Schaakprobleem

Laatste Clubnieuws


Start nieuw seizoen met simultaan

Zondag 23 september 2018


Start nieuwe competitie

Zondag 30 september 2018


Vijfde audiovisuele quiz van uw schaakclub

Zaterdag 17 november 2018


Vriendenmatch tegen Gistel, Brugge, Ichtegem en Eernegem

Plaats van afspraak Kortemark

Vrijdag 10 mei


Kampioenenviering in ons lokaal op zaterdag 1 juni.

Speeldag
Speeldag 29


De kogel is door de kerk: Ivo Van Dael is de nieuwe kampioen van Kortemark, seizoen 2018-2019 heeft eindelijk al zijn geheimen prijs gegeven. Na een korte partij met Dré Willaert had Ivo een overweldigende aanval met dame, paard en loper en er stond ook nog ergens een toren in de buurt als ik het me nog goed herinner. Dré reageerde verkeerd en kon al dat aanvalsgeweld niet meer stoppen. Zo werd Ivo op de laatste speeldag toch nog kampioen, voor ene Gino Casteleyn die net naast de hoofdvogel grijpt. Kampioenen verdienen alle eer en moeten op een passende wijze gevierd worden en dat gaan we doen in ons lokaal op zaterdag 1 juni met onze bier & broodjeshappening. De lijnen om in te schrijven zijn vanaf heden open, wacht niet te lang om uw komst aan te kondigen.


Vergeet verder jullie eerstvolgende afspraak niet: Vrijdagavond 10 mei staat onze jaarlijkse vriendenmatch op het menu. Afspraak om 19h30 in ons lokaal. Zorg dat je erbij bent!
Speeldag 28


De meer dan waarschijnlijke kampioen Ivo Van Dael en Stijn Herreman maakten er een zondagse snipperdag van, na amper 13(!) zetten werd de vredespijp al gerookt. Als Ivo niet verliest in zijn laatste partij tegen rode lantaren Dré Willaert dan wordt hij de nieuwe titelhouder in de Kortemarkse eredivisie. Geen mens die daar nog aan twijfelt? Enkel de mazelen, een venijnige malaria-aanval of de overstroming van het spaarbekken gelegen achter zijn huis lijken hier nog verandering in te kunnen brengen...


In tweede klasse is Koen Blomme nu zeker van zijn ticket naar eerste en dat deed hij zelfs zonder te spelen! Eerste achtervolger Jonas Taelman liet een steekje vallen tegen Jente Masschelein en door die nederlaag kan hij Koen niet meer bijbenen aan de top van het klassement. Jonas die in een andere match won van Francis De Bels gaat zo hoogstwaarschijnlijk derde worden en dat is heel knap! Ook Roger Baert kende een goed seizoen in zijn voorlaatste wedstrijd won hij na hard labeur van Elena Taelman. Volgende week valt de beslissing in eerste en weten we wie er kampioen wordt. Komt dat zien!


Nog twee data om in uw agenda te noteren: 10 mei, onze vriendenmatch in Kortemark. 1 juni, de kampioenenviering in ons lokaal. Zorg dat je erbij bent.

Speeldag 27


In eerste stond de langverwachte topper op het programma tussen de nummers één en twee, Gino Casteleyn en Ivo Van Dael. Het aanwezige publiek werd verwend, beide heren maakten er een topmatch van met wisselende kansen. Gino moest winnen om nog een (water)kans te behouden op de titel. Als ik me het nog goed herinner kwam Ivo beter uit de opening en kon hij een paard winnen, zijn aanval strandde echter en Gino nam over. Een gevaarlijke vrijpion werd een dame en Ivo ontsnapte nog met eeuwig schaak aan een nederlaag. Met dit gelijkspel is hij zo goed als zeker van zijn eerste Kortemarkse kampioenentitel. Met nog twee wedstrijden te spelen tegen Stijn en Dré volstaan 4 punten om de hoofdvogel binnen te halen. Geen mens die nog durft te twijfelen dat het nog zou kunnen fout lopen. Fout lopen deed het bijna voor Peter Degrieck in zijn laatste partij tegen Ivan Masschelein: Peter was goed begonnen en had initiatief, toen de concentratie eventjes verdween, was Ivan gaan lopen met een paard en het zag er niet zo goed uit voor ondergetekende. Peter knokte zich echter terug in de match en kon nog twee pionnen nemen voor het verloren gegane stuk. Er ontstond een eindspel met loperpaar en dame tegen loper en dame en twee gevaarlijke vrijpionnen. Tricky business en er werd uiteindelijk remise overeengekomen.


In tweede klasse deed Koen Blomme een uitstekende zaak voor het resterende promotieticket naar eerste, door de maat te nemen van Marit Despierre. Hij moet nu nog enkel rekening houden met Jonas Taelman, die nog een aantal partijen in te halen heeft. Het kan er nog om spannen want Jonas werkte zondag twee matchen af en hij haalde de volle buit binnen tegen respectievelijk Francis De Bels en Lowiek Blomme. Het geschaak was niet allemaal vlekkeloos, maar het resultaat was dat wel. Lowiek was dan weer wel succesvol in zijn inhaalpartij tegen rode lantaren Elena Taelman, die hij probleemloos won.


Nog twee data om in uw agenda te noteren: 10 mei, onze vriendenmatch in Kortemark. 1 juni, de kampioenenviering in ons lokaal. Zorg dat je erbij bent.

Speeldag 26


De reguliere competitie zit er zo goed als op, maar dat betekent niet dat de kampioen in eerste al is gekend. Nog twee kandidaten strijden om de titel van beste van Kortemark. Gino Casteleyn deed wat hij moest doen en dat was winnen, Ivan Masschelein deed zijn best, maar werd langzaam maar zeker weggedrukt. Ondanks deze zege heeft Gino het niet echt meer in handen, hij moet zeker de onderlinge confrontatie winnen tegen Ivo van Dael (die andere titelkandidaat) en hopen dat die laatste nog een steekje laat vallen in zijn resterende partijen.


In tweede klasse is het mathematisch nog niet zeker wie kampioen (Super)Mario Verbanck gaat vergezellen naar eerste. Ondanks verlies tegen zijn enige overgebleven concurrent voor het eerste klasseticket Jente, blijft Koen Blomme de beste papieren houden. Jente Masschelein die zondag hun onderlinge partij won na een niet zo correct gespeeld toreneindspel zal Dame Fortuna aan zijn kant moeten hebben tijdens de laatste wedstrijden van de competitie. Er werden in tweede nog enkele achterhoedegevechten geleverd. Zo won Lowiek Blomme probleemloos van Roger Baert die mat werd gezet met dame, pion en toren. De tweede match gespeeld door Koen Blomme was voor hem wel succesvol, hij toonde zich de betere van Elena Taelman. Volgende week is het Pasen en kan er ingehaald worden in ons lokaal. Profiteer ervan!


Nog twee data om in uw agenda te noteren: 10 mei, onze vriendenmatch in Kortemark. 1 juni, de kampioenenviering in ons lokaal. Zorg dat je erbij bent.

Speeldag 25


Voor de gelegenheid begin ik dit verslagje niet met eerste klasse, maar met tweede klasse en daar heb ik een heel goede reden voor: Er is er namelijk ééntje kampioen geworden en hij luistert naar de naam Mario Verbanck. Supermario speelde zijn laatste twee partijen en die won hij overtuigend, een champ waardig. Jonas Taelman en Jente Masschelein kregen een spervuur van aanvallen over zich heen, werden van het kastje naar de muur gespeeld en tenslotte koudweg mat gezet. Mario is dan ook de meer dan terechte kampioen in tweede. Een dikke proficiat trouwens. De grootste kanshebber om hem als tweede te mogen vergezellen naar eerste is Koen Blomme, die deze week niet speelde. Ook Ivar Despierre, tweedejaars, kan terugkijken op een geslaagd seizoen: In zijn laatste twee partijen kon hij na damewinst winnen van Flor Gysels en verloor hij tegen een superspelende Jonas Taelman die met een overwicht aan stukken het eindspel kon aanvatten. Zus Elena kreeg dan weer schaakles van Jente Masschelein en verloor.


