Speeldag
Inhaaldag I6 :  13 April 2014Schaakseizoen 2013-2014 zit erop. Het doek is gevallen, de kampioenen gekend. In zijn laatste inhaalpartij toonde Francky nog eens wie de beste van Kortemark mag genoemd worden. De man met de zilveren plak Ivo was het slachtoffer. Ivo speelde goed mee in opening en middenspel, maar plooide in het eindspel. Francky had nochtans een dubbelpion, maar hij won makkelijk en dat was dan weer de verdienste van Yvo die een remisestelling verknoeide. In eerste klasse moet nu nog enkel uitgemaakt worden wie de rode lantaren krijgt. Deze strijd tussen Paul en Dirk zal binnenkort (?) beslecht worden.

In tweede werd Ivan vorige week al tot kampioen gekroond. Jacques was terug present en haspelde vlug vlug enkele partijtjes af. Hij verraste dan ook de aanwezigen met de mededeling dat hij volgend jaar wat trager gaat spelen! We zijn benieuwd? Zondag verloor Jacques van 'champ' Ivan en de Vice 'champ' Guy... hij kon winnen van jeugdspeler Jente. In samenspraak met Jacques werd beslist om zijn resterende partijen op remise te laten eindigen. Zo krijgen Otis en Brecht nog enkele puntjes cadeau. Dit heeft geen enkele invloed op het eindklassement. Iedereen blijft op zijn plaats.


We gaan ons seizoen waardig afsluiten met de vriendenmatch tussen Gistel, Eernegem-Ichtegem en Kortemark en die gaat door op 25 april 2014 te Gistel. Wie mee wil spelen, moet deze week zijn naam doorgeven via mail aan Peter. Je krijgt ook nog wat meer info via email deze week.

Inhaaldag I5 :  6 April 2014Het seizoen zit er nagenoeg op. Nog enkele zogezegde 'einde-seizoensmatchen', waar nog weinig op het spel stond moesten afgewerkt worden. Een daarvan was die tussen Francky en Peter. Peter wou wel eens winnen van Francky, maar ook dit keer trok hij aan het kortste eind. In een evenwichtige partij deed Peter het iets beter in de opening, maar toen Francky in het middenspel een pion wist te versieren, omdat Peter net iets teveel gaten in zijn stelling moest dichten, nam de kampioen het voortouw. Een tweede pion ging verloren, alhoewel bewust want Peter probeerde nog eeuwig schaak, maar Francky liet zich niet verrassen en won ook deze match. Dirk weerde zich als een leeuw tegen vice-kampioen Ivo. Ivo gaf Dirk twee pionnen cadeau, om een snelle ontwikkeling te bereiken. Een riskante gok, maar als het lukt is de winst zéér dichtbij. Het lukte wonderwel en Dirk werd mat gezet met twee torens op rij zeven en rij acht. Ondanks deze nederlaag komt Dirk in de stand naast Paul. In hun allerlaatste wedstrijd mogen ze uitmaken, wie met de rode lantaren naar huis gaat...

In tweede was er geen activiteit te bespeuren. Volgende week kan nog ingehaald worden. Jacques moet nog enkele achterstallige wedstrijden inhalen en rekent er op dat zijn rivalen 'durven' komen...


Zoals al eerder gezegd: de vriendenmatch tussen Gistel, Eernegem-Ichtegem en Kortemark gaat door op 25 april 2014 te Gistel. Wie mee wil spelen, kan alvast zijn naam doorgeven via mail aan Peter.

Speeldag 21 :  30 Maart 2014De titelstrijd in tweede is voorbij. Ivan Masschelein kan met nog één match voor de boeg niet meer ingehaald worden door titelconcurrent Guy Agten. Een dikke proficiat, namens het bestuur!

Maar het heeft letterlijk bloed, zweet en tranen gekost: Ivan speelde eerst zijn inhaalpartij tegen Stijn verder en verloor niet geheel onverwacht, want hij had een pionnetje minder op het bord. Onder dit slecht gesternte wachtte Ivan bang af tot Guy het lokaal kwam binnengewandeld. De Izegemnaar straalde héél wat zelfvertrouwen uit en demonstreerde dat ook aan het bord. Schijnbaar complexloos speelde Guy zijn partij, terwijl Ivan duidelijk last had van schaakstress, wat hem algauw een pion kostte. Het ging verder nogal gelijk op tot het eindspel, waarin het materieel bijna gelijk was: Elk een tros pionnen (Guy dus een pionnetje extra) en elk een paard. En toen sloegen de zenuwen bij beide rivalen pas echt toe...

Ivan liet onbegrijpelijk zijn paard insluiten en vloekte inwendig als een 'diekendelver'. Met een paard voor rook Guy de titel en hij stormde dan ook naar voor om een dame te halen, maar Guy was te onstuimig en had niet gerekend. Ivan kwam net op tijd om promotie te voorkomen, sloeg nog links en rechts enkele pionnen en de remise en belangrijker voor hem, de kampioenstitel in tweede was binnen! Van een anticlimax gesproken...

Ere wie ere toekomt: Wie na een gans seizoen bovenaan prijkt is een terechte winnaar. Nogmaals proficiat Ivan!

Naast deze spannende ontknoping stuntte ook Jente: Hij versloeg Stijn, die niet had gezien dat zijn dame instond. Ook hier gelukwensen voor onze jonkies die toch enkele 'grote' jongens verslagen hebben, dat belooft voor volgend seizoen.

Ook Jacques was terug present na zijn ziekteverlof, hij versloeg stuntman Jente en verloor nadien van Stijn Herreman.


In eerste speelde de eerste tegen de laatste en de eerste won dan ook logischerwijze van die laatste. Dirk was nochtans redelijk uit de opening gekomen, maar blunderde dan twee pionnen in het middenspel, gevolgd door dameverlies. Opgave van Dirk denk je dan? Neen hoor Dirk Vandamme speelde lekker door en probeerde het 'Ginopat' te bereiken, maar Francky is natuurlijk niet van gisteren en dat plannetje was dus gedoemd om te mislukken...


Nog enkele korte mededelingen: Het kampioenenfeest gaat door op zaterdag 7 juni in Salons Ten Boogaerde. Je kunt alles hier: Kampioenenfeest nog eens nalezen.

De vriendenmatch tussen Gistel, Eernegem-Ichtegem en Kortemark gaat dit jaar door op 25 april 2014 te Gistel. Zorg dat je erbij bent!

Speeldag 20 :  16 Maart 2014Ik begin dit verslag in tweede, want Brecht zorgde voor de stunt van de speeldag door één van de laatste overgebleven titelkandidaten op zijn doos te geven. Brecht won van Guy en had daar niet eens geluk voor nodig. Hij speelde gewoon een stuk beter en Guy Agten kende wellicht zijn slechtste match van het seizoen. Brecht was met enkele leuke vorkjes zowaar een toren voorgekomen en dat kon zelfs Guy Agten niet meer rechtzetten. Proficiat Brecht !!! Guy was minder gelukkig: hiermee verspeelde hij wellicht zijn laatste (water)kansje op de titel? Of niet?

Leider Ivan had een taaie klant aan Stijn Herreman. Stijn maakte geen kans meer op de eerste plaats, maar was duidelijk niet van plan om over zich heen te laten lopen. Het werd een strijd waarin Stijn het initiatief nam en dat legde hem geen windeieren: Bij het ingaan van het eindspel stond hij een loper en een pion voor. Over en out voor Ivan denk je dan? Neen hoor, Stijn en het eindspel zijn niet echt goede vrienden, want Ivan Masschelein slaagde er in om het extra stuk van Stijn Herreman terug te nemen. De partij werd afgebroken met één pluspionnetje voor Stijn. De titel in tweede is dus nog altijd niet beslist...


