Speeldag
Info Zomer


Seizoen 2014-2015 eindigde met de traditionele kampioenviering in zaal Ten Boogaarde te Kortemark. De kampioenen werden er bij spijs en drank passend gevierd. Francky Deketelaere was weer eens de beste voor Ivo en Peter. Geert Delarue triomfeerde in tweede voor Jacques en Jente. Het schaakbord wordt nu voor enkele maanden opgeborgen. In september zijn we terug, hou alvast de site in de gaten voor de juiste datum.


Ken je iemand met een zekere interesse in onze nobele schaaksport? Laat hem of haar eens een kijkje nemen op de site. Iedereen is van harte welkom in onze club! Hieronder de te verschijnen reclame in het kermisboekje van Kortemark, getekend Martine.


Tot binnenkort !!!


Verslag Vriendenmatch


Goede gewoontes moeten gekoesterd worden en daarom was er ook dit jaar onze jaarlijkse vriendenmatch gespeeld tussen de bevriende clubs van Gistel, Eernegem-Ichtegem en Kortemark en het was ook dit keer een groot succes. Maar liefst achtentwintig schakers waren op post in het lokaal van Toren '75. Zeven ploegen, waaronder vier (!) uit Kortemark, maakten onder elkaar uit wie de beste van het Houtland was. Het werd zoals steeds een strijd op het scherpst van de snee.

De Kortemarkse schakers waren super gemotiveerd en vastberaden om hun titel te verlengen. Helaas liep het niet altijd gesmeerd. Al in de eerste ronde viel er een verrassing te noteren, toen Dirk tegen Francky ontsnapte met pat. 't Is van je clubgenoten dat je het moet hebben! Gelukkig had ook Gistel 1, onze voornaamste rivaal voor het goud een steek laten vallen. In de volgende ronden bleven beide ploegen in elkaars buurt parkeren. Halfweg kwam de clash tussen Gistel 1 en Kortemark 1 en die eindigde op remise. Bij de start van de laatste ronde was er een klein verschil van anderhalf punt in het voordeel van de eerste ploeg van Kortemark. Het was dus zo goed als binnen, helaas driewerf helaas in de laatste ronde tegen Gistel 2 werd het een gelijkspel na een toch wel bizarre finale: Gino en Ivo zorgden voor de 2-0 en een geruststellende voorsprong, maar toen ging Francky door zijn vlag. Peter mocht de meubelen redden, maar ook hij verloor met de vlag. Gistel 1 won met 4-0 van Kortemark 4 en wipte in het eindklassement over het eerste team van Kortemark. Het lekkere La Chouffe-vocht verdween alzo richting Gistel. Jammer maar dik verdiend door de Gistelnaren.

De beste spelers waren dit jaar Ivo (Kortemark 1) en de jonge belofte Theo uit het winnende team Gistel 1. Volgend jaar zijn we zeker opnieuw op de afspraak en dit keer zijn de schakers uit Eernegem onze gastheren.


Hieronder de eindstand van het tornooi. Er werden ook nog enkele foto's toegevoegd op de fotopagina.

Wie alle foto's eens wil overlopen, die kan terecht op de fotopagina van de Gistelse schaakclub Nikei en die vind je hier:  Nikei Gistel


Eindstand Vriendenmatch

1.Gistel 1 20
2.Kortemark 1 19.5
3.Gistel 2 17
4.Kortemark 2 10
5.Eernegem 10
6.Kortemark 3 5
7.Kortemark 4 2.5

Tot slot wil ik iedereen er nog eens aan herinneren dat de datum van onze kampioenenviering veranderd is en dit jaar doorgaat op zaterdag 27 juni 2015 in Salons Ten Boogaerde.

Alle info kun je hier nog eens nalezen:  Kampioenenviering

Speeldag 26 : 12 April 2015


Seizoen 2014-2015 heeft eindelijk al zijn geheimen prijsgegeven. Op de laatste inhaaldag kenden alle resterende partijen hun winnaars en verliezers. In eerste wilde Roland zijn jaar in schoonheid eindigen, maar het mocht niet baten. Dirk werkte behoorlijk tegen en met een stuk meer in het eindspel had 'De beste van het begin van de Lichterveldestraat' het makkelijk om de volle buit binnen te halen. Ivan bewees met zijn overwinning tegen Paul Laperre dat zijn remise van vorige week tegen Peter geen toevalstreffer was. Na een gelijkopgaande partij zette eerstgenoemde een tandje bij in het eindspel en won verdiend.

Ook in tweede werden twee partijen betwist. Geert haalde het zonder al te veel moeite van Dré, Kris Versyck daarentegen had het iets lastiger tegen Roger: De stelling was voor hem simpel gewonnen, maar Kris zag 'het licht' niet onmiddellijk. Na heel wat hersengekraak slaagde hij er uiteindelijk toch in om zijn rivaal mat te zetten...


Rest mij nog om de kampioenen een dikke proficiat te wensen en dat zijn Francky Deketelaere in eerste en Jacques Verdegem in tweede. Jacques en Geert stijgen naar eerste, terwijl we Guy en Roland volgend jaar terugzien in tweede...


Vrijdag aanstaande is er alweer onze volgende afspraak: de vriendenmatch tegen Gistel, Eernegem en Ichtegem. Wie zich nog niet heeft ingeschreven... het is intussen vijf voor twaalf geworden!

Speeldag 25 : 05 April 2015


Slechts twee inhaalpartijen in eerste, maar het werden er wel twee die beslisten over leven en dood in eerste of om het minder cru uit te drukken wie volgend jaar in eerste mocht blijven en wie zakte naar tweede. Peter mocht het nog eens opnemen tegen Ivan. De vorige confrontatie eindigde op een remise, dus Peter was gewaarschuwd om zijn compaan niet te onderschatten? Aanvankelijk verliep de partij gelijkopgaand Peter had wel het initiatief, maar Ivan vond altijd wel een zet waarmee hij stand hield. Halfweg keerde het spel, toen Ivan een pion kon nemen. Even later was er na een zet van Peter heel wat beroering onder het aanwezige publiek. Wat en hoe werd na de partij duidelijk: Ivan had een mat in drie over het hoofd gezien en eerlijk gezegd Peter had ook geen rekening gehouden met die variant. Even later stelde Ivan remise voor in een winnende positie voor hem, Peter aarzelde niet en aanvaardde het geschenk. Hij mocht de schaakgoden danken voor zoveel medelijden, ook Ivan was meer dan tevreden: met dit onverhoopte extra punt redt hij zich en komt hij ook volgend jaar in eerste uit.

Ook in de andere partij was de spanning te snijden. Stijn Herreman mocht het nog eens opnemen tegen Dirk Vandamme. Na de wat bedenkelijke vertoning van vorige week tussen dezelfde spelers, werd het ergste gevreesd voor Stijn. Stijn had maar één optie en dat was winnen of het werd een ticketje naar tweede! Het ging lange tijd gelijk op, Stijn had echter het initiatief en rukte op met zijn pionnen. Bij Dirk was het alle hens aan dek om die te stoppen. Helaas lukte dat niet: de twee verbonden vrijpionnen waren ijzersterk en promotie was onafwendbaar. Met deze zege wipt Stijn over Guy en kan niet meer ingehaald worden door Roland. Ivan en Stijn verlengen in extremis hun verblijf in eerste en Roland en Guy zien we volgend jaar terug in tweede...


Hiermee zit het seizoen er zo goed als op. Volgende week worden de laatste inhaalpartijen gespeeld, matchen die er niet meer toe doen en nog enkel voor de eer zullen gespeeld worden.

Het schaakjaar wordt afgesloten met de vriendenmatch tegen Gistel, Eernegem en Ichtegem. Deze week vind je hierover meer info in jullie mailbox...

Speeldag 24 : 29 Maart 2015


Kampioen Francky had weinig moeite met Guy Agten, maar die deed eigenlijk ook weinig moeite om Francky iets in de weg te leggen? Guy zondigde nogal behoorlijk tegen de openingsregels en stormde met zijn pionnen vooruit zonder te ontwikkelen. Toen hij er toch aan was begonnen verloor hij al gauw een stuk met een tussenschaakje. Even later sneuvelden nog twee pionnen en het verlies van een tweede stuk maakte de afgang compleet. Of Guy in eerste gaat blijven, hangt nu af van de andere degradatiekandidaten.

Die braken gelukkig voor Guy ook niet al te veel potten: Stijn werd van het bord geveegd door Dirk Vandamme. Roland bood meer weerstand tegen Gino Casteleyn, maar ging uiteindelijk toch de boot in. Daarmee wordt het spannender en spannender onderaan.

