Speeldag
Verslag Vriendenmatch


Naar jaarlijkse traditie werd een driehoekstornooi gespeeld tussen de bevriende clubs van Gistel, Eernegem-Ichtegem en Kortemark en het was ook dit jaar een groot succes. Twintig schakers tekenden present in het lokaal van Eernegem. Het werd net zoals vorig jaar een strijd op het scherpst van de snee.

Kortemark was afgezakt naar Eernegem met anderhalve ploeg. Voor het eerst in zijn geschiedenis kon het ook zijn sterkste ploeg opstellen. Hiervoor werd de eindstand van de eigen competitie toegepast. Zo verkregen we de volgende bordopstelling beginnende met het eerste bord: Michiel, Francky, Peter en Gino. Ivo & Geert speelden mee in de fusieploeg met Eernegem, een team dat voor de gelegenheid Kortegem werd gedoopt.

Dit jaar was het Kortemark dat met de bloemen ging lopen. De beste spelers (4 op 4)van het tornooi waren Francky en Peter, niet toevallig twee schakers uit het winnende team.

Proficiat aan de organisatie en tot volgend jaar in Gistel!


Hieronder de uitslagen en de eindstand van het tornooi. Er werden ook nog enkele foto's toegevoegd op de fotopagina.


Ronde 1 :

Kortemark - Kortegem : 4-0

Eernegem - Gistel 2 :     0-4

Gistel 1 Bye


Ronde 2 :

Kortegem - Eernegem : 1 - 3

Gistel 1 - Kortemark :   0 - 4

Gistel 2 Bye


Ronde 3 :

Eernegem - Gistel 1 : 1 - 3

Gistel 2 - Kortegem : 2,5 - 1,5

Kortemark Bye


Ronde 4 :

Gistel 1 - Gistel 2 :         1 - 3

Kortemark - Eernegem : 3,5 - 0,5

Kortegem Bye


Ronde 5 :

Gistel 2 - Kortemark : 2 - 2

Kortegem - Gistel 1 :  0 - 4

Eernegem ByeEindstand               MP          BP

Kortemark                 3            13,5

Gistel 2                     3            11,5

Gistel 1                     2            8

Eernegem                 1            4,5

Kortegem                  0            2,5


Tot slot wil ik iedereen er nog eens aan herinneren dat onze kampioenenviering dit jaar doorgaat op vrijdag 21 juni 2013 in Salons Ten Boogaerde.

Alle info kun je hier nog eens nalezen:  Kampioenenviering.pdf

Inhaaldag I5 :  14 April 2013


Het schaakseizoen 2012-2013 geeft al zijn geheimen prijsgegeven, op enkele 'achterhoedegevechten' na is de competitie voor de meeste spelers voorbij. In eerste stond er geen maat op de suprematie van Michiel Bleys. De Michielangelo van Kortemark deed zijn huzarenstukje van vorig jaar over in eerste, namelijk zonder puntenverlies de meet bereiken. Ongezien in de geschiedenis van de club en dus de méér dan terechte kampioen!


In tweede ging het er heel wat spannender aan toe. Hier kende de competitie een bizar verloop: Voor Nieuwjaar stond er geen maat op het meesterschap van Geert Delarue. Geert stak met kop en schouders boven de rest uit. Na de jaarwisseling keerden echter zijn kansen en kreeg hij zwaar weerwerk van de 'Van Daeltjes'. Plots wist Geert weer wat verliezen was. In de confrontaties met Ivo moest hij drie keer de duimen leggen. Zo gingen beiden nek aan nek richting finish en eindigden met exact hetzelfde aantal punten op de eerste plaats. In dat geval wordt het Sonneborn Berger systeem toegepast om te bepalen wie de beste is. Het was Ivo die als eerste uit de bus kwam en die zich voor een jaar kampioen van tweede mag noemen!


Kampioenen dienen met de nodige eer overladen en passend gevierd te worden. Daarom houden we ook dit jaar ons kampioenenfeestje, waar je binnenkort op deze site en via email meer over zult horen. Ook nu weer zullen de afwezigen ongelijk hebben.Langs deze weg wil ik er iedereen nog eens aan herinneren, dat de vrienden-match met Gistel, Eernegem en Ichtegem doorgaat op vrijdag 26 april 2013.

Alle info kun je hier nog eens nalezen:  Vriendenmatch.pdf

Zorg dat je erbij bent!

Speeldag 21 :  31 Maart 2013


De competitie loopt op zijn einde en dat is ook duidelijk te zien aan de opkomst. Toegegeven het was nu ook weer niet de ideale dag om te komen schaken. Op deze Paaszondag verkozen velen om paaseitjes te rapen in plaats van een potje te schaken?

De partij in eerste tussen Gino en Dirk eindigde op een makkelijke overwinning voor eerstgenoemde. Hiermee zet Gino een verschroeiende eindspurt in op weg naar de derde plaats. Concurrent Peter zal zich nog mogen schrap zetten!

In tweede was Werner geen partij voor Guy, die niet zo'n fantastisch seizoen achter de rug heeft. Met nog één match te gaan zal Guy wellicht net buiten de top drie vallen?


Er zijn nog heel wat partijen die moeten beslecht worden in zowel eerste als tweede klasse, vandaar deze dringende oproep om hier eens werk van te maken. Het lokaal is nog beschikbaar tot en met 14 april. Graag had ik alles afgewerkt gezien tegen begin mei. Wie niet thuis kan inhalen, kan dit de zaterdagnamiddag in de schaakclub van Roeselare doen. Er zijn nog mogelijkheden genoeg. Maak er alstublieft gebruik van!


Gelieve ook volgende datum in uw ongetwijfeld drukke agenda vrij te houden: Vrijdag 26 april 2013 : Vriendenontmoeting met Gistel, Eernegem en Ichtegem. Binnenkort meer.


Speeldag 20 :  24 Maart 2013


De nieuwe kampioen van Kortemark is gekend. Het zal wellicht niemand verbazen dat hij luistert naar de naam Michiel Bleys! Michiel is de méér dan terechte winnaar: Wie na 18 partijen nog geen enkel punt heeft verloren is toppie. Eerste achtervolger Francky, de Kortemarkse Houdini probeerde (hoopte(?), droomde(?)) er nog van om de jonge snaak een strobreed in de weg te kunnen leggen, maar Michiel was in hun onderlinge partij drie keer de beste. Cijfers die kunnen tellen! Proficiat Michiel, namens Het Bestuur en de ganse club.

De strijd om de derde podiumplek is nog altijd niet voorbij: Peter & Gino namen het op tegen Paul Laperre die een niet zo mooie zondagvoormiddag beleefde. Eerst werd Paul 'geveegd' door Peter en vervolgens was Gino hem makkelijk de baas. Paul zat duidelijk niet al te fris achter het bord, maar dat komt iedere schaker wel eens tegen.


