Speeldag
Info Zomer


Seizoen 2016-2017 wordt afgesloten met de traditionele kampioenenviering in zaal Ten Boogaarde te Kortemark en dit op zaterdag 1 juli 2017. De verschillende kampioenen worden in de bloemetjes gezet. Francky Deketelaere verlengt weer eens zijn titel in eerste, Jan Maene was de primus in tweede en Elis Vandepitte was de beste in derde klasse. Zorg dat je dit schaakfeest zeker niet mist!


Het schaakbord wordt nu voor enkele maanden opgeborgen. In september zijn we terug, hou alvast de site in de gaten voor de juiste datum.


Ken je iemand met een zekere interesse in onze nobele schaaksport? Laat hem of haar eens een kijkje nemen op de site. Iedereen is van harte welkom in onze club! Hieronder de te verschijnen reclame in het kermisboekje van Kortemark, getekend Martine.


Tot binnenkort !!!


Speeldag 21 : 9 April 2017


De competitie loopt op zijn laatste benen, slechts twee partijen werden zondag gespeeld. Eentje in eerste en één in tweede. Ivan en Peter namen de match in eerste voor hun rekening. Het ging lange tijd ongeveer gelijk op met de betere stelling voor Peter Degrieck. Hij nam het initiatief en kon een pionnetje stelen. Toen even later het valletje van Ivan niet dichtklapte en Peter counterde met een penning verloor Ivan zijn loper en hij gaf dan ook op. In tweede stond de wedstrijd van de jonkies op het menu. Brecht en Jente gaven elkaar partij en ze vlogen er vanaf zet 1 in. Brecht stormde voorwaarts en dreigde met mat, maar hij was zijn eigen verdediging vergeten en daar maakte Jente slim gebruik van. Na amper tien zetten stond Brecht mat en het was uit met de pret.

Zondag, Pasen staat de allerlaatste inhaaldag van het seizoen gepland. Profiteer ervan!


Vergeet jullie niet in te schrijven voor de vriendenmatch tegen Eernegem, Gistel en Brugge. Die gaat door op vrijdag 21 april 2017 te Eernegem. Afspraak aan ons lokaal...

Speeldag 20 : 2 April 2017


Voor één keer beginnen we dit verslagje in tweede klasse, waar Jan Maene zekerheid over zijn titel bekwam en deze nog wat meer glans gaf door zijn laatste twee wedstrijden te winnen. Dré Willaert en Jonathan Versyck, slachtoffers van dienst, konden dit Eernegemse talent geen strobreed in de weg leggen. Jan speelt als beloning volgend jaar in eerste samen met Brecht Haneca, die niet in actie kwam, maar niet meer kan bijgehaald worden op de tweede plaats. Proficiat aan beide schakers en welkom in eerste!

In de buik van het klassement kon Jonathan Versyck de volle buit halen tegen Evelyne Wydooghe. Hierdoor eindigt hij samen met Dré Willaert op een voorlopig vierde plaats in het eindklassement. Een stek die ze nog kunnen kwijtraken aan Jente Masschelein, die zondag won van Tine Vermeulen en die ook volgende week moet winnen, maar daarvoor moet hij vol aan de bak tegen Brecht Haneca en dat is geen katje om zonder handschoenen aan te pakken...


In derde werd slechts één partij beslist: Kris Versyck haalde het vlot van Roger Baert. Met nog enkele wedstrijden te spelen is het nog niet 100% duidelijk wie kampioen gaat worden in derde. Owen en Kris moeten nog hun onderlinge partij spelen en dat zijn toevallig ook nog de twee enige overgebleven kandidaten voor het eremetaal.


In eerste wordt het saai, met alweer een titel voor Francky Deketelaere. Ook dit jaar kon niemand de grote Houdini bedreigen. Peter Degrieck die een belabberde terugronde speelde, wordt toch weer mooi tweede en ook de derde is dezelfde als vorig jaar en dat is Gino Casteleyn.

Kampioen Francky Deketelaere had geen enkel probleem met Guy Agten, die al vroeg een fout maakte in de opening en dan zonder plan op avontuur trok en enkele stukken offerde zonder veel resultaat. Gino Casteleyn had het heel wat lastiger met Stijn Herreman, die zich lange tijd de evenknie kon noemen van Gino. Toen Stijn een penning verkeerd inschatte en er een stuk bij inschoot gaf hij ontgoocheld op. Intussen was het volop vuurwerk aan het laatste bord waar de bestuursbattle tussen Peter Degrieck en Dirk Vandamme in alle hevigheid woedde. Dirk kwam met een op zijn zachtst gezegd onorthodoxe opening op de proppen en hij kwam er nog mee weg ook. Onze zedenmeester zette een bangelijke aanval in en Peter kon de schade beperken door een pion terug te geven. Het eindspel leek een kolfje naar de hand te worden van Peter Degrieck tot deze laatste aan het blunderen sloeg en twee pionnen cadeau gaf en dat bleek in een finale met haast niets meer op het schaakbord voldoende voor de winst van onze zedenmeester...

Speeldag 19 : 26 Maart 2017


Het seizoen loopt op zijn einde de titelfavorieten moeten stilaan kleur bekennen. In eerste twijfelt geen mens er meer aan dat Francky Deketelaere zichzelf gaat opvolgen. In tweede is het dan weer zo goed als zeker dat Jan Maene de hoogste trede van het podium gaat bezetten, iets wat een certitude is geworden na de nederlaag van dichtste achtervolger Brecht tegen Dré. Derde klasse, waar opkomende talentjes thuis zijn, zal waarschijnlijk Owen Vandepitte mogen vieren als kampioen? Binnenkort weten we meer. Eerst een overzichtje van de voorbije speeldag.


Guy Agten en Ivan Masschelein gaven elkaar geen duimbreed toe in de opening. In het middenspel besloot Guy op avontuur te trekken, een zeer goed voornemen, maar dan mag je je verdediging niet verwaarlozen. Ivan snoepte een toren weg en die zag Guy nooit meer terug. Peter Degrieck en Jacques Verdegem blitzten erop los alsof hun leven ervan afging. Na een klein halfuurtje ontstond zo een eindspel met enkel pionnen en koningen. Peter had de betere pionstructuur en won zonder problemen.

De laatste partij in eerste was die tussen Gino Casteleyn en Frederik Taelman. Het werd, zoals we hier wel meer lezen, een gelijkopgaande pot schaak tot de eerste blunder werd gemaakt en dan ging het snel. Blundermaker van dienst was Frederik die pardoes zijn paard liet slaan zonder enige vorm van compensatie. Gino kende zo een makkelijke voormiddag...


Zoals hier boven al werd aangehaald kon Dré Willaert in tweede klasse de volle buit binnenhalen tegen de nu ex-titelkandidaat Brecht Haneca. Brecht was onderweg een loper 'verloren' en liet zich dan ook nog eens mat zetten door Dré die ook dit jaar weer een sprong voorwaarts maakt. Jente Masschelein, die op zijn zachtst gezegd niet zijn beste seizoen speelt, kon nog eens winnen en dat van Evelyne. Er werden heel wat kansen door beide spelers onbenut gelaten tot Jente na veel zwoegen de mat in één in de stelling zag en het afmaakte.


In derde werd slechts één partij beslist: Flor Gysels behaalde zijn eerste zege en dat tegen Roger Baert. Een dikke proficiat Flor!


