Speeldag
Info Zomer


Seizoen 2015-2016 wordt beëindigd met de traditionele kampioenenviering in zaal Ten Boogaarde te Kortemark. De verschillende kampioenen worden in de bloemetjes gezet. Francky Deketelaere verlengt zijn titel in eerste, Frederik Taelman was de primus in tweede en Dré Willaert was de beste in derde klasse. Zorg dat je dit schaakfeest zeker niet mist!


Het schaakbord wordt nu voor enkele maanden opgeborgen. In september zijn we terug, hou alvast de site in de gaten voor de juiste datum.


Ken je iemand met een zekere interesse in onze nobele schaaksport? Laat hem of haar eens een kijkje nemen op de site. Iedereen is van harte welkom in onze club! Hieronder de te verschijnen reclame in het kermisboekje van Kortemark, getekend Martine.


Tot binnenkort !!!


Speeldag 24 :  17 April 2016


Voor één keer beginnen we met tweede klasse, want daar werd over de titel beslist. De twee hoofdacteurs Guy en Frederik maakten er een bizar kijkstuk van met wisselende kansen. Guy die moest winnen trok als een bezetene in de aanval. Frederik was wat onder de indruk en blunderde een stuk, wat helemaal niet nodig was, want zijn stelling was perfect verdedigbaar. Toen even later de dames van het bord gingen, was het dan weer Guy die blunderde want Frederik kreeg zomaar een toren cadeau. Frederik nam nu het heft in handen en kon afwikkelen naar een gewonnen eindspel. Hiermee verovert hij de titel in tweede, Guy eindigt op de tweede stek en beide heren zien we volgend jaar terug in eerste klasse. Proficiat heren!

Tine en Roland hadden niets meer te winnen of te verliezen, maar ook hier was het een strijd op het scherpst van de snee: Tine nam Rolands koning onder vuur, maar had net geen munitie genoeg om het af te maken. Toen ze even later haar dame en toren cadeau gaf, was het punt binnen voor Roland, die zijn seizoen eindigt met een derde plaats in het eindklassement.


In eerste lag het podium al langer vast, er stond nog een dubbele confrontatie tussen Geert en Dirk op het programma. Dirk kon tweemaal aan het langste eind trekken en maakt hierdoor zijn seizoen alsnog goed. Er is nu enkel nog de partij tussen kampioen Franky en eerste achtervolger Peter. Een battle die enkel nog voor de eer gaat gespeeld worden...


Ook in derde is de kampioen gekend. Met nog één speeldag voor de boeg kan leider Dré niet meer ingehaald worden. Proficiat aan onze jeugdige kampioen! Dré veroverde definitief de eerste plaats na een makkelijke zege tegen Jonas. Elis die hem nog kon bedreigen verloor dan weer verrassend van Flor na een veldslag waarin het vooral Elis was die haar goede uitgangspositie niet kon afmaken en dan langzaam maar zeker het pleit verloor. Broer Cis had minder geluk tegen Evelyne, die na een deugddoende vakantie geen partij was voor de jeugdige knaap.


Over vakantie gesproken, seizoen 2015-2016 zit er zo goed als op. Enkel nog een paar achterhoedegevechten moeten gespeeld worden. Het bestuur dankt daarom langs deze weg iedereen voor zijn sportiviteit en zegt geen vaarwel, maar tot volgend seizoen !!!

Speeldag 23 :  10 April 2016


In eerste klasse ligt het podium vast: Francky is weer eens kampioen, Peter legt beslag op de tweede plaats en sedert zondag is Gino Casteleyn zeker van zijn bronzen medaille. Gino moest hiervoor wel zijn uiterste best doen tegen Stijn. De partij ging lange tijd gelijk op tot het middenspel. Stijn sloot de toren van Gino op en probeerde hem ook te slaan, dat kostte wat tijd en intussen zette Gino een dodelijke penning op het bord en zijn tegenstander liep met open ogen in de val. Toch wel een anti-climax voor Stijn, die zo hard zijn best had gedaan om het punt binnen te halen...


In tweede kon Guy Agten bijna een kruis maken over zijn titelambities. Hij was aan de winnende hand tegen Tine tot hij plots vreselijk blunderde. Hij schoot er zijn dame bij in en was op achtervolgen aangewezen. Tine kon het niet afmaken en met enkele krachtzetten kon Guy nog het punt binnenhalen. Achteraf verwoordde hij het treffend als volgt: ''Ik ben door het kleinste gaatje gesmurft!''

Frederik Taelman maakte intussen kipkap van Jonathan, die nochtans een goede opening had gespeeld, maar door enkele mindere zetten de zege weggaf. Papa Kris stuntte dan weer door in zijn allerlaatste partij van het seizoen na een felbevochten battle te zegevieren over Jente. Dit keer moest de stamvader van de Versyckjes niet bevreesd zijn om thuis te komen... In de laatste partij van tweede klasse kon Roland Brecht mat zetten met een overwicht aan stukken. Volgende week wordt voor de titel geschaakt met Frederik-Guy op het programma.


Ook in derde moeten we nog tot volgende week wachten vooraleer we de kampioen kennen. Leider Dré kwam niet in actie. De broederstrijd tussen Cis en Flor Gysels eindigde op een overwinning voor die laatste met een matstelling. Roger kon na lang wroeten uiteindelijk de winst binnenhalen tegen Jonas, die zich pas na een felle strijd liet vloeren. Volgende week wordt de beslissing wellicht geforceerd in derde en ook in tweede. Komt dat zien!

Speeldag 22 :  3 April 2016


Terwijl op nog geen kilometer afstand het peloton van de 100ste Ronde van Vlaanderen voorbij denderde, zaten de schakers in de Breughel rustig hun zondagse partijtje af te werken. Het seizoen nadert zijn einde en dat was ook wel een beetje te merken aan de wedstrijden in eerste. Gino Casteleyn raakte niet verder dan remise tegen rode lantaren Geert Delarue. Gino had nochtans de betere kansen maar liet ze keer op keer liggen. Geert sleepte tenslotte gelijkspel uit de brand door eeuwig schaak. Ook Stijn Herreman en Paul Laperre verdeelden de puntjes netjes onder elkaar. Na een gelijkopgaande match kwam Paul beter te staan in het middenspel. Hij wou de dames ruilen, maar daar ging Stijn niet mee akkoord. Er werd wat geen en weer geschoven en uiteindelijk werd remise overeengekomen.

Leider en intussen ook al kampioen Francky demonstreerde nog maar eens waarom hij weer eens de beste van Kortemark is. Ivan werd in korte tijd op een hoopje gespeeld: Eerst verloor hij een pionnetje, vervolgens een volledig stuk en toen hij er ook nog eens een kwaliteit bij inschoot, vond Ivan het welletjes en gaf op. Peter kwam uit tegen Jacques die zijn nieuwe opening h4 probeerde. Zolang Jacques nadacht zag het er niet slecht uit. Naarmate het spel vorderde verminderde zijn concentratie en begon hij ook sneller te spelen. Hij gaf de ene na de andere pion cadeau en het werd zo nog een makkie voor Peter in het eindspel.


In tweede deden de titelfavorieten wat ze moesten doen en dat is winnen! Zo won leider Frederik Taelman in geen tijd van Tine Vermeulen. Niet dat Frederik 'outstanding' was... Hij kon op de volledige medewerking van Tine rekenen, die haar stukken niet ontwikkelde en verzuimde om te rokeren. Het verdict was hard: mat in geen tijd! Guy had het heel wat lastiger tegen Brecht, die prima uit de opening kwam, maar dan in het middenspel de teugels uit handen gaf. Een gelijkaardig verloop zagen we bij Roland en Jente. Een naar Kortemarkse normen foutloze opening gevolgd door een blunderrijk middenspel. Iets zegt mij dat de jonge gasten niet goed weten hoe het verder moet na de openingsfaze van het spel... Enfin, Guy won en ook Roland zegevierde alhoewel hij met zijn overmacht aan stukken wat langer naar het mat zocht dan nodig.

De competitie in eerste zit erop, nog enkele achterhoedegevechten moeten ingehaald worden. In tweede en derde zitten we in de beslissende weken. De gevechten voor de titel zullen ongetwijfeld ongemeen hevig zijn?

Speeldag 21 :  27 Maart 2016


Ondanks de feestdag van Pasen was er behoorlijk wat schaakactiviteit in ons lokaal. In eerste was Gino Jacques te vlug af, die laatste was voorbarig in de aanval getrokken en kreeg nogal snel het deksel op de neus. 1-0 voor Gino die hiermee zijn derde plaats stevig in handen houdt. Ook Paul Laperre had het niet echt moeilijk tegen tegenstander Dirk Vandamme. Het werd een vroeg paascadeau voor Paul en een zure nederlaag voor Dirk die hiermee in zéér nauwe schoentjes komt te zitten. De partij tussen Peter en Stijn ging lange tijd gelijk op. Stijn was overtuigd dat hij beter ging staan in het eindspel en ruilde alles af. Akkoord Peter had wel een dubbelpion, maar dat was niet echt een probleem. Had Stijn de laatste toren op het bord gehouden, dan waren mijns inziens de winstkansen voor hem groter. Dat waren natuurlijk vijgen (na) op Pasen! Het eindspel was er ééntje met wederzijds tempogewin tot Stijn de boel wou forceren en in de fout ging. Deed hij niets dan was het knalremise, jammer maar helaas...