In tegenstelling tot de eerste klasse is het nog altijd niet duidelijk wie in tweede op het hoogste schavotje gaat eindigen. Leider Geert verloor van naaste achtervolger en stilaan zijn zwarte beest Ivo Van Dael. Het was een gelijkopgaande partij waarin Ivo in het eindspel het laken naar zich kon toetrekken door de betere positie van zijn koning. Wordt Ivo dan de nieuwe tweedeklassekampioen? Misschien, maar hij zal wel rekening moeten houden met zoon Jonas, die zondag de inhaalrace van zijn leven heeft gespeeld: Maar liefst vijf partijen werden door zoonlief betwist! Wat nog frappanter was, is dat hij alles won! Vooreerst werd Werner Maertens drie keer met lege handen naar huis gestuurd en vervolgens werd de man die voor hem stond in de rangschikking, Guy Agten, tot tweemaal toe een kopje kleiner gemaakt. Deze stunt brengt Jonas op een voorlopige derde plaats in de stand, met nog twee partijen minder dan leider Geert, wordt de opdracht simpel voor Jonas: Win je resterende matchen en je bent kampioen! Spijtig natuurlijk dat zijn rivalen dat ook zouden willen... Wordt uiteraard binnenkort vervolgd.

Verder was in een achterhoedegevecht Guy Agten de sterkste in zijn ontmoeting met Otis.


Speeldag 19 :  17 Maart 2013
OP 17 MAART WAS HET LOKAAL GESLOTEN !!!

ZONDAG 24 MAART IS HET TERUG OPEN !!!
Speeldag 18 :  3 Maart 2013


Leider Michiel kende voor de zoveelste keer een rustige schaakvoormiddag op zondag. In de opening ging tegenstander Gino aanvankelijk nog redelijk mee. Toen won Michiel een pion en eventjes later nog ééntje. Michiel had het initiatief en kneep Gino langzaamaan dood. Net voor hij compleet stikte gaf Gino op...

Ook tussen Paul & Dirk was het redelijk snel beklonken. Paul Laperre had nog eens een helder moment en overspeelde Dirk die helemaal niet helder van geest was. Toen Paul zijn pionnen liet oprukken, reageerde Dirk nogal onnozel en het was uit.

Knotsgek was dan weer de partij tussen Roger en Jacques: Op een gegeven moment stond Roger drie stukken voor en was Jacques rijp voor de doodsteek. Met de weinige stukken die hij nog had bleef Jacques doorspelen en nu begon Roger te knoeien. Uiteindelijk besloten beiden dat het welletjes was en werd remise overeengekomen!


In tweede won Ivo makkelijk van Guy Agten. In de opening waren beide kompanen elkaar waard, maar toen er in het middenspel enkele lijnen openkwamen en Ivo deze gebruikte om de stelling van Guy binnen te stormen, ging het plots snel en werd Guy koelbloedig 'afgemaakt'.

Ook Werner had zijn dagje niet tegen Geert Delarue. Werner was zich aan het concentreren op de winst van een pion en sleurde al zijn stukken die kant van het bord uit. Toen Geert binnenviel langs de andere kant werd het een bloedbad met de dame als voornaamste slachtoffer. Werner wou zijn verlies goed maken en daagde Geert uit om er nog ééntje te spelen om het af te leren. Geert aanvaardde, maar gaf ook nu geen cadeau's. Werner wilde perse winnen en speelde wat overhaast, met alle gevolgen vandien. Ook deze drie punten waren voor de leider.
Gelieve in jullie agenda te noteren dat er op zondag 17 maart GEEN schaak is: Het lokaal is immers niet vrij!


Speeldag 17 :  24 Februari 2013


Koning Winter was terug in het land, vandaar weinig schakers in Kortemark. Slechts één officiële partij en enkele moedigen waren ook opgedaagd om een 'vluggertje' te spelen.

De partij meetellende voor de competitie was die tussen Michiel en Dirk in eerste. Michiel had, zoals steeds, weinig problemen met de tegenstand en won zonder problemen. Het vermelden waard was een mooi kwaliteitsoffer in het middenspel, waar de fiere leider Michiel, een toren offerde voor een paard om ruimte te maken voor zijn stukken en alzo de mataanval op de koning van Dirk voorbereidde. Een combinatie een (toekomstig) kampioen waardig!


Enkelen van onze leden waren niet aanwezig omdat ze de Kortemarkse kleuren aan het verdedigen waren op één of ander schaaktornooi. Zo speelt Jonas van Dael bij de min 16-jarigen op het Vlaams Jeugdkampioenschap en Francky Deketelaere vertoont zijn schaakkunsten op het Open Tornooi in het Franse Cappelle-La-Grande.

Wie meer wil weten over hun prestaties, kan onderstaande links aanklikken:


Vlaams Jeugdkampioenschap:  Jeugdkampioenschappen

Capelle-La Grande:  Open Tornooi


Speeldag 16 :  17 Februari 2013


Het was zwart boven op de zestiende speeldag in eerste klasse: Paul was het vlugst klaar met zijn partij en dit keer was hij het die aan het langste eind trok in zijn match tegen Jacques. De witspeler had er net een vermoeiende nachttaak op zitten en liet na korte tijd zijn loper insluiten. Jacques zag dat het nutteloos was om verder te spelen en gaf direct op, verdween met de Noorderzon en dook zijn bed in? Na dit korte wedstrijdje verveelde Paul zich stierlijk, het voorstel van de voorzitter om dan maar de borden af te wassen werd smalend weggelachen...

De strijd om de derde plaats tussen Gino en Peter, wat een topper(?) had moeten worden, eindigde in mineur toen Gino stomweg zijn dame liet instaan en onmiddellijk de hand uitstak ten teken van overgave. Gino had duidelijk geen kaas gegeten van de Siciliaanse opening die op het bord was gekomen. Een speelwijze die Peter tegen Gino al meermaals met succes had toegepast.

Leider Michiel had weinig moeite met Roger Missinne, die in de openingsfaze van het spel een stuk had weggeblunderd. Michiel freewheelde naar zijn veertiende overwinning op rij en nog steeds een foutloos parcours.

Eerste achtervolger Francky Deketelaere maakte gehakt van Dirk Vandamme. Om het met Dirks eigen woorden te zeggen: "Mijn paard werd naar de slachtbank geleid !" Of het nadien in een Kortemarkse lasagne belandde, was niet geheel duidelijk...


In tweede kon leider Geert na twee nederlagen nog eens de zegebloemen mee naar huis nemen. Guy Agten was de onfortuinlijke tegenspeler die in het zand beet. Maar moeilijk had Guy het Geert niet echt gemaakt: Een foute stukkenruil na een verkeerd inschatten van de situatie zorgde ervoor dat er maar liefst twee stukken in het 'mandje' verdwenen.

De match tussen Werner en Ivo eindigde op een makkelijke overwinning voor die laatste, waarmee Ivo zich meer en meer opwerpt als titelkandidaat.