De laatste partij in eerste was die tussen Paul en Ivo. Ivo bouwde geduldig zijn stelling op en schoof dan naar voren, onderweg snoepte hij nog een paar pionnen en zette dan Paul Laperre mat. Paul hoopte nog eventjes met pat te ontsnappen, maar Ivo liet zich niet vangen.


Jacques Verdegem deed wat we van hem verwachten: winnen! Dré, weerde zich als een duiveltje, maar was te zwak om de leider te verontrusten. Jacques is met deze zege zo goed als zeker van de kampioenstitel in tweede. Het Sonneborn-Berger systeem bepaalt bij een gelijke stand wie kampioen wordt, maar daarvoor is het uitkijken naar volgende week als de competitie in tweede op zijn einde loopt.

Ook Geert, de dichtste achtervolger won. Tine was in deze match het slachtoffer. Ze speelde aanvankelijk goed mee, maar Geert snoepte twee pionnen en dat waren er twee teveel.

Brecht klopte Kris Versyck, maar dat liep niet van een leien dakje: Kris was beter in de opening, maar enkele mindere zetten deden Brecht terug in het spel komen en ook nog eens de volle buit nemen.

Ook Jonathan kon zijn laatste partij winnend afsluiten en dat tegen Roger, die al van in de opening met serieuze problemen werd geconfronteerd.


Volgende week is het Pasen, maar echte schakers schaken door! Het lokaal is dus gewoon open, kom dus gerust af als je nog moet inhalen...

Speeldag 23 : 22 Maart 2015


Op deze inhaaldag in eerste speelden Peter en Ivan hun partij uit de heenronde. Het werd een Siciliaan, die Ivan behoorlijk speelde. Toen Peter een 'en passant' mogelijkheid in de stelling over het hoofd had gezien, kwam Ivan zelfs een pion voor. Sensatie op komst? Neen hoor: Het eindspel met een pion meer voor Ivan was potremise. Ivan was dolgelukkig met zijn extra punt, een punt dat wel eens heel belangrijk zou kunnen zijn in de degradatiestrijd...

Kampioen Francky had weinig moeite met Paul Laperre. Na een gelijkopgaande opening, verloor Paul een kwaliteit in het middenspel (toren tegen paard). Van dan af aan was er geen houden meer aan de koningsaanval van Francky en hij won dan ook makkelijk.

Gino en Guy waren elkaar waard in hun onderlinge partij en belandden in een remiseachtig eindspel. Toen besloot Guy om eens lekker te blunderen en hij stormde met zijn koning vooruit, tot ze geen kant meer op kon en mat werd gezet door Gino in het centrum. Een dure nederlaag voor Guy, die zijn lot in eerste niet meer in eigen handen lijkt te hebben...


Jacques Verdegem won in tweede klasse makkelijk van Roger Baert en neemt hiermee een stevige optie op de kampioenstitel. Ook eerste achtervolger Geert won en ook deze zege kwam vrij simpel tot stand, want Kris Versyck speelde een belabberde opening en stond algauw enkele stukken in het nadeel.

Ook zoon Jonathan kon de familie-eer niet redden: Hij werd kansloos van het bord gespeeld door Tine. In het duel tussen onze twee jonkies Brecht en Jente, was het Jente die na een match met wisselende kansen aan het langste eind trok. Het was voor Jente de eerste keer dat hij kon winnen van Brecht.

Dré, tenslotte speelde twee inhaalmatchen, maar werd niet beloond voor zijn ijver. In de partij tegen Kris Versyck lukte het bijna, maar hij kon niet op tegen het 'geweld' van de zware stukken van Kris. Ook tegen Jente liep het fout. Jente was zondag in bloedvorm en won ook deze partij, wat hem waarschijnlijk op het podium in tweede gaat brengen...

Speeldag 22 : 15 Maart 2015


Full house in eerste en wat nog meer opmerkelijk was: allemaal overwinningen met zwart!

Leider Francky gaf schaakles aan eerste achtervolger Ivo, die bij winst het nog spannend kon maken bovenaan. Driewerf helaas, want Ivo kwam nooit in het stuk voor en kwam al vroeg in het middenspel in de problemen te zitten. Volgens Francky was zijn stelling een zootje! De aanvoerder van de Kortemarkse eredivisie toonde vervolgens waarom hij weer eens kampioen gaat worden en daar kon Ivo alleen maar naar kijken...

Peter blijft op podiumkoers met een toch wel makkelijke en korte partij tegen Guy Agten. Guy opende weer met b4 om verwarring te zaaien, maar Peter trapte niet in de val en speelde zijn eigen spel. Guy was nogal onstuimig in de aanval getrokken met zijn dame, maar moest zijn drieste veroveringstocht algauw staken toen zijn dame werd ingesloten en het enkele zetten later mat liep.

In de battle voor de 'beste van de Lichterveldestraat' tussen Paul Laperre en Dirk Vandamme was het eerstgenoemde die met goed schaak zonder probleem deze eretitel mocht claimen. Dirk heeft al betere dingen laten zien dit jaar...

In de razendspannende degradatiestrijd deed Stijn de beste zaak door rechtstreeks concurent Roland zonder pardon huiswaarts te sturen met nul punten. Ivan moest dan weer zijn meerdere erkennen in Gino, die met een mooie combinatie eerst een paard en vervolgens een kwaliteit won. Met nog twee en voor sommigen drie matchen tegoed is het vijf voor twaalf geworden voor wie in eerste wil blijven!


Jacques Verdegem had in tweede klasse totaal geen scrupules om van een dame te winnen. Tine werd van het bord geveegd en Jacques neemt hiermee de leiding over van Geert, die niet in actie kwam.

In het familieonderonsje tussen opa Roger en kleinzoon Dré was het Roger die aan het langste eind trok en verdiend won...


Tot slot nog twee data om in jullie agenda met rood te onderstrepen:

*Op vrijdagavond 17 april is er terug onze vriendenontmoeting met de clubs van Gistel, Eernegem en Ichtegem. Dit jaar zijn we gastheer en moeten we dus onze titel verdedigen in eigen huis. Wie er de vorige jaren bij was weet dat dit een plezante avond gaat worden. Zorg dus dat je erbij bent!

*De kampioenenviering gaat door op zaterdagavond 23 mei in onze vertrouwde stek Salons Ten Boogaerde te Kortemark. Deze week volgt nog de officiële uitnodiging en misschien nog belangrijker het menu...

Speeldag 21 : 8 Maart 2015


In eerste werden er slechts twee partijen beslecht. Toen ik het lokaal binnenkwam was er zelfs al ééntje voorbij en die kende wel een heel bizar verloop. Paul en Stijn waren de auteurs van deze 'historische' partij. Paul Laperre was niet echt uitgeslapen aan de partij begonnen en speelde belabberd, Stijn Herreman begon goed maar werd dan ongetwijfeld besmet door 'het slecht schaakvirus'? Hij knoeide mogelijks nog meer en werd door een nu herboren Paul puntenloos huiswaarts gestuurd. Nu komt Stijn wel in heel slechte papieren te zitten.

De tweede partij was eveneens belangrijk in de degradatiestrijd. Roland en Ivan kwamen materieel gelijk in het eindspel terecht. Roland speelde dat deel van het schaakspel het best en hij kwam verdiend een pion voor. Toen Ivan vergat dat zijn dame instond was het over en uit. Dat maakt dat er onderaan weer eens haasje over wordt gesprongen in de tussenstand, wat het ongemeen spannend maakt in deze eindfase van de competitie.


In tweede stond er geen maat op Jacques die weinig problemen had met Brecht. Eerstgenoemde was wel erg zeker van zijn stuk, want toen hij promoveerde nam hij een paard en geen dame! Co-leider Geert was meer geconcentreerd dan vorige week en Jente had dan ook geen schijn van kans tegen 'Pater' Geert. Dat maakt dat Jacques en Geert zij aan zij naar de eindmeet stormen en daar worden de (hoofd)prijzen uitgereikt...

Speeldag 20 : 1 Maart 2015


Leider Francky Deketelaere speelde niet: Hij verdedigt momenteel de Kortemarkse kleuren op het internationaal schaaktornooi van Cappelle la Grande. Hoe het hem vergaat kun je hier: Cappelle la Grande nalezen.

Eerste achtervolger Ivo maakte van de gelegenheid gebruik om dichterbij te sluipen, want hij won zonder veel moeite van Gino Casteleyn. Gino had zijn dagje niet en Ivo nam makkelijk revanche voor zijn onverwachte nederlaag uit de heenronde.