Na het terugtrekken van Francky Deketelaere uit de competitie wegens persoonlijke redenen, blijven er nog twee titelkandidaten over en dat zijn Gino Castelein en Ivo Van Dael. Beiden lieten zich op deze speeldag niet verrassen: Gino kon twee pionnen versieren in de opening in zijn match tegen rode lantaren Dré Willaert en het daarna eerder makkelijk afwerken. Ivo had het iets lastiger tegen Frederik Taelman, hij bouwde geduldig zijn stelling op en kon dan eensklaps drie stukken tegelijkertijd aanvallen. Dat was natuurlijk teveel van het goede voor Frederik om te verdedigen. Het resultaat was stukwinst voor Ivo en een slechte stelling voor Frederik en dat was voor de leider in het klassement een koud kunstje om verder af te werken. Ivan Masschelein moest al vroeg in de partij zijn dame geven voor een toren. Hij liep zowat de ganse wedstrijd achter de feiten aan en moest tenslotte zijn meerdere erkennen in de persoon van Stijn Herreman. Over de confrontatie tussen ondergetekende en Dirk Vandamme kunnen we kort zijn (volgens Dirk): Dirk was aan het winnen, maar Peter werkte niet mee...


Nog twee data om in uw agenda te noteren: 10 mei, onze vriendenmatch in Kortemark. 1 juni, de kampioenenviering in ons lokaal. Zorg dat je erbij bent.

Speeldag 24


Het Kortemarkse kampioenschap nadert zijn spannende ontknoping. Leider Ivo Van Dael liet geen steken vallen in zijn partij met Geert Delarue. Geert moest in de beginfaze een kwaliteit geven, namelijk loper tegen pion. Hij knokte verder voor wat hij waard was en plooide pas in het eindspel wanneer hij nogal lullig een tweede pion verloor. Eerste achtervolger Gino Casteleyn beet zich aanvankelijk de tanden stuk op Guy Agten, een foutje van die laatste in de finale leverde hem alsnog de volle buit op. Ook Dirk Vandamme is een taaie rakker als hij uitgeslapen is, dat ondervond Ivan Masschelein die een stevige aanval over zich heen kreeg. Een onschuldig uitziend dameschaak deed de kansen keren. Ivan won korte tijd later een loper en nog wat later de partij.


In tweede klasse moeten we elke week hetzelfde liedje herhalen: 'De leider dicteert en heerst...' Mario Verbanck boekte zijn 18de opeenvolgende zege van het seizoen. Francis De Bels zat dit keer aan de verliezende zijde van het bord. Hij verloor al vroeg zijn dame door een penning en toen hij in het eindspel nog eens een toren, wellicht uit pure liefdadigheid wegschonk, was de rest een koud kunstje voor onze toekomstige kampioen. Koen Blomme momenteel tweede in de stand blijft aanklampen na een overwinning tegen Jonas Taelman. Hij had onderweg wel een konijnenpoot in zijn zak, want Jonas liet damewinst liggen. Lowiek volgde het goede voorbeeld van zijn vader en nam de volle pot mee naar Torhout. Hij was goed ontwikkeld, nam het initiatief en kon uiteindelijk met een paardvork mat geven. Rivaal Flor Gysels had nochtans goed van zich afgebeten, maar kwam een banddikte tekort. Een leuke partij om volgen van deze tweedeklassers.

Speeldag 23


Outsider voor de titel Gino Castelein kreeg zondag een stevige tik te verwerken, hij verloor namelijk van degradatiekandidaat Frederik Taelman, maar hij had één excuus en dat was water in de knie??? Na de opening stond Frederik een stuk beter, maar hij maakte het nog spannend toen hij een vork over het hoofd zag en een kwaliteit moest inleveren. Frederik nam van dan af aan het initiatief en het draaide uit op een eindspel waarin Gino het met zijn twee torens opnam tegen de toren en het loperpaar van Frederik. Een niet onbelangrijk detail waren de twee verbonden vrijpionnen van die laatste en die bleken uiteindelijk niet te stoppen. Dré Willaert kreeg schaakles van Guy Agten die met een blitzkrieg op de vijandelijke stelling twee pionnen kon snoepen en in een toreneindspel gaven die de doorslag. Ondergetekende tenslotte nam het op tegen Geert 'Pater' Delarue. Het ging lange tijd gelijk op tot Peter via de h-lijn met torens en dame aanviel en dat loonde, want Geerts loper verdween in het bakje. Via de nu open h-lijn drong de toren binnen en kon zijn zwarte tegenvoeter verschalken. Toen vond Geert het welletjes en was het tijd om te 'spoelen'.


Jente Masschelein kwam in zijn battle tegen Francis De Bels met voordeel uit de opening. Hij kon uiteindelijk mat zetten met twee torens en een pion. Ongeslagen leider Mario Verbanck schreef nog maar eens een zege naast zijn naam, dit keer was jonkie Ivar Despierre de pineut na een overweldigende aanval. Koen Blomme blijft in het zog van de leider in het klassement na een overwinning op Flor Gysels, die hij met een familieschaak (vork op dame en koning) kon verschalken. Zoon Lowiek verging het minder goed, na een nochtans verdienstelijke partij tegen Ivar Despierre liet hij na om het af te maken en zo kreeg hij finaal het deksel op de neus. Afmaken is ook een probleem dat Roger Baert wel eens heeft. In zijn match tegen Jonas Taelman stond hij voortdurend op winst, maar in het eindspel ging plots het licht uit. Roger gaf zijn voordeel weg en Jonas kon zegevieren na damepromotie. Marit Despierre en Elena Taelman vochten onderaan een duel uit op het scherpst van de snee. Na een spannende partij kon Marit de volle buit meenemen naar huis.

Speeldag 22


Virtueel leider Ivo Van Dael lijkt zich naar het einde te slepen? Tegen Dirk Vandamme werd weliswaar gewonnen, maar het ging zeer moeizaam. Dirk weerde zich kranig vanaf de opening, waarin Ivo een pion offerde om brokken te kunnen maken in het centrum. Onze zedenmeester liet zich niet onbetuigd en offerde een paard voor een matdreiging, iets te optimistisch zoals zou blijken uit het verdere verloop van de match. Na secuur verdedigend werk maakte Ivo het knap uit met een aftrekaanval waarbij de dame in het bakje verdween. Na een gelijkopgaande partij leek clubkampioen Francky Deketelaere in remise te moeten berustten na stug verdedigend werk van rivaal Ivan Masschelein, tot plots een schaakje met de dame het begin bleek van een mooie mat in vier. Zo blijft Ivo de hete adem van Francky in zijn nek voelen op weg naar de titel. Het worden nog spannende weken want ook Gino Castelein blijft aanklampen. Die laatste won een kwaliteit tegen Geert Delarue, toren tegen paard, en kon uiteindelijk met promotie dreigen en het punt binnenhalen. In de degradatiestrijd deed Frederik Taelman de beste zaak door te zegevieren over Dré Willaert. Na een gelijkopgaande partij kwam eerstgenoemde in het voordeel door pionwinst. Een penning leverde even later een stuk op en de winstweg was niet moeilijk meer voor Frederik. Tenslotte was er nog de korte maar hevige partij tussen Stijn Herreman en Peter Degrieck. Peter besloot om in de opening een dubieuze pion te nemen, hij kwam zo weliswaar wat materiaal voor, maar kreeg in ruil een stevige aanval van Stijn over zich heen. Stijn kon het pionnetje terugwinnen en sterker nog hij kwam er ééntje voor. In het eindspel probeerde Stijn wel, maar meer dan een puntendeling zat er deze keer niet in.


Leider Mario Verbanck deed waar hij goed in is dit seizoen en dat is winnen. Hij deed het dit keer op zijn Engels en haalde vlot de overwinning binnen tegen Lowiek Blomme na stukwinst. Jente Masschelein vloog er meteen in tegen Flor Gysels, maar verwaarloosde wat zijn verdediging. De tegenaanval van Flor was dodelijk met een mat met loper en dame. Ook Francis De Bels verslikte zich in zijn tegenstander. Jonkie Ivar Despierre zorgde voor een kleine verrassing door Francis in de luren te leggen met toren en dame. Het stormde niet alleen buiten maar ook in de partij tussen Roger Baert en Marit Despierre. Roger rondde deze leuke partij af met een matcombinatie van toren, loper en dame.


En nu voor de laatste keer: Op 17 maart is ons lokaal gesloten en kan er bijgevolg niet geschaakt worden. Vergeet het niet!