Volgende week is er terug 'Kortemark loopt'. Na het nodige speurwerk van jeugdleider Dirk blijkt dat ze niet aan het schaaklokaal passeren. Toch zou ik aanraden om tegen negen uur naar de club te komen: Je hebt zeker plaats op de parking en je kunt tijdig weer vertrekken. Wie hierover meer wil weten kan altijd de volgende website raadplegen:  Kortemark loopt

Inhaaldag I4 :  10 Februari 2013


Een kort verslagje van een korte en hevige (?) inhaaldag.

Peter kreeg schaakles van Francky: In een topper die er geen was, werd hij positioneel compleet zoek gespeeld. Nochtans zag de stelling er veelbelovend uit na de opening, toen ging Francky schijnbaar zonder gevaar een paard ruilen en alles viel als een kaartenhuisje ineen. Pionverlies, enkele gedwongen zetten en uiteindelijk nog stukverlies. In 18 zetten was het amen en uit. Het was lang geleden dat Peter nog zo 'geveegd' werd.

Ook rode lantaren Roger Missinne speelde een bondig partijtje. Gino had in de openingsfase van de partij een toren veroverd en had het dan niet al te moeilijk meer om de zege binnen te halen.

Volgende week gaat Gino Casteleyn op zoek naar de derde plaats, maar daarvoor moet hij voorbij Peter, die hem 'warm' zal onthalen!


In tweede werd onze jongste Otis 'onder handen' genomen door Ivo die het niet slecht zou doen als lesgever. Het werd een leerrijke voormiddag voor de jonge snaak, die volgend jaar het gezelschap gaat krijgen van nog enkele jeugdspelers. Dat beloofd!

Leider Geert ziet zijn voorsprong smelten als sneeuw voor de zon, na zijn tweede nederlaag op rij. Dit keer ging hij voor de bijl tegen Jonas Van Dael. Geert heeft momenteel te kampen met een vormcrisis. Misschien moet 'Pater Geert' wel op retraîte bij zijn collega's in de abdij van Westvleteren? Iets zegt mij dat hij dat niet erg zou vinden...

Speeldag 15 :  3 Februari 2013


Sensatie in tweede klasse: De ongeslagen leider Geert Delarue leed zijn eerste nederlaag! Geert verloor na een vreselijke blunder tegen Ivo, de grootste Van Dael. Een rokademanoeuvre liep verkeerd af. Naar eigen zeggen had Geert de ene zet voor de andere gespeeld en daarbij zijn dame in de etalage gezet. Een geschenk dat de meeste schakers onder ons altijd in dankbaarheid aannemen. De onfortuinlijke leider had zijn dagje niet, want hij raakte ook nog ergens een loper kwijt. Ivo kon het zich zelfs permitteren om zijn dame te offeren en won alzo de eerste confrontatie met Geert. Aangezien beiden elkaar nog twee keer in de ogen kijken deze competitie, ligt de titelstrijd plots weer open.

Als de derde in de stand, Jonas, zijn inhaalpartijen zegevierend kan afsluiten... dan wordt het wellicht drummen aan de top?


Ook in eerste werd een potje geschaakt. Hier waren de uitslagen minder spectaculair, maar eerder normaal te noemen.

Jacques die holderdebolder van zijn werk naar de club kwam gespurt, was duidelijk niet fris meer en zodoende een makkelijke prooi voor Gino. Met een hoofd vol katalysatoren en chemische reacties, was de fysische reactie van Meester Jacques op het spel van Gino niet van dien aard om de laatste te verontrusten. Gino trok met de volle buit naar Ichtegem...

Leider Michiel kwam nooit in de problemen tegen Paul, die zelfs zijn ontwikkeling niet kon voltooien en in geen tijd mat werd gezet. Pauls reactie: "Hij is een haartje beter dan ons!" Mmmm, ik zou eerder denken dat hij 'een goedbehaarde pruik' beter is...

Dichtste achtervolger Francky Deketelaere walste over Roger Missinne, die in het eindspel nog een truukje probeerde om de winst binnen te halen. Francky was echter uitgeslapen en omzeilde de valstrik zonder problemen.

De meest gelijkopgaande partij deze zondagvoormiddag, was die tussen Peter en Dirk. Beide spelers gaven elkaar geen duimbreed toe en de stelling werd in eerste instantie langzaam dichtgeschoven. Dirk droomde luidop van remise, maar begon dan aan een gewaagde koningsaanval, die hem warempel nog een pion opleverde. Peter mocht dus achtervolgen. Na een combinatie, waarin een penning een hoofdrol speelde, heroverde hij zijn pion en zette de beslissende aanval in. Enkele zetten later wierp Dirk ontgoocheld de handdoek.

Schaken is echt geen sport voor watjes...?


Volgende week staat een inhaaldag gepland. Alle uitslagen zijn upgedate en die kun je vinden op de site onder 'competitie'. Hier kun je dus makkelijk nagaan welke matchen je nog moet spelen. Profiteer ervan en tot zondag!

Speeldag 14 :  27 Januari 2013


Terwijl onze voorzitter naar Nederland was om de mooiste schaakchicks te bewonderen, werd er in Kortemark ook echt geschaakt. In eerste heeft Paul, na een sterke partij toch zijn meerdere moeten erkennen in Francky. Francky gaf een schone schaak met dame en paard en Paul kon zijn sneeuwman van vorige week gaan opruimen. Bij Gino en Dirk was het andere koek, ze hadden allebei een zware zaterdag gehad. Dirk probeerde zijn toren weg te geven, maar Gino wilde hem niet. Een prachtig voorbeeld van hoe het niet moet. Even later werden de torens toch geruild en kon Gino, zelfs met een pion voor, niets anders doen dan de remise aanvaarden.


In tweede klasse kon Geert al vroeg aan de paters beginnen na winst tegen Otis. Werner speelde een evenwichtige partij tegen Guy. Hij lanceerde een prachtig tegenoffensief, maar moest toch de drie punten aan Guy laten.


Als uitsmijter weet de voorzitter te melden, dat hij niet veel mooie chesschicks heeft gezien, maar wel leuke en mooie partijen en dat is toch het belangrijkste voor een schaker of niet snoepers?

Speeldag 13 :  20 Januari 2013


De weergoden waren de schakers niet gunstig gezind: Verse sneeuw dwarrelde met bakken uit de hemel. Het vervolg laat zich raden: Slechts twee partijen werden betwist, waarvan één wellicht de titel in eerste heeft beslecht. De nummers 1 & 2, zijnde Michiel en Francky keken elkaar in het vizier. Vooraf had laatstgenoemde verkondigd, dat dit voor hem de match van de laatste kans was. Het was erop of eronder!

Het werd een positioneel steekspel, waarbij Michiel langzaam maar zeker terrein won en toen ondergetekende terug de sneeuw opzocht, stond Michiel toch een tikje beter. Dat werd enkele uren later via mail bevestigd door Francky, die verloren had. Hij had naar eigen zeggen het verkeerde plan gekozen, verloor twee pionnen en tenslotte ook de partij. "Het kampioenschap is voorbij" wist Francky ontgoocheld te melden...