In tweede deed Guy Agten wat hij moest doen en dat was winnen tegen Jente Masschelein. Jente speelt de laatste weken wat minder en lijkt zich te slepen naar het einde van de competitie? Hij kwam nogal vroeg uit met zijn dame en werd dan opgejaagd door Guy die intussen zijn stukken ontwikkelde. Jente was nergens en ging uiteindelijk in de fout. Leider Frederik had het lastiger tegen Brecht? Neen hoor dat was maar schijn! De match bleef maar aanslepen en dat was omdat Brecht waarschijnlijk hoopte met pat weg te komen? Iets waar een toekomstig (?) kampioen natuurlijk niet gaat inlopen? Bij het ter perse gaan was de uitslag nog niet gekend...

De Versyckjes kenden geen al te beste dag: Roland blikte Kris in en Jonathan werd puntenloos huiswaarts gestuurd door Tine en nu maar hopen voor beide 'heren' dat moeder, de vrouw dit verslag niet gaat lezen...


In derde treedt Dré méér en méér op de voorgrond als toekomstig kampioen in derde. Eerst ging opa Roger voor de bijl en in zijn tweede gespeelde wedstrijd was Cis een maatje te klein. Hij werd mooi matgezet in het hoekje. Wie Dré nog van zijn gouden medaille wil houden zal sterk uit zijn pijp mogen komen...

Speeldag 20 :  20 Maart 2016


Bij het aanbreken van de lente blijft Francky Deketelaere in pole position op weg naar zijn zoveelste titel. In een vooruitgeschoven partij maakte Ivo het hem knap lastig, maar dat volstond totaal niet. De finale was erg leuk met een eindspel met lopers en torens. Een doordachte en geniepige zet van Francky lokte Ivo's koning uit zijn kot, het veld in. De monarch werd keer op keer schaakgezet en loperverlies was onvermijdelijk. Ivo die alles vooraf had uitgerekend, gaf dan ook onmiddellijk op. Tussen Peter en Dirk leek het wat op een eindeseizoenswedstrijd. Peter die bijna zeker is van zijn tweede plaats, was niet echt in een 'schaakmood'. Er werden heel wat stukken geruild en de ontstane slotstelling zag er riskant uit om wat te forceren. De vredespijp werd dan ook gerookt en daar was vooral Dirk uiterst tevreden mee.

Ivan nam het op tegen Paul en zat duidelijk met zijn gedachten bij de bekerfinale in de namiddag, waar zijn favoriet 'Clubtje' het mocht opnemen tegen Standaard. Was het een veeg teken? Ivan bakte er namelijk niets van tegen Paul en had algauw te maken met stukverlies en een pijnlijke nederlaag. Ook zijn 'Clubtje' ging al vroeg in de fout en speelde zonder ziel. Ook hier was de afloop voorspelbaar...

Jacques en Geert speelden een stuk geconcentreerder, want dit was een zogezegde zespuntenmatch in de degradatiestrijd. Het ging lange tijd gelijk op, tot Jacques een valletje zette, wat niet helemaal koosjer was. Geert trapte niet in de val en won zelfs een volle toren, wat ruim voldoende was voor de zege.


In tweede mengt Roland Gaillaert zich terug in de titelstrijd na een overwinning op Guy Agten. Ook hier waren beide spelers aan elkaar gewaagd, toen Guy eventjes niet oplette en Roland met zijn torens op de zevende rij toeliet, was het in enkele tellen uit. Toch wel een grote blunder van ons Izegems Ijsboerke! Intussen was leider Frederik in een hevig schaakgevecht gewikkeld met Jente. Een strijd die Jente enkel kon volhouden in de opening. Eenmaal deze fase voorbij, ging het razendsnel bergaf en de jonge knaap werd matgezet. De bloedverwanten Vermeulen-Haneca maakten kipkap van die andere familiaal gelijkgestemden de Versyckskes. Van Kris mocht ik niet schrijven dat hij zich de broek liet afdoen van een meisje, zijn vrouw zou het eens moeten lezen...


Roger amuseert zich duidelijk in derde: Hij voegde nog maar eens een zege toe aan zijn palmares. Dit keer was de jongste van de Gysels, ook wel Cis geheten, het slachtoffer. Ook grote broer Flor moest het onderspit delven en dat tegen titelfavoriet (Of is dat voorbarig?), Dré. Flor probeerde het hierna nog een keer en wel tegen Evelyne. Helaas ook dit keer lukte het hem niet om de volle buit mee te nemen naar de Hermitagestraat. Tenslotte was er nog de schaakpartij tussen Jonas en Elis, winnend afgesloten door laatstgenoemde, die hiermee terug richting podium sluipt...

Speeldag 19 :  6 Maart 2016


Leider Francky blijft autoritair de Kortemarkse lijst aanvoeren. Ook Didier kon daar niets aan veranderen. Hij beet nochtans fel van zich af in een partij waarin de kansen lang gelijk waren. Toen Didier een loper gaf voor twee pionnen leek het interessant te worden. Francky kon een pion terugwinnen en gaf eventjes later zijn loper voor die andere achterstallige pion. Materieel was het weer volkomen gelijk, maar Francky had natuurlijk iets verder gekeken dan zijn neus lang was: Hij forceerde torenruil en in het ontstane pionneneindspel was Didier kansloos.

Eerste achtervolger Peter kreeg Ivan op zijn bord en probeerde het nog eens met zijn Schots Gambiet. Ivan kwam onder zware druk te staan, toen Peter echter onnauwkeurig verder zette kreeg Ivan een toren cadeau. Peter speelde dan maar alles of niets en het werd alles, omdat Ivan slecht verdedigde. Oef, dat was eventjes zweten... In de strijd om het best schakende bestuurslid kwam er geen duidelijkheid, want Gino en Dirk hielden het na een gelijkopgaande match op remise. Een onverhoopt extra punt voor Dirk.

Onderaan deed Paul een prima zaak in de degradatiestrijd door te winnen van Ivo, die dit jaar op zijn zachtst uitgedrukt nogal wisselvallig presteert. Als ik het me nog goed herinner won Paul door een niet meer te vermijden promotie? Ook Geert Delarue geeft zich nog niet gewonnen in de strijd onderaan, hij sleepte een fel bevochten gelijkspel tegen Stijn Herreman uit de brand.


In tweede verraste Tine Jente, die nochtans goed begonnen was aan zijn battle. Ook zoon Brecht was in forme en zette zonder al te veel problemen Kris opzij. Tenslotte was er nog Jonathan versus Roland die door die laatste winnend werd afgeloten.


Roger heeft niet lang kunnen genieten van zijn eerste plaats in derde: Evelyne kon hem na een uurtje mat zetten en neemt de eerste stek over. Elis volgde het voorbeeld van haar mama en won probleemloos van Cis. Broer Flor deed het beter tegen Jonas en kon zegevieren met een overmacht aan stukken.


Volgende week gaat ondergetekende er eventjes tussenuit. Op de site volgende week ga je dan ook geen verslagje aantreffen, maar enkel de uitslagen en de standen...

Speeldag 18 :  21 Februari 2016


De topper van deze speeldag in eerste klasse was ongetwijfeld de match tussen Gino en Ivo. Het ging lange tijd gelijk op, de lichte stukken werden geruild en beiden doken het eindspel in met torens en dames. Hier maakte Gino een kapitale fout door een toren weg te blunderen, hij probeerde nog met schaakjes het onvermijdelijke uit te stellen, maar helaas pindakaas. Ivo marcheerde met zijn koning het ganse speelveld over tot Gino geen schaak meer kon geven. Eens aan zet was het dan ook voor Ivo een koud kunstje om te oogsten.

De degradatiestrijd blijft beklijvend: het lijkt er sterk op dat Paul, Dirk en Geert onder hun drietjes mogen uitmaken wie gaat degraderen. Ze deden alvast geen goede zaak zondag, want ze verloren alle drie. Paul ging de boot in tegen Didier, maar had goed weerstand geboden en plooide pas in het eindspel. Ook Geert hield het lang uit en dat tegen Ivan. Toen hij diep in de partij de ene zet voor de andere speelde en een toren cadeau gaf, was het jammer genoeg voor hem uit. Bovenstaande scenarios zijn ook toepasbaar op Dirk Vandamme, want ook Dirk begaf na een behoorlijke partij pas in het eindspel en dat tegen de onvoorspelbare Jacques. Die laatste speelde het eindspel een stuk beter dan Dirk en promotie werd onafwendbaar...