Ook Peter was belust op wraak, want hij had nog een eitje te pellen met Dirk Vandamme. Met twee pionnen extra in het eindspel kon dat geen probleem zijn? Het liep toch niet zo makkelijk, want Dirk kon voortdurend schaak geven. Uiteindelijk vond Peter Degrieck het gaatje en kon hij na lang 'peuteren' de oververdiende zege op zijn naam schrijven.

Onderaan is het bikkelen geblazen voor de kandidaten degradanten. Twee interessante duels wierpen een heel klein beetje licht in de degradatiestrijd. Guy deed wellicht de beste zaak door Roland tegen het canvas te werpen. Roland komt daarmee terug op de allerlaatste plaats, want het andere degradatieduel eindigde onbeslist. Ivan en Stijn gaven elkaar geen duimbreed toe en kwamen uiteindelijk remise overeen. Ivan kan hier best mee tevreden zijn, Stijn zal toch moeten beginnen uitkijken of het wordt volgend jaar tweede klasse...


Sensatie in tweede ! Eerstejaars Dré won zowaar van leider Geert, die ofwel niet uitgeslapen was ofwel een ferme vlieg in zijn oog had? Helaas kan ik niet meer vertellen over deze knappe zege, want ik had het nogal druk met mijn ambetante tegenspeler...

Verder vielen er geen verrassingen te noteren in tweede: Kris was geen partij voor Jacques en werd afgetroefd door die laatste. Brecht liet zich niet vangen door Roger en Jente walste over Jonathan en was het eerste klaar met zijn partij. Vergeet ik nog bijna dat onzen Dré nog een tweede match had gespeeld en dat tegen Tine, maar hier had hij wel in het stof moeten bijten, maar dat zal hem ongetwijfeld worst wezen na zijn overwinning tegen leider Geert?

Speeldag 19 : 22 Februari 2015


De strijd voor de titel lijkt gestreden, maar het is nog verre van zeker wie gaat degraderen. Ivan deed alvast een goede zaak door van rechtstreekse concurrent Roland te winnen. Die laatste speelde aanvankelijk goed mee, maar werd dan langzaamaan naar achter gedrongen en mat gezet, nadat hij zichzelf had geblokkeerd. De situatie is nog niet uitzichtloos voor Roland want zaterdag speelde hij een inhaalmatch tegen Paul Laperre, die hij winnend kon afsluiten na een torenaanval. Toch wel een verrassing!

Winst van Ivan en Roland was bijzonder slecht nieuws voor Stijn, die aan de bak moest tegen de tweede in de stand Ivo. Het werd een zware en lange strijd met een gelijkwaardig eindspel, waarin Ivo voordeel leek te hebben. Toen Stijn ook nog eens meewerkte door zijn koning slecht te plaatsen en zo twee pionnen zag verloren gaan, kon Ivo de puntjes achter zijn naam schrijven. Stijn die werd beloond met de laatste plaats in het klassement en moet dringend uit zijn pijp komen of hij speelt volgend jaar terug in tweede...

Leider Francky kende niet de minste problemen met Dirk Vandamme: Eerst kon Francky een kwaliteit stelen, vervolgens twee pionnen en dan nog een volledig stuk. Dirk speelde nog wat verder maar dat was eigenlijk tijdverlies...


In tweede kreeg Jonathan schaakles van de meer ervaren Brecht, die zijn tegenstander mat zette met pionpromotie tot dame. Brecht in 'the winning mood' speelde dan maar nog een partijtje en dat tegen Geert, maar dat had hij beter niet gedaan: Op de tiende zet reeds werd hij genadeloos afgemaakt. Van een koude douche gesproken!

Moeder Tine had meer geluk toen Roger gulzig een pion sloeg en vervolgens een stuk, maar niet had gezien dat Tine eigenlijk een valletje had opgezet, want ze zette Roger mat op de volgende zet. Jente was tegen Jacques niet echt in goede doen: Hij verwaarloosde zijn ontwikkeling, liet na van te rokeren en kreeg dan ook in geen tijd het deksel op de neus. De twee stijgers naar eerste lijken hiermee nu al bekend. Wat de titel betreft dat moeten Geert en Jacques nog onderling uitmaken: Wie een steek laat vallen wordt geen kampioen...

Speeldag 18 : 15 Februari 2015


Francky kende na zijn nederlaag van vorige week geen genade met Stijn. Stijn had totaal geen antwoord op het positioneel geschuif van Francky en stond algauw 2 pionnen in het nadeel. Toen het er drie werden tien zetten later, gaf Stijn er dan ook de brui aan. Eerste achtervolger Ivo Van Dael had weinig moeite met Roland Gaillaert, die door deze nederlaag de rode lantaren krijgt toegeschoven. Ivan, de vorige lantaarndrager had namelijk kostbare punten gewonnen in de degradatiestrijd door te winnen van Guy Agten. Guy was nogal onstuimig in de aanval getrokken en dat had hem, als ik het me nog goed herinner twee stukken gekost. Hij speelde nog wat door in het eindspel, maar het was een kwestie van tijd vooraleer Ivan ging promoveren en Guy gaf dan ook op. Ivan doet hiermee een uitstekende zaak in de degradatiestrijd en krijgt nu uitzicht op een veilige plaats, maar daarvoor moet hij nog voorbij Stijn geraken en dat is zeker mogelijk.

In het duel waarin uitgemaakt werd wie nu het slimste bestuurslid was, trok Gino Casteleyn aan het langste eind ten koste van Dirk Vandamme, die niet echt een wereldpartij aan het spelen was: Toen ik passeerde aan hun bord stond Dirk een volle toren in het nadeel en hij slaagde er in om ook nog zijn andere toren te blunderen. 't kan natuurlijk niet iedere week kermis zijn, maar we hebben dit seizoen al een veel betere Dirk aan het werk gezien...

In de laatste match van de 18de speeldag werd Peter niet echt veel in de weg gelegd door Paul Laperre. Paul verloor al vlug een pion en eventjes later een kwaliteit toen zijn toren ingesloten raakte door Peters paarden. Het eindspel bracht geen beterschap: Pauls laatste stuk raakte eveneens opgesloten en Paul legde dan maar zijn monarch te rusten...

Speeldag 17 : 8 Februari 2015


Peter had vorige week vuurwerk beloofd en hij heeft woord gehouden! Alhoewel het niet evident was om na een korte nacht en met een zwaar hoofd de ongeslagen leider Francky Deketelaere partij te geven, deed Peter het uitstekend. Hij zorgde voor sensatie door Francky zijn eerste puntenverlies van het seizoen aan te smeren. Voor de bijgelovigen onder ons: het was de dertiende partij in Kortemark voor Francky... De partij was nochtans gelijkopgaand begonnen, maar Peter was slechter uit de opening gekomen. Toen enkele stukken geruild werden verminderde Francky's voordeel. In het middenspel liet Peter bewust een pion instaan om de dame van zijn rivaal weg te lokken. Francky nam gulzig de pion en Peter begon aan zijn koningsaanval. Francky zweette dikke parels in tijdnood en slaagde er ternauwernood in om zijn veertigste zet te halen, maar zijn stelling was een zootje. Peter was van één pion achter ééntje voor gekomen, Francky's loper was ingesloten en zijn toren mocht niet weg van de voorlaatste rij of de loper hing. Het was intussen 12h45 en er werd afgebroken omdat beiden nog in de namiddag interclub moesten spelen. Maandagavond kreeg ik dan een mailtje van Francky dat hij opgaf en hij wenste me proficiat met de zege, wat ik wel sportief vond van hem. Deze nederlaag zal van geen tel zijn voor de titel, maar het kan verdomd deugd doen om van de leider te winnen...

Ivan was tegen Ivo al vroeg op avontuur vertrokken: Het plan bestond erin om de rokade van Ivo te verhinderen, maar Ivan kwam er niet ongeschonden uit. Hij kwam al vroeg een stuk achter en dan kun je beter opgeven tegen de nummer twee uit het klassement en dat deed hij dan ook. Guy speelde weer eens een bizarre opening tegen Stijn, die zich hopeloos verslikte en in geen tijd de rekening gepresenteerd kreeg. Guy was wel erg vroeg klaar en vecht zich met deze zege een weg uit de degradatiezone.