Een schrale troost voor hem was dat hij eerder deze week zijn afgebroken partij tegen Paul had gewonnen.

Diezelfde Paul werd zondag nogal snel door Peter onder de mat geveegd, na een blunder waarop mat in één volgde. Ook Paul Laperre kon een sneeuwman gaan maken...?


Wie eens wat schaak op topniveau wil zien moet zeker eens surfen naar de site van Wijk aan zee:  Wijk aan Zee

Wijk aan Zee is zowat het 'Wimbledon' van het schaken. Een toptornooi waarin de besten van de wereld elkaar in de ogen kijken. Een webstek die je zeker eens met een bezoekje moet vereren...

Speeldag 12 :  13 Januari 2013


Op de eerste speeldag van 2013 stond meteen een ouderwetse topper geprogrammeerd. Michiel en Peter speelden zoals steeds een kort maar hevig partijtje. De partij kende de Siciliaanse structuur, voor wie zich enigszins thuis voelt in de openingstheorie? Een rustige positionele opbouw gevolgd door een pionnendoorbraak in het centrum... Toen Michiel kwam rammelen met zijn dame in Peters stelling en even later een torenoffer met een geurtje speelde zat de vlam weer goed in de pan. Michiel Bleys forceerde pionpromotie, maar ontsnapte toen Peter nogal onbesuisd zijn toren op het verkeerde veld zette. Een blunder, zo zag ook de computer achteraf want de pionnenmars was te stoppen en dan keerden de kansen. Helaas pindakaas voor Peter, het was Michiel die weer maar eens won.

Francky kende een rustige voormiddag tegen Jacques, die 'ergens onderweg' een toren was kwijtgeraakt en zo het eindspel moest zien te overleven. Een hopeloze zaak voor de rijzige schaker die de volle buit aan Francky moest laten.

Paul en Gino speelden een leuk partijtje zondagvoormiddagschaak en Gino dook de finale in met twee pionnetjes extra. Bij het ter perse gaan van dit artikel was de uitslag van deze partij nog niet gekend. Paul kan nog wat ambetant doen met zijn paard, maar als Gino uit zijn doppen kijkt moet de winst een makkie worden?


In tweede heeft leider Geert niet langer het maximum van de punten: Hij verknoeide stomweg een simpel gewonnen eindspel en moest vrede nemen met een gelijkspel.

Dichtste achtervolger Ivo Van Dael had geen enkel probleem met Guy Agten die langzaam aan het zakken is naar de kelder van het klassement. Komaan Guy, herpakken !!!

Otis en Werner kozen voor een dubbele confrontatie, waarbij laatstgenoemde twee keer aan het langste eind trok. Otis had naar eigen zeggen zijn paard, aan de rand geplaatst waar het ten dode was opgeschreven. Ook hier een volgende keer beter!

Inhaaldag I3 :  23 December 2012


Vlak voor Kerstmis was het inhalen geblazen bij Toren '75. We starten voor de gelegenheid eens onderaan eerste klasse met de degradatietopper tussen Paul en Roger. Toen ik na afloop vroeg aan beide heren om commentaar te geven op hun wedstrijd, dan was zowat het enige commentaar van Roger: "Ik heb flauw gespeeld!" Triomfator Paul wist al niet veel meer te vertellen en daarom ga ik maar besluiten met te zeggen dat Paul uit de degradatiezone glipt en Roger nog net geen kopje onder gaat...

Wie wel aan het verzuipen is, dat is onze Jacques die na deze inhaaldag in serieuze problemen komt. Hij speelde zijn eerste match tegen Peter in zijn typische stijl: Ongedwongen, 'sturm und drang', waarbij alle blitzkriegen uit de recente geschiedenis verbleken. Wie zich laat verleiden en dit spelletje meespeelt, kan alsnog in de moeilijkheden komen. Gelukkig bleef Peter kalm, hij speelde niet zijn beste partij, maar kon toch relatief snel afwikkelen naar een matstelling. Omdat het nog niet al te laat was besloten beide kompanen om ook maar hun tweede match erdoor te jagen. Ook nu raasde Jacques als een sneltrein over het bord. Hij speelde een stuk beter dan in de eerste match, maar verzuimde dan een kansrijke voortzetting te spelen. Even later won Peter een stuk en kon afwikkelen naar winst.

Dirk Vandamme en Gino Casteleyn keken elkaar heel eventjes, kort, maar intens in de ogen tijdens de verderzetting van hun afgebroken partij. Het was een hopeloze strijd voor Dirk, die de oprukkende pion van Gino niet meer kon afhouden van promotie. Een terechte zege voor de Ichtegemnaar die op koers blijft voor de derde plaats.


In tweede stond de topper Geert Delarue Guy Agten op het menu. Geert was nog steeds ongeslagen en wil dat wellicht ook blijven? De boeiende partij kende een bizar verloop en begon desastreus voor Geert, die in de opening een stuk moest geven. Over en out denk je dan? Geert knokte tegen beter weten verder en weer waren de schaakgoden de besnorde jongeling uit Kortemark gunstig gestemd: In een knalgewonnen stelling blunderde Guy; hij liep in een vork en mocht zijn toren afgeven. Geert ontsnapte nog maar eens en mag zich als beloning tot herfstkampioen kronen!


Volgende week staat de laatste inhaaldag van het jaar onzes heren 2012 op het programma. Profiteer ervan!

Het nieuwe jaar wordt spetterend geopend met onze

Nieuwjaarsblitz op 6 januari waarbij aan de winnaar uit eerste en tweede vijf drankbonnetjes worden geschonken! Niet te missen dus...

De webmaster neemt een weekje verlof en zal jullie terug op de hoogte houden over het Kortemarkse schaaknieuws vanaf 7 januari 2013. Verder wenst het bestuur van Toren '75 iedereen een Zalig Kerstfeest en een Appie New Year !!!

Speeldag 11 :  16 December 2012


Laatste speeldag voor Nieuwjaar, misschien tijd om een tussentijdse balans op te maken? Er is bijna niemand meer die nog twijfelt dat Michiel kampioen gaat worden of tovert Francky nog een konijn uit zijn hoge hoed? Hij is in ieder geval gebrand op revanche en dat is goed om de spanning in de competitie te houden.

Peter en Gino gaan wellicht onder hun tweetjes bepalen wie de derde podiumplaats gaat bezetten? Het lijkt erop dat de rest van het deelnemersveld onder elkaar gaat uitmaken wie de rode lantaren op zijn schouw mag zetten. Echte afscheiding tussen plaats 5 en 8 is er niet echt, dus ook hier is het spannend...