Speeldag 21


Het blijft spannend in eerste klasse wat de titel betreft. Virtueel leider Ivo Van Dael liet onverwachts een punt liggen tegen Ivan Masschelein. In de openingsfase was Ivo een pion achter gekomen, iets wat hij enkele zetten later alweer rechtzette. Het ging verder gelijk op in het middenspel met toren, paard en pionnen en het eindigde terecht op een puntendeling. Ook Stijn Herreman reed een scheve schaats na een nochtans goede start tegen Gino Casteleyn waarin hij een kwaliteit won, namelijk loper tegen pion. Plots ging het licht uit bij Stijntje en hij blunderde eerst een loper en daarna zijn toren. Ook de inderhaast bijgeroepen VAR bracht geen duidelijkheid waarom hij het had gedaan. Zo blijft Gino op titelkoers. Ondergetekende rolde om 9h20 het lokaal binnen na een wild nachtelijk feestje. Het ergste werd gevreesd, maar tegenstander Dirk Vandamme had het blijkbaar nog bonter gemaakt? In ieder geval bakte hij er niet echt veel van en werd van het kastje naar de muur gespeeld en de zege ging nogal snel naar Peter Degrieck. Onderaan vochten Geert Delarue en Dré Willaert een levensbelangrijk duel uit. Het ging lange tijd gelijk op tot Dré achtereenvolgens een pion en een stuk verloor. Hij bleef zich kranig weren en moest uiteindelijk buigen voor de overmacht toen hij werd mat gezet met toren en loper.


Ongeslagen leider Mario Verbanck mocht het opnemen tegen de tweede in het klassement Meester Koen Blomme. Het ging lange tijd gelijk op tot Koen een cola van Mario kreeg en hij in ruil zijn dame cadeau gaf. Rare jongens die schakers. Roger Baert nam al snel de overhand tegen Jente Masschelein, maar in plaats van de zege binnen te halen blunderde onze nestor zijn dame en verloor hij alsnog deze belangrijke match. De partij tussen Francis De Bels en Lowiek Blomme kende een vreemd verloop. Lowiek slaagde er net niet in om de dame van Francis in te sluiten, die laatste kon zich net bevrijden door enkele pionnen te laten oprukken en net die soldaatjes lieten hem later in de partij toe om mat te zetten. Ook Lowiek was druk bezig met een mat voor te bereiden, maar hij kwam net één zet te laat.


Nog een laatste, maar wel belangrijke mededeling: Op 17 maart is ons lokaal gesloten en kan er bijgevolg niet geschaakt worden. Vergeet het niet!

Speeldag 20


Vorige week werd de titel mogelijks in een definitieve plooi geduwd, vandaag kon Francky Deketelaere revanche plegen, maar beide acteurs uit het drama van vorige week waren niet te zien. Dan nemen we maar een kijkje op de achtervolgers, de outsiders voor de titel. Stijn Herreman had weinig moeite met rode lantaren Dré Willaert die niet rokeerde en dat zich korte tijd later ferm beklaagde toen hij van het kastje naar de muur werd gespeeld. Ook Gino Casteleyn, terug van hoogtestage (?), ontgoochelde niet. Hij had het wel een pak lastiger om opponent Dirk Vandamme op de knieën te dwingen. Het ging lange tijd gelijk op tot Gino eindelijk het gaatje vond, binnendrong in de stelling van Dirk en een ware ravage aanrichtte. Peter Degrieck speelde niet z'n beste partij van het seizoen. Frederik Taelman nam van meet af aan het initiatief en kon deze partij eigenlijk nooit verliezen. Gelukkig werd Peter gered door het schoolfeest, want Frederik moest ervandoor en aanvaardde dan maar de puntendeling.


De topper in tweede tussen Francis De Bels en Koen Blomme eindigde na een spannend en gelijkopgaand verloop op een zege voor laatstgenoemde. Het werd nog een anti-climax voor Francis die zijn loper cadeau deed en even later toen ook de dame in het bakje verdween, wijselijk opgaf. Roger Baert had het een stuk makkelijker tegen rode lantaren Laurens Lootens. Die laatste werd genadeloos ingeblikt door de nestor van de club. In het duel tussen de toekomstige (?) eersteklassers Jonas Taelman en Lowiek Blomme, was het Lowiek die aan het langste eind trok en de zuurverdiende puntjes meenam richting Torhout...


Nog een laatste, maar wel belangrijke mededeling: Op 17 maart is ons lokaal gesloten en kan er bijgevolg niet geschaakt worden. Vergeet het niet!

Speeldag 19


De kans dat Francky Deketelaere zijn titel verlengt is een stukje kleiner geworden na zijn nederlaag tegen de competitieleider Ivo Van Dael. Ivo was uitermate gemotiveerd en nam van in het begin het initiatief. In een finale met de zware stukken nog op het bord, liet Francky zich vangen door een 'vergiftigde' pion te slaan. Om mat te voorkomen moest hij zijn dame geven en Francky gaf dan ook onmiddellijk op. Volgende week kijken beide schakers elkaar opnieuw in de ogen. Tijd voor revanche? Stijn Herreman één van de outsiders voor de titel profiteerde maximaal na een zege tegen Geert Delarue, waarin hij eerst een pion kon buitmaken, vervolgens een loper en nog een pionnetje. Met een vork in de finale haalde Stijn de volle buit binnen.

Guy Agten was in een begenadigde dag, hij speelde Dirk Vandamme compleet zoek, maar die werkte ook heel goed mee! Uiteindelijk werd Guy niet ten volle beloond voor zijn harde werk toen hij domweg in pat liep en moest berusten in remise. Dré Willaert speelde verdienstelijk tegen Ivan Masschelein maar liet zich dan ringeloren door de 'en passant'-regel en die is te vinden in stap één... Peter Degrieck en Frederik Taelman tenslotte speelden een gelijkopgaande partij met hard bevochten middenspel. In het eindspel rekende laatstgenoemde echter een variant verkeerd uit en een stuk ging verloren. Na alles afgeruild te hebben ontstond een eindspel met pionnen tegen pionnen en loper en uiteraard was dat een makkie voor de loperpartij.


In tweede klasse is er heel wat minder spanning wat de titel betreft. Mario Verbanck is nog altijd ongeslagen, ook Jonas Taelman kon hem niet stoppen. Hij werd simpel mat gezet met dame en paard. Flor Gysels was in bloedvorm, hij veegde de vloer aan met onze schaakmeisjes. Eerst moest Marit Despierre het ontgelden en ook Elena Taelman werd een kopje kleiner gemaakt. In de battle tussen jong en oud oftewel Ivar Despierre versus Roger Baert gingen de puntjes naar de oudste partij...

Speeldag 18


Een onvervalste topper stond op het programma met Peter Degrieck versus Francky Deketelaere. Alhoewel topper, Peter staat pas vijfde in het klassement en speelt niet langer mee voor de titel, maar dat wou natuurlijk niet zeggen dat Francky het cadeau ging krijgen. Het werd een gelijkopgaande partij op het scherpst van de snee. In het middenspel werden torens en dames afgeruild en dat resulteerde in een complex eindspel met paarden en lopers. Na heel wat geschuifel werd uiteindelijk remise overeengekomen, niet het beste resultaat voor Francky die volgende week onder zware druk komt te staan tegen de ongeslagen leider Ivo van Dael en eigenlijk moet winnen. Een andere titelkandidaat namelijk Stijn Herreman lijkt af te haken na een eerder onverwachte verliespartij tegen Guy 'b4' Agten. Guy toverde zijn favoriete opening op het bord en de partij transformeerde in een complexe stelling toen beide spelers de rokade achterwege lieten, de koningsstelling van Guy ernstige schade had geleden en de koning van Stijn in het midden bleef staan. Op een gegeven ogenblik blunderde Stijn en was het mat in drie.

Ook tussen Dré Willaert en Dirk Vandamme werd er lekker geblunderd. Eerstgenoemde verloor een toren in de opening en toen Dirk even later zomaar zijn loper liet instaan, leek het plots nog spannend te worden. Onze zedenmeester werd op tijd terug wakker en speelde het eindspel uit in zijn voordeel. Ook Geert Delarue zat niet te fris achter het schaakbord, onnodig verloor hij zijn loper in de match tegen Frederik Taelman. In het middenspel werd de dame van Geert 'gestalkt' door de stukken van Frederik, die uiteindelijk de volle buit binnenhaalde.


In tweede klasse waren er heel wat uitgestelde partijen. Koen Blomme en Ivar Despierre waren wel aanwezig en zij maakten er een aangenaam kijkstuk van. De jonge Ivar weerde zich als een duivel uit een doosje, maar moest uiteindelijk het hoofd buigen voor de ervaring van Koen. Ook Elena Taelman beet van zich af in haar battle met Flor Gysels. Het ging lange tijd gelijk op, maar finaal ging onze jongedame toch de boot in...