Het startschot op weg naar de titel in tweede en derde werd zondag gegeven. Leiders Frederik en Guy gaven meteen hun visitekaartje af. Frederik had meer moeite dan verwacht met Kris, maar het lukte uiteindelijk toch om de puntjes mee naar huis te nemen. Guy won van zoon Jonathan en was achteraf lovend over die zijn feilloos gespeelde opening. De volgende speeldag wordt cruciaal voor beide winnaars, want dan mogen ze het tegen elkaar opnemen. De derde partij in tweede was die tussen de jonkies Brecht en Jente. Brecht had nog een eitje te pellen met Jente voor zijn nederlaag uit de heenronde en dat lukte wonderwel tegen een niet uitgeslapen (?) Jente...

In derde viel er al meteen een verrassing van formaat te noteren. Roger die enkele weken terug voor de eerste maal won, heeft blijkbaar de smaak te pakken? Hij won eerder verrassend van Elis, maar dat had de jongedame wel een beetje aan zichzelf te danken: Met enkele stukken extra liet ze zich toch nog ringeloren door Roger. Mama Evelyne en Jonas speelden een bizarre partij. Jonas was nergens en begon aan het eindspel met zijn koning tegen koning, dame en toren. Een makkie voor Evelyne denk je dan? Neen hoor, Evelyne gaf eerst haar toren weg en Jonas ontsnapte even later zelfs aan de nederlaag met pat!


Voor degenen die het nog niet wisten: Volgende week, op 28 februari is het lokaal gesloten. Terug afspraak op 6 maart !!!

Speeldag 17 :  14 Februari 2016


Het was kalm op deze Valentijnszondag. Wellicht was iedereen bezig met zijn knuffelverplichtingen? Neen hoor, de heenronde in tweede zat er zo goed als op, wat betekende dat er bijna geen tweedeklassers aanwezig waren. Verder was de competitieleider Francky Deketelaere zijn 'talenten' gaan demonstreren op het schaaktornooi van Capelle-la-Grande.

Te volgen via deze link:  Capelle-la-Grande. Een kort overzicht van de wel gespeelde wedstrijden hieronder.


Rode lantaren Geert Delarue geeft de strijd om in eerste te blijven nog niet op: Na een gelijkopgaande partij sleepte hij remise uit de brand tegen Ivo Van Dael. Ook Ivan kan wat geruster ademhalen na een zege op de blunderende Jacques, die met zijn gedachten 'ergens anders' was. Waar? Dat liet hij in het midden...

Dirk Vandamme, die niet zijn beste seizoen speelt, ontsnapte tegen Stijn. Die laatste kwam met twee pionnen extra in het eindspel, maar zag de winst niet zitten en stelde zelf remise voor. Een Valentijnscadeau dat Dirk niet liet liggen! In tweede stond er nog een heuse topper op het programma. De nummers twee en drie, Guy en Roland, namen het tegen elkaar op. Het ging lange tijd gelijk op tot Roland een vorkdreiging verkeerd beoordeelde en er een kwaliteit bij inschoot. Dat voordeel liet Guy niet meer uit handen glippen en hij wikkelde af naar winst. Volgende week begint de terugronde voor de tweedeklassers, die opgesplitst zullen worden in een tweede en derde klasse.


Inschrijven voor de benefiet voor Elis kan nog de ganse week. Alle info is hier te vinden:  Kortemark loopt

Kruis ook alvast volgende datum aan in je agenda: Vrijdag 22 april 2016 Vriendenmatch tussen Kortemark, Eernegem, Ichtegem, Gistel en nieuw dit jaar Gazel Brugge. De ontmoeting vindt plaats in Brugge, meerdere info volgt...

Speeldag 16 :  7 Februari 2016


Francky Deketelaere loopt verder uit in het klassement, want zijn naaste achtervolgers lieten punten liggen. Zo ging Gino na een leuke partij de boot in tegen de ongeslagen leider. De match kon samengevat worden in twee kernmomenten: Eerst was er Gino die een kwaliteitsoffer (toren tegen loper) op de mat bracht om mat te vermijden. Vervolgens besliste Francky de partij met dit keer een correct kwaliteitsoffer, eveneens met toren en loper als hoofdrolspelers. Gino kon kiezen voor loperverlies of mat op de laatste rij en hij gaf onmiddellijk op. Peter en Didier speelden hun Valentijnspartij een weekje vroeger dan gepland, want laatstgenoemde moet volgende week zijn 'knuffelplicht' vervullen. Het werd een leuke Siciliaanse pot schaak, waarin Peter halfweg een pionnetje kon snoepen. Het eindspel bracht echter kansen voor Didier op remise en dat werd het ook uiteindelijk.

In de degradatiestrijd deed Paul een goede en Dirk een slechte zaak. Paul Laperre won na kwaliteitswinst (ook al) tegen Geert Delarue fluitend zijn eerste partij van 2016. Het verslag van de battle tussen Ivo Van Dael en Dirk Vandamme beschrijven we met de woorden van Dirk: ''Ik bepaalde de eerste drie zetten wat ik speelde en de rest van de partij mocht ik spelen wat Ivo wou...'' Het werd dan ook een gezondheidswandeling voor Ivo Van Dael...


Ook in tweede werd er veel ingehaald: Leider Frederik zette meteen orde op zaken na twee gewonnen wedstrijden tegen de subtop. Zo won hij van Tine en haar zoon Brecht na blunders van beide tegenstanders. Brecht had zijn dagje niet: In de strijd om de beste jonkie verloor hij van grote rivaal Jente, die net naast het podium valt na de heenronde.

De verrassing van deze speeldag was echter de allereerste zege van Roger Baert en dat tegen een niet al te wakkere Jonas Taelman, die kort voordien ook tegen Dré de boot inging. De speeldag werd afgesloten met een strijd op het scherpst van de snee tussen moeder Evelyne en dochter Elis, die na heel wat gezweet in het voordeel van de mama eindigde. Hiermee zit de heenronde in tweede er zo goed als op. Volgende week worden de allerlaatste partijen beslecht en de week erop barst de strijd voor de titel in tweede en derde eindelijk los...


Vergeet jullie intussen niet in te schrijven voor de benefiet voor Elis. Alle info is hier te vinden:  Kortemark loopt

Speeldag 15 :  31 Januari 2016


Francky Deketelaere had het niet echt moeilijk tegen rode lantaren Geert Delarue. Geert weerde zich kranig, maar werd langzaam maar zeker weggedrukt. Toen Francky Geerts dame kon nemen voor toren en loper ging het vlug bergaf voor Geert: Enkele pionnen verdwenen nog in de doos en als ook Geerts paard gevangen wordt, is de buit binnen voor Francky. Gino, één van de naaste achtervolgers moest op zijn qui vive zijn tegen de sluwe Didier. Na een gelijkopgaande partij verzandde de eindstelling echter en werd het een logische remise.

Peter en Paul speelden wellicht één van de slechtste matchen uit de geschiedenis van Kortemark. Peter leek makkelijk te winnen en stond algauw twee (!) stukken voor, maar toen ging plots het licht uit... Paul kwam terug door enkele blunders van zijn rivaal en het stond weer gelijk. Paul liet het vervolgens liggen toen Peter weer eens een slechte zet speelde, maar hij zag de stukwinst niet. Na veel geschuifel was het tenslotte Paul die de laatste fout maakte en hiermee de zege cadeau gaf aan Peter in een wedstrijd die geen winnaar verdiende.

Ook Ivo kende een offday: In een aanvankelijk gelijklopende partij werd hij verrast door Jacques, die met zijn dame aan de haal ging na een aanval met zijn paard. Tenslotte was er nog het gevecht tussen Stijn en Ivan, waarbij Stijn aan het langste eind trok. Ivan kent tot nu toe een heel wisselvallig seizoen, maar hij lijkt zich toch te redden?


In tweede versloeg Roland eerder makkelijk de jongste van de Versycks, de Jonathan. Hiermee blijft hij leider Guy, die niet in actie kwam, op de hielen zitten. De topper in tweede was de strijd om de derde stek tussen Jente en Frederik. Het werd vooral voor het publiek een leuk kijkstuk, met wisselende kansen waarbij beide schakers een toren cadeau deden aan de tegenstander. In een remiseachtig eindspel met ongelijke lopers had Frederik wellicht iets meer stalen zenuwen dan Jente en hij haalde nog de volle buit binnen. Jente doet hiermee een slechte zaak in de rangschikking want Frederik en ook Brecht gaan hem voorbij. Brecht won probleemloos zijn partij tegen Flor en kreeg ook weinig tegenstand van Jonas in een inhaalpartij.