Afgelopen zondag waren er twee wedstrijden waarin het degradatiespook om de hoek loerde. Paul en Dirk speelden een gelijkopgaand potje schaak, tot Dirk aan de haal ging met Pauls dame voor twee stukken. Met een koningin minder op het bord was het dan ook onbegonnen werk voor Paul Laperre, die nog wat verder ploeterde, maar langzaam wegzonk in het moeras en het hoofd moest buigen voor de sterkere Dirk Vandamme. Drie puntjes voor laatstgenoemde die wel eens heel belangrijk kunnen zijn.

Jacques ging in zijn partij tegen Roger Missinne zoals steeds nogal driest in de aanval en verloor nogal makkelijk twee pionnen. Roger melkte zijn voordeel verder uit en kon in recordtempo de winst achter zijn naam schrijven. Jacques lijkt een vogel voor de kat te worden?


In tweede speelden Jonas, de jongste Van Dael en Otis, de jongste van het ganse veld een pittig partijtje waarin Jonas uiteindelijk de bovenhand nam en oververdiend won. In de andere match in tweede had Van Dael senior weinig problemen met Werner, die weer eens gul was met het uitdelen van stukken.


Wanneer we hier de stand onder de loupe nemen dan zien we dat ze van goeden huize zullen moeten zijn om Geert van de titel in tweede te houden. De Van Daeltjes en Guy zullen wellicht onderling uitmaken wie op het podium gaat staan. Een geluk bij een ongeluk voor Otis en Werner: In tweede kun je niet zakken...

Speeldag 10 :  9 December 2012


Ondergetekende had een familiefeestje en moest verstek geven. Als ik het aantal deelnemers bekijk die zondag op post waren, dan waren er ongetwijfeld nog heel wat feestjes? Erg is dat niet want feesten is goed voor de gezondheid...?

Het verslag komt daarom van onze onvolprezen jeugdleider Dirk Vandamme.


Het verslag van de wedstrijden voor deze speeldag kan héééééél kort zijn. Aan tafel 1 was er een inhaalwedstrijd tussen Gino en Jacques. Gino begon al te zweten voor de wedstrijd begonnen was, maar plots kwam hij 2 pions voor. Jacques zag het niet meer zitten en gaf op.

Aan tafel 2 kwam Michiel de drie punten halen bij Dirk, die het hem wel heel gemakkelijk maakte. Dirk probeerde een loper op een goede positie te zetten, maar daardoor kwam de toren in zijn 'blootje' te staan. Michiel profiteerde hiervan en kwam direct op voorsprong. Dirk probeerde nog een aanval op te zetten, maar vergat daarbij zijn verdediging, waarop een mat op de achterste lijn volgde.


De wedstrijd tussen onze meest ervaren spelers Roger en Paul is uitgesteld en van tweede klasse is niemand komen opdagen...

Speeldag 9 :  2 December 2012


Jacques Verdegem ging nogal driest in de aanval in zijn partij tegen zijn naaste opponent Paul Laperre. Hij offerde zijn loper wellicht met grootse bedoelingen, maar het resultaat was niet echt wat Jacques voor ogen had. Het werd dan ook een rustige voormiddag voor Paul die uit de degradatiezone wegglipt.

Leider Michiel kende geen genade met Roger. In hun vorige confrontatie moest Michiel alle zeilen bijzetten, maar dit keer ging hij fluitend naar winst. In de opening was Michiel enkele pionnen voorgekomen en in het eindspel promoveerde ééntje tot dame en Roger moest zwaar inleveren. Zelfs na negen speeldagen blijft Michiel ongeslagen!

Peter en Gino vochten ver achter Michiel met wellicht de derde plaats als inzet? Peter stond uitstekend na de opening, maar liet zich dan ringeloren door Gino. Gino Casteleyn was op pionnetjesjacht gegaan en Peter was zich van geen gevaar bewust toen zwart plotsklaps de witte stelling binnenviel met schaak en enkele zetten later de witte dame sloeg. Peter wist niet wat hij zag en begon aan een wanhoopsoffensief dat bijna nog succesvol leek te worden. Gino zweette dikke parels, hield toch het hoofd koel en ging terecht met de volle buit naar huis.


In tweede kreeg Otis schaakles van achtereenvolgens Ivo en Geert. Geen doetjes, want beide heren voeren het klassement in tweede aan. Otis was dan ook geen partij en het werden twee 'walk overs'.

In de topper tussen Guy en Jonas trok eerstgenoemde aan het kortste eind. Guy werd verslagen in het eindspel door de jongste Van Dael die het betere plan had en logischerwijze ook de beste zetten speelde...

Speeldag 8 :  25 November 2012


In zijn laatste partij voordat Francky een winterstop inlast, had de naaste achtervolger van Michiel een rustige zondagvoormiddag tegen Roger. De details herinner ik me niet meer, maar ergens halfweg was Francky Deketelaere een stuk voorgekomen en dat zag Roger niet meer terug. Winst dus voor de huidige kampioen.

De waarschijnlijke (?) toekomstige kampioen Michiel speelde op zijn eigen rustige manier naar de zege toe: In de opening was hij een pionnetje voorgekomen, met dat kleinood beukte hij de verdediging van Pauls koning open en datzelfde stukje dreigde te promoveren en daarom gaf Paul dan ook wijselijk op.

De partij tussen Dirk en Peter was er ééntje van geven en nemen. Er werd vooral geruild in het eerste uurtje van de partij en zo kwamen beide kompanen nogal snel in het eindspel verzeild. Peter was lichtjes in het voordeel, want hij had onderweg een pionnetje meegegrabbeld. Ook in deze match besliste de pluspion de partij en hiermee nestelt de oud-kampioen zich wat steviger in de middenmoot.


In tweede kende leider Geert weinig medelijden met Werner. Werner had, naar eigen zeggen, de éne zet voor de andere gedaan, wat een serieuze ravage aanrichtte in zijn stelling. Geert Delarue gaat zich nog moeten inhouden of hij zou wel eens kampioen kunnen spelen?

Guy en Ivo speelden een verdienstelijke en lange tijd gelijkopgaande wedstrijd, die eindigde op een anticlimax toen Guy zijn toren liet instaan. Was het de vermoeidheid of was het de Karmeliet die het hem deed?

Volgende week wellicht méér spannende schaakavonturen?

Inhaaldag I2 :  18 November 2012


Jacques Verdegem of moeten we hem in het vervolg Meester Jacques gaan noemen, was zondag weer druk bezig met aan de tegenstander uit te leggen waar hij fout was en wat hij had moeten spelen. Gino had daar geen probleem mee, maar vond toch de winst niet en moest vrede nemen met een gelijkspel. De stelling was uitgedraaid op een eindspel met 2 torens tegen toren + loper en voor elk een zak pionnen. Niet zo simpel en Jacques pakte zijn eerste remise van het seizoen.

Francky had weinig moeite met Dirk Vandamme. Hij domineerde de partij en toen Dirk een stuk verloor werd hij enkele zetten later mat gezet met toren en loper.