Gino & Paul speelden deze week bij Paul thuis omdat laatstgenoemde zich wat ziekjes voelde. In een gelijkopgaande match was het Paul die eerst een pion kon stelen van Gino. Paul trok dan zijn dame terug en Gino nam eerst één pion en dan nog ééntje en nog ééntje, toen de dames in de doos verdwenen, was het hopeloos voor Paul en verdwenen ook zijn punten.


Geert kon de leiding overnemen van Jacques bij winst tegen Jonathan. Deze kans liet Pater Geert natuurlijk niet liggen: Hij was in het middenspel een loper voorgekomen en dat extra stuk bezorgde hem de leidersplaats in tweede. Kris en Tine moesten niet spelen, maar maakten van de gelegenheid gebruik om hun partij in te halen. Het werd een leuk potje, waarin beiden geen duimbreed aan elkaar toegaven tot in het eindspel Kris Versyck voor de beslissende aanval kon zorgen en de puntjes op zak kon steken...

Volgende week wordt er ingehaald in tweede. Er zijn nog heel wat partijen die gespeeld moeten worden. Het Bestuur hoopt dan ook op een vol huis volgende week..

Speeldag 16 : 1 Februari 2015


Francky Deketelaere had niet veel moeite om Roland Gaillaert de punten afhandig te maken. Toen ik de partij tussen beide schakers onder ogen kreeg zag ik dat Francky heel wat penningen en vorken in zijn mars had en die leverden hem het nodige materiaal op om Roland in geen tijd mat te zetten. Een rustige zondagvoormiddag voor de leider, volgende week is er misschien iets meer vuurwerk op het bord wanneer hij Peter als tegenstander krijgt?

Diezelfde Peter speelde een leuk partijtje tegen Gino. Peter had het heft in handen, maar Gino verdedigde secuur. Peter Degrieck besloot dan maar om af te ruilen naar een eindspel, waarin hij duidelijk de betere kansen had. Gino moest teveel verdedigend werk opknappen en kon de opmars van wit niet meer tegenhouden. Met deze zege wipt Peter over Gino naar plaats drie.

Dirk en Guy zorgden dan weer voor de meeste suspens. Eerstgenoemde was met, als ik het goed heb, twee pionnen extra in het eindspel gedoken, maar maakte het zichzelf weer eens moeilijk door Guy te laten komen. Dirk had gulzig een pion verorberd, terwijl hij met een tussenschaak een volle toren kon slaan. Gelukkig voor hem ruilde Guy een van zijn torens en vereenvoudigde hij de stelling. Niet bijster slim als je achter staat in materiaal. Uiteindelijk won Dirk toch nog en zo belandt hij ietwat onverwacht op de vijfde plaats.


In de tweede klasse stond de onvervalste topper tussen Jacques en Geert op het programma. In hun eerste treffen trok Jacques aan het langste eind. Dit keer was het Geert die met de volle buit ging lopen. Jacques was nergens: Hij stond al snel een stuk achter en in plaats van de handdoek in de ring te werpen, speelde hij verder tegen beter weten in. Met een overmacht aan stukken was het dan ook een koud kunstje voor Geert om de zege binnen te halen. Jacques en Geert houden elkaar over de twee partijen gezien dus in evenwicht en zullen hoogstwaarschijnlijk de twee tickets naar eerste pakken. Of kan Jente nog voor een verrassing zorgen?

Jente liet alvast geen steek vallen tegen Roger. Hij was vooral actief met zijn paarden en 'vorkte' dat het een lieve lust was. Brecht tenslotte kende geen medelijden met Dré, die zich nochtans ferm weerde tegen zijn meer ervaren rivaal...

Speeldag 15 : 25 Januari 2015


Het was uitkijken of ongeslagen leider Francky Deketelaere zich voldoende hersteld had van zijn nederlaag een dag eerder in Roeselare. Jawel hoor, Gino maakte het Francky eigenlijk niet echt moeilijk: Hij verloor een kwaliteit na vijftien zetten, toen hij zijn toren moest geven voor een paard. Amper tien zetten later volgt nog een verlies van kwaliteit en Gino kan inpakken (en wegwezen).

Guy deed het aanvankelijk niet slecht tegen de tweede in het klassement Ivo Van Dael, maar hij liet zich vangen aan een penning op zijn dame waardoor zijn paard verloren ging. Peter die nog in Wijk aan Zee-stemming verkeerde (in Wijk aan Zee vond de afgelopen weken een schaaktornooi met de wereldtop plaats), speelde behoorlijk goed tegen Stijn. Hij was wel een pion in het nadeel gekomen, maar de voorsprong in ontwikkeling die hij hiermee versierde leverde hem een al bij al makkelijke zege op.

De partij met de gekste wendingen was die tussen Dirk en Ivan. Na heel wat zwoegen waren beiden in een gelijkwaardig eindspel met beide torens en een dame aanbeland. Dirk was de eerste om te knoeien toen hij een toren cadeau gaf aan Ivan. Dit maakt Ivan simpelweg af denk je dan? Neen hoor, Dirk had blijkbaar alle schaakgoden + de hulp van de Heilige Carina aangeroepen, want hij slaagde er in om op mirakuleuze wijze de winst binnen te halen, via een torenruil gevolgd door mat met pion en dame aan de rand! Van een koude douche voor Ivan gesproken... Hiermee laat laatstgenoemde een unieke kans glippen om uit de degradatiezone te ontsnappen.


In tweede slechts twee partijen, maar daarom was het niet minder spannend: Jente en Tine waren elkaar waard met wisselende kansen en ook een varierend spelverloop. Uiteindelijk won volgens Tine de beste en dat was Jente!

De topper tussen Jonathan en Jacques eindigde op een zege voor die laatste. Jonathan ontbreekt nog wat competitie-ervaring en dat geeft Jacques natuurlijk in overvloed...

Speeldag 14 : 11 Januari 2015


Stijn speelde aanvankelijk goed mee met Gino Casteleyn, maar toen na een paardvork zijn toren van het bord verdween ging het van kwaad naar erger en uiteindelijk schreef de meer ervaren Gino het punt achter zijn naam. Peter blikte dan weer 'vakkundig' Roland in. Die laatste speelde al een behoorlijk stuk beter dan in hun eerste confrontatie, maar heeft duidelijk nog heel wat te leren.

Paul Laperre liet zich niet vangen door de vreemde openingskeuze van Guy Agten en haalde freewheelend de puntjes binnen. Tussen Ivo en Dirk ging het voortdurend gelijk op en ook het eindspel gaf voor geen van beiden duidelijk voordeel. Een terechte remise dus en een onverwacht bonuspunt voor Dirk!

Leider Francky had dan weer zijn handen meer dan vol met rode lantarendrager Ivan Masschelein. Eerstgenoemde was in het middenspel een pion voorgekomen, maar moest blijven opletten en knokken tot zet 35 en een kwaliteitswinst hem op weg zette naar de overwinning. Al bij al een zeer verdienstelijke partij van Ivan... die helaas weinig oplevert.


In de 'battle der jonkies' kon Jonathan zegevieren over Dré, toen deze laatste werd mat gezet op de laatste rij. Roger kreeg een schaaklesje van Geert, maar het is maar zo dat je sterker wordt: Eerst veel verliezen, de rest volgt wel!

In het familieonderonsje tussen Brecht en Tine bleek de mama de sterkste na een mooi mat met toren en dame. Gelukkig kon Brecht zijn zinnen ietwat verzetten met zijn schaakbord voor drie (!) personen. Jente liet zich dan weer vangen door Kris en is zijn schaakjaar alvast niet goed begonnen...


Voor degenen die het nog niet moesten weten: Volgende week zondag 18 januari is het lokaal gesloten en is er dus GEEN schaak !!!

Verder wil ik nog meegeven aan de tweedeklassers dat de stand tegen de volgende speeldag up to date gaat zijn, zowel op de site als in het lokaal...

Verslag Blitz


Ook dit jaar openden we het nieuwe jaar met onze gekende Nieuwjaarsblitz. Maar liefst zestien schakers gingen de strijd aan met elkaar en voor de eer van Kortemark (en ver daarbuiten). Het werd zoals steeds een bij momenten stresserende en hilarische bedoening: dames laten instaan, onregelmatige zetten, zijn klok niet induwen,...

De ambiance was alvast verzekerd! Voor enkele jeugdspelers was het hun allereerste kennismaking met het snelschaken en dat vonden ze best wel tof.


Het was al na de middag toen de winnaar bekend werd en dat is dit keer uw verslaggever Peter Degrieck geworden. De beste van tweede klasse was dit jaar Jacques Verdegem. Beide schakers kregen uit handen van het bestuur vijf drankbonnetjes overhandigd.