De dames in de club kenden weinig compassie met de heren: Evelyne zette Roger na een leuke pot schaak lekker mat en ook Tine haalde de puntjes binnen tegen benjamin Jonas. Elis had het een stuk lastiger tegen Dré maar dat had ze vooral aan zichzelf te wijten: In een knal gewonnen eindspel, waar ze dame, toren en loper tegen de eenzame koning van Dré kon opstellen moest ze lang zoeken naar de winstweg. Gelukkig voor haar vond ze die uiteindelijk.


Volgende week kan er ingehaald worden. Profiteer ervan!

Speeldag 14 :  24 Januari 2016


Ongeslagen leider Francky blijft de overwinningen aan elkaar rijgen. Dit keer was Jacques de pineut: Hij kwam al snel een kwaliteit achter en dan begonnen zijn pionnen te sneuvelen. Al bij al een makkelijke zege voor Francky. Eerste achtervolger Gino mocht degradatiekandidaat Paul partij geven. Degradanten kunnen soms gevaarlijk uit de hoek komen, maar dat was zondag niet het geval. Paul liet zich vangen aan een paardvork en verloor een toren. Gino nam nu duidelijk de overhand en zette uiteindelijk de kers op de taart.

Didier en Geert maakten een leuk kijkstuk van hun onderlinge battle. Met een valletje had Didier een stuk gewonnen, maar het was niet zo simpel om het af te maken. De stelling was gesloten en vergde nog heel wat geschuif om de zege op zak te steken, wat na bijna drie uur toch lukte voor Didier. Ivo vindt precies zijn draai niet dit jaar. Hij kon ook dit keer een op het eerste zicht winnende stelling niet afwerken en moest berustten in remise tegen de goed verdedigende Stijn Herreman.

Dan was er nog de wedstrijd tussen Ivan en Dirk. Het ging lange tijd gelijk op, tot Dirk nogal onbesuisd in de aanval trok en hierbij zijn verdediging danig verwaarloosde. De slotstelling was alleraardigst: Dirk had mat in 1, maar Ivan was aan zet en die had mat in twee! Zuur natuurlijk voor Dirk die de puntjes goed kon gebruiken.


In tweede wordt stilaan duidelijk hoe het podium er na de heenronde gaat uitzien en tussen welke drie schakers het waarschijnlijk zal gaan voor de titel. Guy, Roland en Frederik hebben de beste papieren. Met nog enkele inhaalpartijen in het verschiet zijn deze schakers op het voorplan getreden. Guy won makkelijk de topper van Jente, die dit jaar nog wat tekort lijkt te komen om mee te doen voor de hoofdvogel. Roland nestelt zich op de tweede plaats na zeges tegen Evelyne en Roger. Binnenkort mag hij bewijzen tegen Guy Agten, dat hij zijn plaats bovenaan niet gestolen heeft. Frederik speelde niet, als hij zijn achterstallige partijen tot een goed einde weet te brengen wordt ook hij een te duchten titelkandidaat.

Kris zette een grote stap om bij de eerste acht te eindigen en mee te mogen spelen in tweede door Elis opzij te zetten, maar hij had naar eigen zeggen zijn handen meer dan vol met onze kleine meid. Dré kon winnen van Evelyne en schuift hiermee enkele plekjes op in het klassement. Roger houdt dan weer de rode lantaren stevig in handen met nederlagen tegen een goedspelende Flor en de ambitieuze Roland.

Speeldag 13 :  17 Januari 2016


Was het de vrieskou die heel wat schakers afschrikte? Feit was dat het opvallend kalm was in ons lokaal. De weersomstandigheden, ziektes en papegaaien waren de hoofdoorzaak van de uitgestelde partijen in eerste. Slechts twee partijen werden beslecht in onze hoogste klasse en die eindigden beiden op een gelijkspel. In de degradatiestrijd gaven Geert en Paul elkaar geen duimbreed toe. Het was dan ook een gelijkopgaande partij, die uitmondde in een eindspel met enkel pionnen en materieel volledig in evenwicht. Wie wat riskeerde kon het deksel op de neus krijgen, dus werd er niets geriskeerd en was het remise.

Heel anders ging het er aan toe tussen Gino en Peter, oftewel de strijd om de tweede plaats. Gino was na de opening slecht ontwikkeld en dat had hem een pion gekost. Peter ging op zijn elan verder en deed er nog ééntje bij in het middenspel. Gino gaf niet op en hij kreeg nog gelijk ook: Peter moest een pion teruggeven om een vervelend mat op de laatste rij te vermijden. Toen Gino ook nog zijn loper offerde voor de laatste pion van Peter, bleef die met een paard alleen over en daar kan je niet mee winnen. Remise dus!


In tweede krijgen we bovenaan een hergroepering: met zijn drietjes staan ze bovenaan te blinken. Frederik, Jente en Guy worden echter op de voet gevolgd door Roland en Tine. De titelstrijd zal hier ongemeen spannend worden en dat hebben we graag! Een kort overzicht van de gespeelde matchen...

Evelyne was samen met Roland de meest actieve speelster van afgelopen zondag. Helaas voor haar verloor ze beide partijen. Een eerste tegen Roland, die won met overwicht. Bij de tweede partij ging ze na een lang gevecht met Jonathan uiteindelijk kopje onder. Papa Kris volgde zijn zoon niet, hij kreeg integendeel een pak voor de broek van Jente, die hiermee aan de leiding komt. Ook Guy rukt op naar de eerste plaats na een zege op de oudste van de Gyselbrothers. Flor speelde heel goed zijn opening, maar moest toch plooien voor de ervaren Guy Agten. In zijn tweede partij gaf Roland Gaillaert schaakles aan Tine. Onze best spelende dame werd van het bord en mat gezet door de torens van Roland, die hiermee een goede zaak doet in het klassement.


De heenronde van de tweedeklassers loopt stilaan ten einde. Er zijn nog heel wat partijen die moeten ingehaald worden. Hoog tijd om er eens aan te beginnen, anders gaat de kalendermaker in de problemen komen...

Speeldag 12 :  10 Januari 2016


Het nieuwe schaakjaar is van start gegaan met over het algemeen normale uitslagen in eerste klasse. Zo won Franky zonder al te veel moeite van Dirk. Na een overweldigende Koningsaanval daverde de stelling van Dirk op zijn grondvesten. Wanneer Franky ook nog eens een paard offert voor een pion en in de volgende strubbelingen ook nog eens de dame van Dirk verloren gaat, geeft die laatste op. Peter en Geert speelden een stugge opening niet goed wetende waar naartoe. Toen Peter voorwaarts kwam met zijn paard, panikeerde Geert onnodig en dan ging het razendsnel naar mat. Didier was op tijd uit zijn bedstede geraakt en was bovendien zo fris als een waterhoentje. Stijn werd dan ook in nog geen twintig zetten ingeblikt en huiswaarts gestuurd.

Ivan was dan weer niet uitgeslapen en dat was te merken. Al vroeg sneuvelden er enkele van zijn pionnen en het spel verliep voor hem van kwaad naar erger. Ivo won zonder problemen en Ivan had naar eigen zeggen zijn slechtste partij van het seizoen gespeeld. De enige wedstrijd waar het er lang om spande was die tussen Paul Laperre en Jacques Verdegem. Aanvankelijk verliep hun battle gelijkopgaand...toen Jacques op avontuur trok met zijn paard, onderschatte Paul het gevaar en moest hij uiteindelijk toch wel een pijnlijke nederlaag slikken.


In tweede deden de leiders wat ze moesten doen en dat is winnen! Zo won Frederik moeiteloos van rode lantaren Roger en haalde Tine al even probleemloos de scalp van Kris binnen. Brecht ontsnapte met pat tegen Roland, hiervan maakte Jente gebruik om over hem te springen in het klassement naar plaats drie, nadat hij in een stevig potje schaak uiteindelijk Jonathan de baas werd.

Ook Guy Agten rukt verder op in de klassering na zeges tegen Jonas en Cis. Hierdoor blijft de titelstrijd in tweede reuzespannend!

We moeten nog maar eens een eervolle vermelding geven aan Elis: Dit keer zette ze Cis in geen tijd mat, dat beloofd! Dré had de overgang tussen oud en nieuw prima verteerd: Slachtoffers van dienst, de Gyselbrothers Cis en Flor, werden opgepeuzeld door de jonge Kortemarkenaar. Ook Evelyne liet zich opmerken: Na winst tegen Flor voegde ze een nieuwe zege aan haar palmares toe...

Verslag Blitz


Een nieuw schaakjaar wordt traditioneel gestart met de gekende Nieuwjaarsblitz. Elf schakers hadden hun kater reeds verwerkt en zij gingen de strijd aan met elkaar en voor de eer van Kortemark (en ver daarbuiten). De ambiance was alvast verzekerd!