Volgende week is het inhalen geblazen. Profiteer ervan !!!

Speeldag 17


Outsider voor de titel Ivo Van Dael mocht het opnemen tegen Peter Degrieck. Het ging lange tijd gelijk op en Ivo verbruikte heel wat tijd in de openingsfase. Na deze 'grondige' studieronde vloog de boomlange Kortemarkenaar er in en dat loonde toen hij een pion voor kwam. Dat soldaatje zou hij enkele zetten later weer kwijtspelen en daarom stelde Ivo remise voor. Peter aanvaardde zodat er eigenlijk weinig verandert in het klassement. Ivan Masschelein moest goed zijn best doen tegen Dré Willaert. Die laatste was een pion voorgekomen, maar verloor dan onnodig een kwaliteit en daarmee was ook zijn vertrouwen weg. Dré speelde niet zo goed meer en ging uiteindelijk de boot in.

De match tussen Dirk Vandamme en Guy Agten ging lange tijd gelijk op. Guy begon halfweg nonchalanter te spelen voor aanval en gaf zomaar drie pionnen weg. Die zag hij nooit meer terug en eenmaal in het eindspel aanbeland was Guy Agten dan ook kansloos. Stijn Herreman en Frederik Taelman maakten er een leuke pot schaak van. Er kwamen tegengestelde rokades op het bord. Frederik trok nogal vroeg met zijn dame in het veld en deze werd genadeloos opgejaagd. Stijn profiteerde en sloopte meteen Frederiks koningsstelling. Enkele zetten later was het uit...


Leider Mario Verbanck forceerde de mat dankzij een vooruitgeschoven pion tegen schaakster Marit Despierre. Broer Ivar kreeg schaakles van Jente Masschelein, die ook nog Marit in een inhaalpartij de puntjes afhandig maakte. Het duel tussen vader en zoon Blomme eindigde op een zege voor die eerste. Lowiek moet van de papa eerst veertien worden vooraleer hij mag winnen van zijn vader. Ik heb zo'n bleekblauw vermoeden dat het zolang niet gaat duren...

Jonas Taelman presteert uitstekend dit seizoen en haalde ook nu weer de volle pot binnen tegen Laurens Lootens. Broer Alexander kende wisselend succes met winst tegen Elena Taelman en verlies tegen Francis De Bels. De langste partij in tweede was die tussen Flor Gysels en Roger Baert, die laatste kon na een gelijkopgaande partij de zege meenemen.


Tot slot nog een kleine mededeling: Ons kampioenenbal is een week opgeschoven omwille van een communiefeest in het lokaal. De nieuwe datum wordt zaterdag 1 juni 2019. Zorg dat je er bij bent!!!.

Speeldag 16


Het is een gekke, maar tegelijk ook spannende competitie dit jaar. Iedereen lijkt van iedereen te kunnen winnen? Zo verraste Geert Delarue vriend en vijand door één van de titelkandidaten Stijn Herreman puntenloos huiswaarts te sturen. Geert vatte de partij als volgt samen: "Stijn dronk een koffie en een cola en ik dronk een koffie en een pater!" Rare jongens die schakers! Leider Francky Deketelaere wreef in zijn handjes bij dit resultaat, toen hij zondag ook nog makkelijk won van Dré Willaert deed hij een méér dan uitstekende zaak in het klassement. De nog niet helemaal nuchtere na een verjaardagsfeestje zijnde Frederik Taelman verloor van zedenmeester Dirk Vandamme. Veel heb ik er niet van gezien, maar Frederik zat net als vorige week in acute tijdnood. In de kelder van het klassement deed Guy Agten een goede zaak door rechtstreeks concurrent Ivan Masschelein na een gelijkopgaande partij net de baas te blijven.


In tweede klasse is er nog steeds niemand die er in is geslaagd om de TGV genaamd Mario Verbanck tot stilstand te brengen, ook Elena Taelman moest het onderspit delven. Broer Jonas deed het een stuk beter door de volle buit te pakken tegen Flor die halfweg de match aan de winnende hand leek? Jente Masschelein had dan weer zijn handen meer dan vol met Lowiek Blomme, die lang tegenspartelde. Blomme senior won dan weer makkelijk van Laurens Lootens en broer Alexander verloor van zijn kameraadje Ivar Despierre. Zus Marit en nu heb ik de ganse 'familie' gehad, verloor van Francis na mat met loper en dame...


Tot slot nog twee data om in uw agenda met donkerrood aan te kruisen: Vrijdagavond 10 mei: Onze vriendenmatch tegen Gistel, Brugge, Eernegem en Ichtegem. Dit jaar is de plaats van afspraak Kortemark !!! Een tweede dag om aan te stippen is zaterdag 1 juni met onze jaarlijkse kampioenenviering in ons lokaal. Twee schaakfeestjes om niet te missen!!!

Speeldag 15


Vice-kampioen Peter Degrieck moest zijn tweede nederlaag van het seizoen slikken en dat in de topper van de 15de speeldag tegen Gino Casteleyn. Het ging lange tijd gelijk op, waarbij Gino de iets betere stelling leek te hebben. Peter probeerde de vijandelijke dame in te sluiten wat net niet lukte en toen kreeg Gino een geniale inval: Hij schoof een pion door naar de zevende rij die moest genomen worden, er volgde een schaak en een stuk ging verloren, toen Peter er ook nog een torenblunder tegenaan gooide was het uit. Hierdoor blijft Gino zicht hebben op de titel. Francky Deketelaere had geen enkele moeite met Guy Agten, die na een gelijkopgaande opening zijn beste poer verschoten leek te hebben. Dirk Vandamme en Geert Delarue waren zondag twee 'intelligente geesten' die zich te goed deden aan geestrijke dranken. Dat resulteerde in een slechte openingsfase voor Dirk die een pion verloor, daarna werd de match gelijkopgaander. Dirk kon uiteindelijk zijn pion terugwinnen en dan leek het erop dat wie nu de eerste fout zou maken, die zou ook de partij verliezen en daarom werd remise overeengekomen. Frederik Taelman speelt een seizoen om snel te vergeten. Ook tegen Ivan Masschelein lukte het niet, hij stond in het eindspel glad verloren en op de koop toe ging hij nog door zijn vlag...


Ongeslagen leider Mario schreef nog maar eens een zege naast zijn naam, dit keer luisterde de pineut naar de naam Roger Baert, die het spel moest ondergaan. Ook Francis De Bels kon welgezind naar huis terugkeren na een makkelijke overwinning tegen Elena Taelman. Het familie-onderonsje tussen Marit en Ivar Despierre leverde een zege op voor die laatste, die nu met twee-één leidt in hun onderlinge confrontaties. De langste match van deze speeldag in tweede was meteen ook de topper tussen Jente Masschelein en Koen Blomme. Beiden gaven elkaar geen duimbreed toe en na heel wat geruil eindigde de partij met een eindspel waarbij beide schakers enkel nog de toren en de koning over hadden en dat is natuurlijk remise...

Speeldag 14


In eerste klasse waren er geen wijzigingen aan de top, wie moest winnen die won, een kort overzicht. Leider Ivo Van Dael had weinig moeite met Guy Agten. Guy kreeg een blitzkrieg over zich heen en moest lopen voor zijn leven. Na een dreigende pionpromotie en een al even zekere torenwinst kon Ivo oververdiend het punt pakken. Tussen Frederik Taelman en Francky Deketelaere ging het lange tijd gelijk op. Een verkeerde ruil maakte echter een einde aan de droom van Frederik die prompt een stuk minder had. De rest was kinderspel voor de huidige kampioen. Dirk Vandamme speelde niet zijn beste match van het seizoen. Tegenstander Stijn Herreman profiteerde en was eigenlijk snel klaar met zijn wedstrijd. Peter Degrieck mocht zijn tenen uitkuisen tegen Dré Willaert die wellicht zijn beste match van het seizoen speelde? Goede ontwikkeling, het initiatief en voldoende tijd nemen, Dré deed het allemaal bijna vlekkeloos. Peter moest nauwkeurig spelen om niet in de problemen te komen. Toen de tijdsdruk een rol begon te spelen, slopen er onnauwkeurigheden in het spel van Dré en verloor hij enkele pionnen. Peter ging nu in de aanval en de koning werd naar het centrum gelokt. Toen de dame werd geslagen viel ook de vlag van Dré en was het uit. Onderaan stond ook nog de degradatietopper tussen Geert Delarue en Ivan Masschelein op het programma. Na een spannende strijd werden hier broederlijk de punten gedeeld.


