook nu weer liep het verkeerd af. Killer van dienst, Kurt Rommel gaf schaakles aan onze voorzitter, die de heenronde dreigt af te sluiten zonder remises of overwinningen.


In tweede doet Michiel rustig op zijn elan verder: Mathias was méér dan een maatje te klein voor de Handzamenaar. Na Nieuwjaar verbreedt Michiel zijn horizonten en gaat het eens proberen in Roeselare, een goede leerschool me dunkt.

Fernand en Mario keken elkaar vanachter het schaakbord in de ogen. Priemende ogen waar Mario niet kon aan weerstaan? Het lijkt erop want hij kwam amper in het spel voor. Wordt de strijd om de tweede plaats een duel tussen Fernand en Geert?

Geert deed alvast wat van hem verwacht wordt; in een uitgestelde partij won hij van Mathias, die één troost heeft: In tweede kun je niet zakken!


Speeldag 6 :  20 November 2011


Op de zesde speeldag hadden we een "full house" in ons lokaal. Op zeven borden werd beslist over leven en dood om het met enige zin voor overdrijving te zeggen... Didier en Peter, de twee kompanen die vorig jaar de Kortemarkse competitie domineerden, mochten elkaar partij geven. De uitstraling van deze wedstrijd is dit jaar heel wat minder omdat Peter zijn niveau van vorig jaar niet haalt in Kortemark. Peter Degrieck kwam nochtans uitstekend uit de opening, maar blunderde vreselijk op zet elf. Een paard dat geslagen werd door Didier en teruggeslagen door Peter leidde tot mat na twaalf zetten. Peter was met open ogen in de valstrik gelopen die Didier had gespannen. Het lijkt erop dat de titelstrijd méér en méér een duel tussen Francky en Didier gaat worden.

Francky won makkelijk van ongeslagen leider Gino en houdt Didier in het vizier. Gino moest al de duimen leggen in het middenspel tegen zijn rivaal en gaf op omdat zwaar stukverlies niet te vermijden was. Als er één speler is die dit jaar constant presteert, dan is het wel Paul Laperre. Alleen is hij niet zo trefzeker wat de overwinning betreft, maar eerder in de nederlagen. Maar beterschap lijkt op komst: dit keer blunderde Paul maar een paard...

Kurt Rommel is het schaken niet verleerd, dat mocht Guy Agten ondervinden die zonder pardon werd ingeblikt. Kurt blijft zo op de vierde stek, op een zucht van de leiders.


Mario heeft meer last van de Kortemarkenaars dan van de schakers in Roeselare. In zijn thuisgemeente beet hij de tanden stuk op Geert, die in de opening vier pionnetjes was voorgekomen, maar het nog spannend maakte door een stuk te blunderen. Gelukkig voor hem was de koningsstelling van Mario fel verzwakt en Geert won alsnog. Geert blijft op koers voor plaats twee, maar Mario verliest stilaan de voeling met de top.

Wat die top betreft, daar wordt het eenzamer en eenzamer voor Michiel, die na zeven speeldagen nog steeds het maximum van de punten heeft. Alhoewel het dit keer erg nipt was tegen Werner, die méér uit zijn stelling kon halen, maar dat moet je natuurlijk zien. Een geluk bij een ongeluk voor Michiel; waarmee nogmaals is bewezen dat je als (toekomstig)'kampioen' ook over een dosis geluk moet beschikken.

Na zeven speeldagen wacht Mathias nog altijd op zijn eerste overwinning, ook nu ging het in het middenspel verkeerd tegen de ervarener Fernand. Volgende week staat een inhaaldag gepland.


Speeldag 5 :  13 November 2011


Paul Laperre volhardt in de boosheid, voor de zoveelste maal verloor Paul door een blunder van jewelste. Dit keer was het co-leider Gino die een toren cadeau kreeg. Na een nochtans veelbelovende opening, ging bij onze voorzitter het licht uit en deze uitslag zorgt ervoor dat hij de rode lantaren nog steviger in handen krijgt.


Francky Deketelaere heeft een andere plaats in gedachten. Na puntenverlies tegen Didier, kan hij het zich niet permitteren om nog veel steken te laten vallen. Maar daarvoor moest hij voorbij de Kortemarkse kampioen, die dit jaar in minder goede doen is. Het werd een partij zonder spectaculaire gebeurtenissen, waarin Francky geduldig zijn positie verbeterde en Peter zich beperkte tot verdedigen. Na een drietal uur werd de partij afgebroken in een remiseachtige stelling, waarin misschien méér zit? Maar dat zullen we pas weten als de partij wordt verdergezet...