De winnaar is dit keer Jonas Van Dael geworden. Jonas was nagenoeg foutloos, hij moest enkel remise tegen Peter toestaan. De beste van tweede was dit jaar Ijsboerke Guy Agten. Beide schakers kregen uit handen van het bestuur vijf drankbonnetjes overhandigd om de doorstane emoties door te spoelen.


Voor de volledigheid hieronder de eindstand:


Eindstand Blitzkampioenschap

1.Jonas Van Dael 10.5/11
2.Ivo Van Dael 10/11
3.Peter Degrieck 8.5/11
4.Guy Agten 8/11
5.Frederik Taelman 7/11
6.Ivan Masschelein 5/11
7.Tine Vermeulen 4/11
8.Dirk Vandamme 4/11
9.Brecht Haneca 3/11
10.Jente Masschelein 3/11
11.Roland Gaillaert 3/11
Speeldag 11 :  27 December 2015


De laatste speeldag van 2015 bracht ons 'normale' uitslagen in eerste en enkele verrassingen in tweede. Daarover straks meer, we nemen eerst de eredivisie onder handen.


Ivan ging al vroeg in de fout tegen leider Franky. Een penning kostte hem zijn paard voor een pion en hij was al direct op achtervolgen aangewezen in een hopeloze stelling. Franky freewheelde dan ook naar het eindspel, grabbelde onderweg nog wat extra pionnen en won makkelijk want Ivan kon damepromotie niet meer voorkomen.

Ook Peter kende een rustige zondagvoormiddag. Tegenstander van dienst Jacques stormde nogal doelloos vooruit. Hij veroverde een pion maar dat was van korte duur want zijn ontwikkeling trok nergens op. Peter ging er vervolgens vlot over en kon in recordtijd de puntjes binnenhalen. Derde in de stand Gino Casteleyn kreeg meer weerwerk te verduren van rode lantaren Geert Delarue. Ergens in het middenspel liep het fout voor Geert, toen een stukkenruil niet het gewenste resultaat opleverde. Zo blijft Gino in Peters nek ademen in de strijd voor de tweede stek...

Net als vorige week speelde Paul Laperre remise na een hardbevochten match. In zijn gelijkopgaande partij tegen Stijn Herreman, werd alles vakkundig dichtgeschoven en hiermee verdwenen ook de winstkansen. De speler die iets durfde riskeren, zou wellicht het deksel op de neus krijgen? Vandaar dat de vredespijp werd gerookt...


In tweede klasse konden we zondag meteen twee verrassingen noteren: De 'ongeslagenen' Frederik en Jente keken tegen hun allereerste nederlaag van het seizoen aan. Frederik Taelman ging onderuit tegen Guy Agten in een partij die hij nooit ofte nimmer had mogen verliezen: Pion extra in de opening, mooie vrijpion en toren op de zevende rij en dan ging plots het licht uit. Een verkeerd beoordeelde mataanval en onderweg paardwinst laten liggen deden tegenstander Guy terug in de partij komen. Frederik verloor nu helemaal Het Noorden en liet zich vorken. Met een toren minder was het uit en gingen de punten naar Guy.

Ook Jente Masschelein is zijn maximum kwijt, hij won wel zijn eerste tegen Evelyne, maar werd dan letterlijk van het bord geblazen door een sterk spelende Roland Gaillaert. Vroeg stukverlies in de opening, Jente was werkelijk nergens! De familie Versyck kon niet voorkomen dat Tine en zoon maximaal profiteerden van het verlies van de leiders. Tine kon na heel wat wroeten Jonathan de baas en Brecht deed het op quasi dezelfde manier tegen Kris. Flor en Elis speelden een potje schaak met heel wat fouten, maar wel amusant om naar te kijken. Uiteindelijk ontsnapte Elis door pat en werd het remise. Cis ging de boot in tegen Evelyne die hiermee haar eerste zege van het seizoen boekte. Een dikke proficiat!


Volgende week starten we het nieuwe jaar met onze traditionele Nieuwjaarsblitz. Wie mee wil spelen zorgt ervoor dat hij tussen 9h00 en 9h15 aanwezig is in het lokaal. Blitzen loont de moeite want de beste van de meespelende leden uit eerste en tweede klasse krijgen vijf drankbonnen cadeau. Als dat geen fantastisch nieuwjaarscadeau is dan weet ik het ook niet meer...

Speeldag 10 :  20 December 2015


Uw verslaggever is terug van weggeweest... Ver is hij niet geweest, onze jaarlijkse quiz stond namelijk op het programma en we mogen trots zijn op onszelf: Alles is prima verlopen! De sfeer was goed, de vragen werden gesmaakt en iedereen was tevreden. Voor wie de ambiance ter plaatse eens wil opsnuiven: De foto's en standen staan online. Die bereik je het makkelijkst via de link quiz 2015 links op deze pagina.


In eerste was alle hoop op Ivo gevestigd om leider Francky zijn eerste nederlaag toe te dienen. Helaas pindakaas... Francky kwam een pion voor in de opening na een loperoffer en gaf dat materieel voordeel niet meer uit handen. Toen Ivo het finale pionneneindspel indook zag hij het nutteloze van de situatie in en gaf op. Francky blijft ongeslagen en is duidelijk op weg naar zijn volgende kampioenentitel, want ook de dichtste achtervolgers lieten punten liggen.

Eerste achtervolger Peter had het knap lastig tegen Stijn. Het was een partij met wisselende kansen waarin eerstgenoemde een pion kon slaan, maar even later een stuk blunderde. Stijn had wellicht een gewonnen eindstelling, maar vertrouwde zijn eindspelkennis niet en ging dan ook gretig in op het remisevoorstel van Peter. Ook Didier liet punten liggen, na een gelijkopgaande battle liet hij zich verrassen door een torenoffer van Ivan en gaf hij zonder aarzelen op.

Gino Casteleyn won eerder makkelijk van Jacques Verdegem die 'ergens onderweg' een loper was kwijtgespeeld. Met deze zege komt Gino zelfs op de tweede stek terecht! In de onderste regionen werd een bizarre partij gespeeld. De acteurs van dienst waren Dirk Vandamme en Paul Laperre. Dirk liep aanvankelijk Paul onder de voet, zijn koningsstelling kreunde onder het aanvalsgeweld. Dirk Vandamme verzuimde echter om het af te maken en Paul Laperre knokte zich terug en veroverde zelfs een pion. Hij kon dat surplusje echter niet verzilveren en zo werd het toch nog remise.


In tweede klasse liet Elis Vandepitte van zich spreken. In geen tijd versloeg ze Jonas en daarvoor toverde ze een knappe mat in vier op het bord! Chapeau, dat zien we niet elke dag in tweede. Elis was in bloedvorm, want in een inhaalpartij ging ook Rhune voor de bijl.

Aanvoerster van de stand Tine is haar leidersplaats kwijt. Ze verloor van Jente na een hardbevochten match. Jente blijft hiermee ongeslagen. Die andere ongeslagene, Frederik Taelman, neemt na zeges tegen Dré en Evelyne in een inhaalpartij de leiding over. Brecht Haneca knokte zich op het podium na een knappe overwinning tegen Jonathan Versyck. Versyck senior, ook wel Kris genaamd, won dan weer na heel wat gebikkel van Roger Baert.


Volgende week staat de laatste speeldag van 2015 op het schaakmenu. Het bestuur wenst dan ook aan alle leden en sympathisanten van schaakclub Toren '75, een Vrolijk Kerstfeest en een Gelukkig Nieuwjaar...

Speeldag 9 :  6 December 2015


Ik ben wat later met mijn verslaggeving omdat zaterdag onze kwis eraan komt. We hebben er maanden naar uitgekeken en ook heel wat tijd ingestoken, nu maar hopen dat alles vlot verloopt. Voor de nu toch wel heel late beslissers is er goed nieuws, want er zijn nog enkele plekjes vrij. Niet twijfelen, doen !!!


Gino Casteleyn en Stijn Herreman speelden een gelijkopgaande pot schaak. Pas in het eindspel kon Gino afstand nemen, toen hij kon infiltreren met zijn toren in de stelling van Stijn. Materiaalverlies was onafwendbaar en Stijn gaf uiteindelijk op. Ook in de match tussen Paul en Ivan 'kampte' het: Het ontstane eindspel zag er remiseachtig uit, maar het werd toch nog spannend met wederzijdse kansen op de zege. Na lang ploeteren werden de puntjes gedeeld. Geert en Jacques waren intussen in een middenspel met torens en dames beland. Niet makkelijk en na dameruil, had Jacques het initiatief. Geert liet zich verrassen en kon damepromotie niet meer vermijden. Een belangrijke zege voor Jacques, die wat geruster kan ademhalen nu hij de degradatiezone heeft verlaten. Geert zal een tandje (of twee) moeten bijsteken. Tenslotte was er nog de strijd tussen Peter en Dirk, die er niet echt ééntje was: Al in de opening trok eerstgenoemde met zijn pionnen de stelling van Dirk binnen. Dirk moest achteruit en raakte opgesloten met enkele van zijn stukken, een wanhoopspoging van Dirk verkortte alleen maar de partij. Peter-Dirk 1-0!