Ook in tweede was er heel wat bedrijvigheid, helaas heb ik er weinig van gezien omdat ik mijn handen meer dan vol had met Dré. Ik ga me hier dan ook moeten beperken tot het meegeven van de resultaten. Ongeslagen leider Mario Verbanck had geen moeite met Laurens Lootens, diezelfde Laurens verloor even later ook nog van Jente Masschelein, een andere titelkandidaat. Jente was in vorm en dat heeft Elena Taelman aan den lijve mogen ondervinden. Elena verloor in een inhaalpartij ook nog van Ivar Despierre. Zus Marit verraste Lowiek Blomme en kon nog eens de volle buit naast haar naam schrijven. Blomme senior, bijgenaamd Koen, haalde het dan weer van Alexander Lootens. En dan was er nog Roger Baert versus Francis De Bels welke een zege opleverde voor die laatste...

Verslag Blitz


Aan iedereen een Gelukkig Nieuwjaar toegewenst namens Het Bestuur. Dat al jullie goede voornemens mogen uitkomen en vooral veel succes op schaakgebied! Het nieuwe schaakjaar werd traditioneel gestart met de gekende nieuwjaarsblitz. Acht schakers gingen dit keer de strijd aan met elkaar. Peter Degrieck werd de nieuwe blitzkampioen en hij volgt hiermee Guy Agten op die vorig jaar de beste was. De beste van tweede waren dit jaar ex aequo Jonas Taelman en Koen Blomme. De winnaars kregen uit handen van het bestuur vijf drankbonnetjes overhandigd om de doorstane emoties door te spoelen.


Eindstand Blitzkampioenschap

1.Peter Degrieck 6.5/7
2.Guy Agten 5.5/7
3.Frederik Taelman 4.0/7
4.Koen Blomme 3.0/7
5.Jonas Taelman 3.0/7
6.Lowiek Blomme 2.5/7
7.Mario Verbanck 2.5/7
8.Elena Taelman 1.0/7

Volgende week wordt de terugronde van de competitie aangevat...

Speeldag 13


Het was inhaaldag in eerste, enkele belangrijke matchen werden gespeeld. Zo eindigde de topper tussen Stijn Herreman en Peter Degrieck op een gelijkspel. Peter had het initiatief maar Stijn verdedigde secuur en schoof alles dicht. Peter vond de zet om de muur te slopen niet en er werd remise overeengekomen. Francky Deketelaere maakte van de gelegenheid gebruik om iets hoger op te schuiven in het klassement door te winnen van Dirk Vandamme. Het ging lange tijd gelijk op maar finaal plooide Dirk in het eindspel. Bovenaan wordt het drummen met sedert lang nog eens vijf mogelijke kandidaten voor de titel. In de staart van het klassement won Frederik Taelman van Dré Willaert nadat die laatste zijn ontwikkeling slecht uitvoerde. Frederik profiteerde en kon uiteindelijk het volle punt oogsten.


In tweede ontsnapte ongeslagen leider Mario Verbanck tegen Flor Gysels, die op een gegeven moment de winst liet schieten. Roger Baert walste over Ivar Despierre en zus Marit werd tweemaal puntenloos naar huis gestuurd door de Blomme's: Koen en Lowiek.


Volgende week zondag, de eerste speeldag van het jaar, staat onze Nieuwjaarsblitz op het programma. Na afloop krijgen de beste uit eerste en tweede klasse vijf drankbonnetjes. Zorg dus dat je op de afspraak bent!

Rest mij nog één ding en dat is jullie namens het Bestuur een Gelukkig Nieuwjaar toe te wensen en veel schaakplezier in 2019!

Speeldag 12


Geen wijzigingen aan de top van het klassement in eerste, alle titelkandidaten deden wat van hen verwacht werd en dat is winnen! Zo kreeg leider Ivo Van Dael een zware aanvalsgolf op zijn koningsstelling te verwerken ontketend door Frederik Taelman. Ivo speelde de juiste verdedigingszetten en toen hij het initiatief overnam was de klus snel geklaard. Ook Gino Casteleyn ontgoochelde niet, Dré Willaert liet zich vangen aan een penning en zijn dame ging het bakje in. Titelverdediger Francky Deketelaere wachtte geduldig op het foutje van Geert Delarue en strafte hem dan genadeloos af. Ook Stijn Herreman blijft op titelkoers na zijn vlotte winst tegen Ivan Masschelein. Een diep infiltrerende pion zorgde voor het nodige gevaar en de daaruit voortvloeiende complicaties bezorgden hem het volle punt. Peter Degrieck tenslotte walste over tegenstander Guy Agten heen. Hij won al snel een loper en kreeg dan nog een paard cadeau. Guy was duidelijk in een gulle bui, maar hier koop je natuurlijk niets mee.


In tweede stond de topper tussen Jente Masschelein en Jonas Taelman op het programma. Jonas heeft dit jaar duidelijk een stap voorwaarts gezet, het was niet allemaal foutloos, maar uiteindelijk slaagde Taelman Junior er toch in om Jente het volle punt af te pakken. Dat beloofd voor de toekomst... De broederstrijd tussen Laurens en Alexander Lootens eindigde op een zege voor die laatste. Alexander kon zijn goeie vorm niet doorzetten, in zijn partij met Lowiek Blomme ging hij kopje onder. Ook papa Koen zette de positieve vibes van zoonlief om in een overwinning en dat tegen Flor Gysels. Tenslotte was er nog de ultrakorte match tussen Francis De Bels en Roger Baert. Francis verraste die laatste met een dodelijke aanval met loper en dame, welke Roger over het hoofd had gezien...


Volgende week zondag, de allerlaatste speeldag van het jaar, kan er volop ingehaald worden. Zorg dat je op de afspraak bent!

Speeldag 11


Sensatie in eerste klasse waar regerend kampioen Francky Deketelaere zijn tweede nederlaag van het seizoen slikte tegen Stijn Herreman. Na een gelijkopgaande partij doken beiden met gelijke wapens het eindspel in. Stijn had voordeel maar verkeerde in tijdsnood, toch was het Francky die verloor na een dameblunder. Aangezien de dichtste achtervolgers ten volle profiteerden van het verlies van de titelhouder, kan het misschien eindelijk weer eens spannend worden bovenaan? Gino Casteleyn moest wel hard zwoegen om Guy Agten over zijn knie te leggen, maar na veel wroeten en wriemelen lukte het toch. Ivo Van Dael was toen al enkele uren klaar met zijn partij tegen Geert Delarue, een partij die er eigenlijk geen was. Amper acht zetten lang was die! Tussen Dirk Vandamme en Ivan Masschelein duurde het een stuk langer voor er afscheiding kwam. Ivan die niet zijn beste seizoen speelt, blunderde en Dirk nam de punten mee naar de Lichterveldestraat.


In tweede was het bijzonder kalm: Slechts twee matchen werden beslist. Zo kon Francis De Bels makkelijk de maat nemen van Ivar Despierre die zich nochtans weerde als een klein duiveltje in een groot wijwatervat. Roger Baert en Koen Blomme tenslotte maakten er een leuk kijkstuk van met wisselende kansen. Uiteindelijk was het Koen die aan het langste eind trok.

De heenronde begint op zijn einde te raken, hoog tijd voor sommige spelers om enkele partijen in te halen...

Speeldag 10


In eerste stond de topper tussen Stijn Herreman en Ivo Van Dael op het programma, beide spelers hadden nog niet verloren... Het was een gelijkopgaande match waarin beiden hun beste schaak probeerden te spelen. Dat lukte Ivo net iets beter, want hij ging met een pluspion naar het eindspel. Het was een complexe finale met elk een paard, loper en een tros pionnen. Uiteindelijk bleek Ivo over de meeste eindspelkennis te beschikken en kon hij de volle buit binnenhalen. Een min of meer gelijkaardig verloop in de partij tussen Frederik Taelman en Gino Casteleyn, hier was het Gino die met voordeel (pluspion) het eindspel aanvatte. Frederik maakte het hem nog makkelijker toen hij nog een pion cadeau gaf en Frederik gooide dan ook de handdoek in de ring. Dré Willaert nam het op tegen Guy Agten. Eerstgenoemde maakte de fout om niet te ontwikkelen en te vroeg met zijn dame te spelen. Guy strafte genadeloos af en won eerder makkelijk. Ook Peter Degrieck kende een rustige zondagvoormiddag toen tegenstander Geert Delarue op de derde (!) zet in de fout ging. Peter won een loper en kreeg een paar zetten later nog een toren cadeau. Geert spartelde nog maar het was een hopeloze zaak en de punten gingen naar de vice-kampioen.