In eerste is de kampioen al lang gekend en hij luistert naar de naam, oh wat een verrassing, Francky Deketelaere. Proficiat Francky!

Peter speelde wellicht de kortste partij uit zijn carrière door Paul in amper zes zetten te grazen te nemen. Paul was niet echt wakker en verspeelde al héél vroeg zijn dame en gaf direct op.

Méér animo was er tussen Gino en Dirk: Dirk overspeelde Gino, maar die mocht een dikke kaars branden voor de schaakgoden, want hij ontsnapte met pat!


OPGELET: VOLGENDE WEEK: 23 MAART IS HET LOKAAL GESLOTEN !!!

Inhaaldag I4 :  9 Maart 2014Het was een stralende lentedag en blijkbaar geen dag om te schaken, want er was héél weinig beweging in het lokaal. In eerste was er zelfs geen enkele inhaalpartij. Gelukkig waren de tweedeklassers actiever, alhoewel...

Otis had zich overslapen en Geert en Stijn moesten wat geduld oefenen tegen dat een duidelijk niet frisse Otis, het lokaal binnenkwam.

Geert veegde dan ook Otis van de mat in amper twaalf zetten. Stijn had méér moeite, maar kon na een halfuurtje het punt achter zijn naam schrijven.

De competitie nadert zo zoetjesaan het einde. In eerste ligt het podium nagenoeg vast, in tweede wordt het nog bikkelen voor Ivan en Guy wat de titel betreft...


Francky was een paar speeldagen niet te zien en dat kwam doordat hij de Kortemarkse kleuren verdedigde op het prestigieuze tornooi van

Cappelle-la-Grande. Een sterkbezet schaaktornooi net over de grens:

ruim 600 deelnemers, waarvan maar liefst 67 (!)grootmeesters. Tussen al dat geweld deed Francky het niet slecht met zijn 4,5/9. Méér lees je hierover op de site van dit schaakgebeuren:  Capelle-la-Grande

Speeldag 19 :  2 Maart 2014De speeldag werd opgeschrikt door een verrassing van formaat! Ivo kreeg een pakske slaag van rode lantaren Dirk. Hiermee nadert deze tot op enkele punten van Paul en kan hij nog altijd wegkomen van de laatste plaats. De partij tussen beide schakers was gelijkopgaand begonnen, maar Dirk was in een offensieve moed en trok al vroeg ietwat onbesuisd ten strijde. Dirks dame ging op wandel in de stelling van Ivo, maar ontsnapte steeds uit de grijpgrage klauwen van Ivo. Of was het zijn type niet? Dirk putte hier moed uit en won onvervaard het eindspel van Ivo, die opgaf in een mindere stelling.

Paul was niet in zijn dagje: tegen Gino ging het snel verkeerd met verlies van enkele pionnen. Toen eventjes later ook een toren in de doos verdween, gaf Paul er de brui aan. Gino komt in de stand gelijk met Peter, weliswaar met één match méér gespeeld. Toch zal Peter best in zijn resterende wedstrijden zijn 'kieten insmoeten' om het eens met een Westvlaamse uitdrukking te zeggen.


De ontknoping in tweede is nabij: Op twee speeldagen van het einde zijn er nog twee kandidaten voor de titel. Leider Guy speelde niet en zo kon Ivan hem passeren in het klassement, maar daarvoor moest hij eerst voorbij Geert Delarue, de derde in de stand. Ivan slaagde wonderwel in zijn opdracht en legt de druk nu op de schouders van Guy, die alles moet winnen om nog een waterkansje op de titel te maken.

Stijn is nog altijd in de running met Geert voor de derde podiumplaats. Brecht speelde goed mee tot het eindspel, waar hij minder stond door een vervelende dubbelpion. Stijn haalde het laken naar zich toe en behoudt uitzicht op het brons.

Volgende week is het inhaaldag. Profiteer ervan!

Speeldag 18 :  23 Februari 2014Ivo en Peter stonden tegenover elkaar met als inzet de tweede plaats of beter gezegd de laatste kans voor Peter op de tweede plaats. Het werd een relatief makkelijke overwinning voor Ivo, die enkele foutjes van Peter in zijn voordeel kon omzetten. Ivo kwam een pionnetje voor en toen nog ééntje en ging dan op zoek naar mat. De dames werden geruild en even later werd Peter schaakmat gezet. Ivo bewijst hiermee dat hij alleen de 2de stek in eerste klasse verdient. Peter is slecht bezig: in het laatste deel van de competitie heeft hij nog niet gewonnen... Gelukkig verloor ook zijn grootste rivaal voor het podium Gino tegen leider Francky. Gino Casteleyn speelde aanvankelijk goed mee tot hij op de zestiende zet een minder goede voortzetting speelde en als gevolg daarvan een eerste pion verloor en dan ging het plots snel bergaf: een tweede pion verdween enkele zetten later in Francky's broekzak, Gino leek nu helemaal 'zijnen kluts' kwijt, want hij verloor na een eenvoudige combinatie een volle toren en gaf murw geslagen op.

Paul en Dirk streden voor de rode lantaren. Eerstgenoemde haalde het makkelijk van Dirk, die naar eigen zeggen flink geholpen had: Eerst had hij een loper cadeau gedaan, vervolgens een pionnetje en als kers op de taart kreeg Paul nog een mooie toren als ultiem (relatie) geschenk. Paul Laperre wist uiteindelijk zijn materiële voorsprong te bekronen met een mooi schaakmat. Dirk kreeg ter compensatie de rode lantaren wellicht definitief (?) in zijn schoot geworpen.


De competitie in tweede heeft nog altijd zijn geheimen niet prijsgegeven. Het kransje titelgegadigden krimpt iedere week, maar het gaat wellicht tot de laatste speeldag duren voor we de kampioen zullen kennen? Guy Agten mocht weer eens zijn leidersplaats verdedigen, dit keer tegen titelrivaal Stijn. Het werd een gelijkopgaande partij, waarin Stijn lange tijd voordeel had. In het eindspel had Guy echter de bordjes volkomen gelijk gemaakt. Beiden hadden één pion en één paard. Compleet remise, dat moet je zelfs niet verder spelen. Ze deden het toch en Stijn liet zich wel verrassen zeker! Duur puntenverlies die hem wellicht uit de titelrace bonjourt.

Eerste achtervolger Ivan liet geen steek vallen tegen Otis, die zo laatste blijft. Otis verloor ook kansloos tegen Jente de jongste van de Masscheleins. Geert had dan weer zijn handen méér dan vol met Brecht, die pas plooide in het eindspel. Beiden hadden een nest pionnen en een toren, maar Brecht vergat dat de koning in het eindspel sterker en sterker wordt, maar je moet hem dan wel opspelen. Een goede les voor onze jeugdspelers.

Speeldag 17 :  16 Februari 2014Paul Laperre was goed op dreef tegen een grieperige Ivo Van Dael. Paul speelde weer complexloos aanvallend schaak. Ivo moest voortdurend op zijn goede zijn, maar hij haalde toch zonder averij het eindspel. Toen Paul plots zonder aanwijsbare reden een toren wegblunderde was de partij snel beslecht: 1-3 voor Ivo, die hiermee (hoogstwaarschijnlijk) zijn tweede plaats veilig stelt.