Tot slot nog dit, heet van de naald: De vriendenmatch tegen Eernegem, Gistel en Brugge werd verplaatst naar Vrijdag 21 april 2017.

Speeldag 18 : 19 Maart 2017


Dirk Vandamme mocht het opnemen tegen toekomstig kampioen Francky Deketelaere. Dirk had vooraf vuurwerk aangekondigd, maar toen Peter hem een bottle Geuze beloofde bij een zege begon onzen Dirk te zweven. Zijn nieuw gespeelde opening zorgde ervoor dat hij na een vijftal zetten al verloren stond. Dirk rommelde nog wat aan, maar Francky liet zich niet meer verrassen. In de tweede partij van deze zondagse speeldag nam Gino Casteleyn het op tegen Jacques Verdegem. Het werd een partijtje snelschaak, waarbij Gino dankzij zijn kwaliteitswinst (paard voor pion) met de beste kansen naar het eindspel ging. De zwarte viervoeter plukte de pionnenstelling van Jacques kaal en die laatste gaf dan ook wijselijk op.

Frederik Taelman en Guy Agten de twee stijgers van vorig jaar uit tweede klasse keken elkaar nogmaals in de ogen. Na een gelijkopgaande opening nam Frederik het initiatief en dat loonde. Guy mocht terug naar het verre Izegem met een nederlaag. Dan was er tenslotte nog de wedstrijd tussen Stijn Herreman en Peter Degrieck. Stijn speelde uitstekend en zorgde ervoor dat er zoveel mogelijk afgeruild werd en dat is ook een strategie natuurlijk. Peter liet betijen omdat Stijn geen al te beste reputatie geniet wat het eindspel betreft. Helaas pindakaas Stijn zat in bloedvorm en hij kon de eindstelling met elk een toren en een viertal pionnen makkelijk remise houden.


In tweede kon leider Jan Maene revanche nemen voor zijn enige nederlaag in de heenronde en dat was die tegen Evelyne Wydooghe. Jan liet zich dit keer niet verrassen en hij kon Evelyne uiteindelijk mat zetten met zijn torens. Achteraf tijdens de analyse toonde Jan hoe Evelyne op een bepaald ogenblik een paardvork had gemist. Een zet die haar wellicht de zege heeft gekost? Ook Dré Willaert miste enkele kansen op een betere afloop tegen Jente Masschelein. In een lange spannende partij was het de ervaring van Jente die uiteindelijk de doorslag gaf. Het familieduel tussen Tine Vermeulen en Brecht Haneca eindigde op een overwinning voor Brecht, die hiermee in het zog van leider Jan Maene blijft.


Owen Vandepitte blijft de overwinningen opstapelen, dit keer stuurde hij Flor Gysels puntenloos huiswaarts. Flor had zijn dagje niet, ook Jonas Taelman kon hem zonder grote problemen de baas. De laatste partij was die tussen Elis Vandepitte en Roger Baert. Elis toverde nog maar eens haar herdersmat op het bord en voor de zoveelste keer dit seizoen lukte het haar om de volle buit in slechts enkele zetten binnen te halen.

Speeldag 17 : 05 Maart 2017


In eerste klasse stonden een tweetal inhaalpartijen gepland. Zo mocht Dirk Vandamme het opnemen tegen de onvoorspelbare Jacques Verdegem. Jacques speelde zijn match volgens zijn bekende scenario: Druk zetten in de opening en het dan 'vergeten' af te maken. Zo kwam Dirk terug in de wedstrijd en kon hij het mooi uitspelen met als ik het goed heb damepromotie. Hiermee rukt Dirk op naar de tweede (!) plaats in het klassement. Dit jaar is hij werkelijk niet te kloppen? Wie houdt hem nog van het podium? Gino Casteleyn misschien, dat ander illuster bestuurslid? Gino mocht het opnemen tegen Guy Agten, die weer eens zijn favoriete b4-opening demonstreerde. Gino kreeg het zwaar te verduren, maar hield stand. Toen Guy na een verkeerd uitgerekende ruil een paard blunderde, kreeg Gino de zege in de schoot geworpen.


In tweede stond de topper tussen Tine Vermeulen en Jan Maene op het zondagse schaakmenu. Tine ging voluit voor haar kansen en Jan kreeg het warm om niet te zeggen heet, toen hij een kwaliteit verloor. Gelukkig voor de titelfavoriet speelde Tine enkele mindere zetten. Jan kwam terug in de match en zegevierde uiteindelijk na een partij op het scherpst van de snee. De partij tussen Jonathan en Dré eindigde met een knappe overwinning voor laatstgenoemde. Hoe dat in zijn werk ging ga je beide spelers zelf moeten vragen, want ik heb het helaas niet gezien...


Owen Vandepitte is naast een beloftevol fietser ook een goede schaker aan het worden. Na drie speeldagen heeft hij het maximum van de punten. Pineut van dienst was Roger Baert die achteraf lovend was over zijn jonge tegenstander. Owen walste over het bord en gaf Roger geen enkele tegenkans. Jonas Taelman had zijn dagje niet: Na snel verlies tegen Kris Versyck, liet hij de kans op een mooie zege tegen Elis Vandepitte liggen toen hij mat in één over het hoofd zag en prompt zelf werd matgezet door jongedame Elis. Elis was in topvorm want ze had eerder al makkelijk gewonnen van Flor Gysels.


Volgende week is het lokaal gesloten!!!

De speeldag van 12 maart wordt verplaatst naar 2 april !!!

Speeldag 16 : 26 Februari 2017


Verslag Dirk Vandamme: Jacques begon tegen Guy met een vreemde h4-opening, maar de partij evolueerde evenwichtig. Guy kwam dan toch op voorsprong, maar schatte een torenruil verkeerd in, zodat wit terugkeerde en Jacques met de volle pot naar huis ging. De partij van Frederick tegen Stijn kende een leuk verloop voor de toeschouwers, toen Stijn besliste om de koning voor de paaltjes te zetten, zodat hij zeker niet achter de paaltjes zou sterven. Maar een verkeerde torenruil van Stijn zorgde ervoor dat Frederick de vrije doorgang kreeg met een pion en zo een dame zou kunnen halen. Daarop besliste Stijn dat het welletjes was en gaf op. In de strijd voor de derde plaats tussen bestuursleden Gino en Dirk ging het lange tijd gelijk, tot Dirk in zijn onnavolgbare stijl besliste om een pion te offeren. Gino nam deze dan ook met veel plezier aan, zodat Dirk het eindspel inging met een pion minder. Toen Gino ineens besliste om ook eens genereus te zijn en een toren te offeren besefte ook hij dat het tijd was om naar huis te gaan.


Van tweede en derde weet ik niets, die waren al naar huis. Eveline heeft wel nog een verslag beloofd van haar partij.

Speeldag 15 : 19 Februari 2017


Jacques Verdegem verscheen terug ten tonele na een zware griepaanval. De beestjes waren nog niet allemaal verslagen want tegenstander Stijn maakte korte metten met onze boomlange schaker na een fatale penning. Gino Casteleyn had iets meer moeite met Ivan Masschelein, die goed begonnen was maar zijn bestorming op de koningsstelling niet tot een goed einde kon brengen. Gino kwam terug in de partij, verkreeg het initiatief en won uiteindelijk. Dirk Vandamme was niet goed uitgeslapen en dat was duidelijk te zien in zijn speelwijze. Al vroeg in de partij met Frederik Taelman was het pompen of verzuipen. Hij overleefde de eerste aanvalsgolf, maar trok na een paar uurtjes zwoegen toch aan het kortste eind.