Voor de volledigheid hieronder de eindstand:


Eindstand Blitzkampioenschap

1.Peter Degrieck 13.5/15
2.Jonas Van Dael 13.0/15
3.Ivo Van Dael 12.5/15
4.Kurt Rommel 11.0/15
5.Guy Agten 10.0/15
6.Dirk Vandamme 10.0/15
7.Jacques Verdegem 9.0/15
8.Stijn Herreman 9.0/15
9.Geert Delarue 7.0/15
10.Brecht Haneca 6.0/15
11.Gino Casteleyn 5.0/15
12.Kris Versyck 5.0/15
13.Jonathan Versyck 4.0/15
14.Tine Vermeulen 3.0/15
15.Dré Willaert 1.5/15
16.Roger Baert 0.5/15
Speeldag 13 : 28 December 2014


In eerste kreeg Guy Agten schaakles van Francky Deketelaere. Guy zag het vooraf nochtans goed zitten en had een nummertje ingestudeerd dat begon met g4 op zijn eerste zet. Francky was niet onder de indruk, speelde zijn eigen spel en na amper 11 zetten stapelde Guy de blunders op. Na vroeg dameverlies kon hij eigenlijk al opgeven, maar hij modderde nog wat aan tot er nog een stuk de mist inging en gaf dan ook wijselijk op. Hiermee is Francky herfstkampioen. Op de titel van kampioen van Kortemark moet hij nog eventjes wachten, maar daar twijfelt zelfs de grootste pessimist niet meer aan. Vraag is alleen met hoeveel punten voorsprong hij gaat eindigen?

De tweede inhaalpartij van de dag in eerste was die tussen Dirk en Roland. Bij de eerste schermutseling voor 'doel' ging Roland al zwaar in de fout en hij verloor door een paardvork een toren. Toen hij enkele zetten later ook nog zijn dame cadeau gaf kon hij de boeken toedoen en zich concentreren op de terugronde, waar hij uit een ander vaatje gaat moeten tappen...


In tweede toonde Meester Jacques zich heer en meester over Roger Baert, die alle kleuren van de regenboog te zien kreeg, maar toch tevreden was met de gratis schaakles die hij gekregen had.

Ook kleinzoon Dré kreeg schaakles, maar dan wel van ondergetekende die vrij was en hem voor zijn inhaalpartij vlug vlug enkele kneepjes van het schaakvak leerde. Dré had blijkbaar goed geluisterd, want hij speelde Jonathan weg van het bord met een mooie opstelling van zijn stukken en goed spel. Dré in de hoogste hemel en ook Peter was uitermate trots op zijn leerling.

Jonathan had al een partijtje gespeeld en dat tegen Tine Vermeulen. Hij had een stuk kunnen nemen van Tine, maar onze dame vocht terug en kon nog een remise uit de brand slepen.

Brecht won dan weer van Kris Versyck. Hoe het juist in zijn werk ging weet ik niet meer. Feit is dat Brecht zich met deze zege in de top van het klassement nestelt.


Volgende week starten we het nieuwe schaakjaar met onze traditionele blitz. Wie mee wil spelen zorgt dat hij om 9h15 in het lokaal aanwezig is. Tot zondag en een prettig eindejaar...

Speeldag 12 : 21 December 2014


Allereerst wenst het voltallige bestuur iedereen een Vrolijk Kerstfeest en een Gelukkig Nieuwjaar en uiteraard aan iedereen leuke boeiende partijen en veel overwinningen in het nieuwe jaar!

Verder danken we natuurlijk iedereen die meewerkte van ver of van nabij aan de organisatie van onze eerste quiz, die een daverend succes werd met een vol huis (35 ploegen)! Deze quiz en ook nog een speeldag die wegviel omdat Ilse, de uitbaatster van het lokaal onverwacht ziek viel, zorgden ervoor dat deze website een tijd niet meer upgedate werd. Geen paniek, hier zijn we terug met (bijna) liveverslaggeving van de voorbije speeldag...


In eerste keken Guy Agten en Peter Degrieck elkaar in het vizier. Guy had duidelijk plannen en was voorbereid: Hij bracht een Siciliaan op de mat, maar rokeerde dan ongelukkig naar de verkeerde kant. Peter viel de pionnen voor zijn rokadestelling aan en opende enkele lijnen voor zijn torens en dame. Guy blunderde een eerste stuk en enkele zetten later ging een tweede verloren. Guy vond het welletjes en gaf ontgoocheld op. Een partij waar hij wellicht veel meer van had verwacht?

Gino had niet echt veel problemen met Roland, die op een gegeven ogenblik een verkeerde beslissing nam en alzo een stuk verloor. Roland blijft zo laatste en zal in de terugronde een tandje moeten bijsteken om zich te handhaven in eerste.

Paul en Dirk zorgden voor de leukste anekdote van de speeldag: na een gelijkwaardige match zag het er naar uit dat Dirk de partij zou winnen maar hij had niet goed gerekend in het eindspel en Paul leek het laken naar zich toe te trekken. Toen verscheen plots een wel heel merkwaardige stelling op het bord: beide spelers stonden schaak en konden hun partij niet meer reconstrueren omdat ze de laatste zetten niet hadden opgeschreven. Wijselijk werd dan maar remise afgesproken. Rare jongens die schakers!


In tweede was het de dag van Roger Baert. Hij speelde twee partijen en kon ze allebei zegevierend afsluiten: Een eerste won hij tegen kleinzoon Dré na een leuke pot familieschaak. Een tweede punt pakte hij tegen Tine die moest opgeven omdat ze dringend weg moest. Met deze 2 overwinningen maakt Roger een ferme sprong voorwaarts in het klassement.

Dré haalde ook nog in tegen Jacques en verloor weliswaar maar Meester Jacques leerde hem wel enkele kneepjes van het schaakspel en Dré was dan ook meer dan tevreden.

Tot slot nog een belangrijke mededeling voor de tweedeklassers: Otis en Luc komen niet meer spelen. Otis heeft het te druk met zijn schoolwerk en Luc heeft andere verplichtingen. Daar beiden niet al hun partijen uit de heenronde hebben gespeeld, zegt het reglement dat de reeds behaalde punten van hen en hun tegenstanders wegvallen. Heel binnenkort wordt de website dan ook in die zin aangepast...

Speeldag 11 : 30 November 2014


In eerste was het inhalen geblazen. Francky en Paul maakten van de gelegenheid gebruik om hun afgebroken partij verder te zetten. Paul was vooraf behoorlijk optimistisch over zijn kansen en zag het zitten om de ongeslagen leider minstens 1 punt af te pakken... Er was maar één probleem, een kleintje: Paul had zich voorbereid met de verkeerde stelling! Paul was zijne kluts kwijt en dat was jammer want de stelling zag er gelijk uit. Een onnodig torenoffer van Paul Laperre bezorgt Francky uiteindelijk zijn zoveelste zege van het seizoen. Wie stopt deze kerel?

Ook Peter en Gino werkten hun afgebroken partij uit het begin van de competitie af. Peter begon met de beste papieren, want hij had een pion meer. Toen even later een toren werd geruild kwam Peter nog een pion voor en verkreeg hij zelfs een vrijpion. Gino moest zijn overgebleven stukken geven om die tegen te houden, maar kwam dan terecht in een eindspel met een loper minder en dat was hopeloos verloren.

Dirk en Ivo keken elkaar ook in het vizier, maar in tegenstelling tot de eerste twee partijen moesten zij nog een volledige match spelen. Het ging lange tijd gelijk op en Dirk had zelfs de betere stelling, toen vond Ivo het welletjes en trok in de aanval. Was het de ervaring of eerder de koelbloedigheid van Ivo die de doorslag gaf? Feit was dat Ivo met de zegebloemen naar huis trok.


In tweede is Jente leider af na een nederlaag tegen Jacques. Beiden gaven elkaar aanvankelijk geen duimbreed toe, tot Jente blunderde en zijn paard en daarmee ook de punten weggaf. Een duur verlies want de vorige leider tuimelt naar de vijfde plaats!

Brecht is één van de spelers die hem voorbijsteken, na een makkelijke en vooral korte partij tegen Luc Agten die nog wat schaakvaardigheid mist. Na zijn eerste nederlaag vorige week tegen Jacques, knoopte Geert terug aan met de zege tegen Kris Versyck en daarmee legt de titelfavoriet beslag op plaats drie.