Leider Jonas Taelman slikte zijn eerste nederlaag van het seizoen. Koen Blomme was een maatje te sterk en die kon de jonge snaak met groot materieel overwicht mat zetten. Co-leider Mario Verbanck profiteerde ten volle na winst tegen Francis De Bels die schaakmat werd gezet met paard en dame. Sensatie was er te zien op het bord bij Jente Masschelein en Roger Baert. Roger verkeerde in de forme van zijn leven en stond na de opening een toren en een pion voor, de motor sputterde plots en het werd nog een thriller toen Jente kon promoveren. Roger hield echter het hoofd koel en kon net op tijd mat zetten vooraleer hij zelf de genadeslag zou incasseren. Lowiek oftewel Blomme Junior kende een superdag met twee mooie zeges en dat tegen Flor Gysels en Elena Taelman. Een kunstje dat werd nagedaan door Alexander Lootens die de beste was tegen diezelfde Elena Taelman en tegen Marit Despierre. Broer Laurens Lootens had minder geluk, hij ging de boot in tegen achtereenvolgens Ivar Despierre en zijn zus Marit.

Speeldag 9


Francky Deketelaere was op zijn hoede tegen Ivan Masschelein die hem vorig jaar een pijnlijke nederlaag had aangesmeerd. Ivan speelde echter verre van zijn beste schaak en Francky kon redelijk makkelijk de zege binnenhalen. Na een evenwichtige opening nam de kampioen het initiatief en Ivan panikeerde en zorgde voor verzwakkingen rond zijn koning. Francky profiteerde ten volle en werkte koelbloedig af. Hiermee deed hij een gouden zaak in het klassement want co-leider Gino Casteleyn ging onverwachts de boot in tegen Geert Delarue. Gino verloor na een fenomenale blunder zijn dame, maar het leek nog speelbaar en hij ging door. Hij bleek zijn dag niet te hebben, want het blunderfeest werd verdergezet. Geert liet hem nog wat spartelen, door zuivere torenwinst te laten liggen, maar enkele zetten later kon hij toch de kroon op het werk zetten. Hiermee is Francky voorlopig één van zijn grootste rivalen voor de titel kwijt. Enkel Ivo Van Dael lijkt hem nog iets in de weg te kunnen leggen, maar daarvoor gaat hij toch een stuk beter moeten spelen dan zondag tegen Dirk Vandamme. Het was een vreemde partij waarin eerst Ivo een stuk blunderde en even later Dirk al even knap speelde na een paardvork te hebben toegelaten... Uiteindelijk was het Ivo die het laken naar zich toe kon trekken en zijn opponent kon mat geven.


Mario Verbanck kwam in de ring tegen Ivar Despierre. Die laatste begon goed en kon met een combinatie een stuk winnen, zoals gezegd kon... want de jonge knaap zag het niet. Mario ontsnapte en maakte het vervolgens koelbloedig uit. Laurens Lootens kreeg schaakles van Francis De Bels. Hij speelde in de opening teveel met zijn pionnen en vergat zijn stukken te ontwikkelen. Dat brak hem zuur op, Francis infiltreerde in de stelling en kon mat zetten. Tenslotte was er nog de gelijkopgaande match tussen Roger Baert en Alexander Lootens. Beide spelers maakten fouten en beide konden deze wedstrijd winnen. Finaal was het echter Roger die mat kon geven 'achter de paaltjes'.

Speeldag 8


De topper tussen Gino Casteleyn en Stijn Herreman eindigde onbeslist. Op het einde leek Stijn iets beter te staan en kon hij misschien iets forceren, maar het zag er allemaal nogal complex uit. Een billijk gelijkspel, waardoor beiden nog altijd niet verloren hebben dit seizoen. Guy Agten is in goede doen na vorige week zijn eerste zege te hebben behaald. Hij lijkt de zoete smaak van de overwinning te pakken te hebben? Deze keer ging Frederik Taelman verrassend de boot in. Frederik opende met b4 en dat is het favoriete speelterrein van Guy. Die laatste beheerste de theorie het best en hij won dan ook uiteindelijk.

Ivo Van Dael zweette dikke parels tegen Ivan Masschelein. Hij verloor een pion en een loper en dacht, hoe zou jezelf zijn, aan opgeven. Tegen beter weten in speelde Ivo verder en concentratieverlies bij Ivan deed de partij alsnog keren. Ivo kon nog mat zetten en mag een dikke kaars branden voor de schaakgoden. In de degradatiestrijd leek Dré Willaert niet echt uitgeslapen tegen rivaal Geert Delarue ? Hij begon weliswaar goed maar kon zijn start niet succesvol verder zetten. Hij liep in een pionvork op dame en paard en weg was zijn dame. Later in de partij volgde een andere paardvork, dit keer op zijn twee torens en hij kon opgeven.


Lowiek Blomme maakte het leider Mario Verbanck knap lastig. Op een gegeven ogenblik kon hij een paard winnen, maar hij zag het jammer genoeg niet. De ervaring van Mario kreeg de bovenhand en hij zette nog mooi mat met een dubbelschaak met dame en toren. Mario was niet de enige die mat kon geven met dame en toren: Ook Koen Blomme toonde datzelfde kunstje tegen Laurens Lootens. Jente Masschelein was een andere schaker die met dezelfde stukken zijn partij besliste. Hier was Flor de pineut.

Roger Baert zegevierde tegen Elena Taelman toen hij haar na een leuke match kon mat zetten 'achter de paaltjes'. Medeleider Jonas Taelman tenslotte liet geen steek vallen tegen Alexander Lootens: De oudste van de Lootens Brothers werd verschalkt met twee torens.

Speeldag 7


Guy Agten behaalde zijn eerste zege van het seizoen en dat tegen Geert Delarue. Guy opende, zoals hij wel meer doet, met b4. Aanvankelijk ging het gelijk op tot Geert in de aanval trok met zijn dame. Die laatste werd opgejaagd door Guy en dat leverde hem uiteindelijk twee pionnen op. Het begin van het einde voor Geert.

Dré Willaert maakte het zijn rivaal Stijn Herreman knap lastig en die gaf toe dat Dré gewonnen kon hebben. Het ging lange tijd gelijk op en de finale werd een eindspel met elk een dame en toren en een aantal pionnen. Stijn had er wel een paar meer, maar hij liet zich nog bijna verrassen door Dré die de promotie miste. Uiteindelijk haalde de ervaring van Stijn het.

De clash tussen bestuursleden Gino Casteleyn en Dirk Vandamme eindigde op een overwinning voor penningmeester Gino. Die had nochtans dikke parels gezweet en zijn koning stond op een gegeven ogenblik in zijn 'blootje'. Toen Dirk enkele mindere zetten speelde en het uiteindelijk verprutste door een paardvork op dame en toren toe te laten was het amen en uit voor zedenmeester Dirk.

Tenslotte was er nog Peter Degrieck versus Ivan Masschelein. De opening overleefden beide spelers, maar Ivan verslikte zich in het middenspel na een schaak die een paard opleverde voor zijn tegenstander. Ivan was 'zijnen kluts' kwijt en enkele zetten later ging nog een stuk de doos in en liep het mat.


Lowiek Blomme en Francis De Bels speelden een vreemde partij. Toen Lowiek de dame van Francis kon slaan zag het er goed uit voor Blomme junior. Francis vocht echter terug en kon net mat voorkomen door zelf schaak te geven en af te wikkelen naar mat met twee torens. Van een spannend einde gesproken!

Marit Despierre is niet al te best gestart dit seizoen. Ook vandaag liep het al snel fout. Eerst werd ze overspeeld door Roger Baert en in een inhaalpartij tegen Jonas Taelman blunderde ze net iets meer dan Jonas die ook verre van foutloos bezig was.

De topper van de speeldag was die tussen twee ongeslagenen zijnde Mario Verbanck en Koen Blomme. Mario liet Koen in de val lopen tijdens de opening en kon een paard slaan. Koen probeerde Mario's dame in te sluiten maar dat lukte net niet. Uiteindelijk kon Mario mat zetten via de open h-lijn.


Onze wekelijkse sluikreclame om te eindigen: De vijfde audiovisuele quiz van de schaakclub op zaterdag 17 november 2018 in Edewalle nadert met rasse schreden. Wie nog een plaatsje wil, schrijft zich best in, want het begint stilaan vol te raken. Alle info vind je op een andere plaats op deze site.