In tweede deed titelfavoriet Jan Maene wat van hem verwacht werd en dat is winnen! Het was op zijn zachtst gezegd nogal een vreemde wedstrijd tussen hem en Jente Masschelein. Jente had al vroeg een kwaliteit geblunderd, maar bleef nog wat aanmodderen en slaagde er nog in om met een penning zijn kwaliteit terug te winnen. De zo ontstane stelling was materieel gelijk, maar positioneel beter voor Jan. Nu nog afmaken en zo geschiede...

In de clash tussen onze schaakladies was het Tine Vermeulen die met de hoofdprijs naar huis ging na een evenwichtige en spannende partij tegen Evelyne Wydooghe. Zo blijft Tine in het zog van de leiders Jan en Brecht. Die laatste kon eerder makkelijk de volle buit scoren tegen Jonathan Versyck.


In derde hebben we een verrassende leider die luistert naar de naam Jonas Taelman !!! Jonas veroverde de leidersplaats toen hij er in slaagde om Rani Legein mat te zetten. De tweede match in derde was die tussen Kris Versyck en Elis Vandepitte. Kris werd van het kastje naar de muur gespeeld door de jonge deerne en kon het puntenloos thuis gaan uitleggen...


Volgende week ben ik er niet en er zal ook geen verslagje op de site te zien zijn. Om het goed te maken geef ik alvast volgende twee data door om in uw agenda neer te schrijven: 1) 29 april 2017: Vriendenmatch tussen Eernegem, Ichtegem, Gistel, Brugge en Kortemark. Dit keer is de plaats van afspraak Eernegem.

2) 1 juli 2017: Kampioenenviering in Salons Ten Boogaerde te Kortemark. Niet te missen !!!

Speeldag 14 : 12 Februari 2017


Gino Casteleyn had vooraf aangekondigd dat hij het leider Francky Deketelaere lastig zou maken. Die gedurfde bewering kon hij spijtig genoeg niet hard maken. Na ik schat een dik uur was het al voorbij en Gino lag uitgeteld op het canvas. Een gelijkopgaande opening ging over in het middenspel, waar Francky als een geruisloze moordenaar zijn dame in stelling bracht en de zet nadien dreigde met mat in twee. Gino was zich van geen kwaad bewust en liep in de val. Een snelle zege voor de leider die ongeslagen blijft.

Ook tussen Guy Agten en Stijn Herreman was het vlug voorbij. Stijn had eerst een pion extra maar begon dan te blunderen en stukken uit te delen dat het niet meer om aan te zien was. Zo werd het een zondagswandeling voor Guy, die oprukt naar de derde plaats! Ivan en Frederik hadden heel wat meer tijd nodig om uit te maken wie nu de beste van de twee was. Het verdict na enkele uren bracht geen uitsluitsel want het werd remise! Het zag er nochtans lange tijd slecht uit voor Frederik die een gepend stuk zag verdwijnen. Hij gaf niet op en kon uiteindelijk nog 'zijn meubelen' redden...


In tweede zijn de 'play offs' van start gegaan. De 'oude' tweede klasse werd ingedeeld in een 'nieuwe' tweede en derde groep. Op de eerste speeldag deden de titelfavorieten in tweede wat van hen verwacht werd: Zo won Brecht van Evelyne en was Tine meester over Dré.


In derde zegevierden de 'jonkies': Zo versloeg Owen zijn zusje Elis en won Flor Gysels van de debuterende Rani Legein. Rani weerde zich voortreffelijk in haar allereerste competitiematch maar liet zich plotseling mat zetten achter de 'paaltjes'. Dat gaat ze een volgende keer niet meer tegenkomen! De laatste partij was die tussen Roger en Jonas. Na een lange en zware veldslag kon die laatste het punt binnenhalen en blij dat hij was!

Inhaaldag I2 : 5 Februari 2017


Het was inhalen geblazen bij Toren '75. In eerste stonden twee duels op het programma. Leider Francky heeft nu ook de scalp van zedenmeester Dirk Vandamme aan zijn buidel hangen. Dirk had zich nochtans voortreffelijk geweerd in een battle waar langs beide zijden 'gevorkt' werd dat het een lieve lust was. In het eindspel kwam de jarenlange ervaring van Francky naar boven en Dirk mocht inpakken.

Frederik Taelman vond geen passend antwoord op de b4-opening van Guy Agten. Hij liep in de val door het spelletje van Guy mee te spelen. Die laatste had wat meer openingskennis en ondervond dan ook geen enkele moeite om de volle buit binnen te halen.


Het was de allerlaatste speeldag in tweede klasse vooraleer de groep opnieuw wordt ingedeeld in een tweede en een derde klasse. Dat betekende dat alles zondag moest gespeeld zijn. En wonder boven wonder dat lukte voortreffelijk! Iedereen was van de partij om zijn achterstallige wedstrijden in te halen. Een dikke proficiat gasten!

Een korte opsomming van de vele partijen beginnende bovenaan de rangschikking. Jan Maene nam de leiding over van Tine door haar in hun onderlinge partij te kloppen en door ook nog eens te zegevieren over Flor. Zo wordt Jan de te kloppen man voor de titel in tweede! Brecht wipt over Tine naar de tweede stek na winst tegen Flor.

Dré haalde het van Jonathan en nestelt zich zo naast Evelyne op de vierde plaats. Dankzij een fel bevochten match tegen Kris die Jonathan knap won, wordt hij zesde in de tussenstand. Jente won deze week al van Elis en verovert zo net nog het laatste ticket voor tweede.

In derde speelt dit jaar Kris die na heel wat moeite won van Jonas. Ook Owen en Roger zien we hier terug. Owen verraste Roger in de opening en won uiteindelijk. De jongste van de Taelmannen Jonas verschalkte Flor en komt zo weg van de laatste plaatsen.


Volgende week starten de 'play offs'. De race naar de titel in tweede en derde kan beginnen. Deze week krijgen jullie nog de nieuwe speelkalender gemaild. Veel succes alvast aan allen !!!

Speeldag 13 : 29 Januari 2017


Het wordt saai in de eerste Kortemarkse klasse: Leider Francky Deketelaere won nog maar eens een wedstrijd. Tegenstander Frederik Taelman weerde zich als een duiveltje, maar zelfs dat bleek niet voldoende. Het concept van Francky was eenvoudig: Hij dirigeerde zijn troepen richting vijandelijke koningsstelling, beukte die open met een paardoffer en de zwarte stukken overspoelden hun witte collega's. Eerste achtervolger Peter Degrieck mocht een potje schaken tegen Guy Agten. Guy bracht zijn gekende en door sommigen gevreesde b4-opening op de mat. Peter liet zich niet meeslepen en speelde zijn gewone ontwikkelingszetten en dat loonde. Na flink wat geruil startte Peter met enkele pluspionnen in het eindspel, een hopeloze zaak voor Guy die al snel de handdoek gooide, maar achteraf toch tevreden van zijn match was.