Zodoende hebben we een nieuwe leider in tweede en dat is verrassend Jonathan, die weliswaar een match meer heeft gespeeld maar toch mooi bovenaan prijkt na een gekke partij tegen Roger waarin beiden elkaars dame konden pakken maar het niet zagen. Schaken kan wreed zijn...

Speeldag 10 : 23 November 2014


Zondag stond de topper in eerste klasse tussen ongeslagen leider Francky en de enige nog overgebleven titelpretendent Ivo op het programma. Jan Publiek hoopte dat Ivo voor een verrassing kon zorgen, maar de topper was eerder een teleurstelling. Ivo moest het recht van de sterkste ondergaan en dat was duidelijk Francky. Ivo Van Dael kon nooit een vuist maken en moest langzaam achteruit. Toen Francky twee verbonden vrijpionnen verkreeg, werd het een hopeloze zaak voor Ivo. Hij probeerde nog maar werd langzaam weggetikt op de damevleugel. Een knappe demonstratie van Francky, de kampioen in wording. Zonde van de spanning die nu wel helemaal verdwenen is uit het kampioenschap...

Stijn en Roland speelden een gelijkopgaande partij, waarin eerstgenoemde met voordeel in het eindspel was aanbeland. De Stijnkenners weten dat dan de miserie voor Stijn begint: Het eindspel! Stijn ontsnapte aan de nederlaag na zijn gebruikelijke fratsen in het eindspel. Roland had plots de betere papieren verkregen maar werkte het niet af en het werd alsnog 1-0 voor Stijn.

Er was nog een derde partij in eerste, namelijk die tussen Ivan en Gino. Het werd ook hier een evenwaardige strijd, toen Ivan echter even de concentratie verloor zette Gino een vork op tussen dame en toren en Ivan mocht de boeken dichtdoen.


In tweede stond als enige inhaalpartij de topper tussen ongeslagen leider Geert en Jaques op het menu. Veel kan ik er niet over vertellen: Toen ik in het lokaal belandde was de strijd al beslecht in het voordeel van Jacques. Ik zag veel stukken die geslagen waren aan de kant van Jacques en veel... Paters aan de kant van Geert. Een teken aan de wand?

Speeldag 9 : 16 November 2014


Paul Laperre en Stijn Herreman speelden een leuke pot schaak met een wisselend verloop: Stijn was in de opening een pion voorgekomen, maar Paul vocht terug in het middenspel en nam een pion terug met bovendien een betere stelling. Stijn die nog wat killerinstinct mist, moest langzaam achteruit en de zege ging uiteindelijk naar Paul.

Dirk deed zijn uiterste best tegen Francky, maar zelfs dat was niet genoeg om de fiere leider te ontmoedigen. Al bij al een makkelijke overwinning voor de regerende kampioen.

Ivo en Peter streden voor een podiumplaats, waarbij de ene (Ivo) er al meer zin in had dan de andere. Het werd een saaie afruilpartij die verzandde in een moeilijk eindspel met paarden en lopers. Toen Peter verkeerd afruilde en een stuk blunderde i.p.v. een pion was het uit. Ivo blijft Francky in het vizier houden en moet volgende week in hun onderlinge confrontatie winnen om zijn titelkansen te behouden.

De laatste partij in eerste werd betwist tussen Guy en Gino. De zege ging verrassend naar Guy, toen Gino een afruilcombinatie compleet misrekende. Met de gewonnen puntjes kan Guy iets rustiger ademen in de degradatiestrijd.


In tweede blijft leider Jente morsen met zijn kansen. Na de opening zag het er niet goed uit, want Tine had een toren genomen van de niet zo wakkere Jente. Jente ontwaakte en sloeg terug en won dan nog op mirakuleuze wijze! Wie slecht speelt en toch punten pakt, wordt kampioen zegt een oude volkswijsheid... Of is dit hier voorbarig?

Geert Delarue was terug op post en won zijn beide matchen. De slachtoffers van dienst waren Otis en Jonathan. Diezelfde Jonathan had eerder die voormiddag al de maat genomen van Jacques! Jawel de ongeslagen Jacques kreeg zijn eerste nederlaag gepresenteerd en Jonathan houdt stand bovenaan.

Papa Kris won van de jonge Dré maar verloor van de niet meer zo jonge Jacques.

Brecht gaf schaakles aan Otis en blijft op het podium en dan was er tenslotte nog de winst van Luc Agten tegen Roger Baert. Roger wacht nog altijd op zijn eerste overwinning, maar dat komt heus wel!


Volgende week is het inhalen geblazen in tweede. Profiteer ervan !

Speeldag 8 : 9 November 2014


Beter laat dan nooit! Deze week had ik het wat druk met het bijschaven aan onze kwis; volgende week gaan we immers proefdraaien, vandaar deze late update.

Het was een speeldag die toch twee serieuze verrassingen kon optekenen: De eerste zege van Ivan en een zure nederlaag van schaduwfavoriet voor de titel Ivo. Ivan en Stijn waren elkaar waard tot ze in het eindspel kwamen: Om de één of andere reden loopt het keer op keer mis voor Stijn in het eindgevecht. Stijn heeft intussen een soort van eindspelfobie ontwikkeld, maar dat zal Ivan worst wezen: hij boekte zijn eerste zege en komt weg van de laatste plaats.

Ivo moest op zijn hoede zijn tegen Gino, maar leek toch het laken naar zich toe te trekken. Een torenoffer en een diep uitgerekende combinatie zouden hem de zege schenken. Alleen Gino speelde niet wat zijn rivaal verwachtte. Niet dat Gino nu een wereldzet op het bord toverde, maar Ivo reageerde slecht en was compleet de kluts en even later ook zijn punten kwijt. Het kan verkeren...

Leider Francky kon (nog) geen afstand nemen van Paul Laperre. Na een gelijkopgaande battle braken beiden hun partij af in een eindspel waarin Francky de beste kansen heeft. Wordt vervolgd dus.

Na de onverwachte nederlaag tegen Dirk mocht Peter geen steken meer laten vallen. Roland werd dan ook ingeblikt na nauwelijks een kwartier: Een slechte opening, vroeg stukverlies en ondekbaar mat op zet 12 waren voldoende.


Leider Jente maakte er een zootje van tegen leeftijdsgenoot Brecht. De prestigeslag tussen onze twee 'jonkies' werd nogal makkelijk gewonnen door laatstgenoemde. Jente vertoefde duidelijk met zijn gedachten op een planeet ver van hier?

Tine die vorige week nog Brecht klopte in hun familieduel, ging nu roemloos ten onder tegen Jacques, die ongeslagen blijft.

Onze jongste Tyamo keek de Versyckjes in de ogen. Hij verloor eerst van Kris en ging even later de boot in tegen Jonathan, maar beiden waren het er over eens dat deze kleine bengel een mooie schaaktoekomst wacht... Kris en Jonathan speelden ook nog een tweede partij, waarin de jongste Versyck weer eens bewees dat hij thuis de beste schaker is. Nu kan hij weer een ganse week lachen met zijn papa...


Speeldag 7 : 2 November 2014


Schaken is en blijft soms een onvoorspelbare sport. Dat mocht Peter Degrieck zondag aan den lijve ondervinden in zijn partij tegen Dirk Vandamme. Aanvankelijk dicteerde Peter het spel en Dirk zweette dikke parels. Toen de openingsstorm wat ging liggen, nam Dirk over en kwam met een toren het terrein van zijn rivaal binnengewandeld. Peter had 2 mogelijkheden: afruilen of niet afruilen. Peter ruilde maar dat bleek niet de beste oplossing. Dirk begon een serie van schaakjes met zijn dame en Peter moest enkele pionnen inleveren, toen ook Dirks paard zich in de stelling kwam moeien, maakte een vork een einde aan de lijdensweg van Peter. Dirk won onverwacht maar oververdiend en daar was hij best tevreden mee!

Ook Roland zorgde voor een verrassing: hij klopte Guy Agten na een gelijkopgaande partij waarin laatstgenoemde wellicht iets te bang was om te verliezen en eerder mak acteerde op het schaakbord. Roland vertoonde meer lef en boekte zijn allereerste zege van het seizoen.

Ivan verweerde zich dapper tegen Ivo maar kon niet echt een vuist maken tegen de schaduwfavoriet voor de titel. Hiermee is Ivan de enige die dit seizoen nog niet gewonnen heeft en blijft Ivo net als Francky ongeslagen. Het te verwachten duel voor de kampioenstitel komt er dus vroeg aan na het voortijdig afhaken van Peter.