Peter nam het op tegen Gino en kon zijn derde plaats vastleggen, alleen liep het niet zoals het hoorde... Aanvankelijk kwam Peter prima uit de opening en Gino had al efkes gezweet, maar toen kantelde de partij in enkele zetten volledig! Om de één of andere reden liet Peter na om een pion te pakken; deze snoodaard werd door Gino opgespeeld en richtte een ware ravage aan in Peters stelling. Peter gaf op en moet nu niet meer naar boven, maar naar beneden kijken en in zijn resterende partijen proberen om Gino van zich af te houden in de strijd voor de derde plaats.


Guy Agten en Geert Delarue speelden dit weekend de topper in tweede klasse met als inzet minstens een podiumplaats. Het werd een gelijkopgaande partij tussen Guy, de Brugse Zot en Geert, de Pater van Westvleteren om het met de dranken te zeggen die beide levensgenieters tot zich namen. In het eindspel gekomen stond het materieel bijna gelijk: beiden hadden nog de zware stukken torens en dame, maar Guy had twee pionnnen meer. Met het zware geschut op het bord was alles nog mogelijk, maar toen nam de Pater van Westvleteren met het verkeerde stuk een pionnetje en hij werd prompt mat gezet door de Brugse Zot. Toen Geert van de ontgoocheling was bekomen werd nagekaart met ... een Pater en een Zotje!

Het familieonderonsje tussen de Masscheleintjes eindigde met een nipte zege voor de papa. Zoon Jente was duidelijk niet van plan om het zijn pa cadeau te doen en maakte het hem knap lastig tot het bittere einde, waar hij een stuk blunderde. Ivan blijft hiermee in het zog van leider Guy Agten, die volgende week niets mag laten liggen tegen Stijn.

Inhaaldag I3 :  9 Februari 2014


Zondag was het inhalen geblazen! In 1ste klasse werd de uitgestelde partij tussen Ivo en Peter betwist. De strijd ging gelijk op, Peter dacht dat hij met een leuk manoeuvre een pion kon afsnoepen van Ivo, maar laatstgenoemde had iets dieper gerekend en bracht de bordjes terug in evenwicht na een loperoffer. Beiden konden van voor af aan herbeginnen en zagen dat precies niet goed zitten, want er werd nogal snel remise overeengekomen. Zo blijft Ivo in pole position voor de tweede plaats.


In tweede was er héél wat meer bedrijvigheid: maar liefst zeven partijen werden er ingehaald. De actiefste speler was rode lantaren Otis Allaert, die

vijf (!) partijtjes op een rij afwerkte. Jammer genoeg verloor hij ze allemaal. Otis moest zijn meerdere erkennen in Ivan (2x), Geert (2x) en ging tenslotte de boot in tegen zijn goede vriend Guy Agten.

Geert Delarue was in bloedvorm, want hij won ook makkelijk zijn inhaalpartij tegen jeugdspeler Jente, die goed uit de opening was gekomen.

Stijn en Jacques waren de laatste gladiatoren die elkaar in de ogen keken. De pure Ricard, die Jacques naar binnen kieperde om, naar eigen zeggen, zijn gehemelte te ontsmetten bracht hem geen soelaas. Hij blunderde zijn loper en Stijn had niet echt veel moeite om de volle pot te pakken tegen de boomlange schaker.

Een blik op de stand in tweede toont ons dat het reuzespannend wordt voor de titel. Een viertal heeft zich afgezonderd van de rest en zal wellicht het podium onder elkaar verdelen. Maar in welke volgorde? Ivan lijkt de beste papieren te hebben, maar zal uiterst geconcentreerd zijn laatste matchen moeten aanvatten, want een foutje is in schaken immers snel gemaakt...

Speeldag 16 :  2 Februari 2014Paul Laperre speelde één van zijn betere partijen van het seizoen tegen de ongenaakbare leider Francky Deketelaere. Paul speelde degelijk en evenwichtig en kon gelijke tred houden tot zet achtentwintig toen zijn stelling als een kaartenhuisje ineenstortte en hij twee pionnen kwijt speelde. Tegen beter weten in speelde hij verder, verloor nog twee soldaatjes en gaf even later terecht op in een dame-eindspel met vier pionnetjes minder.

Peter Degrieck beukte van meet af aan in op de stelling van Dirk, maar die kon alles perfect verdedigen en zoals zo vaak dit seizoen kwam Peters tegenstander beter te staan in een cruciale fase. Peter voelde de bui hangen en stelde remise voor, wat Dirk na enkele minuten bedenktijd aanvaardde. Analyse achteraf wees uit dat Dirk de betere kansen had, maar of hij nu zeker gewonnen was? Daarvoor gaan we eens Francky's beste vriend Houdini (de computer) moeten raadplegen.

Ivo had geen moeite met Gino, die het niet zo lang uithield tegen de boomlange schaker. Veel weet ik niet over deze partij te vertellen, behalve dan dat het kort was en dat Ivo de tweede plaats terug overneemt van Peter...


Geert Delarue en Stijn Herreman waren elkaars evenknie, na een mooie en spannende partij waren beide kompanen het eindspel ingedoken met evenveel pionnen en uiteraard de koning. Wie iets durfde forceren kon het deksel op zijn neus krijgen en daarom werd de schaakvrede gesloten.

De 'jonkiestopper' Jente-Brecht stond weer eens op het programma. Bij de vorige twee confrontaties was het telkens Brecht die met de overwinning ging lopen. Tijd voor revanche? Jente en Brecht begonnen weer goed aan hun 'game' en waren elkaar waard. Jente kon tot tweemaal toe een pion pakken, maar hij zag het niet. Toen Masschelein Junior ook nog eens blunderde in de eindfase van een spannend potje schaak, ging de overwinning voor de derde keer naar Brecht. Proficiat, aan beiden voor het sportieve spel.


Volgende week staat een inhaaldag op de kalender. Iedereen heeft wel ergens nog een partij in te halen? Profiteer er dus van en vergeet niet af te spreken met je (mogelijke) tegenstander!

Speeldag 15 :  26 Januari 2014De nummers één en twee van de Kortemarkse eredivisie stonden tegenover elkaar. De strijd eindigde echter na een goeie drie uur onbeslist. Vooreerst waren er kansen voor beide spelers: wit kon scoren op de damevleugel en zwart kon profijt halen op de koningsvleugel. Francky verzuimde het om voordeel te halen en in het eindspel kreeg Ivo winstkansen met een vrijpion op de a-lijn, maar hij deed er niets mee. Gek genoeg was Ivo tevreden met remise en deed hij geen moeite om er méér uit te puren. Samengevat een topper waar Jan Publiek meer van verwachtte.

Naaste achtervolger, Peter, kon hiervan profiteren om beslag te leggen op de tweede plaats, maar daarvoor moest hij voorbij de onvoorspelbare Paul Laperre. Paul heeft van die dagen dat hij een te duchten tegenstander is, maar ook van die momenten dat zijn schaak niet om aan te zien is... Gelukkig voor Peter was het dit keer het laatste: Al in de openingsfase kwam Paul in grote moeilijkheden en het werd een gezondheidswandeling voor Peter Degrieck, die nu (tijdelijk?) de tweede plaats overneemt van Ivo.

Dirk & Gino speelden een partijtje met wisselende kansen. Eerst stond Gino beter en daarna was het Dirk die op zoek naar het geluk (?) goed in de match kwam. De partij leek gelijk op te gaan en was misschien remise te houden, maar Dirk verslikte zich, kwam materiaal achter en zag Gino door zijn stelling breken met rampzalige gevolgen en hij gaf op. Door deze nederlaag blijft Dirk de trotse bezitter van de rode lantaren, maar hij kan hem nog altijd aan Paul schenken...?