Stijn Herreman en Dirk Vandamme speelden een spannende wedstrijd met wisselende kansen. Eerst was het Stijn die een kwaliteit won in de opening. Hij liet echter na om het gaspedaal in te duwen en nu was het de beurt aan Dirk die het initiatief overnam en de bordjes in evenwicht bracht. Hij zette de kroon op het werk in het eindspel, wat nog altijd de achillespees van Stijn blijkt te zijn...


De heenronde van tweede klasse loopt op zijn einde. Zondag werden dan ook naast de reguliere competitie heel wat inhaalmatchen gespeeld. Een kort overzichtje van al dat schaakgeweld beginnende bovenaan. De aanvoerster van het klassement in tweede Tine had geen problemen met rode lantaren Flor Ghysels. Brecht die tweede stond kreeg zo de kans om de leiding over te nemen, want hij speelde twee matchen. De eerste tegen Jonas sloot hij winnend af, maar helaas pindakaas tegen Jan Maene liep het fout. Die laatste profileert zich meer en meer als de te kloppen man in tweede. Jan speelde maar liefst drie partijen en hij kon die allemaal winnend afsluiten! Slachtoffers van dienst waren de al eerder genoemde Brecht, Jonas en Owen. Hiermee maakt hij een forse sprong voorwaarts in het klassement. Hij wordt nu derde op een zucht van Tine & Brecht.

Elis Vandepitte was supergemotiveerd om de volle buit te pakken tegen Kris Versyck en na enkele gemiste kansen om mat te zetten lukte het haar tenslotte toch nog! De jongste van de Versyckjes Jonathan wisselde winst en verlies af: Eerst won hij overtuigend van Owen en daarna moest hij de duimen leggen tegen Evelyne. Roger verkeert in bloedvorm, ook nu kon hij zijn partij winnend afsluiten en dat tegen Jente, die een rotseizoen kent. Nochtans zag het er niet goed uit voor Roger die een volle toren in het krijt stond. Jente besloot hem dan maar een handje te gaan helpen door zijn dame te blunderen, een cadeautje dat Roger gretig aannam.


Volgende week staat de allerlaatste speeldag in tweede op het programma. Alle resterende wedstrijden moeten zondag gespeeld worden, zodat de samenstelling van beide reeksen gekend is om de 'play offs' aan te vatten. Veel succes alvast aan allen !!!

Speeldag 12 : 22 Januari 2017


Jacques Verdegem was geen partij voor ongeslagen leider Francky Deketelaere in geen tijd werd eerstgenoemde van het kastje naar de muur gespeeld. Jacques probeerde nog een wanhoopsmanoeuvre maar dat bracht weinig zoden aan de dijk. De ongeslagen leider boekte zijn negende zege van het seizoen. Peter Degrieck en Gino Casteleyn lijken ook dit jaar onder elkaar uit te maken wie beslag gaat leggen op de tweede plaats. Al vroeg in de wedstrijd blunderde Gino door zijn paard in te laten sluiten. Hij kreeg er gelukkig voor hem nog een pion voor. Peter liet dan na om het af te maken en Gino kwam zowaar terug in de match en kreeg wat initiatief. Even later gaf Peter het stuk terug en het stond materieel gezien volkomen gelijk met de betere kansen nu voor Gino. Helaas pindakaas blunderde Gino nog een tweede keer in tijdnood en hij werd prompt mat gezet. Van een anti-climax gesproken...

Dirk Vandamme en Guy Agten zorgden voor wat vuur op deze kille zondagmorgen door een leuk en beklijvend partijtje schaak te spelen. Het eindspel zag er gewonnen uit voor Dirk die nog een volle toren en pionnen had tegen de pionnen van Guy. De soldaatjes van Guy waren echter vervaarlijk opgerukt en niet meer te stoppen. Dirk moest zijn toren geven en enkele zetten later ook het volle punt! Tenslotte was er nog de partij tussen Ivan en Stijn door deze laatste gewonnen, maar hoe dat weet ik niet meer want mijn geheugen laat me in de steek wegens weer eens een jaartje ouder...


In tweede stuntte Jan Maene door tweemaal met herdersmat de overwinning binnen te halen. Pineuten van dienst waren Roger en Jente! Gelukkig voor beide heren ging het in hun tweede partij een stuk beter. Zo won Jente probleemloos van Jonas Taelman en zorgde Roger voor de verrassing van de dag door Kris Versyck een pijnlijke nederlaag aan te smeren.

De jongste van de Versyckjes deed het een stuk beter, want hij won na een gelijkopgaande en spannende match van Elis Vandepitte.

Bovenaan het klassement wordt het met de week spannender en spannender. Zo won Tine van aartsrivale Evelyne en neemt zo (tijdelijk) de leiding over van Brecht die niet in actie trad. Ook Dré is nog niet afgeschreven voor het podium na een zege tegen Jonas.


Tot slot nog deze tip voor de mensen die willen verbeteren: Ook op YouTube staan er filmpjes over de stappenmethode. Hiervoor moet je simpelweg stappenmethode in het zoekvenster typen en je bent er al. Veel succes alvast!

Speeldag 11 : 15 Januari 2017


Leider Francky maakte bij de start van het nieuwe schaakjaar geen fouten. Vroeg in zijn match tegen Stijn ging hij ervandoor met één van diens torens. Stijn kwam terug in de wedstrijd met een offer, maar ruilde dan onnodig zijn dames, waarmee hij zijn kansen hypothekeerde. Francky, de man met de betere eindspelkennis en ook wel het betere eindspel wikkelde uiteindelijk af naar winst. Eerste achtervolger Peter Degrieck kreeg de taaie Taelman aan zijn bord. Frederik speelde een foutloze opening, maar werd dan iets te enthousiast en blunderde zomaar een kwaliteit weg. Deze mentale tik kwam hij niet meer te boven. Frederik verloor enkele zetten later nog loper en paard en wierp vervolgens geheel logischerwijze de handdoek in de ring.

De partij met de meest wisselende kansen op deze zondagvoormiddag was die tussen Ivan Masschelein en een niet al te fris ogende Dirk Vandamme. Toen Dirk wakker schoot stond hij al een volle toren en een pion in het krijt. Dirk begon alles of niets te spelen met een knappe koningsaanval, waarbij Ivan uiterst nauwkeurig moest manoeuvreren om niet vroegtijdig op zijn bek te gaan. De aanval van Dirk stokte en nu was het Ivan die op de counter vervaarlijk uit de hoek kwam. Toen Ivan eventjes zijn greep loste, nam Dirk terug over en door een pionpromotie met schaak kon hij Ivans dame slaan en die laatste gaf dan ook onmiddellijk op.


In tweede nam Brecht de leiding terug over van Evelyne na een rechtstreeks duel, waarin hij voortdurend initiatief had hetgeen resulteerde in een gewonnen eindspel met enkele pionnen extra. Ook Tine liet zich niet onbetuigd, zij won van Elis na een gelijkopgaande en spannende partij. Zo blijft ze leider Brecht in het vizier houden.

Tenslotte was er nog de partij tussen Flor en Jente, gewonnen door die laatste, maar Jente had de nodige portie geluk toen hij zijn dame liet in staan en Flor dat niet gezien had.


Langs deze weg wil ik nog een warme oproep doen aan de spelers in tweede om zoveel mogelijk partijen in te halen, want de 'play offs' zijn echt niet ver meer...