In tweede staat er geen maat op Michiel, kampioen Fernand werd geveegd dat het niet meer mooi was. Toen Geert Delarue de arena binnentrad besloten Geert en Michiel om hun uitgestelde partij maar meteen in te halen. Zou Geert de TGV Bleys kunnen stoppen en het kampioenschap redden? Nee hoor, ook Geert was niet in staat om Michiel te kloppen, na een gelijkopgaande start verzoop Geert in het eindspel en Michiel blijft de ongeslagen leider.


Mario Verbanck won op zijn beurt eerder makkelijk en oververdiend van Werner, die een niet al te beste seizoensstart kent en maar niet wegraakt van de voorlaatste plaats.


Speeldag 4 :  6 November 2011


Gino Casteleyn verkeert in de forme van zijn leven. Samen met Didier staat hij ongeslagen aan de leiding. Gino sneed met een pion door de stelling van Guy, die hoogtes en laagtes kent in deze competitie. Gino's ver opgerukte pion blokkeerde de loper van zijn tegenstander en daardoor kon ook de toren niet bougeren. Hij had het spel in handen en profiteerde dan ook ten volle van zijn ruimtevoordeel met winst tot gevolg.

Kurt Rommel en Dirk Vandamme speelden de langste en felst bevochten partij. Als ik het me nog goed herinner was Dirk een pionnetje voorgekomen. Beide kemphanen doken het eindspel in, waar Dirk algauw zijn extra soldaatje verloor. De stelling was compleet remise, waarbij Kurts loper mooi werk leverde door enerzijds het promotieveld van Dirks pion te bezetten en anderzijds het eigen promotievakje te bewaken. Toch slaagde Dirk erin om deze remisestelling te vergooien en kreeg hij uiteindelijk het deksel op de neus.

De derde partij in eerste was die tussen de twee kneusjes Peter & Paul. Beiden hadden hun meest slechte start in jaren er op zitten. Een vijftal zetten ging het gelijk op en dan zakte Paul dieper en dieper weg in het moeras die hij zelf had geschapen. Wie zijn stukken niet ontwikkeld en de tegenstander laat komen, moet al een heel goede verdediger zijn en dat is onze voorzitter niet. Het begon onschuldig met pionverlies, maar enkele zetten later verdwenen achtereenvolgens een toren en een paard in de doos en het was uit na negentien zetten. Volgende week staat een Kortemarkse klassieker: Deketelaere-Degrieck op het programma en dat zal andere koek worden.


In tweede klasse dendert Michiel verder in sneltreinvaart richting titel. Voor Mario goed en wel besefte wat er gebeurde was het al voorbij. Benieuwd wie die gozer nog kan stoppen...

Werner behaalde zijn eerste overwinning van het seizoen door te zegevieren over rode lantaren Mathias na een kleine gezondheidswandeling.

De topper van de speeldag werd uitgevochten tussen Geert Delarue en Fernand Decaesstecker. Beiden kwamen terecht in een aartsmoeilijk eindspel met dames en een handvol pionnen. Na ruil van de dames, onderschatte Geert de kracht van Fernands vrijpionnen en ging verrassend onderuit en verloor hiermee zure puntjes in de titelstrijd.
Speeldag 3 :  23 Oktober 2011


Vandaag stond de eerste echte topper op het programma met de klassieker Deketelaere-Wydooghe. Het werd een onvervalst spektakelstuk met een zeer aanvallend ingestelde Didier en een aanvankelijk goed verdedigende Francky. Didier trok zijn stoute schoenen aan en offerde een loper, wat niet correct was, maar Francky vond de juiste tegenzet niet. Na de nodige schermutselingen stond wit een pion achter. Concentratieverlies op het einde deed Francky nog een pion blunderen met schaak en de zet erop ging een vol stuk verloren. Opgave van wit en Didier ongeslagen aan de leiding. Wie houdt hem tegen?