Na het familieonderonsje tussen Versyck Senior en Versyck Junior van vorige week, stond er opnieuw een familiestrijd op het programma: Brecht en zijn ma Tine maakten uit onder elkaar wie de beste schaker was ten huize Haneca. Aanvankelijk ging het treffen gelijk op, het was pas in het eindspel dat Brecht plooide en moest erkennen dat zijn ma Tine vandaag de beste was. Gelukkig kan hij nog revanche nemen in de terugronde...

Leider Jente had meer moeite dan gedacht met Roger. Hij was precies nog niet helemaal wakker en stond algauw een stuk achter. Toen de nederlaag wenkte schoot Jente wakker en kon alsnog de volle buit binnenhalen.

Kleinzoon Dré deed het beter dan zijn opa: hij behaalde zijn allereerste overwinning in zijn nog jonge schaakcarrière. Dré zette zijn tegenstander Luc Agten mat 'achter de paaltjes'. Proficiat en op naar een volgende zege!


Speeldag 6 : 26 Oktober 2014


Ongeslagen leider Francky mocht het opnemen tegen nieuwkomer Stijn. Het werd tegen alle verwachtingen in nog een zware dobber voor eerstgenoemde. Stijn speelde zijn opening vlekkeloos en kwam zelfs een pion voor: sensatie in Kortemark! Maar zoals zo vaak begon Stijn te knoeien in het eindspel, ook deze keer toen hij zijn dame weg gaf. Jammer want een stunt was in de maak.

Peter nam het op tegen Paul Laperre. Het was lange tijd gelijkopgaand, tot Paul zijn dame insloot en kon opgeven.

Ivo was samen met Francky nog ongeslagen en hij bleef dat ook na deze ronde want hij bleek de beste in de confrontatie met Roland, die het nog wat gewoon moet worden in eerste.

Guy Agten pakte uit met een 'specialleke' tegen Ivan. Ivan onderging het spel en had geen tegenspel tegen de agressieve spelstijl van zijn rivaal. Hiermee behaalt Guy Agten zijn eerste overwinning en komt hij weg van de laatste plaats. Dirk en Gino speelden de langste partij van deze speeldag. Beide heren waren elkaar waard tot Dirk plots een toren cadeau deed en zijnen 'kluts' kwijt was.


In tweede stond het familieonderonsje tussen Versyck Senior en Versyck Junior op het programma. Het was de jongste Jonathan die zijn papa klopte, toen die gratis en voor niets zijn dame blunderde.

Jacques en Brecht speelden de topper in tweede klasse. Brecht speelde aanvankelijk goed mee, maar liet zich verleiden tot de snelle speelstijl van Jacques. Zo vergat Brecht na te denken en gaf hij domweg zijn paard cadeau. Een harde les, maar ééntje die hij waarschijnlijk niet snel zal vergeten?


Speeldag 5 : 19 Oktober 2014


In eerste stond de onovertroffen Kortemarkse Classico Degrieck-Deketelaere op het programma. Ook deze keer een strijd op het scherpst van de snee, eindigend op een ijskoude douche voor Peter Degrieck na een serie van blunders in het eindspel. Francky begon met zijn d6-antwoord op e4. Peter besloot om vroeg de dames te ruilen en naar het eindspel af te wikkelen, daar had zwart geen problemen mee, want dat was zijn geliefkoosde strijdterrein. Toen ook de torens verdwenen waren werd het een battle tussen paarden en lopers. Het zag er remise uit toen Peter met een grapje een pion voorkwam en een vrijpion op het bord toverde. Francky deed wat hij moest doen, namelijk de vrijpion blokkeren. Er werd nog heel wat gemanoeuvreerd door Peter, terwijl zijn rivaal zich beperkte tot loperzetten en toen ging plots het licht uit voor de witspeler. Hij schoof een pion vooruit die zwart zomaar gratis mocht nemen, van het verschot blokkeerde Peter zijn koning op de volgende zet en hij werd door Francky mat gezet. De zege in twee zetten weggeven kwam hard aan. Francky bewees over stalen zenuwen te beschikken en is de terechte winnaar.

Co-leider Paul Laperre keek tegen zijn eerste nederlaag aan tegen Gino Casteleyn. Paul was goed begonnen en lange tijd zag het er naar uit dat het remise zou worden. Wellicht wou Paul iets te graag winnen; hij probeerde wat te forceren maar dat liep faliekant af en het was uit met de pret. In de degradatiestrijd behaalde Stijn zijn eerste zege en dit na een fel bevochten partij tegen Guy Agten. Guy werd mat gezet op de voorlaatste rij...


In tweede stond een inhaaldag op het menu. Heel wat spelers profiteerden ervan om enkele achterstallige partijen in te halen. Goed zo, jongens! That's the spirit!

Luc en Otis werden ingeblikt door Versyck senior en Versyck Junior. De "Versyckskes" die vooraf bang waren om competitie te spelen doen het daarmee verre van slecht, Luc en Otis betalen voorlopig nog wat leergeld. En dat geldt ook voor Tyamo en Dré die schaakles kregen van respectievelijk Jente en Brecht. Nog wat oefeningen maken in jullie stappenboekje en het komt wel!

Geert bewees dat hij kandidaat nummer 1 is wat de titel betreft in tweede: Een kort partijtje tegen Roger en een zege tegen de ongeslagen leider Jente voeren hem naar de tweede stek in het klassement.

Volgende week staat voor iedereen een normale speeldag gepland. Veel plezier alvast!


Speeldag 4 : 12 Oktober 2014


Het was inhalen geblazen in eerste klasse. Dirk en Ivan maakten hier dankbaar van gebruik. Dirk ontsnapte nog eens aan de nederlaag na een bizarre partij. Ivan was eerst in het voordeel gekomen met paardwinst, maar hij was in een gulle bui (?) en schonk het stuk terug. De partij kabbelde rustig verder naar een eindspel waar Dirk een pion voorkwam. De finale met torens en pionnen eindigde nog op een koude douche voor Ivan, die plots met ondekbaar mat werd geconfronteerd. Eerder op de week wist Paul Laperre nieuwkomer Roland Gailliaert te verschalken, zo komt Paul verrassend mee aan de leiding!


In tweede had Jente zijn handen meer dan vol met 'jonkie' Dré, pas in het eindspel kon Jente de klus klaren nadat hij enkele pionnen was voorgekomen. Met deze zege komt Jente ongeslagen aan de leiding! Roger deed zijn best tegen Brecht maar moest zijn meerdere erkennen in zijn jonge tegenspeler. Hiermee rukt Brecht op naar de derde plaats en blijft hij Jente op de hielen zitten. Tine betaalde leergeld tegen 'ouwe schaakrot' Geert. Laatstgenoemde was 2 pionnetjes voorgekomen en won uiteindelijk makkelijk toen Tine verkeerdelijk stukken begon af te ruilen. Tip van de week: Wie minder pionnen of stukken heeft, mag NIET afruilen. Wie meer pionnen of stukken heeft MOET afruilen!

Volgende week staat de eerste inhaaldag in tweede geprogrammeerd. Er zijn tal van partijen die nog moeten gespeeld worden. Profiteer ervan en spreek hiervoor zeker af met je tegenstander.


Speeldag 3 : 05 Oktober 2014


Op de eerste speeldag van oktober had Peter Degrieck weinig moeite met Stijn Herreman. Peter speelde zijn Schots Gambiet en Stijn ging al zeer vroeg in de fout: Eerst kreeg Peter een paard voor een pion en toen hij ook nog een dame cadeau kreeg, zag Stijn het hopeloze van zijn situatie in en gaf op. Ivo had het niet zo makkelijk tegen Guy, die aanvankelijk goed, maar nogal passief speelde. Ivo kwam langzaam in de match en Guy moest uiteindelijk plooien. Kampioen Francky was een klasse te sterk voor Gino: Onze 'Champ' ontwikkelde mooi zijn stukken en verstikte vervolgens zijn tegenstander met zijn opmars. Zo was één van Gino's lopers in het hoekje beland, waar hij nooit meer uit raakte. Toen hij ook nog eens domweg zijn paard blunderde, kon ook Gino zijn koning neerleggen.

Hiermee lossen de te verwachten drie spelers bovenaan voorlopig de verwachtingen in. Volgende week is het inhalen geblazen en de week erop staat de Kortemarkse klassieker Degrieck-Deketelaere op het menu...