Verslag Blitz


Aan iedereen een Gelukkig Nieuwjaar toegewenst namens Het Bestuur. Dat al jullie goede voornemens mogen slagen en vooral veel succes op schaakgebied! Het nieuwe schaakjaar wordt traditioneel gestart met onze gekende nieuwjaarsblitz. Zeven schakers hadden hun nieuwjaarskater reeds verwerkt en zij gingen de strijd aan met elkaar voor de eer van Kortemark (en ver daarbuiten). De ambiance was alvast verzekerd!


De winnaar van het blitztornooi werd voorzitter Peter Degrieck. Peter won al zijn partijen en mag dan ook de meer dan terechte winnaar genoemd worden. De beste van tweede was dit jaar Brecht Haneca. Beide schakers kregen uit handen van het bestuur vijf drankbonnetjes overhandigd om de doorstane emoties door te spoelen.


Voor de volledigheid hieronder de eindstand:


Eindstand Blitzkampioenschap

1.Peter Degrieck 7/7
2.Guy Agten 5/7
3.Frederik Taelman 5/7
4.Dirk Vandamme 4,5/7
5.Ivan Masschelein 3/7
6.Brecht Haneca 2,5/7
7.Jente Masschelein 1/7
Speeldag 10 : 18 December 2016


In eerste stond een inhaaldag op het programma. Zo mocht voorzitter Peter Degrieck het opnemen tegen een ander bestuurslid, namelijk zedenmeester Dirk Vandamme. Peter verscheen na een nachtje stappen niet helemaal fris achter het schaakbord. Onze zedenmeester profiteerde ten volle van Peters gebrek aan concentratie en speelde een knappe partij. De voorzitter schaakte als een natte dweil en blunderde een eerste pion in de openingsfase. Na wat geschuifel in het middenspel ging zelfs een tweede pion in de doos. Met nog enkel torens en dames op het bord werkte Dirk het eindspel mooi af met een ondekbaar mat op het einde. Hiermee kreeg Peter zijn tweede nederlaag van het seizoen aangesmeerd en daarmee werd ook de rode loper uitgerold voor leider Francky die nu wel een heel comfortabele voorsprong verkrijgt op weg naar zijn zoveelste titel.

Francky Deketelaere haalde in tegen Guy Agten, die een tijdje goed meespeelde, maar dan het zaakje wou forceren en hard op zijn bek ging...


In tweede was het na de knotsgekke speeldag van vorige week terug tijd voor meer 'normale' uitslagen. Veel heb ik helaas niet gezien van de partijen, want ik moest dat varkentje genaamd Dirk Vandamme wassen, maar zoals jullie hierboven konden lezen werd ikzelf gewassen...

Leider Dré Willaert is zijn eerste plaats kwijt na een nederlaag tegen Tine Vermeulen de vierde in de stand. Brecht Haneca zette zijn foutje van vorige week recht door te zegevieren over Elis Vandepitte. Broer Owen Vandepitte verraste Jonas Taelman door hem mat te geven in vier zetten! Het was Jonas zijn dagje niet, want hij verloor ook nog van Evelyne Wydooghe die hiermee aan de leiding komt...


De volgende weken met Kerst en Nieuwjaar is er geen schaak. De eerstvolgende afspraak maken we dan ook op 8 januari voor onze traditionele Nieuwjaarsblitz. Vanaf deze datum kunnen jullie terug een verslagje verwachten van het reilen en zeilen in de club.

Rest mij nog één ding en dat is iedereen namens het ganse bestuur een Vrolijk Kerstfeest en een Gelukkig Nieuwjaar toe te wensen !!!

Speeldag 9 : 11 December 2016


Het was een dag vol verrassingen, zowel in eerste als in tweede vielen er enkele opmerkelijke resultaten te noteren...

In eerste verloor Gino Casteleyn, tweede in de tussenstand, van Frederik Taelman, die hiermee zijn tweede zege van het seizoen boekte. Na een evenwichtige battle liep het mis in het eindspel voor Gino, die eerst een pion verloor en op de volgende zet kon kiezen tussen dameverlies of mat in twee zetten. Door deze onverwachte nederlaag kon eerste achtervolger Peter Degrieck langszij komen in het klassement en dat deed hij dan ook na een makkelijke zege tegen Jacques Verdegem, die al enkele partijen op rij 'het licht' niet meer ziet. Jacques liet zich in korte tijd ringeloren door Peter: Na vroeg stukverlies ging korte tijd later ook de dame verloren. Het sein om de handdoek te werpen en het hazenpad te kiezen!

Er was nog een derde match zondagvoormiddag en dat was die tussen Ivan Masschelein en Guy Agten. Guy begon furieus en kwam twee pionnen voor, helaas bleek zijn batterij hierna leeg te lopen. Ivan nam over en won het volle punt met een gezonde portie geluk.


In tweede klasse werd het een knotsgekke speeldag: Enkele zotte partijen schudden het klassement behoorlijk door elkaar. Dré zorgde voor de grootste surprise door leider Brecht zijn eerste puntenverlies toe te dienen. Dré speelde een duidelijk niet wakkere Brecht simpel van het bord en ging het eindspel in met een volle toren extra. Hij bleef kalm en wikkelde af naar een knappe zege. Hiermee verovert onze jonge snaak opnieuw de leiding in het klassement! Ook moeder Tine Vermeulen kende haar dagje niet: Kris Versyck kende daarentegen wel een begenadigde dag en met een toren en een loper extra in de finale was het een koud kunstje voor onze sigarendraaier om de zege binnen te halen. En nog waren de verrassingen niet uit de lucht: De derde pineut van dienst was die andere ongeslagene in tweede Jan Maene. Jan was nochtans goed begonnen tegen het vrouwelijke geweld genaamd Evelyne. Op een gegeven moment lag de overwinning voor het grijpen, zijn rivale ontsnapte, kwam in de match en zette vervolgens zelf een succesvolle mataanval op! Van een kentering gesproken!

In de lagere, maar daarom niet minder interessante regionen van tweede, boekte Owen zijn eerste zege tegen Flor, die het eigenlijk cadeau had gegeven na een reeks van slechte zetten. Ook Jonas boekte zijn eerste volle punt na een overwinning op Roger, die op een gegeven moment de betere papieren had, maar het niet kon afmaken.

Tot daar het verslag van een opmerkelijke dag bij Toren '75. We tekenen alvast om elke week zo'n sensatierijke speeldag te mogen beleven...

Speeldag 8 : 4 December 2016


Wij zijn terug van weggeweest! Na een weekje er tussenuit geknepen te zijn omwille van onze jaarlijkse quiz ben ik terug met de wekelijkse schaakavonturen uit Kortemark...

Bovenaan in eerste klasse verandert er weinig, de top drie won hun partij en slaat een klein kloofje in het klassement. Ongeslagen leider Francky Deketelaere nam moeiteloos de maat van Ivan Masschelein. Na een onnauwkeurigheid in Ivans opening verkreeg Francky het initiatief en dat liet hij niet meer los. Toen hij in het middenspel een stuk verloor gaf Ivan snel op.