In tweede klasse eindigde de lady'sbattle tussen Tine en Evelyne op een overwinning voor Tine nadat haar rivale haar dame had geblunderd. Jonathan kende geen problemen met Roger en Frederik trok eveneens aan het langste eind tegen de zich dapper werende Elis. Kris en Guy maakten er een aantrekkelijk schouwspel van met wederzijdse mogelijkheden, uiteindelijk haalde de ervaring van Guy het van het jeugdig (ahum) enthousiasme van Kris. Die laatste moet dringend nog eens het hoofdstuk van de penningen doornemen, een thema dat in deze partij een beslissende rol kon spelen...

Roland had zijn handen vol met Dré maar trok toch het laken naar zich toe en won. Roland was in bloedvorm, want ook in zijn inhaalpartij tegen Cis kon hij zegevieren. Cis moest eerder die zondag zijn meerdere erkennen in grote broer Flor, wat meteen het gespreksonderwerp aan tafel werd bij de Gysels die zondagmiddag? De meest knotsgekke, hilarische partij was die tussen Jonas en Rhune: Beiden kregen tal van kansen om de partij in hun voordeel te beslissen, maar zagen het niet. Gek genoeg eindigde de partij dan nog met een zeer mooi mat met paard en toren door Jonas op het bord getoverd...


Volgende week is het inhaaldag. Door het kwisje op zaterdagavond, zal er wellicht heel weinig volk komen schaken? Wie toch speelt mag het resultaat naar mij doormailen...

Speeldag 8 : 29 November 2015


In eerste stond de onvervalste klassieker tussen Francky en Didier op het programma. Didier had een verjaarsdagsfeestje achter de kiezen en dat beloofde niet veel goeds. Toch werd het nog een spannend potje schaak dat in het eindspel werd beslist. De meer ervaren eindspelvirtuoos (ahum) Francky was de eerste in de pionnenkoers, dat maakt dat Francky nog altijd ongeslagen aan de leiding blijft. Wie weerhoudt hem van een nieuwe titel? Eerste achtervolger Peter won alvast zijn partij tegen Ivan: Ivan was in een gulle bui en gaf al snel een toren cadeau, weliswaar voor wat compensatie, maar het bleek het begin van het einde.

Gino Casteleyn won na een knotsgekke partij van Dirk Vandamme, waarin vooral die laatste een onuitgeslapen indruk achter het bord naliet. Ivo Van Dael kon na een kort maar hevig partijtje schaak tegen Paul Laperre de drie punten meenemen naar huis en dan was er nog een battle in de onderste regionen tussen Stijn en Geert. Het ging lange tijd gelijk op tot Geert begon met een vroeg Sinterklaascadeau uit te delen: Hij gaf eerst zijn dame en eventjes later liet hij zich erin luizen door een paardvork van Stijn en weg was zijn toren.


In tweede klasse is Tine Vermeulen niet langer de ongeslagen leidster: In haar achtste partij ging ze voor de bijl tegen Brecht, haar zoon. 't Is van je familie dat je het moet hebben! Brecht verraste zijn ma met een paardvork, als ik het me nog goed herinner. Hiermee komt Brecht mee aan de leiding van het klassement. Een rangschikking die wellicht binnenkort door elkaar gaat gesmeten worden want Jente en Frederik volgen op één luttel puntje. Jente en Frederik zijn trouwens de enige twee spelers die nog niet verloren dit seizoen. Frederik haalde het van een moedig strijdende Rhune en Jente nam de maat van een zich al even kranig werende Roger.

Kleinzoon Dré won ietwat verrassend van Kris, terwijl Jonathan zijn meerdere moest erkennen in Guy, die ruiterlijk toegaf dat hij niet zijn beste partij had gespeeld. Roland won van Elis maar dat ging niet zonder slag of stoot. Elis heeft duidelijk al wat van het schaakspel opgestoken. Tenslotte was er nog de partij tussen Evelyne en Jonas die op remise eindigde. Jonas ontsnapte aan de nederlaag door weg te komen met pat.


Volgende week is de Sint in het land, misschien brengt hij wel punten voor de brave kindjes...?

Inhaaldag I2 : 22 November 2015


Het was opvallend kalm, die ijzige zondagvoormiddag in het schaaklokaal van Toren '75. Terwijl buiten de weergoden ons bestookten met een mengeling van regen, natte sneeuw en hagel was het binnen lekker warm... bij de radiator, want er was maar één partij waar we ons konden aan verwarmen en dat was die tussen Ivo en Gino. Ivo die dit jaar titelambities had, zal die verwachtingen toch wat moeten bijsturen. De partij tegen Gino ging lange tijd gelijk op met wat initiatief voor Ivo. Toen Gino met zijn loper de stelling van zijn rivaal binnendrong, ging Ivo in de fout. Hij dacht een pion te winnen en dat was ook zo, maar hij had de torenvork die erop volgde niet gezien. Van dan af ging het bergaf voor ons Jerommeke: Gino maakte maximaal gebruik van zijn voordeel en een logische zege was het gevolg.


In tweede klasse probeerden Elis en Evelyne het thuisvoordeel optimaal te benutten, door euh thuis te spelen. Helaas, pindakaas: tegenstander van dienst Guy Agten liet zich niet in de luren leggen en hij won zowel van de mama als van de dochter.

Volgende week staat alweer speeldag 8 gepland, het gaat hard dit jaar...

Speeldag 7 : 15 November 2015


Leider Francky Deketelaere kon pas afstand nemen in het eindspel van Paul Laperre, die een degelijke partij speelde. Francky had duidelijk een stuk meer ervaring in de finale en haalde uiteindelijk hier dan ook makkelijk de drie puntjes binnen. Peter Degrieck mocht voor de derde week op rij een Kortemarkse topper spelen. De vorige liepen niet zo goed af, dus moest het deze keer beter en dat werd het ook : Peter had de ganse partij het initiatief en kon in het middenspel twee pionnen stelen van zijn rivaal Ivo Van Dael. Deze bleken voldoende om de partij te laten kantelen in zijn voordeel. De nederlaag van Ivo is goed nieuws voor Francky, die weer maar eens de winnaar van het weekend is!

Gino Casteleyn kreeg de partij cadeau van Ivan Masschelein, toen die laatste zijn dame blunderde. Stijn had dan weer zijn dagje niet tegen Jacques. Die laatste was in bloedvorm en veegde zijn tegenspeler genadeloos van de mat... Dirk mocht het opnemen tegen een wakkere en vooral aanwezige Didier, die bewees dat hij nog altijd een (beetje) kan schaken. Hij kon een stuk nemen en zonder problemen afwikkelen naar winst. We zijn dan ook benieuwd naar wat Didier in zijn mars heeft de volgende speeldag tegen leider Francky...


In tweede klasse blijft Tine Vermeulen autoritair aan de leiding: Dit keer ging Roger Baert voor de bijl. Ze wordt wel op de hielen gezeten door Frederik Taelman die won van Cis en ook in zijn inhaalpartij tegen Flor kon zegevieren. Evelyne zette haar eerste stapjes in de Kortemarkse schaakclub. Ze verloor wel van Brecht en Kris, maar ze had zich duidelijk geamuseerd. We wensen haar dan ook veel succes in haar verdere, maar nog prille schaakcarrière.

Jonathan klopte na wat zwoegen Dré en Roland gaf schaakles aan Rhune. Cis Gysels kon in een inhaalmatch winnen van Jonas en hiermee behaalde hij zijn eerste zege. De eerste in een lange rij? Ook broer Flor en Jonas Taelman pakten hun eerste punten door onderling remise te spelen. Een dikke proficiat aan allen! Volgende week is het inhalen geblazen. Profiteer ervan...

Speeldag 6 : 8 November 2015


Zondag waren er heel wat uitgestelde partijen in eerste. Er stond wel een topper gepland, namelijk de Kortemarkse Classico tussen Francky Deketelaere en Peter Degrieck. Peter was vorig jaar de enige die Francky punten afhandig maakte, laatstgenoemde was dan ook op zijn hoede. In een gelijkopgaande battle was het Francky die voordeel had toen hij al vroeg een pionnetje kon slaan. Peter was niet onder de indruk, want hiermee kwam hij sneller tot ontwikkeling. In het late middenspel of zoals u wilt het vroege eindspel kwam Peter eerst langszij en vervolgens in het voordeel toen hij kort na elkaar 2 pionnen kon slaan. Francky, ook niet van gisteren, bracht onmiddellijk de stelling in evenwicht en kon na een mindere zet van Peter opnieuw voorsprong nemen met een pion. Het eindspel werd een thriller: Peter probeerde met schaakjes Francky eeuwig schaak aan te smeren en hem ook nog eens door zijn vlag te jagen, maar toen de schaakjes op waren kon Peter opgeven. Toen tijdens de analyse nadien bleek dat laatstgenoemde de remise had laten liggen, kon Peter zich de haren uit het hoofd rukken. Al bij al een verdiende zege voor Francky die hiermee ongeslagen blijft en op weg naar zijn volgende titel?