Speeldag 6


De eerste inhaaldag stond op het programma in eerste en er werd heel goed gebruik van gemaakt. Zo kruisten Ivan Masschelein en Guy Agten de degens. Guy speelde zijn opening slecht en liet zijn ontwikkeling achterwege. Ivan kon hier in het eindspel gebruik van maken om het laken naar zich toe te trekken. Ook Dré Willaert liet na om zijn stukken in het spel te brengen. Tegen Peter Degrieck kon hij nooit een vuist maken en liep hij voortdurend achter de feiten aan. Peter kon achtereenvolgens een pion en een loper nemen, toen Dré verkeerd reageerde op een penning, ging ook zijn dame verloren en gaf hij op.

Frederik Taelman verloor tegen Stijn Herreman na ook al een penning en dit keer op de koning gecombineerd met een loperaanval. Het gevolg was dat de dame 'gesnoept' werd en dat is meestal fataal, ook hier. In de wedstrijd tussen Geert Delarue en Dirk Vandamme werd geen dorst geleden en daarnaast werd ook geschaakt. Geert moest op een gegeven ogenblik zijn loper geven voor twee pionnen. Dirk verloor hierdoor zijn rokade, via de nu ontstane open lijn kwam zijn toren vernietigend binnen en de winst werd een makkie. De topper tussen Ivo Van Dael en Gino Casteleyn eindigde net zoals bij die voetbaltopper van zaterdag op een puntendeling. In een evenwichtige partij had Gino onderweg een pion gesnoept, Ivo bracht enkele zetten later de bordjes in evenwicht en er ontstond een aartsmoeilijk eindspel met paarden en lopers. Wie wat forceerde kon het deksel op de neus krijgen en daarom werd tot remise besloten.


Lowiek Blomme liet zich verrassen door Ivar Despierre. Die laatste was met een pion opgerukt tot net voor de koning, toen hij even later zijn dame erbij haalde liep het mat. De topper tussen Jente Masschelein en Mario Verbanck kende een spannend verloop, beide schakers gaven elkaar geen duimbreed toe tot Jente enkele mindere zetten speelde in het eindspel en Mario mat kon zetten. Koen Blomme zweette aanvankelijk dikke parels tegen Francis De Bels. Hij kon ternauwernood een mataanval afslaan, maar langzaam maar zeker verbeterde zijn stelling en kon hij de volle buit meenemen naar Torhout. Het duel tussen broer en zus Taelman eindigde op een zege voor Jonas, die hierdoor samen met Mario en Koen nog de enigen zijn die geen puntenverlies hebben geleden dit seizoen.


De wekelijkse sluikreclame om te eindigen: De vijfde audiovisuele quiz van de schaakclub op zaterdag 17 november 2018 in Edewalle nadert met rasse schreden. Wie nog een plaatsje wil, schrijft zich best in, want het begint stilaan vol te raken. Alle info vind je op een andere plaats op deze site.

Speeldag 5


Francky Deketelaere verscheen uiterst geconcentreerd aan zijn bord, hij kon het zich immers niet veroorloven om een slecht resultaat neer te zetten tegen Peter Degrieck. Het ging aanvankelijk gelijk op na een Siciliaanse opening, toen Peter iets wou forceren in het centrum reageerde Francky op de flank. Peters paard moest terug en dat was het begin van enkele gedwongen zetten waarbij ondergetekende een stuk verloor voor een pion. Onze regerende kampioen dicteerde het spel en won relatief makkelijk deze zogezegde topper. De nederlaag van vorige week tegen Gino Casteleyn was hiermee bijna uitgewist. Toch lijkt Gino de man waar Francky rekening mee zal moeten houden dit seizoen. Eerstgenoemde won na een battle met wederzijdse kansen van Ivan Masschelein. Dirk Vandamme haalde het dan weer van Dré Willaert nadat die laatste zijn paard blunderde in de opening. Stijn Herreman haalde de volle buit binnen na een schijnoffer tegen Guy Agten. Guy reageerde niet correct en het liep mat. Tenslotte was er nog de knotsgekke partij tussen Geert Delarue en Frederik Taelman. Aanvankelijk domineerde Geert het spel en had hij het initiatief. Frederik worstelde wat met de opstelling van zijn stukken. Toen Geert een combinatie, die hij naar eigen zeggen gezien had, om onbegrijpelijke redenen niet uitvoerde en zo stukwinst liet liggen, keerden de kansen en was het uiteindelijk nog Frederik die met de puntjes ging lopen.


Lowiek Blomme bewees nog maar eens dat hij grote sprongen voorwaarts heeft gemaakt op schaakgebied. Deze keer zette hij zonder pardon nieuwkomer Laurens Lootens mat met zijn dame in 14 zetten. Ook Blomme senior, Koen, gaf schaakles. Ivar Despierre werd in geen tijd van het bord gespeeld. Titelfavoriet Mario Verbanck ontgoochelde niet en nam de maat van Alexander Lootens. Een dubbele aanval besliste de partij. Francis De Bels en Jente Masschelein speelden een bizarre wedstrijd, waarbij Jente een mat in één niet kon verzilveren en gecounterd werd door Francis die op zijn beurt zijn mataanval niet afwerkte. Uiteindelijk bleek Jente over de beste zenuwen te beschikken en haalde hij het in deze blunderpartij. Ook Jonas Taelman en Roger Baert hielden lange tijd de spanning in de partij en lieten soms na om de beste zetten te spelen. Finaal was het Jonas die de overwinning kon binnenhalen.


De wekelijkse sluikreclame om te eindigen: De vijfde audiovisuele quiz van de schaakclub op zaterdag 17 november 2018 in Edewalle nadert met rasse schreden. Wie nog een plaatsje wil, schrijft zich best in, want het begint stilaan vol te raken. Alle info vind je op een andere plaats op deze site.

Speeldag 4


We zijn nog maar vier speeldagen ver en we kunnen al de eerste verrassing van het lopende seizoen optekenen. Kampioen en ongeslagen leider Francky Deketelaere beet in het stof tegen sluwe vos Gino Casteleyn. Na een gelijk opgaande partij sloeg Francky een pionnetje van Gino, maar dat had hij beter niet gedaan? De dame van eerstgenoemde werd opgejaagd en moest de verdediging van zijn loper lossen. Zuivere stukwinst voor Gino en we waren amper 18 zetten ver. Een dreun die Francky niet meer te boven kwam, even later gaf hij dan ook op. Eerste achtervolger Ivo Van Dael kon niet ten volle profiteren van het puntenverlies van de leider. Hij deelde de punten met Peter Degrieck. Na een gelijkopgaande partij waarin Peter een stuk kon slaan voor twee pionnen, schoof de stelling dicht en leek er voor beiden geen doorkomen aan zonder averij op te lopen. Waarschijnlijk (?) een terechte remise...


Ook in de tweede klasse viel er een ongewoon resultaat te noteren. Nieuwkomer Alexander Lootens verraste de ongeslagen Francis De Bels door mat te geven achter de paaltjes. Broer Laurens had minder geluk: Hij werd door Jonas Taelman knap mat gezet op de laatste rij. Mario Verbanck zet zijn zegetocht onverminderd voort, dit keer was het Marit Despierre die kopje onder ging. Ook broer Ivar kon de nederlaag niet vermijden, Jente Masschelein was heer en meester over hun partij. De familiepartij tussen vader en zoon Blomme ging lange tijd gelijk op en leek op een gelijkspel af te stevenen tot Blomme junior zijn dame blunderde. Helaas pindakaas! De langste partij op deze zondagvoormiddag was die tussen Roger Baert en Flor Gysels. Aanvankelijk ging het gelijk op en beide spelers lieten de kansen liggen om het af te maken. In het eindspel stond Roger duidelijk gewonnen, maar het was nog hard werken voor hem om het volle punt te pakken.


Nog wat sluikreclame om te eindigen: De vijfde audiovisuele quiz van de schaakclub op zaterdag 17 november 2018 in Edewalle nadert met rasse schreden. Wie nog een plaatsje wil, schrijft zich best in, want het begint stilaan vol te raken. Alle info vind je op een andere plaats op deze site.