Het zal waarschijnlijk Peter niet zijn, want hij leed een verrassende nederlaag tegen Guy Agten. Guy was vorige week ziekjes geweest en had zijn tijd 'nuttig' besteed met schaak op de computer. In een gekke stelling kon Peter de voortdurende dreigingen van wit niet allemaal pareren en ging hij roemloos tenonder en verdween richting staart klassement.


Wie een nog slechtere seizoensstart heeft genomen (Is dat nog mogelijk?), is voorzitter Paul Laperre die van het kastje naar de muur werd gespeeld door Roger Missinne, die Pauls roekeloze dameaanval knap weerlegde. Volgende speeldag staat de degradatietopper Degrieck-Laperre geprogrammeerd!


In tweede timmerde Geert Delarue rustig verder aan zijn weg naar de top van het klassement. Werner Maertens was geen partij voor hem en hij werd na de opening vakkundig tot kipkap vermalen. Twee stukken achter in het eindspel is echt niet meer speelbaar en het punt was binnen voor Geert.


Mario kende een complete offday tegen Fernand. Mario's ingestudeerde schaaktheorie klopte niet en zijn drieste aanval werd makkelijk afgeslagen door zijn tegenspeler. Ook in tweede belooft het een leuk seizoen te worden en daar zijn we de schaakgoden dankbaar voor...


Speeldag 2 :  16 Oktober 2011


Kampioen Peter Degrieck zal zijn titel wellicht niet verlengen: Na twee speeldagen heeft hij al méér punten verloren dan vorig jaar in de ganse competitie. Dit keer liet hij zich verrassen door Kurt Rommel. De partij was rustig begonnen, maar ontaardde dan in een strijd op leven en dood om het met lichte overdrijving te zeggen. Kurt was een pionnetje voorgekomen, maar gaf even later een stuk weg voor nog een pion. Kurt speelde daarop alles of niets en het werd alles toen hij Peter verraste met een mooie mataanval. Didier daarentegen ontgoochelde niet en won makkelijk van Paul Laperre, die de rode lantaren krijgt toegeschoven. Volgende week staat de Kortemarkse topper Wydooghe-Deketelaere op het programma. Kaartjes zijn nog verkrijgbaar bij het bestuur (lol)...


Gino en Dirk speelden een gelijkopgaande partij en na wat heen- en weergeruil, kwamen ze in een eindspel terecht met evenveel pionnen en de torens. Eindspelen van dit kaliber zijn verre van makkelijk en het minste foutje kan beslissen over winst of verlies. Dirk wou geen remise en offerde een pionnetje om een doorbraak te forceren, maar hij had zich schromelijk misrekend en Gino stormde door naar de overwinning.


Guy kon zijn goede vorm van vorige week niet doorzetten en deed het ene na het andere stuk cadeau aan Roger, die zijn eerste match van het seizoen bekroonde met een overwinning. Beste mensen we zijn nog maar twee speeldagen ver en iets zegt me dat dit een hele leuke en spannende competitie gaat worden!


In tweede klasse denderde Michiel Bleys over Werner Maertens. Al na enkele zetten ging de toren van Werner verloren en de rest was kinderspel. Fernand herpakte zich na zijn nederlaag van vorige week en veegde de vloer aan met Mathias die nog in zijn zomerslaap vertoeft? Voor Geert Delarue was het supersunday met een hard bevochten overwinning tegen Mario, die zich in het eindspel onverwacht liet mat zetten en een inhaalpartij tegen Mathias die hij glansrijk won na nog geen tien minuten! Gaan we in tweede klasse naar een titelstrijd tussen Geert en Michiel?


Speeldag 1 :  9 Oktober 2011


De Kortemarkse 'vaderlandse' competitie is terug van start gegaan. Kampioen Peter Degrieck kroop door het oog van de naald tegen Dirk Vandamme en kon nog nipt remise uit de brand slepen. In een gelijkopgaande partij had Peter het initiatief, maar Dirk toonde zich een goed verdediger. Het eindspel leek gelijkaardig met twee lopers voor Peter en twee paarden voor Dirk. Dirk bestookte de dubbelpion van Peter en kwam een pionnetje voor, hij ruilde alles af en ging naar een makkelijk te winnen eindspel. Peter had de bui al zien komen, maar wat toen gebeurde deed gewoon pijn aan de ogen: Dirk knoeide er op los in het eindspel. Het begrip oppositie kende hij enkel van de politiek en zeker niet van het eindspel. Peter pareerde alles en mag de schaakgoden danken op zijn blote knieën.