Geert Delarue was enkele weekjes van het strijdtoneel verdwenen en kwam goed uitgerust zou je denken aan het bord tegen Jacques? Neen hoor, Geert had een zwaar feestje achter de rug en zag spoken op het bord, hij speelde ongeconcentreerd zag niets en was een makkelijke prooi voor Jacques, die in zijn vuistje lachte en outsider blijft voor het podium.

Onze jonkies speelden verdienstelijk maar waren een maatje te klein voor de 'grote jongens': Brecht blunderde zijn dame weg tegen Ivan. Jente hield het iets langer uit, maar Guy, zijn rivaal had al bij al weinig moeite met zijn jeugdige tegenstander.

In tweede blijft het zo koffiedik kijken naar wie met de titel gaat lopen: Onder het kransje favorieten kan blijkbaar iedereen van iedereen winnen...

Speeldag 14 :  19 Januari 2014In eerste stond de klassieker Degrieck-Deketelaere op het programma. Peter kwam uitstekend uit de opening, want Francky was er naar eigen zeggen niet gerust in. Helaas duren mooie liedjes niet lang: Een verkeerd plan, dat teveel tijd kostte gaf zwart de kans om terug in de match te komen. Pionverlies en later eigenlijk onnodig stukverlies gaf zwart gewonnen spel, Peter probeerde nog maar Francky kon de match makkelijk naar zich toetrekken.

Wie hiervan kon profiteren om steviger de tweede plek in handen te nemen was Ivo. Maar ook Ivo beet in het zand en dan nog tegen rode lantaren Dirk Vandamme. De strijd ging aanvankelijk gelijk op, het was pas in het eindspel dat Dirk de overhand nam na een blunder van Ivo, die zomaar een vork toeliet. Hiermee loopt Dirk een puntje in op zijn naaste voorganger Paul.

Paul & Gino speelden een gekke partij: Eerst was het Gino die blunderde en een kwaliteit moest prijsgeven en enkele zetten later gaf Paul het geschenk terug! Toch slaagde onze ere-voorzitter erin om het eindspel in te gaan met twee pionnen voorsprong. Gino gaf het echter niet op en onzorgvuldig verdedigen van Paul deed zijn pionwinst teniet en hij stelde ontgoocheld remise voor, dewelke Gino gretig aanvaardde.


In tweede stond de topper tussen Guy en Ivan op het menu. De nummers één en twee waren elkaar waard en stevenden op een remise af, toen Guy een stukaanval wou pareren, zag hij een héél klein detail over het hoofd: Ivan kon mat in één zet geven, een domper voor Guy toch wel na een verdienstelijke partij.

Jacques had dan weer geen moeite met Brecht die goed speelde, maar in het eindspel een paar stevige steken liet vallen. Ook Jente was in hetzelfde bedje ziek, stevig in de opening, maar dom torenverlies in het middenspel, wat leidde tot een simpele zege van Stijn, die op koers blijft in de podiumrace...

Speeldag 13 :  12 Januari 2014Voor één keer begin ik mijn verslagje met tweede klasse, want er werd geschiedenis geschreven: Otis Allaert behaalde zijn allereerste overwinning in Kortemark! Een dikke proficiat Otis! De pineut van dienst was Brecht Haneca, die niet echt fris achter zijn bord was verschenen. Eerder die voormiddag was hij al roemloos ten onder gegaan tegen Guy, maar dat is dan ook de leider. Over Brechts opening wist Guy niks dan lof, maar dan ontbreekt de klik naar het middenspel en dat is een euvel dat we bij alle jeugdspelertjes aantreffen. Brecht dacht in zijn jeugdig enthousiasme nog eens Otis over zijn knie te leggen, maar hij kwam zwaar bedrogen uit en dat deed pijn... Otis was dan weer dolblij want hij had ook al een partij achter de kiezen: het werd een nederlaag in een partij tegen Jente waarin alles mogelijk leek.

Hopelijk voor Otis is de overwinning tegen Brecht de eerste zege van een lange rij?

Ivan en Stijn speelden voor een plaatsje aan de top, kwamen in een gelijkwaardig eindspel terecht met paard en toren en sloten uiteindelijk de vrede.


Gino speelde tegen Francky Deketelaere de Tsigorin, volgens Francky, maar ik durf er veel onder te verwedden dat Gino dat niet eens wist... Hij werd dan ook genadeloos ingeblikt en verloor zijn dame na nog geen tien zetten. Hij modderde nog wat aan en gaf op bij zet 23. Naaste achtervolgers Ivo en Peter hadden niet echt veel zin in een potje schaak. Ivo probeerde toch door de stelling van Peter te raken, maar laatstgenoemde verdedigde goed en na nog wat schermutselingen werd ook hier remise overeengekomen. Er verandert dus weinig aan de top: Francky een (auto) straat voor op de rest...

Verslag Blitz


Naar jarenlange traditie werd ook dit seizoen geopend met een Nieuwjaarsblitz. Acht moedigen vonden de weg naar Kortemark en gaven elkaar partij om de 'katers' van de afgelopen feestweek te verdrijven. Het werd zoals steeds een bij momenten zotte bedoening: dames laten instaan, onregelmatige zetten, zijn klok niet induwen,...

Enfin, het hoort erbij en het is een ideale opener van het seizoen!


Winnaar werd dit jaar de uitgeweken Kortemarknaar Kurt Rommel, de beste van tweede klasse was Guy Agten. Beide schakers kregen uit handen van het bestuur vijf drankbonnetjes overhandigd.


Voor de geschiedenisboeken hieronder de eindstand:


1.Kurt Rommel 6.5/7
2.Ivo Van Dael 5.5/7
3.Guy Agten 4/7
4.Geert Delarue 3.5/7
5.Peter Degrieck 3.5/7
6.Paul Laperre 2.5/7
7.Ivan Masschelein 2/7
8.Stijn Herreman 0.5/7

Speeldag 12 :  22 December 2013Paul Laperre en Ivo Van Dael speelden een gelijkopgaande partij, waarin nogal veel werd geruild door Paul, die op remise was aan het spelen? Beide rivalen doken dan ook met gelijke kansen het eindspel in. Hierin bewees Ivo dat hij over de betere papieren beschikte: Paul liet immers zijn paard insluiten en het was over en uit.

In de wedstrijd tussen Dirk en Francky gaf Dirk al vroeg het loperpaar op. Iets wat in vele stellingen een nadeel kan zijn. Dirk deed zijn uiterste best, maar het mocht niet baten: Pionverlies op zet veertien, paardverlies op zet 28 en op zet 36 slaagde Francky erin om een volle toren buit te maken, waarna Dirk de handdoek in de ring gooide.

Peter en Gino hadden al twee keer remise gespeeld dit seizoen, maar dit keer vond Peter dat het tijd werd voor een zege op zijn naaste rivaal. Hij trok dan ook van meet af aan in de aanval en Gino wist niet goed hoe te reageren. Zijn verdediging wankelde en de beschermers van de koning werden weggeveegd. Met deze overwinning neemt Peter Degrieck een stevige optie op de derde plaats.


In tweede stond de top van het klassement tegenover elkaar. Jacques en Guy speelden een korte partij, waarin Jacques zijn dagje niet had. Hij ging al vroeg in de fout en was dan ook geen partij voor Guy Agten, die hiermee herfstkampioen werd.