De tweede wedstrijd was die tussen Gino Casteleyn en Jacques Verdegem. Hoe Jacques voor de dag gaat komen aan het bord is altijd een verrassing: Gaat hij ervoor of heeft hij geen goesting om na te denken? Zondag bleek hij 'in forme' te zijn. De koningsstelling van Gino werd uiteengereten en zijn koning werd het vrije veld ingejaagd. Gelukkig voor Gino waren de volgende zetten van Jacques van heel wat mindere kwaliteit. Gino kwam terug in de match, nam het initiatief over en haalde het punt binnen. Peter Degrieck, derde in de stand kreeg Stijn Herreman als tegenstander. Het werd aanvankelijk een gelijkopgaande en evenwichtige match tot Stijn twee zetten na elkaar blunderde en telkens een stuk weggaf. Met een paard en loper minder werd het een hopeloze strijd. Stijn bracht nog enkele (doorzichtige) truukjes op de mat en toen die niet pakten gaf hij op.


In tweede ging leider Dré Willaert de boot in tegen Jente, die na enkele nederlagen op rij eindelijk nog eens kon winnen. Door het verlies van Dré kon Brecht Haneca mee aan de leiding komen, daarvoor moest hij voorbij Kris Versyck en dat deed hij ook. Kris weerde zich als een duivel, maar dat bleek niet voldoende: Hij werd genadeloos mat gezet in het midden van het bord!

Jan Maene boekte zijn vierde zege op rij, maar dat ging niet zonder slag of stoot. Elis speelde heel goed mee en kon op een bepaald ogenblik de genadeslag geven. Ze deed gelukkig voor Jan iets anders en die laatste kwam dan ook terug in de partij. Uiteindelijk won hij nog, maar hij gaf toe dat hij door het oog van de naald was gekropen.

Flor Gysels behaalde zijn eerste overwinning van het seizoen en dat tegen Roger Baert en dan was er nog de battle tussen Tine en Jonathan die door deze eerste overtuigend werd gewonnen.


Rest mij nog iedereen te bedanken die van ver of van dichtbij betrokken was bij onze quiz: Aan medewerkers en deelnemers een dikke dikke merci !!!

Speeldag 7 : 20 November 2016


Slechts twee partijen in eerste klasse deze week. Een heel kort overzicht van de feiten: Frederik Taelman behaalde zijn eerste zege van het seizoen en dat tegen Jacques Verdegem. Na een bizarre opening van Jacques: h4 (!) ging het een tijdje gelijk op. In het middenspel aangekomen leken de stukken van Jacques wat verloren te lopen op het bord, die van Frederik daarentegen waren een pak actiever. Hij dicteerde dan ook de wet en stukverlies was voor Jacques niet meer te vermijden. Enkele zetten later gooide hij dan ook de handdoek in de ring...

De tweede wedstrijd was die tussen Stijn Herreman en Gino Casteleyn. Ook hier een evenwichtig spelverloop in de opening en de iets actievere stukken lagen hier in de handen van Gino. Hij had dan ook het initiatief en kon pionnen snoepen alvorens de beslissende aanval in te zetten. Met deze knappe winst komt Gino op de tweede plaats in het klassement.


In tweede won Jan Maene zijn derde partij op rij en dat tegen Dré, die geloofd werd door Jan omwille van zijn goede opening en middenspel. Jammer van dat concentratieverlies op het einde Dré. Jonathan Versyck en Brecht Haneca vochtten het onder elkaar uit voor een stek in de bovenste regionen van de klassering. Brecht dicteerde als een echte kampioen de wet en de koning van Jonathan ging op wandel op het bord. Een wandelende vorst is niet zo goed voor sire zijn gezondheid en hij werd dan ook na enkele zetten mat gezet.

Kris Versyck kon lange tijd gelijke tred houden met Jente Masschelein. Het middenspel zat potdicht en beiden besloten dan maar om de puntjes te delen. Tussen Evelyne Wydooghe en Roger Baert was de strijd evenwichtig tot eerstgenoemde in de finale het initiatief nam en hiermee de winst binnenhaalde.


Deze keer geen sluikreclame meer, want de tent zit tjokvol! De quiz is uitverkocht en we gaan er zaterdag een leuke avond van maken ! Dat betekent dat er zondagvoormiddag weinig geschaakt zal worden want de zaal moet opgekuist worden. Ondergetekende neemt dan ook volgende week een rustpauze en dat betekent geen verslagje. Maar niet getreurd: I'll be back !!!

Speeldag 6 : 13 November 2016


Dirk Vandamme kon niet lang genieten van zijn tweede plaats in het klassement. In zijn match met Gino Casteleyn was hij algauw een vol stuk kwijt. Met dat extra stuk werd de winst wellicht een makkie voor Gino? Neen hoor, het duurde nog geruime tijd omdat de extra loper van Gino niet veel deed. Toen hij eindelijk in het spel betrokken raakte, werd het pleit alsnog beslecht in Gino's voordeel.

Frederik Taelman die het seizoen prima gestart was met een remise tegen Peter, is sedertdien een beetje de pedalen kwijt: Hij kon geen enkele keer meer winnen en ook zondag eindigde de partij tegen Stijn in zijn nadeel. Ook hier was stukverlies de oorzaak van de nederlaag.

Jacques Verdegem zal zich dringend moeten herpakken of de rode lantaren zal op het eind van de competitie zijn beloning zijn. Tegen Guy Agten gaf hij het ene na het andere stuk weg en in geen tijd kon hij zijn koning te ruste leggen.

Ivan Masschelein kwam al vroeg in de problemen tegen Peter Degrieck. Na enkele openingszetten was hij een pion kwijt en was het nauwkeurig manouevreren om erger te voorkomen. Na zijn rokade ging het een stuk beter, tot hij zijn wekelijkse blunder maakte en een paard cadeau deed. De rest van de partij was het 'uitschuiven' voor Peter tot mat werd bereikt.


In tweede won Jan Maene ook zijn tweede partij tegen Kris Versyck, die ruiterlijk toegaf dat zijn rivaal beter was. Elis won van Roger, maar moest daarvoor wel haar uiterste best doen tegen een stugge tegenstander die maar niet van opgeven wou weten.

Owen maakte het Dré knap lastig. Toen de dames geruild waren ging het plots snel en kon de jonge Willaert de volle buit meenemen naar huis. Jente zat ook dit keer in de hoek waar de klappen vielen, tegen Jonathan ging hij kansloos de boot in. Komaan Jente herpakken !!!

Rest ons nog één wedstrijd en dat was misschien de belangrijkste in tweede, want het ging tussen twee ongeslagenen, ook twee titelkandidaten en bovenal twee familieleden namelijk Brecht en zijn moeder Tine. Het ging zoals steeds in dergelijke titelpartijen lange tijd gelijk op tot Brecht met een stukkenruil een bres kon slaan in de pionnenmuur voor de koning van Tine. Uiteindelijk zegevierde Brecht, die met deze match aantoont dat ze serieus met hem rekening gaan mogen houden...


Voor de zoveelste keer nog wat gratis sluikreclame: Audiovisuele quiz ten voordele van jullie schaakclub op 26 november 2016! De tent zit bijna vol: Nog drie plaatsen te gaan !!!

Speeldag 5 : 6 November 2016


De topper tussen Francky en Peter was er niet echt één: Peter speelde nogal nonchalant de opening en in het middenspel werd het al gauw 'alle hens aan dek'. Aanvankelijk overleefde de zwartspeler door een pion te geven om een vervelende loper uit te schakelen, maar enkele mindere zetten gaven de kampioen een vrijgeleide naar winst en dat was oververdiend.