Ook vice-kampioen Didier ontsnapte tegen Guy. Guy had wit en dan komt b4 op de proppen, daar kan je donder op zeggen. Guy slaagde er in om met twee pionnen meer de eindfase in te gaan, maar blunderde dan lullig zijn toren weg en zijn overwinning.


Voorzitter Paul mocht het opnemen tegen oude krijger Francky Deketelaere, bij wie het na enkele jaartjes zonder competitieschaak, terug begon te kriebelen. Paul ging heel lang mee en had remise binnen handbereik, maar Francky is het eindspel nog niet verleerd en daar nam hij uiteindelijk de maat van zijn tegenstander. Ook Kurt Rommel kon niet langer tegen het schaakgekriebel en ook hij schreef zich terug in. Kurt had het niet makkelijk tegen Gino, kwam een loper achter en moest uiteindelijk de handdoek in de ring werpen toen Gino Kurts promoverende pion kon slaan.


In tweede klasse kreeg kampioen Fernand schaakles van Michiel Bleys. Michiel kwam al snel een paard voor, Fernands stelling viel in duigen en het was in no time over and out. Mario doet het verre van slecht in Roeselare en kon de lijn doortrekken in zijn eerste Kortemarkse wedstrijd. Ook Werner werd vakkundig ingeblikt...


Verslag Simultaan


De simultaan was een groot succes. Simon Missinne nam het op tegen maar liefst zestien tegenstanders. Hij behaalde de mooie score van 10,5/14 (twee partijen eindigden onbeslist). Simon moest zijn meerdere erkennen in Mario Verbanck (een verrassing toch wel), Didier, een oud Kortemarks kampioen en ook Francky Deketelaere (recordhouder Kortemarkse titels) was hem te slim af.


Onze simultaangever was dan ook tevreden met zijn prestatie en ervaarde zijn eerste simultaanervaring als heel leerrijk en lastig om een kleine vier uur het ene na het andere bord af te lopen. Een knappe prestatie Simon !!!


Vanaf zondag wordt het weer lekker spannend met de start van de nieuwe competitie. We hopen ook dit jaar op faire en bloedstollendspannende partijen! Tot schaaks !!!

Info Jeugdlessen


Dit jaar worden er opnieuw jeugdlessen gegeven en dit door Dirk Vandamme, die zich zal ontfermen over de beginnende schakers, zowel jong als oud. De gevorderden of tweedejaars schakertjes worden door Peter Degrieck verder wegwijs gemaakt in de schaaksport.


Er wordt gestart met de jeugdlessen op vrijdagavond 30 september 2011 om 18h30 in ons lokaal: Café Breughel, Handzamestraat 67 te Kortemark. Het is nu voor 100% zeker, dat de lessen zullen doorgaan in het lokaal.


Dus... aan al wie geïnteresseerd is zou ik zeggen : schrijf je onmiddellijk in (stuur een mail naar Dirk of Peter: zie contactpagina), want het aantal plaatsen is beperkt. Tot gauw!

Info Blitz


Het nieuwe jaar start traditioneel met onze Nieuwjaarsblitz. Tien dapperen hadden hun Nieuwjaarskater reeds verteerd en gaven elkaar partij in de blitzarena. Snelschaak (op amateurniveau) doet soms pijn aan de ogen of misschien zeggen we beter dat het dikwijls om te schaterlachen is: blunders, stommiteiten, stukken cadeau doen en door zijn vlag gaan,... het hoort er allemaal bij. Maar het voornaamste is dat iedereen zich heeft geamuseerd en daar twijfelen we niet aan!


Michiel Bleys de eenzame leider uit de tweede klasse, bewees tijdens dit evenement dat hij ook aardig kan blitzen. Met een perfecte negen op negen won hij oververdiend het tornooi en vijf drankbonnetjes. Misschien was Michiel wel goed getraind; de dag ervoor was de Roeselaarse schaakclub 2012 gestart met een snelschaak en ook daar deed hij het verre van onaardig!