Op het andere bord in tweede gaven Geert en Ivan van jetje. Geert had een (zéér) leuk & (zéér) laat feestje achter de rug en vreesde het ergste. Zijn vrees bleek aanvankelijk ongegrond, want hij stond al vroeg uitstekend en Ivan ontsnapte ternauwernood aan een vroege dood. Toen begon de vermoeidheid Geert parten te spelen en hij blunderde zijn dame weg! Ivan liet zich niet meer verrassen en sluit met deze zege aan bij de top drie.


Hiermee zit de heenronde erop, volgende week kan er ingehaald worden. Profiteer ervan en vergeet de Nieuwjaarsblitz op 5 januari 2014 niet.

Aan allen een Vrolijk Kerstfeest en een Gelukkig Nieuwjaar!

Uw dierbare verslaggever gaat er nu twee weekjes tussenuit om met vernieuwde inspiratie 2014 in te zetten...

Speeldag 11 :  15 December 2013Gino en Ivo gaven elkaar partij met als inzet een plaats in de top 3. Ivo lijkt de strijd met Francky opgegeven te hebben en gaat voor het zilver? Ook Gino droomt van de 2de plaats. Kortgezegd de inzet was redelijk hoog bij de start van de match. Beide heren gaven elkaar op geen enkel vlak maar een duimbreed toe, met als logisch gevolg dat het duel op remise eindigde.

Peter kon dan weer wel afstand nemen van rode lantaren Dirk Vandamme. Het leek een kort partijtje te worden toen Dirk al tijdens de opening in grote moeilijkheden verkeerde. Toch knokte hij zich terug in de wedstrijd en kon zowaar een pion voorkomen, maar hij sloeg met het verkeerde stuk waarop Peter met een paardvork de partij naar zich toetrok. Een leuk toreneindspel in de finale bezorgde Peter de oververdiende zege.

Ongeslagen leider Francky had dan weer geen enkele moeite met Paul Laperre. Paul was weer veel te gehaast en verwaarloosde zijn rokade. Francky verkreeg algauw beslissend voordeel, lees een stuk cadeau en boekte hiermee zijn negende zege van het seizoen! Op naar de tiende, denk je dan? Neen hoor: In de inhaalpartij tegen Gino die maandag laatstleden werd beslist moest het Kortmarkse schaakbeest remise toestaan. Na een onderonsje met wisselende kansen deed eerst Gino een mindere zet door verkeerd af te ruilen, het voordeel was wel dat hij twee lijnen kreeg voor zijn torens. Even later ging Francky in de fout en na de nodige schermutselingen had Gino een stuk meer voor een pion. Gino speelde op zetherhaling, hetgeen Francky dankbaar aanvaardde want hij stond naar eigen zeggen knalverloren, iets waar Gino Casteleyn niet van overtuigd was? Knappe prestatie van Gino die Francky zijn eerste puntenverlies aansmeert.


Brecht Haneca was geen partij voor titelfavoriet Geert Delarue. Brecht kwam zoals steeds goed uit de opening maar verloor dan compleet het Noorden en wellicht ook de andere windstreken? Geert kon dus al snel genieten van zijn zondagse geestrijke drank (en)...

Guy Agten en Stijn Herreman hielden elkaar in evenwicht na een korte, maar hevige schaakpartij, waarbij beiden wellicht te bang waren om ervoor te gaan?


Volgende week staat de laatste speeldag van 2013 gepland, wat vliegt ook dit seizoen voorbij... Langs deze weg ga ik nu al reclame maken voor onze traditionele Nieuwjaarsblitz die doorgaat op de eerste zondag van het nieuwe jaar. Mis dit leuke schaakgebeuren niet !!!

Speeldag 10 :  8 December 2013Is de competitie gestreden in eerste? In de topper tussen de nummers één en twee, werd Ivo overklast door Francky. Ivo Van Dael had geopend met c4 (Engels voor de kenners), maar speelde dan weer te passief om Francky te verontrustten. Op een gegeven moment stonden er zes witte pionnen op de derde rij ! Op de veertiende zet kwam zwart in het voordeel, toen hij na een verkeerde pionnenruil van Ivo twee pionnen cadeau kreeg. Zoals al eerder vermeld op deze site, ga je best zo niet naar een eindspel met eindspelvirtuoos Francky... Ivo hoopte nog op een schaakmirakel door op pat te spelen, maar Francky Deketelaere was uitgeslapen en liet zich niet in de luren leggen !

Dirk Vandamme boekte zijn eerste overwinning van het seizoen en blij dat hij was !!! De pineut van dienst was Gino, die een paar mindere zetten had gespeeld en geen uitgeslapen indruk liet op deze zonnige zondagmorgen? Deze onverwachte overwinning (?) heeft Dirk terug wat ademruimte en wat hoop om van de laatste plaats weg te raken.

Wat de degradatiestrijd betreft was er goed nieuws voor Dirk; naaste concurrent Paul ging roemloos ten onder tegen Peter in een partij die er geen was. Paul zat al van in het begin in moeilijkheden en holde voortdurend achter de feiten aan. Hij spartelde lang tegen, maar moest toch zijn meerdere erkennen in Peter, die zo revanche nam voor zijn nederlaag bij hun vorige treffen.

Zo is Dirk Vandamme de winnaar van deze speeldag in eerste...


In tweede stond er weer eens een cruciaal duel op de kalender: Geert nam het op tegen leider Guy Agten. Guy was nogal onstuimig en vloog er van in het begin in, vast van plan om korte metten met Geert te maken. Helaas voor Guy Agten pakte het anders uit: Geert Delarue was nog niet begonnen aan zijn zondagse paters en speelde heel geconcentreerd, dat gaf hem voordeel in het eindspel en dat was voldoende voor de winst. Guy vatte na de wedstrijd zijn partij kort en bondig samen: "Gegokt en verloren !!!"

Het familie-onderonsje tussen de "Masscheleintjes" ging heel gelijk op: Jente heeft in die paar maanden competitie al heel wat ervaring opgedaan. Soms speelt hij wat te vlug en dat deed hem ook zondag de das om, toen hij zomaar zijn toren liet instaan. Hiermee nam vader weerwraak voor zijn pijnlijke nederlaag in de eerste ronde. Maar er komt een tijd dat Jente zijn papa moeiteloos de baas zal kunnen...

Speeldag 9 :  1 December 2013De klassieker Deketelaere-Degrieck stond nog eens op het programma. Alhoewel klassieker? Gezien de huidige stand van Peter in het klassement kun je nog moeilijk van een topper spreken, wat dan op zijn beurt niet betekent dat Francky het makkelijk had. Neen hoor, hij zweette bij momenten dikke parels op zijn voorhoofd, vocht voor remise en kon dan toch door enkele verkeerde beslissingen van Peter in het eindspel het laken naar zich toehalen. Zo word je kampioen natuurlijk en hij is goed op weg!

Paul Laperre en Gino Casteleyn gaven elkaar geen duimbreed toe, tot Gino zomaar pardoes , gratis en voor niets een stuk cadeau gaf! Dan wordt het een makkie voor Paul denk je dan? Neen hoor beide heren kampten lustig verder en braken de partij zelfs af met de toch wel ongelijke verhouding van elk een toren + pionnen, maar een extra stuk meer voor Paul!


In tweede is het heel wat spannender voor de titel: Wie hier met de bloemen gaat lopen is nog volstrekt onduidelijk. Leider Guy kende een makkelijke voormiddag tegen Otis, die nog altijd wacht op zijn eerste overwinning van het seizoen. Otis was eerder al geen partij voor Jacques Verdegem, die langzaam maar zeker naar boven sluipt en zich in het titeldebat lijkt te mengen?

Stijn en Geert speelden remise in een gelijkopgaand spannend potje schaak, op het einde nam Geert de verkeerde keuze in de 'pionnenkoers' en liet zo een belangrijke zege tegen een rechtstreekse concurrent liggen.