In tweede stond de topper Geert Delarue Ivo Van Dael op het menu. Geert was ongeslagen en had het niet voor de wind tegen Ivo. Ook hier werd het een eindspel met de zware stukken in de hoofdrol. Uiteindelijk was het toch Geert die de puntjes meenam naar huis. Wie oh wie houdt 'Pater Geert' van de titel?

Ook Otis was van de partij op deze inhaaldag. Hij speelde maar liefst drie partijen, de ene al beter dan de andere, maar verloor ze jammer genoeg toch. Het eerste jaar is altijd moeilijk voor beginnende spelers: Het is een periode van vallen en opstaan en vooral veel nederlagen slikken. Maar wie volhoudt, die komt er wel!

Speeldag 7 :  11 November 2012


Michiel stond ongeslagen aan de leiding en zou daar graag nog een tijdje blijven. Ook Jacques Verdegem was geen partij voor hem. Jacques was nochtans origineel begonnen met een pionoffer in de opening, maar gaf dan een loper weg. De partij eindigde nogal bizar: Jacques raakte een stuk aan, waar hij dus moest mee spelen, zag dat het een blunder was en hij gaf direct op. Michiel sluit hiermee de heenronde ongeslagen af en mag zich kronen tot herfstkampioen! Proficiat!

Achtervolger Francky had zijn handen meer dan vol met Paul Laperre. De match werd afgebroken met de volgende stelling op het bord: Toren, loper, paard en vier pionnen voor wit en loper, dame en eveneens vier pionnen voor zwart. Een nogal bizarre materiaalverhouding, maar Francky lijkt de beste kansen te hebben?

Ook de partij tussen Gino en Dirk eindigde onbeslist. Beide kompanen braken de partij af met een toreneindspel op tafel. Dirk lijkt aan het kortste eind te trekken, want hij gaat waarschijnlijk een pion verliezen? Maar alles moet gespeeld worden...

Peter vreesde vooraf de ontmoeting met Roger, omdat hij op zaterdagavond een stapje in de wereld had gezet. Die vrees was ongegrond, want het werd een gezondheidswandeling: om een makkelijke partij eens op een andere manier uit te drukken. Roger verloor al vroeg een loper en deed enkele zetten later nog een paard cadeau. Met de 'zware' stukken op het bord bleef het oppassen, maar daar slaagde de zwartspeler wonderwel in...


De tweedeklassers lasten een snipperdag in: Er werd om verschillende redenen geen enkele competitiepartij gespeeld. Volgende week staat een inhaaldag op het schaakmenu. De kans om enkele achterstallige wedstrijden in te halen...

Speeldag 6 :  4 November 2012


In eerste stond een onvervalste topper op het programma: Francky Deketelaere-Michiel Bleys. De titelkandidaten moesten voor de eerste keer kleur bekennen. Het werd een tactisch steekspel, waarbij nauwkeurig over het speelveld werd gemanoeuvreerd. Het eindspel werd aangevat met gelijkwaardig materiaal: een nest pionnen, het loperpaar en een paard. Een stelling die waarschijnlijk potremise was? En toen verloor wit (Francky) eventjes de concentratie en het was uit... Een op het eerste zicht onschuldige pionnenruil werd gevolgd door een pionvork en Francky verloor een stuk en gaf direct op. Jammer dat dit boeiende steekspel tussen de twee besten van de reeks eindigde op een anticlimax, maar dat is juist het leuke aan schaken: je moet voortdurend op je hoede zijn!

Wie niet op zijn hoede was, die druilerige zondagmorgen, was Paul Laperre. In geen tijd werd hij van het kastje naar de muur gespeeld door Peter. Een snelle maar pijnlijke nederlaag was het gevolg.

Ook Roger was waarschijnlijk liever in zijn bed gebleven: Hier was het Gino die genadeloos uithaalde en de puntjes naast zijn naam mocht bijschrijven. Roger en Paul bengelen wat achteraan de stand en zullen zich dringend moeten herpakken...

Nieuwkomer Jacques Verdegem moet nog wat wennen aan de Kortemarkse schakers: Tot nu toe twee keer gespeeld en twee keer verloren. Of is dit slechts schijn? Beginnen tegen Francky is natuurlijk geen cadeau, maar gisteren tegen Dirk was hij meer bezig met tips te geven aan zijn opponent dan met zijn eigen partij. Dirk aanvaardde het 'geschenk' in dankbaarheid. Twee extra puntjes die kunnen doorwegen in de eindafrekening...


In eerste waren enkele partijen snel voorbij, maar in tweede zitten er nog straffere gasten. Ivo was de rapste met een veegpartijtje tegen Werner. Werner verwaarloosde zijn ontwikkeling, liet zijn dame pakken en mocht dan ook in geen tijd de hand schudden van zijn rivaal. Wie dacht dat Werner er genoeg van had? Neen hoor, hij daagde de jongste Van Dael, Jonas uit tot een duel en zorgde net niet voor een verrassing. In een gelijkopgaande partij waren beiden in een eindspel beland, waarin Werner duidelijke winstkansen had (pion+koning tegen koning). Alleen hij wist niet hoe hij het kon afmaken en moest daarom vrede nemen met remise. Jonas door het oog van de naald!

De topper in tweede was de partij tussen Guy en ongeslagen leider Geert. Geert verkeert momenteel in de forme van zijn leven: Zijn het de 'paters' (geestrijke drank) die het hem doen? Of is het zoals ze zeggen 'het verstand komt met de jaren'? De wetenschap staat voor een raadsel...

De partij ontwikkelde zich naar een middenspel met de zware stukken (dame en torens) nog op het bord en een overwicht van pionnen voor Geert (7 tegen 3). Geert leek het dan ook makkelijk te halen, maar liet dan de winnende voortzetting liggen: loperwinst, gevolgd door een paardvork op dame en koning. De partij sleepte zich verder en even dacht Guy dat hij het alsnog kon redden. Maar Geert Delarue staat niet zomaar ongeslagen aan de leiding. Uiteindelijk haalde Geert het van een moedigstrijdende Guy Agten en blijft hij eenzaam het klassement in tweede aanvoeren...

Speeldag 5 :  28 Oktober 2012


Ik ben wat laat met de verslaggeving van de vijfde speeldag en dat is niet omdat ik verloren heb van Michiel, maar omdat de verslaggever van die wedstrijd, voor de gelegenheid Francky, te kampen had met computerproblemen en zo zijn versie van de match niet heeft doorgestuurd. Jullie zullen het dus moeten doen met mijn verslag. De partij is eigenlijk simpelweg te beschrijven in een aantal zinnen: Overhaast spel van Peter, bij momenten was het blitzen. Verder: uitstel van de rokade en dat is om moeilijkheden vragen. Als jeugdlesgever zou ik het nochtans moeten weten? Gevolg: een korte, intense en terecht verloren partij. Wie deze Michiel gaat van de titel houden zal een goede dag moeten hebben! Zou dit Francky kunnen zijn? De kampioen van vorig jaar is er rotsvast van overtuigd dat hij kans maakt... Volgende week mag hij het bewijzen: dan kijken beide rivalen elkaar in de ogen.