Speeldag 3


Verkiezingsdag zorgde voor heel wat uitgestelde wedstrijden in zowel eerste als tweede klasse. Dirk Vandamme en Frederik Taelman trokken zich daar niets van aan en kwamen hun zondagse partijtje schaak spelen. Laatstgenoemde startte aanvankelijk het best en kwam een pion voor. Dirk, ook niet van gisteren, slaagde er in om na enkele schermutselingen in het middenspel terug gelijk te maken. Na een blunder van Frederik kwam hij zelfs een pion voor en laat het nu net dit soldaatje zijn wat zorgde voor promotie en de zege voor Dirk. Kampioen Francky Deketelaere speelde tegen nieuwkomer in eerste klasse Dré Willaert. Dré weerde zich als een duivel en de match ging aanvankelijk gelijk op, maar naarmate de partij vorderde kwam de ervaring van Francky naar boven en hij kon met een drietal pionnen extra het eindspel aanvatten. Een hopeloze zaak voor zijn tegenstander die na enkele zetten opgaf.


In tweede klasse werden de punten gedeeld tussen de dikke vrienden Ivar Despierre en Alexander Lootens. Na een intense partij hadden beide spelers nog enkel hun koning over en dat is natuurlijk remise. Francis De Bels had geen genade met zijn tegenstandster Marit Despierre. Ze werd van het kastje naar de muur gespeeld en werd uiteindelijk mat gezet met toren en dame. Elena Taelman kreeg dan weer schaakles van Mario Verbanck. Mario stormde met zijn pionnen naar voor en bestookte de stelling van de jonge meid. Een torenoffer, wat niet mocht genomen worden besliste de partij in het voordeel van Mario. Elena kon haar zondag nog goedmaken na winst in haar tweede partij tegen Laurens Lootens. Flor Gysels en Jonas Taelman gaven elkaar geen duimbreed toe en na een ellenlange en bijzonder stressvolle wedstrijd kon Jonas moegestreden het volle punt binnenhalen.

Speeldag 2


Speeldag twee is geschiedenis. Ivan Masschelein kwam slecht uit de opening in zijn partij met Frederik Taelman. Frederik had ruimtevoordeel en nam het initiatief, toen hij een gepend stuk aanviel, zakte de stelling van Ivan als een kaartenhuisje ineen. Met een opengereten verdediging voor Ivans koning ging het plots snel naar winst voor Frederik. Francky Deketelaere toverde al vroeg in zijn match met Guy Agten een stukoffer uit zijn hoge hoed. Tijdens de analyse achteraf bleek dat dit niet correct was, gelukkig voor onze regerende kampioen had Guy dat te laat gezien. De partij kabbelde verder en Francky bouwde zijn voordeel langzaam uit naar de volle buit. In zijn allereerste 1ste Klasse-partij mocht Dré in de ring tegen Ivo Van Dael. Ivo is niet de eerste de beste en hij kon al snel een loper insluiten, Dré kon twee pionnen snoepen voor die loper, wat een behoorlijke compensatie is, maar hij deed het niet en moest korte tijd later zijn meerdere erkennen in Ivo. Gino Casteleyn en Peter Degrieck tenslotte speelden een leuke partij waarin Peter aanvankelijk over zijn tegenstander heen liep en op een gegeven ogenblik drie pionnen extra had. Een verkeerd stukoffer in het middenspel zorgde ervoor dat ondergetekende moest berusten in remise door eeuwig schaak te geven...


In tweede kreeg Roger Baert schaakles van Mario Verbanck. Roger had het achteraf over de oninneembare vesting van Mario en hij was ook onder de indruk over de manier waarop Mario's stukken samenwerkten op het bord. Ook Francis De Bels swingde over het schaakbord. Slachtoffer hier was Elena Taelman, die lijdzaam moest toekijken hoe Francis een tweede dame haalde en haar mat zette. Broer en zus Despierre mochten het tegen elkaar opnemen. Vorig jaar won grote zus Marit, dit keer was het kleine broer Ivar die aan het langste eind trok met duidelijk stukoverwicht. Nieuwkomers de gebroeders Lootens, Laurens & Alexander, mochten het opnemen tegen respectievelijk de kampioen van derde Flor Gysels en één van de topfavorieten voor de titel in tweede Jente Masschelein. Na verdienstelijk weerwerk moesten beide broers uiteindelijk buigen voor de overmacht. Volgende week, op verkiezingsdag, is er alweer een speeldag en dan zal het ongetwijfeld beter gaan...

Speeldag 1


De kop is eraf! Seizoen 2018-2019 werd zondag spetterend op gang geschoten. Een kort overzichtje van de gespeelde partijen beginnende bij onze eerste klasse. Ivo Van Dael is terug en dat zal tegenstander Guy Agten geweten hebben. Zondag ging het aanvankelijk gelijk op tot Ivo het welletjes vond en een moordende aanval op de stelling van Guy lanceerde, plots was mat mogelijk op verschillende manieren. Francky Deketelaere had iets meer werk met Frederik Taelman, die als ik het me nog goed herinner vroeg een pion verloor en hiermee ook zijn greep op de match. Francky speelde het, als een echte kampioen, mooi uit. Ivan & Geert gaven elkaar geen duimbreed toe, ook toen Ivan een kwaliteit verloor bleef het onduidelijk wie aan het langste eind zou trekken. Ivan Masschelein bleek over de beste zenuwen te beschikken en was de eerste om mat te zetten. Dirk Vandamme en Stijn Herreman leken met hun gelijkopgaand potje schaak af te stevenen op remise. Toen Dirk een aanval van Stijn verkeerd beoordeelde ging het plots snel en ging ook de volle buit naar Stijn.


In tweede moest Marit de wet van de sterkste ondergaan en lijdzaam toezien hoe titelfavoriet Jente demonstreerde en haar langzaam maar zeker mat zette. Die andere titelkandidaat Koen Blomme kwam goed weg tegen nieuwkomer Elena, die een mat in twee niet zag en zo haar rivaal liet ontsnappen. Uiteindelijk brak haar dat zuur op, want Koen nam de drie punten mee naar huis. Blomme Junior, ook wel Lowiek geheten won, maar dan wel met een mooi mat met dame en paard tegen Roger Baert. Francis, terug van weggeweest, De Bels liet Flor geen schijn van kans en na een mooie aanval kon hij het afmaken op de voorlaatste rij met dame en toren. Evelyne liep al van in het begin van de match achter de feiten aan, Mario speelde een uitgekookte partij, won makkelijk en ook hem mogen we tot het kransje titelfavorieten rekenen. Tenslotte hadden we nog de langstdurende wedstrijd en dat was die tussen Ivar Despierre en Jonas Taelman. Het was een kijkstuk met heel wat blunders en gemiste kansen aan beide zijden. Uiteindelijk was het Jonas die de weg naar winst vond.

Info Sim


Vijftien spelers durfden het aan om Pauwel Deblauwe, eersteklassespeler van Roeselare, in het vizier te kijken. Pauwel deed zijn uiterste best en behaalde dan ook een topscore. Na een goeie tweeëneenhalf uur schaken gaven de bordjes 12-3 aan! Wat uiteraard een dikke proficiat verdient! Pauwel was de meerdere van Mario, Dirk, Roger, Dré, Flor, Koen, Lowiek, Jonas, Frederik, Elena, Ivar & Marit. Hij verloor van Guy Agten, Gino Casteleyn en van Peter Degrieck. Langs deze weg willen we dan ook onze simultaangever bedanken voor de fijne schaakvoormiddag. Binnenkort plaats ik ook enkele foto's van het gebeuren op de site. Ik hou jullie op de hoogte...


Vanaf zondag wordt het weer serieus met de start van de nieuwe competitie. De kalender van eerste vind je alvast hier:  Speelkalender 1ste.pdf  en die van tweede vind je hier:  Speelkalender 2de.pdf
Info Start 2018


Na een welverdiend zomerslaapje vliegt schaakclub Toren '75 er terug in op zondag 23 september 2018 met een simultaan (één tegen allen).

De simultaan wordt gegeven door Pauwel Deblauwe, speler van Roeselare. Pauwel is zo'n 1746 ELO-punten waard. Maar hierdoor laten we ons natuurlijk niet afschrikken !!! Wie Pauwel het vuur aan de schenen wil leggen die zorgt alvast dat hij of zij om 9.00 uur aanwezig is in het lokaal: 'Café Breughel', Handzamestraat 67 te Kortemark (tegenover het Maria-Margaretha Instituut).

Hier kun je ook inschrijven voor de nieuwe competitie. Het inschrijvingsgeld bedraagt 12 Euro. Iets uitgebreidere info vind je terug op de uitnodiging die naar onze leden werd verstuurd: Start 2018Geïnteresseerden in de schaaksport mogen gerust eens binnenspringen in de schaakclub om kennis te maken. Wie vragen heeft of meer info wil kan ook een email sturen via: Contact