Onze twee spelers van de toekomst Brecht en Jente keken elkaar nog eens in de ogen. Beiden spelen de opening al voortreffelijk: stukken ontwikkelen en de rokade zo vlug mogelijk voltooien. Het middenspel is voor onze jeugd nog een mysterie, want ze weten niet goed waar naar toe. Ervaring speelt hier een grote rol en net daarom is het nuttig dat ze nu al competitie spelen. Brecht bewees nog maar eens dat hij over de beste zenuwen beschikte en was ook in deze tweede confrontatie de meerdere van Jente. Maar Jente zal het hier ongetwijfeld niet bij laten?

Inhaaldag I2 :  24 November 2013


In 1ste klasse keken de eerste twee elkaar op deze inhaaldag eindelijk in de ogen. Jawel, de topper Deketelaere-Van Dael stond op het programma. Francky doet kort verslag: "De analyse na de partij met Houdini en Stockfish toonde aan dat zwart te passief had gespeeld. Ivo had een achtergebleven pion en maakte dan een positionele blunder door zijn goede loper te geven voor een wit paard, waardoor zijn zwarte velden zwak werden. Na een blunder van mezelf waarbij de kwaliteit verloren ging, bleek wit toch nog een gewonnen stelling te hebben dankzij het loperpaar. Uiteindelijk kon ik mat geven op g7 met dame en loper." Francky tevreden dus, ongeslagen en op weg naar zijn volgende titel?

Bij Gino en Peter ging het er heel wat gemoedelijker aan toe. Er was niet echt verschil tussen beiden, voordeel was er lange tijd niet te bespeuren, tot Gino plots een pion voorkwam en het laken naar zich toe leek te halen. Een voorzichtige Gino begon dan te rekenen en meende een eeuwig schaak gezien te hebben voor Peter en daarom ging hij akkoord met remise. Zo blijven Gino en Peter braafjes in elkaars buurt.


In tweede klasse stond Ivan-Jacques op het programma. Jacques Verdegem is en blijft een onvoorspelbare cowboy achter het bord. Dit keer hield hij makkelijk Ivan van zich af. In het eindspel stond hij een toren voor en dat was natuurlijk voldoende voor de winst. Met deze onverwachte(?) zege zorgt hij voor extra spanning aan de top en mogen we nu ook al Jacques rekenen tot het kransje titelpretendenten? Of is dat maar schijn?

Leider Guy speelde tegen een Jente die goed uit de opening kwam, maar dan de allereerste aanval van Guy niet had gezien en mat werd gezet na negentien zetten! Stijn moest wat langer bikkelen voor zijn puntjes tegen onze andere jeugdspeler Brecht. Brecht kon volgens Stijn meerdere keren betere en voor hem winnende zetten spelen, maar hij zag het niet. Uiteindelijk ging de partij naar de speler met de meeste ervaring en dat was Stijn...

Speeldag 8 :  17 November 2013Paul Laperre is niet van plan om dit jaar met de rode lantaren naar huis te gaan: In de broederstrijd met Dirk Vandamme trok hij aan het langste eind. Vooreerst stond Paul naar eigen zeggen slecht, maar na het roken van een sigaretje en vooral een magistrale blunder van Dirk, die zomaar zijn paard liet instaan werd het een gezondheidswandeling en Paul Laperre won drie belangrijke puntjes.


In tweede was er heel wat meer schaakbedrijvigheid. Geert en Jacques speelden zelfs tweemaal tegen elkaar en zorgden ook tweemaal voor hetzelfde scenario: Elk mocht op zijn beurt eens blunderen en zo de andere laten winnen. Geert die topfavoriet was voor de titel maakt het na deze uitschuiver weer lekker spannend bovenaan.

De nederlaag van Geert was ook goed nieuws voor Ivan die kon dichterbij sluipen als hij won van Brecht Haneca. Brecht speelde heel goed mee, maar miste de ervaring en een plan om op de belangrijke momenten de juiste beslissingen te nemen. Dat is een leerproces waar beginnende schakers allemaal door moeten, dat moesten ook de oudere leden toen zij lang geleden ook zelf begonnen om de kneepjes van dit formidabele spel onder de knie te krijgen.

Volgende week is het inhalen geblazen. Profiteer ervan om enkele achterstallige partijen in te halen.

Speeldag 7 :  10 November 2013Paul Laperre en Ivo Van Dael streden de dag voor Wapenstilstand voor wat ze waard waren. Paul had weer één van die dagen waarbij hij heel wat sterker voor de dag kwam dan zijn plaats in het klassement deed vermoeden. Hij kwam aanvallend uit de startblokken, maar Ivo keepte alle tegenstand en kwam met een betere stelling in het eindspel dat hij afrondde in zijn voordeel. Ivo bewijst hiermee dat de titelstrijd gevoerd zal worden tussen hem en de ongeslagen leider Francky Deketelaere.

Wie hoogstwaarschijnlijk voor de derde plaats gaan vechten zijn Peter en Gino, die elkaar waard zijn want ze deelden de punten. Peter had wel eerst het initiatief, maar dat was te weinig om Gino te verontrusten, die goed geconcentreerd speelde.


In tweede won Jacques van jeugdspeler Brecht, die behoorlijk voor de dag kwam maar de ervaring miste om oude sluwe vos Jacques te verontrusten.

Jente onze andere jeugdige snaak maakte het Stijn Herreman knap lastig en moest maar nipt de duimen leggen.

Het is al goed te merken dat de jeugd vorderingen maakt, de club kan er maar wel bij varen!

Op het eerste bord stond Guy Agten-Ivan Masschelein geprogrammeerd, twee schakers die tot het selecte groepje van de titelkandidaten horen. Veel heb ik van de partij niet gezien, het zag er ook hier gelijkopgaand uit, met hier en daar een spectaculaire wending die uiteindelijk toch eindigde in een logische puntendeling.

Speeldag 6 :  03 November 2013Gino Casteleyn en Ivo Van Dael keken elkaar recht in de ogen op deze zesde speeldag. Lange tijd ging het gelijkopgaand, de dames gingen al vroeg van het bord, maar in het middenspel nam Ivo het initiatief en Gino werd langzaam weggedrukt en moest zijn meerdere erkennen in de kampioen van tweede van vorig seizoen.

Dirk en Peter speelden een partij met wisselende kansen. Eerstgenoemde was niet echt geconcentreerd aan de match begonnen, want hij moest algauw een loper geven voor een pion. Dat wordt makkelijk voor Peter denk je dan? Neen hoor, halfweg de partij was ook Peter aan het indommelen en hij slaagde er in om ook een stuk cadeau te doen! Gelukkig voor hem had hij een betere stelling, de koningsstelling van Dirk was na de stukkenruil immers tot een ruïne verworden. Na enkele zetten haalde Peter Degrieck de zege binnen, maar het was weer eens nipt geweest.

Paul Laperre kon zijn stunt van vorige week niet herhalen. Hij speelde aanvankelijk goed mee, maar ging dan het eindspel in met twee pionnen minder en dan mag je eigenlijk opgeven tegen Francky. Paul bleef doorspelen en Francky, die voor de gelegenheid zijn nieuwe partner Bart de kaketoe had meegebracht, toonde dan maar hoe het moest.


In tweede stond de topper Herreman Stijn - Masschelein Yvan op het programma. De strijd was lange tijd gelijklopend en beiden gingen het eindspel in met nog hun zware stukken (Torens & Dame)op tafel. Ivan bleek over de grootste eindspelkennis te beschikken en snoepte naast enkele pionnen ook de overwinning af van Stijn. Ivan heeft met deze zege getoond dat ook hij kans maakt op de titel in tweede.