Geert Delarue mocht het opnemen tegen Ivan Masschelein, hij kwam echter al vroeg een stuk achter en holde van dan af aan achter de feiten aan. Een makkelijke overwinning voor Ivan, die hiermee een goede zaak doet in het klassement.


In tweede klasse zorgde Tine Vermeulen voor sensatie door titelfavoriet Guy Agten een poepje te laten ruiken. In een gelijkopgaande match vloerde Tine ons Ijsboerke in het eindspel. Hiermee blijft ze samen met Jente ongeslagen aan de top van de klassering. Jente was nochtans slapjes aan zijn wedstrijd begonnen, want hij keek al snel tegen stukverlies aan tegen Dré. Toen hij van het verschot was bekomen, herpakte hij zich en ging erop en erover.

Brecht Haneca liet zich niet vangen door Roger Baert en kon met een mooie pionvork een toren slaan en dat was het begin van het einde voor Roger. Tenslotte liet Elis zich verrassen door Jonathan en ook Rhune ging de boot in en dat tegen Kris...


Er rest mij nog één ding en dat is om (nog maar eens) wat reclame te maken voor onze tweede audiovisuele kwis, die doorgaat op 12 december 2015. Wie er aan denkt om mee te spelen, zou zich beter zo vlug mogelijk inschrijven. De inschrijvingen lopen immers vlot binnen en de plaatsjes zijn beperkt. U weze gewaarschuwd...

Speeldag 5 : 1 November 2015


In 1ste stond de eerste zogezegde topper geprogrammeerd en dat tussen de oud-kampioenen Peter Degrieck en Didier Wydooghe. Didier bewees dat hij het spelletje nog niet verleerd was, want hij won eigenlijk zonder dat hij veel moeite moest doen. Dat was nu niet omdat Didier uitzonderlijk goed speelde, maar eerder omdat Peter nogal bleekjes voor de dag kwam: Een belabberde opening, waarbij de vijandelijke dame binnendrong. Enkele zetten later gevolgd door een toren en plots stond ondergetekende twee (!) stukken in het krijt. Hij verloste zichzelf dan maar van verdere vernedering en gaf op. Volgende week tegen Francky zal het veel beter moeten...

Diezelfde Francky bleef Gino Casteleyn makkelijk de baas: Na een gelijkopgaand begin verloor Gino eerst een pion en daarna een paard. Hij modderde nog wat aan, maar toen hij ook nog een toren zag verdwijnen, gaf hij wijselijk op.

Geert Delarue verraste titelkandidaat Ivo door zijn stelling volledig dicht te schuiven. Er was geen doorkomen aan en het werd dan ook een logische remise.De partij tussen Stijn en Dirk kende een op zijn zachtst gezegd bizar verloop. Aanvankelijk leek Stijn het laken naar zich toe te trekken, maar hij liet de kans liggen. In het eindspel aanbeland, dook er weer een oud zeer op voor Stijn: Hij verknoeide weer eens zijn eindstelling en de puntjes gingen eerder onverwacht naar Dirk.


In tweede klasse verloor Brecht voor het eerst dit seizoen. Na een stevig potje schaak tegen Guy Agten gaf de jonge snaak plots zijn dame weg en die liet Guy, de snoeper, uiteraard niet staan. Tine blijft net als Jente in pole position. Zij won zonder probleem van Dré, Jente had iets meer moeite met Elis, maar won uiteindelijk toch. Jonathan liet zich bijna verrassen door Rhune. Onze jongste telg was aan de winnende hand, maar concentratieverlies deed haar toch de das om. In de staart van het klassement moesten de broertjes Gysels het onderspit delven, na een nochtans goede partij, tegen respectievelijk Kris en Roland.

Tenslotte was er nog het familieduel tussen Frederik en Jonas Taelman. Jonas wist me achteraf te vertellen dat zijn papa gewonnen had, want zijn papa is de beste van tweede! Of dat ook zo is ? Dat zullen we pas volgend jaar te weten komen...


Intussen is jullie clubbestuur druk bezig met de voorbereiding en het samenstellen van hun tweede audiovisuele kwis, die doorgaat op 12 december 2015. Wie kwissers in zijn vriendenkring heeft, mag deze zeker aanspreken. Wij zullen zorgen voor een leuke en spannende kwisavond!

Inhaaldag I1 : 25 Oktober 2015


De eerste inhaaldag stond op het programma. Slechts twee partijen werden betwist, beide in 1ste klasse. Leider Francky mocht het opnemen tegen Geert Delarue. Gestaag bouwde onze kampioen zijn voordeel uit naar een winnende positie. Geert hielp nog een handje door zijn dame weg te blunderen, weliswaar voor toren en paard, maar Pater Geert zag het niet meer zitten en gaf meteen op. Het ging er een stuk spannender aan toe tussen Jacques en Ivan. Beiden hadden kansen om het af te maken: Toen Jacques Verdegem aan de winnende hand was (?), verloor hij zijn concentratie en meteen ook een zo goed als zekere remise. Jacques-Ivan 0-1 !


De trouwe bezoekers van deze website zullen het al opgemerkt hebben: Onze jaarlijkse quiz is in aantocht: Op 12 december organiseert jullie schaakclub hun tweede audiovisuele quiz en dit opnieuw in zaal Albatros te Zarren. Medewerkers en kwissers zijn uiteraard van harte welkom. Meer info hieromtrent volgt heel binnenkort per email...

Speeldag 4 : 18 Oktober 2015


Ivo Van Dael blijft op titelkoers na een eerder makkelijke zege tegen Jacques, die al vroeg in de fout ging en totaal geen vuist kon maken. Ook Ivan speelde nogal belabberd: Hij liet zich verrassen door een uitgekookte Stijn, die er zaterdagavond een kampioenenviering op had zitten. Stijn werd vorig jaar eerste in derde klasse bij de Roeselaarse schaakclub. Proficiat Stijn!

Didier en Gino hielden het op een remise in een zéér complex eindspel. Wie een opening wou forceren kon het deksel op zijn neus krijgen en dat leek voor beide spelers te riskant.

Paul verraste Peter met zijn Engelse opening. Hij speelde aanvankelijk goed mee, maar liet dan jammerlijk stukwinst liggen na een blunder van Peter. Toen die laatste vervolgens enkele pionnen afruilde in het centrum zakte de stelling van Paul als een kaartenhuisje ineen. Jammer voor Paul, maar schaken kan hard zijn...


In tweede klasse blijft de top drie aan de winnende hand: Tine haalde het van onze jonge meid Elis, Jente haalde het dan weer van de jongste meid Rhune en Brecht tenslotte was de meerdere van Dré. Ook hier haalde de ervaring het van het jonge talent. Geen paniek bij de mannen die veel verliezen: Degenen die nu van jullie winnen verloren in hun beginjaren ook veel partijen!

Hetgeen hierboven staat geldt ook voor de volgende drie matchen: De reeds opgedane schaakkennis van Roland, Jonathan en Kris was voldoende om respectievelijk Jonas, Cis en Flor de baas te kunnen. Maar hier was Flor héél dicht bij zijn eerste zege: Kris ontsnapte op miraculeuze wijze in een voor hem totaal verloren stelling.

De laatste confrontatie was die tussen Guy Agten en Roger Baert. Guy startte met 1.g4 en Roger was direct Het Noorden kwijt. Het werd al bij al een makkelijke overwinning voor Guy.


Volgende week staat een inhaaldag gepland. Voor de nieuwkomers: Wie een partij om de één of andere reden niet kon spelen, die kan die nu inhalen. Je moet wel afspreken met je tegenstander. Wie wil mag ook zijn partij van 1 november een week vroeger spelen. Ook hier moet je je rivaal verwittigen! Wie niet moet schaken kan ook gewoon een los partijtje komen spelen of wat bijleren van een meer ervaren speler. Doen !!!

Speeldag 3 : 11 Oktober 2015


Francky Deketelaere kende niet veel problemen met zijn tegenstander Jacques Verdegem: Hij had alle tijd om zijn stelling uit te bouwen. Toen Francky doordrukte moest zijn rivaal plooien. Na dameruil ging een toren op de laatste rij verloren en Jacques gaf dan ook op.

Ivan is slecht begonnen aan de competitie: Hij speelt een beetje zoals dat ploegske uit Brugge waar hij een vurig supporter van is. Nogal slappekes dus. Ook tegen Dirk was hij ver van uitgeslapen. Hij onderging het spel en toen hij zomaar een toren cadeau gaf (net als Jacques dus) kon hij inbinden.