Francky was zondag vrij, maar speelde een vooruitgeschoven match tegen de onvoorspelbare Gino. Een wedstrijd die verrassend op remise eindigde! Francky Deketelaere blunderde een stuk weg en knokte om zijn eerste nederlaag te vermijden. Gino kreeg het warm en offerde het stuk terug. Het resultaat was een volkomen gewonnen stelling voor Gino, maar die was méér dan tevreden met een remise en eindigde de partij met eeuwig schaak. Francky door het oog van de naald. Dat zal zondag tegen Michiel toch beter moeten?

Gino heeft alvast niet te klagen van zijn schaakweekend: Zondag had hij niet al te veel moeite met Paul. Deze laatste was materiaal kwijtgeraakt en gooide de stelling dicht om op remise aan te sturen. Bij momenten smeekte onze ere-voorzitter voor remise door Gino te wijzen op eenzelfde positie die steeds weerkwam. Het bleek een voorbarige reactie van Paul te zijn, Gino beukte verder op de stugge stelling in en slaagde er in om een bres te slaan en de oververdiende puntjes mee te nemen naar Ichtegem.


In tweede werden alle partijen uitgesteld: Otis kon niet spelen en de 'Vandaeltjes' waren naar een jeugdtornooi. Trouwe tooghanger Werner en de plots opgedoken Guy besloten daarom een partijtje 'in de vooruit' te gaan spelen. Guy walste over Werner in de opening en het middenspel en plots... ging het licht uit. Met de weinige stukken waarover hij beschikte zette Werner Guy mat! Rare gasten, die tweedeklassers.

Speeldag 4 :  21 Oktober 2012


Gino werd zondag het zoveelste slachtoffer van Michiel. Michiel bouwde rustig zijn stelling op en sloeg dan onverwachts toe met een paardvork. Gino Casteleyn verloor de kwaliteit en vanaf dan werd het pompen of verzuipen. Jammer voor de zwartspeler want het werd verzuipen. Michiel neemt nu de leiding over van Francky, die de confrontatie met Peter niet zag zitten na de kampioenenviering in Roeselare. Volgende week volgt de eerste serieuze test voor nieuwbakken leider Michiel, met de 'topper' tegen Peter.

Dirk Vandamme won overtuigend het 'degradatieduel' tegen Paul Laperre. Na een gelijkopgaande strijd verloor Paul zijn dame in het middenspel na een sluw aftrekschaakje van Dirk. Onze ere-voorzitter spartelde nog enkele zetten tegen, maar Dirk loste zijn prooi niet meer...


Werner had weer eens last van de zondagochtendblues en verloor al na enkele zetten een pion. Hij kwam nooit in de match en werd in geen tijd mat gezet met de dame door Guy Agten, die zo zijn slechte seizoensstart ongedaan maakt.

Otis en Geert speelden een leuk partijtje, waar Otis ongetwijfeld heel wat van heeft opgestoken. Geert won al bij al makkelijk en verstevigt hiermee zijn leidersplaats.

De dubbele familiestrijd tussen de Vandaeltjes eindigde in het voordeel van de jongste Jonas, met een overwinning en een remise. Beide partijen kenden een gelijk verloop; ze eindigden in een toreneindspel. In de eerste match blunderde Ivo nogal ongelukkig een toren weg. In de tweede wedstrijd was hij al wakkerder en slaagde er in om een puntendeling op het bord te krijgen. Daarmee houden vader en zoon de ongeslagen leider Geert in het vizier.

Inhaaldag I1 :  14 Oktober 2012


Gino had zondag laatstleden duidelijk last van verkiezingskoorts. In zijn partij tegen Peter werd hij van het kastje naar de muur gespeeld. Peter Degrieck kwam op zet 11 de witte stelling binnengehuppeld met zijn paard en van dan af ging het snel: schaak, pion kwijt en op de volgende zet liet Gino pardoes zijn dame in staan. Partij voorbij na amper dertien zetten! Na zijn goede prestatie tegen Francky vorige week, was dit er ééntje om snel te vergeten...

Of Michiel geïnspireerd werd door deze partij weten we niet, maar ook hij veegde de vloer aan met zijn tegenstander. De match tussen Michiel en Dirk duurde een half uurtje en was 18 zetjes lang. Aanvankelijk weerde Dirk zich kranig, halfweg kantelde de partij en Dirk kwam in zetdwang en dat is natuurlijk makkelijk spelen voor de tegenstander. Binnenkort gaan we weten wat ons talent Michiel waard is, want de match tegen kampioen Francky is niet veraf meer.


Ook voor de tweedeklassers was het inhalen. Enkel Werner en Geert waren komen opdagen en die wisten niet eens dat het inhaaldag was. Laten we maar tegen elkaar spelen dacht het olijke duo. Zo gezegd zo gedaan. Geert controleerde de partij en toen Werner, nogal bizar, de dame achter de toren van Geert niet zag staan, was het plots nogal vlug uit. Werner had duidelijk een vlieg in zijn oog? Of zou die 'kaffie me ne drupple' voor de match daar iets mee te maken hebben?

Speeldag 3 :  7 Oktober 2012


Francky en Gino maakten er zondag een aangenaam kijkstuk van. Lange tijd was de partij gelijkopgaand. Schermutselingen in het middenspel zorgden ervoor dat eerstgenoemde een (dubbel)pion voorkwam. De stugge stelling die toen op het bord verscheen was niet zo simpel om spelen, maar zo heeft Francky het graag. Hij had het over een wurgstelling waarin langzaam de 'levenslucht' van de tegenstander wordt weggenomen. Gewurgd werd Gino niet, want even later legde hij zijn hoofd op de guillotine na een vreselijke blunder en hij gaf de zege zomaar cadeau.

Ook in de andere partij die gespeeld werd in eerste klasse was drama niet veraf. Roger speelde weer één van zijn betere partijen en dwong Paul Laperre in de verdediging. Jammer genoeg vergat Roger om het af te maken: Een torenoffer kon Pauls verdediging openrijten en mat volgde na enkele zetten. In plaats daarvan deed Roger enkele mindere zetten en Paul kwam in de match. Toen hij even later Roger kon 'vorken', kende de partij wel een heel triest einde voor onze nestor en Paul ging op een diefje lopen met de puntjes.


In tweede werd onze jongste Otis verslagen door onze grootste Ivo. Maar eigenlijk was het resultaat van minder belang: Ivo ontpopte zich als een echte 'schaakmeester' en gaf Otis tips bij zowat elke zet in de partij. Otis was erg leergierig en kreeg zelfs een stoomcursus partij noteren. Hij kan er maar wel bij varen!


Volgende week is het inhalen geblazen. Wie partijen uitgesteld had: 't is het moment om bij te benen.


Ter info: De schaaklessen voor jong en oud starten deze week op vrijdag 12 oktober. Meer info vind je op de knop 'schaaklessen' hierboven.