Geert die vorige week een slippertje maakte tegen diezelfde Ivan, had geen genade met de jongste Masschelein. Jente deed het verre van slecht, maar maakte dan de kapitale fout om stukken af te ruilen als je achter staat. Tip van de week: Als je achter staat in materiaal, vermijd dan om stukken af te ruilen.

Guy Agten kreeg één van de andere jeugdspelers, Brecht Haneca, voor zijn bord. Brecht verloor wel, maar Guy kon het niet laten om nadien met lof te zwaaien voor zijn jonge tegenstander. Ook in deze partij was de tip van de week van toepassing...

Speeldag 5 :  27 Oktober 2013


Het was kalm in eerste klasse op deze stormachtige herfstdag. In de eredivisie was er slechts één partij, namelijk die tussen de 'kneusjes' uit het klassement Paul en Peter. Paul maakte direct duidelijk dat hij geen cadeautjes ging uitdelen, onversaagd trok hij in de aanval. Soms was het nogal onorthodox en ietwat zondigend tegen de ontwikkelingsregels van het schaakspel, maar het loonde... Ook omdat Peter niet echt de beste zetten speelde en een complete offday had. Paul Laperre dicteerde de wet en vernederde zijn rivaal, die op geen enkel moment uit de omknelling kwam en simpelweg na een uurtje mat werd gezet. Van een verrassing gesproken ! Paul glipt weg uit de degradatiezone en Peter kent zijn slechtste start sinds jaren...


In tweede klasse kreeg titelfavoriet Geert Delarue in extremis het deksel op de neus van Ivan Masschelein. Na een nochtans gelijkopgaande partij slaagde Ivan erin om na een foutje van Geert een gat in zijn verdediging te slaan en met twee pionnen weg te lopen. Enkele zetten later liep Ivan dan ook met de puntjes weg en daarmee wordt het voor de titel weer spannend in tweede.

De partij tussen Jacques en Guy mondde uit in een bizarre eindstelling: Jacques had nog zijn koning en twee torens, terwijl Guy het moest doen met koning, toren en een leger pionnen. Jacques Verdegem kon de meeste oprukkende pionnen tegenhouden door zijn toren te geven, maar moest dan lijdzaam toezien hoe die ene overgebleven snoodaard promoveerde en de zege aan Guy schonk. Hiermee komt Guy aan de leiding en zet hiermee zijn titelambities kracht bij?


Tenslotte nog dit: Onze Kortemarkse schaaksensatie Francky Deketelaere nam deel aan het schaaktornooi van Hoogenveen (Nederland), waar hij het zeker niet slecht deed. Francky eindigde op de negende plaats in zijn reeks. Proficiat !!!
Zijn uitslagen en de eindstand vind je via de volgende link:

Schaaktornooi Hoogenveen:  Hoogenveen-Amateur B

Inhaaldag I1 :  20 Oktober 2013


In eerste klasse speelden Dirk Vandamme en Gino Casteleyn een vooruitgeschoven partij op deze eerste inhaaldag. Gino speelde het best in de opening en had licht voordeel, hij liet echter zijn tegenstander terugkomen en had dan geluk dat Dirk verkeerd afruilde en zo jammerlijk een mogelijke winst uit handen gaf. Hiermee rukt Gino op naar de derde plaats in het klassement. Een schrale troost was er nog voor Dirk toen Ivo zijn remisevoorstel voor hun afgebroken partij van vorige week aanvaardde.


In tweede klasse stond Jacques-Ivan op het programma. Een match tussen twee gelijkwaardige tegenstanders. Ivan had de beste papieren na de opening, maar durfde dan niet door te spelen. Onzen Jacques durft wel eens mist op het bord te spuwen! Uiteindelijk trok Ivan toch aan het langste eind en nam de puntjes mee naar huis.

Jente en Otis speelden een bijwijlen hilarische partij: Stukken vergeten te slaan of omgekeerd aangevallen stukken niet verdedigen, kortom deze match kon alle kanten uit. Uiteindelijk was het Jente die het laken naar zich kon toehalen, met drie dames (!) lijkt dat makkelijk maar het blijft altijd uitkijken voor pat. Het eerste jaar zal voor onze jeugdspelers ééntje worden van vallen en opstaan, maar aan het eind van dit seizoen gaan ze al helemaal anders spelen dan nu. Let op mijn woorden !

Speeldag 4 :  13 Oktober 2013


In eerste klasse kende de partij tussen revelatie Ivo Van Dael en oudgediende Dirk Vandamme een bizar verloop. Het leek er sterk op dat Ivo weinig tijd had, want hij stormde naar voor en deed de stelling van Dirk wankelen. Ivo offerde wat onbesuisd zijn paard en moest dan langzaamaan terugtrekken met zijn dame. Het mat dat hij dacht te zien, bleek een fata morgana? Dirk knokte zich terug in de match, maar moest dan de wet van de sterkste ondergaan: In het eindspel kwam Ivo terug de neus aan het venster steken... De partij werd afgebroken, Ivo lijkt de beste papieren te hebben of tovert Dirk nog een wit konijn uit zijn hoge hoed?

De match tussen Paul Laperre en Gino Casteleyn was heel wat minder spannend. Paul vertikte het te rokeren en werd dan ook in geen tijd naar huis gespeeld door Gino die zich niet moe moest maken om de volle winst binnen te halen. Volgende week hoopt Gino even goed te doen in zijn inhaalmatch tegen Peter.


Stijn verloor zijn tweede topmatch op rij, na vorige keer de boot ingegaan te zijn tegen Geert, moest hij dit keer zijn meerdere erkennen in de persoon van Guy Agten. Na een gelijkopgaande match tot aan het eindspel, nam Stijn de verkeerde keuze door zijn vrijpion te ruilen in plaats van die op te spelen en voor een waarschijnlijke winst te gaan. Guy zat intussen ook niet stil en speelde wel zijn vrijpion naar winst en nam de drie welverdiende puntjes mee naar huis.

Jente en Brecht de twee aanwezige jeugdspelers doen het niet slecht in hun eerste competitiejaar: Zij ontwikkelen tijdig hun stukken en beseffen intussen dat een gerokeerde koning een veilige koning is! In het middenspel gaat het wat stroever, omdat beiden niet echt weten waar naartoe, maar dat komt wel als ze enkele partijtjes méér achter de kiezen hebben. Jacques gaf Jente schaakles en heel wat tips, die hij zeker nog zal kunnen gebruiken. Geert had het lastiger tegen Brecht die het niet slecht deed, maar dan enkele verkeerde beslissingen nam. Al bij al kunnen de 'meesters' tevreden zijn over hun poulains. Volgende week is het inhalen geblazen, profiteer ervan...

Speeldag 3 :  06 Oktober 2013


Ivo Van Dael bewees met zijn zege tegen Peter, dat hij een aanwinst is voor onze eerste klasse. Aanvankelijk had Peter de bovenhand, hij had alle tegenspel van Ivo uit de partij gehaald en had méér ruimte. Een voordeel dat hij toch wist te verknoeien, toen hij na enkele verloren paardzetten Ivo toeliet om zijn stukken goed te zetten voor wat een winnende aanval zou blijken te zijn. Ivo sneed door de verdediging en kwam na zwak verdedigen van wit zelfs twee pionnen voor. Een mooie finale met dame-offer besliste de partij en brengt Ivo naar voren als de te kloppen man voor Francky.