Stijn was het eerst klaar met Jacques, maar die laatste had zijn (zon)dagje niet en bood eigenlijk weinig weerstand. Drie puntjes voor Stijn, die ze goed kan gebruiken... Ivan Masschelein en Gino Casteleyn speelden een gelijkopgaande partij tot Ivan zijn (wekelijkse?) blunder bovenhaalde en de zege aan Gino cadeau gaf. Dat mag hij volgende week tegen ondergetekende ook doen!

Dirk Vandamme blijft de Kortemarkse schaakgemeenschap verbazen. Hij won nog maar eens en steekt nu zelfs Peter voorbij in het klassement. Dat komt niet omdat hij een hoogstaande wedstrijd tegen Frederik Taelman had gespeeld, maar simpelweg omdat hij de voorlaatste fout maakte. Dirk blunderde zelfs door een loper in geschenkverpakking aangeboden door Frederik niet te slaan. Zelfs dat kon hij zich permitteren voor zijn derde zege op vier partijen. Wie stopt hem?


In tweede liet nieuwkomer Jan Maene zich al direct opmerken door in een gelijkopgaande match tegen Jonathan Versyck op het eind meteen de volle buit binnen te halen. Dat beloofd! Van de rest van de partijen heb ik spijtig genoeg nagenoeg niets gezien, want ik had mijn handen vol met Francky. Ik ga me dus beperken tot het geven van de uitslagen: Tine won verdiend van Jente en blijft zo aan kop met het maximum. Tine for president !

Kris won van Owen en Dré klopte zijn opa Roger. Elis bleef Jonas de baas en tenslotte won Evelyne van Flor.


Nog wat gratis sluikreclame: Audiovisuele quiz ten voordele van jullie schaakclub op 26 november 2016! Nog ruim twee weken te gaan en de tent zit bijna vol. Interesse? Schrijf dan stante pede in !!!

Inhaaldag I1 : 30 Oktober 2016


Het was kalm op de eerste inhaaldag van dit seizoen, wellicht was het verlengde weekend hier niet vreemd aan? In eerste stond de onvervalste topper tussen de nummers drie en één van het vorige schaakjaar op het programma. Gino deed het lange tijd niet onaardig tegen kampioen Francky. Beiden kwamen met gelijk materiaal en een evenwichtige stelling aan bij het eindspel. Hier bewees Francky nog maar eens dat hij Kortemarks beste eindspeler is. Gino had wel de kansen, maar hij keek de kat uit de boom en liet zijn medespeler het initiatief nemen. Dodelijk in een eindspel, Francky rukte langzaam op en Gino kon de nakende pionpromotie niet meer afweren. Zo blijft de kampioen ongeslagen en hij is hiermee de enige want Dirk Vandamme, een andere ongeslagene verloor nogal knullig van Guy Agten. Dirk was nochtans goed begonnen en had onderweg twee pionnetjes gesnoept van Guy. In de finale liep het alsnog mis toen Dirk zich liet vorken en zo zijn toren kwijtspeelde.


Ook in tweede werden twee matchen beslist, waarin de Versyckjes telkens met de buit gingen lopen. Zo nam Jonathan de maat van Roger Baert, maar eigenlijk was hij wel ontsnapt aan de nederlaag en mag hij de schaakgoden op zijn blote knietjes danken. Roger slaagde er namelijk niet in om een gewonnen stelling af te werken en mat te geven. Jonathan kon afruilen en het was uit met de pret. Sneu voor Roger, die heel verdienstelijk had gespeeld. Ook Versyck senior had het niet voor niets tegen Dré, die voor de eerste keer verloor. De opening was prima, nu nog de rest en alles komt goed Dré!


Rest mij nog mijn wekelijkse reclameboodschap: Audiovisuele quiz ingericht door jullie schaakclub op 26 november 2016! Voor de deelnemers wordt het stilletjesaan tijd om zich in te schrijven. Er zijn nog enkele plekjes vrij. Waar wacht u nog op?

Speeldag 4 : 23 Oktober 2016


Jacques Verdegem had zijn dagje niet. Hij was er met zijn gedachten niet bij en werd in geen tijd van het kastje naar de muur gespeeld door Dirk Vandamme, die ongeslagen blijft.

Het is misschien nog vroeg om over een degradatiewedstrijd te spreken, maar Guy en Stijn die niet het beste competitiebegin kenden, speelden al een driepuntenmatch. Het ging lange tijd gelijk op, tot Stijn in het middenspel zijn paard wat verloren plaatste. Guy profiteerde en rukte op met zijn pionnen op weg naar promotie en dat kon Stijn hoe hard hij ook wilde niet meer vermijden.

In de strijd tussen Frederik en Ivan was het die laatste die voortreffelijk uit de opening kwam met een kwaliteit en extra pion. Frederik gooide daarom zijn hele hebben en houden in de strijd, het leverde hem weinig op. Toen ook zijn dame in ademnood kwam, gaf hij teleurgesteld op. Zijn commentaar achteraf sprak boekdelen: "Het was de ganse match huilen met de pet op en ik had niet eens een pet..."


In tweede werd Flor in vier zetten mat gezet door Elis! Wellicht één van de snelste matten in de clubgeschiedenis? Flor probeerde zich te herpakken door nog een partij te spelen en dat tegen Jonas, maar ook dit keer liep het verkeerd. Met behulp van zijn Dino's (?) was het een koud kunstje naar winst voor de jongste Taelman.

De topper in tweede tussen de twee titelkandidaten Jente en Brecht kende een bizar verloop en dito ontknoping. Jente kwam een paard voor in ruil voor een pionnetje. Hij ging dan op jacht naar de dame van Brecht en zag een (makkelijk) winnende combinatie niet. Het toekijkende publiek begreep er niets van. Brecht kwam beter in de match en Jente ging nu nog slechter spelen, uiteindelijk won Brecht nog. Wellicht deed de stress Jente de das om? Gelukkig voor hem is de weg naar de titel nog lang en de titelstrijd nog verre van gestreden...


Het is bijna weer zover: De quiz der kwissen komt eraan! Dat is natuurlijk onze eigen Audiovisuele quiz op 26 november 2016! Voor de deelnemers wordt het stilletjesaan tijd om zich in te schrijven. Er zijn nog enkele plekjes vrij. Waar wacht u nog op?

Speeldag 3 : 16 Oktober 2016


Jacques Verdegem is in goede doen: Na vorige week een goede match gespeeld te hebben tegen kampioen Francky, won hij dit keer zonder pardon van Ivan. Ivan had zijn paard weggeblunderd in het middenspel en was zo geschrokken dat hij niet meer kon nadenken. Het resultaat laat zich raden: In het eindspel had Jacques drie stukken meer en was winst een makkie. De partij tussen leider Francky en Frederik ging lange tijd gelijk op, tot Francky één van Frederiks lopers tweemaal aanviel en die laatste reageerde compleet verkeerd door een tegenaanval te lanceren die na enkele zetten doodliep. Jammer want er zat wellicht meer in voor de kampioen van tweede klasse?