Speeldag 2 :  30 September 2012


De partij tussen Francky en Dirk was lange tijd gelijkopgaand. In het middenspel trok Francky echter het laken naar zich toe, om het vervolgens als een ware kampioen uit te maken in het eindspel met een mooi dubbelschaak.

Michiel Bleys won van Roger Missinne, maar dat had bloed, zweet en tranen gekost. Roger was in zijn gekende blitzkrieg-stijl naar voor getrokken en de stelling van Michiel kreunde onder het aanvalsgeweld van onze tachtigjarige. Hij kon ternauwernood de aanval pareren en nam enkele zetten later over toen Roger blunderde en een loper cadeau deed. Michiel door het oog van de naald! Ook hij is dus niet onfeilbaar?


In tweede klasse wordt dit jaar een dubbele heen- en terugronde gespeeld. Wie hier met de bloemen gaat lopen is bijlange na niet zeker: De topfavorieten 'De Van Daeltjes' kenden immers een pikzwarte dag. Vader Ivo verloor van de onvoorspelbare Guy Agten, terwijl zoon Jonas eerder verrassend de duimen moest leggen tegen de meer ervaren Geert Delarue. Het wordt drummen voor de tickets voor eerste!


Ter info: De schaaklessen voor jong en oud starten volgende week vrijdag 12 oktober. Meer info vind je op de knop 'schaaklessen' hierboven.

Speeldag 1 :  23 September 2012


In eerste klasse wordt dit jaar een volledige heen- en terugronde gespeeld + een heenronde, dit maakt het extra spannend zowel voor de podiumplaatsen als voor de strijd om de degradatie. Op de eerste speeldag waren geen verrassingen te noteren in eerste. De de te verwachten top drie liet geen steekje vallen.

Promovendus Michiel Bleys had weinig moeite met Paul Laperre, die na een dubbele aanval met de dame een pion moest afgeven. Het begin van het einde en Paul kon als eerste de stukken opbergen. Kampioen Francky Deketelaere had iets meer tijd nodig om de zege binnen te halen tegen Roger, maar hij kende al bij al een makkelijke start. Outsider voor de titel, Peter had zoals steeds een kwaaie klant aan jeugdleider Dirk Vandamme. Het werd een partij met wisselende kansen. Een opening waar Dirk zich op het nippertje kon redden en een middenspel waar een truukje van Peter niet werkte waardoor Dirk tegenkansen kreeg. Het valletje in het eindspel tenslotte zorgde toch voor de eerste drie punten voor Peter.


In tweede klasse kreeg nieuwkomer Otis letterlijk en figuurlijk schaakles van Jonas. Hij verloor zijn twee partijen, maar was best tevreden omdat hij veel had bijgeleerd. Wie beter wil worden, verliest veel in zijn beginperiode, dat is een leerproces wat iedere schaker heeft meegemaakt!

De vroege topper tussen Geert en Guy eindigde na een klein uurtje op een terechte zege voor Geert Delarue. Guy had zijn dagje niet en blunderde net iets meer dan zijn rivaal. Ivo had dan weer weinig moeite met Werner, die in een vork was gelopen. Weg was de dame en weg waren de puntjes!


Ter info: Spelers die hun speelkalender kwijt zijn geraakt kunnen deze hier terug opvragen:  Speelkalender 1ste.pdf    of   Speelkalender 2de.pdf

Verslag Blitz


2013 werd gestart met een blitztornooitje. Negen moedigen vonden de weg naar Kortemark en gaven elkaar partij in 'vluggertjes' van 5 minuten per persoon. Ook dit jaar hilarische toestanden op het schaakbord: dames laten instaan, onregelmatige zetten, zijn klok niet induwen,...

Kortom de ideale opener voor het nieuwe seizoen.


Op Michiel Bleys stond weer eens geen maat! Hij verlengde dan ook probleemloos zijn titel van snelschaakkampioen. Tweede werd Ivo van Dael. Beide schakers kregen uit handen van het bestuur vijf drankbonnetjes overhandigd. De dorstigen laven is immers een werk van barmhartigheid...


Voor de statistieken volgt hieronder de eindstand:


1.Michiel Bleys 8/8
2.Ivo Van Dael 6/8
3.Jacques Verdegem 5/8
4.Peter Degrieck 5/8
5.Dirk Vandamme 4/8
6.Jonas Van Dael 4/8
7.Guy Agten 4/8
8.Paul Laperre 2/8
9.Geert Delarue 2/8

Verslag Simultaan


Enkele schakers hadden het moeilijk om hun zondagsrust op te geven voor de start van het nieuwe seizoen. Anderen hadden dan weer verplichtingen. Zo kwam het dat kampioen Francky Deketelaere het moest opnemen tegen een kleine doch enthousiaste schaakbende. Hij deed het meer dan uitstekend: Na een tweetal uurtjes stond de uitslag 6/1 op het scorebord. Francky won zonder pardon van Kurt, Guy, Werner, Dirk, Paul en Roger. Enkel Peter kon zegevieren tegen een ontketende kampioen.

Voor sfeerbeelden, zie de fotopagina.


Vanaf zondag wordt het weer lekker spannend met de start van de nieuwe competitie. We hopen ook dit jaar op faire en spannende partijen! Tot schaaks !!!

Info Start


Schaakclub Toren '75 ontwaakt uit zijn zomerslaap en vliegt er terug in op zondag 16 september 2012 met de traditionele simultaan (één tegen allen). De simultaan wordt gegeven door onze kampioen Francky Deketelaere. Wie wil meespelen zorgt dat hij of zij aanwezig is om 9h00 ('s morgens) in het lokaal: 'Café Breughel', Handzamestraat 67 te Kortemark (tegenover het
Maria-Margaretha Instituut). Hier kun je ook inschrijven voor de nieuwe competitie. Het inschrijvingsgeld bedraagt 12 Euro.Iets uitgebreidere info vind je terug op de uitnodiging die naar onze leden werd verstuurd:   Start2012.pdf
Tot schaaks !

Info Schaaklessen


Dit jaar worden er opnieuw schaaklessen gegeven en dit door Dirk Vandamme, die zich zal ontfermen over de beginnende schakers, zowel jong als oud. De gevorderden of tweedejaars schakertjes worden door Peter Degrieck verder wegwijs gemaakt in de schaaksport.


Er wordt gestart met de lessen op vrijdagavond 12 oktober 2012 om 18h30. Opgelet: De lessen gaan door op een andere locatie namelijk in het zaaltje van de pastoor, naast de kerk (Nieuwstraat 2, tegenover de ingang van de parking).


Het totale lespakket bestaat uit een twintigtal lessen en iedere les duurt een uurtje. De precieze data en de (crisis)prijs worden later bekend gemaakt.


Aan al wie geïnteresseerd is zou ik zeggen : schrijf je onmiddellijk in (stuur een mail naar Dirk of Peter: zie contactpagina), want het aantal plaatsen is beperkt. Tot gauw!