Francky Deketelaere kende geen makkelijke voormiddag tegen Gino Casteleyn. Gino wist tot zet 41 de bordjes gelijk te houden, toen hij een eerste pion verloor en kort daarop een tweede, waarop Francky alle tegenspel in de kiem smoorde door de dames af te ruilen. Als Gino zich in deze partij niet enkel tot verdedigen beperkte zat er wellicht meer in?

In de kelder van het klassement streden Paul en Dirk voor wat ze waard waren: Aanvankelijk ging het gelijk op en beide kompanen verzeilden algauw in een eindspel met toren en een rist pionnen. Paul bleek de koelbloedigste in deze eindstrijd en leek op de zege af te stevenen, helaas blunderde onze ere-voorzitter weer maar eens en moest hij zwaar ontgoocheld in remise berusten...


In tweede was oude bekende Jacques Verdegem terug boven water gekomen. Tijdens zijn eerste match van het nog prille seizoen ging hij roemloos ten onder tegen Stijn Herreman. Stijn ging in het middenspel Jacques jennen met zijn dame en loper en kon hem even later mat zetten.

Brecht lijkt zich op te werpen als de beste jeugdspeler na een zege vorige week tegen Jente en door deze speeldag een dubbele overwinning te boeken tegen Otis. Iets zegt mij dat hij glimt van trots...

Het familie-onderonsje van de Masscheleintjes kende een bizar verloop. Jente verloor een toren na een vork van vaderlief, maar zette die kapoen zijn vader niet mat in het eindspel? Rare jongens, die Masscheleintjes.

De topper in tweede werd gespeeld door vice-kampioen Geert en eeuwige belofte Guy. Geert speelde weer eens degelijk en had onderweg een toren van Guy afgesnoept vooraleer het eindspel in te duiken. Daar kreeg hij het nog knap lastig, want Guy wou niet van opgeven weten. Met dame en toren (Guy) tegen dame en twee torens (Geert) was dit wellicht een hopeloze zaak, maar het bleef uitkijken geblazen. Uiteindelijk kon Geert zijn zenuwen terug de baas en won verdiend van Guy Agten. Geert is hier wellicht topfavoriet voor de titel?

Speeldag 2 :  29 September 2013


In eerste klasse kende de partij tussen Ivo en Paul een vroege anti-climax voor laatstgenoemde, toen Paul Laperre zomaar zijn dame weggaf. Verder strijden had geen zin meer: Ivo behaalde zijn eerste overwinning in onze eredivisie. In de partij tussen Dirk Vandamme en Francky Deketelaere leverde een eenvoudige combinatie na 20 zetten, Francky een pion op. Dirk maakte dan de fout om stukken te beginnen afruilen en zo het eindspel in te duiken met nog altijd dat pionnetje minder. Zoiets doe je tegen Francky natuurlijk niet ongestraft, hij haalde dan ook oververdiend het punt binnen.


In tweede klasse kreeg het publiek waar voor zijn geld met twee spectaculaire partijen. Vooreerst hadden we de strijd tussen de jonkies Jente en Brecht: Jente had zich duidelijk voorbereid en hij verraste Brecht compleet in de opening. Een paardvork op toren en koning, zorgde voor torenwinst. Jente ging dapper door en bracht de rest van zijn leger in stelling, maar toen ging het licht uit... Enkele blunders zorgden ervoor dat Brecht enkele stukken won en zich terug in de match knokte, die hij tenslotte ook won. Brecht Haneca kroop door het oog van de naald, dat belooft voor de terugwedstrijd!

Gelijkopgaander was de topmatch tussen Geert en Stijn. Beide kompanen gaven elkaar geen duimbreed toe en het was nagelbijtend dat deze schakers de finale ingingen. Een eindspel dat alle kanten uitkon, maar op magistrale wijze werd beslecht door Geert met een mooi stukoffer, die enkele zetten later de winst opleverde. Mooi zo, zo'n partijen willen we dit jaar meer zien!


Tenslotte nog dit: Op de fotopagina kun je enkele foto's terugvinden van de simultaan gegeven door Michiel Bleys.

Speeldag 1 :  22 September 2013


In eerste klasse worden dit jaar twee volledige ronden gespeeld. Door het wegvallen van kampioen Michiel is Francky Deketelaere dit jaar weer eens topfavoriet. Op deze eerste speeldag waren geen verrassingen te noteren in eerste:

Francky won van Paul Laperre, maar hij kreeg het zeker niet cadeau. Hij verloor een stuk na een verkeerde inschatting voor twee pionnen. In het eindspel kwam de méér ervaren Francky terug boven water en hij kon het laken naar zich toehalen. Nieuwkomer Ivo en Gino remiseerden na een gelijkopgaande partij waar Ivo lichtjes voordeel had, maar de winstweg niet zag. Peter Degrieck en Dirk Vandamme speelden de langste partij waarin eerstgenoemde de stelling van zijn rivaal probeerde open te splijten, maar op goed verdedigend werk van Dirk stootte, zo goed zelfs dat de kansen keerden en Dirk halfweg een pion voorkwam. Peter zette dan maar alles op alles en Dirk bezweek onder de druk en deed twee slechte zetten na elkaar en kon inbinden.


In tweede klasse kregen we vooral de strijd tussen jong en oud op het bord. Otis speelde tegen nieuwkomer Stijn, amuseerde zich duidelijk maar ging toch de boot in. Evenzo verging het Brecht die zijn dame liet opjagen door Ivan en zo heel wat tijd verloor bij de ontwikkeling van zijn spel en uiteindelijk verloor. De papa verging het beter dan de zoon, want ook Jente moest zijn meerdere erkennen in ouwe rot Guy Agten. Ook in deze partij waren enkele verloren zetten de oorzaak van een spoedige nederlaag. Iets waar onze 'jeugd' duidelijk nog moet aan werken.


Ter info: Spelers die hun speelkalender kwijt zijn geraakt kunnen deze hier terug opvragen:  Speelkalender 1ste.pdf    of   Speelkalender 2de.pdf

Info Start


Schaakclub Toren '75 stoft zijn schaakborden af en vliegt er terug in op zondag 15 september 2013 met de traditionele simultaan (één tegen allen). De simultaan wordt gegeven door onze 'ongeslagen' kampioen Michiel Bleys. Wie wil meespelen zorgt dat hij of zij aanwezig is om 9h00 ('s morgens) in het lokaal: 'Café Breughel', Handzamestraat 67 te Kortemark (tegenover het
Maria-Margaretha Instituut). Hier kun je ook inschrijven voor de nieuwe competitie. Het inschrijvingsgeld bedraagt 12 Euro. Inschrijven voor de competitie is niet verplicht.Iets uitgebreidere info vind je terug op de uitnodiging die naar onze leden werd verstuurd:   Start2013.pdf
Tot schaaks !

Info Simultaan


Het nieuwe schaakjaar werd ingezet met een simultaantje van onze ongeslagen clubkampioen Michiel Bleys. Slechts 5 schakers durfden de confrontatie aangaan met 'Bleyske'. Michiel kende dan ook geen genade, na een tweetal uurtjes stonden de kurkdroge 5/0 cijfers op het scorebord. De nu nog altijd ongeslagen kampioen blikte achtereenvolgens Gino, Ivo, Dirk, Peter en tenslotte ook Paul Laperre in, die het langst van iedereen kon tegenspartelen.

Binnenkort enkele fotootjes op de fotopagina.


Vanaf zondag wordt het weer serieus met de start van de nieuwe competitie. Wie interesse heeft kan nog altijd inschrijven. Tot schaaks !!!