In tweede waren er heel wat nieuwelingen die voor de leeuwen werden geworpen. Zo speelden Roger, Dré en Otis hun eerste match(en). De eerste twee genoemden kregen schaakles van respectievelijk Jacques en Tine. Het werd voor beiden een leerzame ervaring; want om beter te worden moet je helaas eerst veel verliezen, dat hebben we allemaal meegemaakt... Die overwinningen komen heus wel. Vraag dat maar aan Otis: hij won makkelijk zijn partij tegen Kris, maar die laatste had hem eigenlijk wel goed geholpen. Otis nog zegedronken speelde dan maar nog een tweede partij tegen Luc Agten, maar dat verliep helaas minder vlot. Nu was het Luc die aan het langste eind trok en daar was hij best blij mee, want hij had zijn eerste match verloren tegen Jonathan, die hiermee zijn eerste overwinning boekte en zo was iedereen tevreden...? Of niet? Vergeet ik nu toch wel bijna het duel tussen Brecht en Geert: Geert leek makkelijk te winnen nadat hij zijn loper gegeven had voor vier pionnen, maar hij maakte het zichzelf nog lastig in het eindspel. Na heel wat geschuif trok hij uiteindelijk toch het laken naar zich toe.


Iets totaal anders nu: Op zaterdag 13 december 2014 organiseert jullie schaakclub zijn allereerste algemene kwis en dit om wat geld in het laatje te brengen. Binnenkort zullen jullie hier meer over horen, hou alvast deze datum vrij!

Speeldag 2 : 28 September 2014


De spelers die dit jaar overgekomen zijn van tweede klasse ervaren dat er toch nog een niveauverschil bestaat met eerste. Zowel Stijn, Guy als Ivan verloren zondag ook hun tweede partij. Stijn maakte het Ivo in de beginfaze wel knap lastig, maar liet dan zijn paard insluiten en Ivo kon afwikkelen naar winst. Paul, die zijn beste start in jaren heeft, speelde goed tegen Ivan. Goede ontwikkeling, pionnetjes snoepen in het middenspel en zonder problemen het eindspel induiken. Een eindspel dat er eigenlijk geen meer was. Makkelijke winst dus en Paul zowaar aan de leiding! De partij tussen Guy en Dirk kende dan weer een bizar verloop. In het begin waren beide heren aan elkaar gewaagd, maar vanaf zet 30 was Dirks stelling zo om zeep dat zijn koning alle kanten moest opspringen. Toen Guy begon aan het eindoffensief zag Dirk plots de kans om een penning te zetten. Even later werd het paard van Guy naar de tribune verwezen. En toen Dirks kleine pionnetje veranderde in een grote dame besloot Guy dat het tijd was om naar huis te gaan.

Francky speelde maandag zijn inhaalpartij tegen een van onze nieuwelingen Roland Gailliaert, alias Santini. Roland had in zijn jeugd veel geschaakt, maar was het wat uit het oog verloren. Hij miste dan ook matchritme en was geen partij voor Francky. Maar dat kan natuurlijk snel veranderen... Eersteklassers die deze toekomstige tegenstander beter willen leren kennen, kunnen meer info vinden op zijn site :  Santini

Peter en Gino speelden een gesloten en eigenlijk best wel saaie partij. Toen Gino de partij opengooide met een pionnenruil draaide het spel en kwamen de kansen voor Peter. Hij kreeg eindelijk de gelegenheid om aan te vallen en Gino moest wijken. De partij werd afgebroken met voordeel voor Peter, maar meer mag ik niet zeggen want Gino leest mee...


In tweede klasse was Jacques meteen op de afspraak met een zege tegen Luc Agten, die dit jaar naar eigen zeggen vooral komt om te leren schaken. Bij ons ben je aan het goede adres Luc!! Kris die al wat langer meedraait kreeg schaakles van Jente, die wel eens een van de verrassingen van het seizoen zou kunnen worden. Het was een kort partijtje, waarin Jente met de dame van Kris ging lopen. Daar zorgde Kris in zijn jeugdjaren toch beter voor... Tine, ons enige vrouwelijk lid, behaalde haar eerste zege tegen Tyamo. Achteraf was Tine wel onder de indruk van het feit dat onze jongste speler al zoveel kende. Dus Tyamo niet wanhopen, die eerste overwinning komt er wel aan...


Zondag wordt het wellicht een stuk drukker in het lokaal, want er zijn (tot nu toe) weinig uitgestelde wedstrijden. Dus dat kan leuk worden?

Speeldag 1 : 21 September 2014


Dit jaar zijn we met zijn tienen in eerste en spelen we een volwaardige

heen- en terugronde. We hopen (zoals steeds) op spannende en sportieve partijen. Om dat aspect wat meer kleur te geven zijn er dit jaar terug twee dalers (de laatste twee in de eindstand van 1ste) en twee stijgers (de eerste twee uit 2de). Verder hopen we natuurlijk dat kampioen Francky dit jaar wat meer tegenstand gaat ervaren?


Francky miste alvast zijn start niet met een eerder makkelijke zege tegen de kampioen van tweede Ivan. Ivan begon goed maar wist na de opening niet goed welke kant hij uit moest en verloor achtereenvolgens een kwaliteit en twee pionnen. Toen hij ook nog zijn dame cadeau deed was het over en uit. Gino ontsnapte aan de nederlaag tegen Stijn Herreman. Stijn was er namelijk in geslaagd om een stuk te nemen van Gino, weliswaar voor een paar pionnen, maar het zag er voor hem zeker niet slecht uit. In het eindspel verknoeide Stijn echter zijn winstkansen door een verkeerde strategie en weg waren de puntjes. In de derde partij namen Paul en Guy het tegen elkaar op. Paul had weinig moeite met de promovendus van tweede. Guy speelde nogal braafjes en kwam een kwaliteit achter. Paul overheerste de stelling en kwam langzaam maar zeker opzetten. Toen de toren van Guy geïsoleerd raakte gaf hij terecht op.


In tweede klasse waren er heel wat nieuwe gezichten, die we langs deze weg van harte welkom in de club heten. Brecht en Jente, onze twee jonkies waren op de afspraak: Brecht won van onze jongste speler Tyamo, die met zijn zeven jaar zich dapper weerde, maar uiteindelijk plooide. Jente kende een makkelijke voormiddag tegen Jonathan toen die zomaar zijn dame liet instaan. Die kans moet je Jente geen twee keer geven! Nieuwkomers Tine en Kris speelden dan weer een gekke partij: Eerstgenoemde leek makkelijk de maat te nemen van Kris, want Tine stond vroeg in de partij een stuk en enkele pionnen voor. Het spel keerde plots toen Tine blunderde (dameverlies) en Kris nam tegen alle verwachtingen in de puntjes mee naar huis.


Zo de 'kop is er af'. We zijn weer vertrokken voor een boeiend en spannend seizoen...

Info Simultaan


Zondag laatstleden toonde Pieter Truwant aan de Kortemarkse schakers, waarom hij kampioen van Kortrijk is. Twaalf 'moedigen' durfden de confrontatie aan. Zoals te verwachten was werd het een ware slachtpartij. Na een goeie drie uur wezen de bordjes 11-1 aan in het voordeel van Pieter! Een dikke proficiat en bedankt voor de leuke schaakvoormiddag Pieter namens de volledige club.

Natuurlijk vergeten we onze Ivo niet; hij redde namelijk de eer van Kortemark met een mooie zege: nadat hij een pionnetje was voorgekomen speelde Ivo knap het eindspel naar een verdiende winst.

Binnenkort vind je enkele fotootjes van de simultaan op onze fotopagina.


Vanaf zondag wordt het weer serieus met de start van de nieuwe competitie. De kalender van eerste vind je alvast hier:   Speelkalender 1ste.pdf   en die van tweede vind je hier:   Speelkalender 2de.pdf

Info Start


Na een welverdiend zomerslaapje vliegt schaakclub Toren '75 er terug in op zondag 14 september 2014 met hun traditionele simultaan
(één tegen allen).

De simultaan wordt gegeven door Pieter Truwant, de kampioen van Kortrijk. Pieter is zo'n 2023 ELO-punten waard, een te duchten tegenstander dus. Wie Pieter het vuur aan zijn schenen wil leggen die zorgt alvast dat hij of zij om 9.00 uur aanwezig is in het lokaal: 'Café Breughel', Handzamestraat 67 te Kortemark (tegenover het Maria-Margaretha Instituut).


Hier kun je ook inschrijven voor de nieuwe competitie. Het inschrijvingsgeld bedraagt 12 Euro. Inschrijven voor de competitie is niet verplicht, maar een aanrader.


Iets uitgebreidere info vind je terug op de uitnodiging die naar onze leden werd verstuurd:   Start2014.pdf
Tot schaaks !