Peter moest voor de verandering weer eens hard werken om het volle punt binnen te halen. Dit keer was het Guy Agten die het hem knap lastig maakte. Guy nam volop het initiatief in de opening en Peter moest het spel ondergaan. Toen Guy wat gas terug nam en enkele stukken afruilde kwam zijn rivaal terug in de match en kwam de partij terug in evenwicht. Even later blunderde Guy jammerlijk doordat Peter een penning uitbuitte en een paard kon snoepen. Het was uit met de pret voor de zwartspeler die nog eventjes aanklampte en dan de handdoek in de ring gooide...


Dré heeft zijn start dit jaar duidelijk niet gemist, na drie speeldagen staat hij bovenaan te pronken met 9 op 9 en daarmee doet hij even goed als Tine. Dré kon Flor verrassen in de opening, maar moest dan nog goed uit zijn doppen kijken, want een prooi die in het nauw gedreven is kan nog raar uit de hoek komen... Uiteindelijk ging het punt naar Dré. Tine medeleidster in het klassement, won na een leuke partij van Owen die als eerlijke commentaar had, dat ze gewoon beter was punt !!! Jente, één van de topfavorieten voor de titel veegde Evelyne Wydooghe van het bord. Evelyne probeerde nog haar vel te redden door op pat te spelen, maar Jente was wakker en met twee dames was het mat zetten een koud kunstje.

Speeldag 2 : 9 Oktober 2016


Kampioen Francky liet zich bijna verrassen door Jacques. Als ik het me nog goed kan herinneren was Francky een stuk voorgekomen. Met een tussenschaak bracht Jacques enkele zetten later de stand terug in evenwicht. Het ontstane toreneindspel was gelijk en bood kansen aan beide spelers. Francky die tonnen ervaring heeft in dit soort eindspelen bleek de koelbloedigste en hij kon dan ook het volle punt binnenhalen. De match tussen Stijn en Ivan ging lange tijd gelijk op totdat Ivan een aftrekaanval opzette en Stijn met beide ogen in de val liep: Hij nam Ivans geofferde paard terug maar zag niet dat Ivan nu mat in één kon geven! Het werd Ivans eerste zege van het nog prille seizoen.

Peter en Gino de nummers twee en drie van vorig jaar keken elkaar al op de tweede speeldag in de ogen. Het ging lange tijd gelijk op tot Gino domweg een pion cadeau gaf. Peter verkreeg het initiatief en begon aan een mataanval op de koningsstelling van Gino. Gino weerde zich als een duivel, maar moest zich uiteindelijk toch gewonnen geven.


Evelyne moest tot haar scha en schande ervaren dat de Kortemarkse jeugd almaar sterker wordt op schaakgebied: Dré won immers met de vingers in de neus. Kris Versyck had dan weer zijn handen meer dan vol aan Flor Gysels. Uiteindelijk haalde zijn 'jarenlange' ervaring het op het jeugdig enthousiasme van Flor. De jongste Versyck, de Jonathan, had weinig moeite met Jonas Taelman, die nochtans een gans leger extra (Lego)manschappen ter zijner beschikking had.

Eerstejaars Owen kreeg schaakles van Brecht Haneca, die met zijn tweede zege op rij het klassement aanvoert samen met Dré, Jonathan en Tine, die een zware kluif had aan Roger Baert. Roger was in topvorm en had misschien zicht op remise, maar gaf na een stresserend eindspel zomaar een stuk weg en het was over.

Speeldag 1 : 2 Oktober 2016


De kop is eraf: Zondag werd het nieuwe schaakseizoen plechtig op gang getrokken. We zijn alvast reuzebenieuwd of clubkampioen Francky Deketelaere dit jaar meer tegenstand mag verwachten? In zijn eerste partij van het nieuwe jaar werd het hem niet bepaald moeilijk gemaakt door Stijn Herreman, die in de openingsfase zijn paard liet insluiten. De rest was een makkie. Peter Degrieck had een heel wat kwaaiere klant aan de kampioen van tweede Frederik Taelman. Frederik speelde nogal knullig zijn opening en kwam een pion achter, maar hij herpakte zich in het middenspel en bracht de bordjes terug in evenwicht. Na een boeiend eindspel werden de puntjes uiteindelijk gedeeld.

Ook Gino moest uit zijn doppen kijken tegen die andere promovendus Guy Agten. Met een gelijkwaardige stelling belandden beide opponnenten in het eindspel en hier was het de ervaring van Gino die de doorslag gaf. Ook Paul en Jacques kwamen terecht in een finale die kansen bood voor beiden. Jacques stond lichtjes beter, omdat Pauls toren ingesloten stond, toen dat euvel verholpen was wikkelde onze ancien af naar winst. In de laatste partij van deze eerste speeldag, de veldslag tussen Ivan en Dirk, was het die laatste die het laken naar zich toe trok na een match met wisselende kansen.


Ook voor de meisjes en jongens van tweede is het schaakverlof voorbij: Brecht Haneca zorgde voor de eerste zege van het nieuwe seizoen door Roger in geen tijd van het bord te spelen. Moeder Tine volgde kort daarna het voorbeeld van haar zoon door te zegevieren over Jonas Taelman. Het andere familieduo uit tweede, de Versyckjes deden bijna evengoed. Jonathan maakte brandhout van Flor en vader Kris... die werd de broek afgedaan door Evelyne! Zijn vrouw zou het eens moeten weten...

Nieuwkomer Owen had pech met de loting: Een van de outsiders voor de titel Jente was geen partij voor hem en hij ging dan ook roemloos ten onder. In de laatste partij van de speeldag won Dré moeiteloos van Elis. De verliezers van deze speeldag kunnen volgende week hun valse start goedmaken, want dan staat speeldag twee op het menu...

Info Simultaan


Michel Bleys, oud-sterspeler van Kortemark en ver daarbuiten maakte er zoals verwacht een ware demonstratie van. Geen enkele van de negentien (!) opgedaagde schakers kon hem iets in de weg leggen. Zo gaven de bordjes na een drietal uur spelen een kurkdroge 19-0 aan! Een dikke proficiat Michiel, ge kunt het duidelijk nog! Het deed ons deugd om heel wat jonge mensen te zien, helaas was hun jeugdig enthousiasme onvoldoende om het de simultaangever lastig te maken. Bij de grote jongens en meisjes was Frederik er dan weer dichtbij maar hij verknoeide zijn stelling en verloor alsnog. Paul en Dirk konden Michiel het langst ambeteren, maar moesten uiteindelijk toch hun meerdere erkennen in de op dreef zijnde Michiel. Namens de ganse club een dikke merci Michiel om ons dit schaaklesje te geven en misschien tot nog eens...?


Binnenkort vind je enkele fotootjes van de simultaan op onze fotopagina.


Vanaf zondag wordt het weer serieus met de start van de nieuwe competitie. De kalender van eerste vind je alvast hier:   Speelkalender 1ste.pdf   en die van tweede vind je hier:   Speelkalender 2de.pdf

Info Start


Nieuws heet van de naald : Seizoen 2016-2017 wordt op gang geschoten op zondagvoormiddag 25 september 2016 om 9h15 met een simultaan. De week erop, ook wel de tweede oktober geheten, start de nieuwe competitie.


Interesse in de schaaksport? Wip gerust eens binnen op 25 september. Kijken en meespelen is gratis !!! Iedereen is immers van harte welkom in onze club!


Alle info vind je op de onderstaande figuur of stuur gewoon een mailtje naar de Schaakclub.