Voor de statistieken volgt hieronder de eindstand:


1.Michiel Bleys 9/9
2.Peter Degrieck 8/9
3.Ivo Van Dael 6/9
4.Kurt Rommel 6/9
5.Paul Laperre 5/9
6.Jonas Van Dael 3/9
7.Guy Agten 3/9
8.Mathias Deceuninck 2/9
9.Geert Delarue 2/9
10.Roger Missinne 1/9

Info Vriendenmatch 27 April 2012


De vriendenmatch tegen de clubs uit Ichtegem, Eernegem en Gistel nadert met rasse schreden.Wie er vorig jaar bij was, kan beamen dat het een leuke bedoening was en daar tekenen we ook dit jaar voor.


Hier nog vlug even de belangrijkste info:


Het tornooitje gaat door in ons lokaal Café Breughel Handzamestraat 67 Te Kortemark. Geïnteresseerden dienen aanwezig te zijn op vrijdagavond 27 april om 20h00. We spelen in ploegen van vier, indien er niet voldoende deelnemers zijn voor een ploeg dan kan een ploeg met de tegenstanders worden gemaakt. De spelers worden opgesteld volgens sterkte in de ploeg. (op het eerste bord de sterkste, ...) Ook de ploegen worden gemaakt volgens sterkte, m.a.w. ploeg 1 bevat de sterkste spelers, gevolgd door twee, enz. ... De formule zal hoogstwaarschijnlijk de volgende zijn: 20 minuten per persoon KO, een partij duurt dus maximaal 40 minuten.


Zorg dat je er bij bent !!!

Verslag Vriendenmatch


Het jaarlijkse driehoekstornooi tussen de bevriende clubs van Gistel, Eernegem-Ichtegem en Kortemark was ook dit jaar een groot succes. Maar liefst vijventwintig schakers waren present in het lokaal van Kortemark. Het werd net zoals vorig jaar een strijd op het scherpst van de snee. Titelverdediger Gistel ging ook dit jaar met de grootste eer lopen.

De beste spelers van het tornooi waren dan ook in deze ploeg te vinden: Jan De Soete en Michel Dewanckele haalden het maximum van de punten. De beste speler van Kortemark was enigszins verwacht Michiel Bleys. Bij Eernegem zorgden Xavier en Hans voor de grootste puntenoogst.

Hieronder de uitslagen en de eindstand van het tornooi. Er werden ook nog enkele foto's toegevoegd in de fotolink.


Ronde 1 :

Kortemark 1 - Eernegem: 3,5-0,5

Kortemark 2 - Nikei 2:      1 - 3

Kortemark 3 - Nikei 1:      0 - 4


Ronde 2 :

Eernegem - Nikei 1:              0 - 4

Nikei 2 - Kortemark 3:          2 - 2

Kortemark 1 - Kortemark 2 : 4 - 0


Ronde 3 :

Kortemark 2 - Eernegem:      3 - 1

Kortemark 3 - Kortemark 1 : 0 - 4

Nikei 1 - Nikei 2:                   3 - 1


Ronde 4 :

Eernegem - Nikei 2:              2,5 - 1,5

Kortemark 1 - Nikei 1:          1 - 3

Kortemark 2 - Kortemark 3 : 2 - 2


Ronde 5 :

Kortemark 3 - Eernegem : 1 - 3

Nikei 1 - Kortemark 2:       3 - 1

Nikei 2 - Kortemark 1:       2 - 2Eindstand               MP          BP

Gistel 1                    5            17

Kortemark 1             3,5         14,5

Gistel 2                    2            9,5

Eernegem                 2            7

Kortemark 2             1,5          7

Kortemark 3             1             5

Info Kampioenenviering


Het seizoen 2011-2012 heeft al zijn geheimen prijsgegeven.
De kampioenen van dit seizoen zijn gekend:

In eerste stak Franky Deketelaere er met kop en schouders bovenuit:
Enkel in de heenronde kreeg hij wat weerwerk; in de terugronde liet de concurrentie méér dan één steek vallen. Zodat Francky de verdiende kampioen is: Een dikke proficiat namens het bestuur.

In tweede schitterde de nieuwe kampioen mogelijks nog harder:
Michiel Bleys werd de beste met het maximum van de punten, wat volgens mij nog nooit is voorgevallen? Dat belooft voor volgend jaar! Ook aan Michiel een welgemeende proficiat.


Beide schakers worden uitgebreid in de bloemetjes gezet op ons kampioenenfeest van 30 juni 2012. Alle inlichtingen hieromtrent kun je hier nog eens nalezen:  Schaakfeest.pdf
We hopen op een grote opkomst!