Stijn was iets frisser aan het bord verschenen dan vorige week, maar hij kon toch de kwieke Ivo niet verrassen. Na de openingsaanval van zijn tegenstander afgeslagen te hebben nam Ivo over en het was meteen uit.

Paul Laperre speelde aanvankelijk goed mee tegen Gino Casteleyn. Een stukkenruil in het middenspel kostte hem een extra stuk. Een dodelijk verlies dat onze Paul maar na enkele zetten doorhad. Op de boemel geweest Paul?


In tweede klasse stond de eerste topper van het seizoen op het programma met de match tussen Frederik Taelman en Roland Gaillaert. Het ging lange tijd gelijk op, maar het eindigde nogal abrupt toen laatstgenoemde nogal lullig zijn dame weggaf! Dré won dan weer zonder problemen de familietopper tegen opa Roger.

Elis moest haar meerdere erkennen in Brecht en zijn ma Tine kon onze andere jongedame Rhune de baas blijven. Jente en Jonathan, nu al anciens bij de jongeren, waren te sterk voor respectievelijk Cis en Flor Gysels.

Kris Versyck tenslotte kon de jongste Taelman verslaan en dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want Jonas valt soms moeilijk te temmen...


Intussen staan ook enkele fotookes van de simultaan online. Om het jullie makkelijk te maken, volstaat klikken op deze link:  Simultaan 2015

Speeldag 2 : 4 Oktober 2015


Stijn Herreman had een zwaar nachtje achter de rug want hij was door twee wekkers heengeslapen. Een slecht begin van de zondagmorgen en als je tegenstander dan ook nog eens Francky Deketelaere heet, dan is het hek al helemaal van de dam. Het ging dan ook al in de opening fout voor Stijn die eerst een pion en later een paard verloor. Volgende week heeft Stijn beloofd om vroeger naar zijn bed te gaan? We zijn benieuwd. Wie geen last had van het vroege uur was Ivo, die in een inhaalpartij de maat nam van Ivan Masschelein. Ivan verloor zichzelf in het 'drukke' centrum en misrekende zich ergens. Al bij al een makkelijk punt voor titelkandidaat Ivo.

Peter Degrieck had zijn handen meer dan vol met de stugge Gino Casteleyn. Hij had wel voortdurend het initiatief, maar vond de breekzet maar niet. Zoals het wel meer gebeurt in een partij met Gino Casteleyn, keerden de kansen en Gino stond plots een pionnetje voor. Gelukkig voor Peter kwam Gino wat in tijdnood en blunderde hij zijn loper weg. Jammer voor die laatste want een terechte remise leek onafwendbaar.

De verrassing van de speeldag viel er te noteren in de partij tussen Didier Wydooghe en Jacques Verdegem: In een gelijkwaardig eindspel met dame en pionnen, moesten beiden in remise berustten, want wie iets riskeerde die zou waarschijnlijk de pineut van de dag worden?


In tweede klasse toonde Frederik Taelman Kris Versyck dat hij het spelletje nog niet verleerd was. Kris werd simpelweg opzij gezet door de voormalige eersteklasser. Jonas, Taelman Junior volgde zijn pa niet en kreeg een pak voor de broek van Jonathan, bijgenaamd Versyck Junior!

Flor en Cis in de volksmond ook wel de Gyselbrothers geheten, amuseerden zich te pletter, maar moesten toch de duimen leggen tegen de meer ervaren Jente en Tine.

Rhune Wydooghe kon geen vervolg breien aan haar stuntzege tegen Roger van vorige week. Brecht Haneca was nog een maatje te sterk. Guy Agten behaalde dan weer zijn eerste puntjes van het seizoen na een leuk potje schaak tegen Dré Willaert.

De laatste partij van die zondag was die tussen Elis Vandepitte en Roger Baert. Na een lang en gelijkopgaand gevecht gaf Roger de punten cadeau aan Elis omdat hij naar een feestje moest. Elis was dolgelukkig met haar eerste punten, maar ook de sportiviteit van Roger mogen we niet vergeten!

Speeldag 1 : 27 September 2015


Met maar liefst 26 schakers dit jaar, was het wat schuiven met tafels en stoelen om iedereen op zijn plaats te krijgen. Dat lukte wonderwel en het nieuwe en hopelijks even leuke schaakseizoen als vorig jaar, kon van start gaan.

Kampioen Francky Deketelaere liet geen steken vallen op de openingsspeeldag, maar Dirk had hem dan ook geen strobreed in de weg gelegd: In de opening verdween al één van de lichtere stukken in de doos. Dirk modderde nog wat aan en probeerde nog weg te komen met pat, maar het damelegioen van Francky was niet meer te stuiten.

Ook Paul Laperre begon uitstekend aan het nieuwe schaakseizoen: 'Verse' eersteklasser Jacques kwam twee pionnen in het nadeel en in het finale eindspel met elk een toren, kon Paul makkelijk zegevieren.

De terug van weggeweest zijnde Didier Wydooghe bewees dat hij het spelletje genaamd schaak nog niet verleerd is: Stijn was al snel een stuk kwijt, had wel tegenkansen maar profiteerde niet optimaal van de onveilige koningsstelling van Didier. Toen zijn 'patron' wat veiliger stond werd het simpel afwikkelen naar winst.

Peter mocht Pater Geert bekampen in zijn eerste van het seizoen. Aanvankelijk speelde Geert stevig en degelijk, maar dan gaf hij domweg zijn loper cadeau. Toen hij er ook nog eens zijn dame bovenop deed gaf hij ontgoocheld op...


In tweede heel wat nieuwe gezichten en enkele anciens die niet langer aan de lokroep van het schaken konden weerstaan en zich opnieuw inschreven. We heten iedereen van harte welkom en veel succes dit jaar!

In de eerste ronde liet Rhune, één van onze drie vrouwelijke leden, al meteen van zich spreken door te winnen van Roger. Het was niet allemaal foutloos, maar ze slaagde er toch maar in om mat achter de paaltjes te geven. De gebroeders Gysels, eveneens gebeten door de schaakmicrobe, hadden het niet makkelijk met Brecht en Tine. Ze verloren kansloos, maar dat is ergens normaal bij de start van een schaakcarrière: Eerst ga je veel verliezen voor je begint te winnen...

Ook Jonas Taelman is lid van datzelfde clubje: Hij deed zijn best tegen Jente, maar die draait al enkele jaartjes mee en dat was te zien op het schaakbord. Papa Frederik had dan weer wat tijd nodig om er in te komen tegen Jonathan. Toen die lastige beginfase voorbij was stoomde hij door naar winst.

Kris Versyck tenslotte probeerde Roland 'Magic' Gaillaert te verrassen met een blitzaanval op zijn koningsstelling, maar Roland was wakker en toen de storm was gaan liggen, won hij al bij al nogal makkelijk.


De 'kop' is eraf: We zijn terug vertrokken voor een nieuw en boeiend schaakjaar...

Info Simultaan


De simultaan oftewel de één-tegen-allen was een groot succes. Maar liefst negentien (!) spelers waren op post om Martijn Maddens (2089 ELO) uit Roeselare partij te geven. Martijn toonde zich van zijn beste kant en behaalde een monsterscore van 15.5/19. Rhune, Didier en Ivo hielden de simultaanspeler op remise. Martijn moest zich ook twee keer gewonnen geven en dat tegen Stijn en Peter. Nogmaals bedankt Martijn namens de ganse club om zo vroeg uit je bed te komen. Ik weet dat dat niet evident voor jou is!

Binnenkort vind je enkele fotootjes van de simultaan op onze fotopagina.


Vanaf zondag wordt het weer serieus met de start van de nieuwe competitie. De kalender van eerste vind je alvast hier:   Speelkalender 1ste.pdf   en die van tweede vind je hier:   Speelkalender 2de.pdf

Info Start


Na een welverdiend zomerslaapje vliegt schaakclub Toren '75 er terug in op zondag 20 september 2015 met een simultaan (één tegen allen).

De simultaan wordt gegeven door Martijn Maddens, een schaker uitkomende voor Roeselare. Martijn is zo'n 2089 ELO-punten waard. Maar hierdoor laten we ons natuurlijk niet afschrikken !!! Wie Martijn het vuur aan de schenen wil leggen die zorgt alvast dat hij of zij om 9.00 uur aanwezig is in het lokaal: 'Café Breughel', Handzamestraat 67 te Kortemark (tegenover het Maria-Margaretha Instituut).

Hier kun je ook inschrijven voor de nieuwe competitie. Het inschrijvingsgeld bedraagt 12 Euro. Iets uitgebreidere info vind je terug op de uitnodiging die naar onze leden werd verstuurd: Start2015Geïnteresseerden in de schaaksport mogen gerust eens binnenspringen in de schaakclub om kennis te maken. Wie vragen heeft of meer info wil kan ook een email sturen via: Contact