Schaakprobleem

Laatste ClubnieuwsStart nieuw seizoen met simultaan

Zondag 15 september 2019


Start nieuwe competitie

Zondag 22 september 2019


Zesde audiovisuele quiz van uw schaakclub

Zaterdag 23 november 2019


Speeldag
2-Corona:  2 April 2020


Beste schaakvrienden,


De Belgische regering heeft de maatregelen genomen om de verspreiding van het coronavirus in te dijken met veertien dagen verlengd tot en met 19 april . En dat geldt nog steeds voor alle recreatieve, sportieve, culturele en folkloristische activiteiten, ongeacht hun aard, privaat of publiek.

Concreet betekent dit voor onze club:


*Alle schaakactiviteiten zijn door de Belgische Schaakbond afgelast tot en met 19 april. De situatie zal regelmatig geëvalueerd worden en na grondig overleg zal bekeken worden of deze periode nogmaals verlengd moet worden.

*Ook alle horecazaken blijven dicht tot en met 19 april en dus kan er niet geschaakt worden in ons lokaal.


Na de verlenging van de hiervoor besproken periode is door het bestuur beslist dat de speeldagen van 5, 12 en 19 april definitief worden afgelast. Er zal dit seizoen ook geen kampioenstitel worden toegekend.


Neem regelmatig een kijkje op onze website voor het laatste nieuws omtrent het coronavirus, meer informatie kunt u ook vinden op de volgende websites:


 Infopagina Belgische Overheid.

 Gemeente Kortemark.


Met vriendelijke groet en draag zorg voor uzelf en voor uw naasten,


Het Bestuur - Schaakclub Toren '75 Kortemark

1-Corona:  13 Maart 2020


Beste schaakvrienden,


De Belgische regering heeft zoals u wellicht al hebt gehoord drastische maatregelen genomen om de verspreiding van het coronavirus in te dijken. Alle recreatieve, sportieve, culturele en folkloristische activiteiten, ongeacht hun aard, privaat of publiek, worden geannuleerd. Deze maatregelen gaan in vanaf 14 maart - 0h00 voor een periode tot 3 april.

Concreet betekent dit voor onze club:


*Alle schaakactiviteiten worden door de Belgische Schaakbond afgelast voor de periode van 14 maart tot en met 3 april. De situatie zal regelmatig geëvalueerd worden en na grondig overleg zal bekeken worden of deze periode verlengd moet worden.

*Aangezien alle horecazaken vanaf 14 maart - 0h00 dicht gaan tot 3 april, zal er niet geschaakt kunnen worden in ons lokaal. De speeldagen van 15 maart, 22 maart en 29 maart worden verplaatst naar een latere datum.
Het bestuur gaat hier in de loop van de komende week een mail over verspreiden.


Neem regelmatig een kijkje op onze website voor het laatste nieuws omtrent het coronavirus, meer informatie kunt u ook vinden op de volgende websites:


 Belgische Schaakbond - Coronavirus.

 Infopagina Belgische Overheid.

 Gemeente Kortemark.


Met vriendelijke groet,


Het Bestuur - Schaakclub Toren '75 Kortemark

Speeldag 22 :  8 Maart 2020


Leider Jonas Van Dael nam het op tegen Ivan Masschelein. Het begon nogal gelijklopend, maar in het middenspel kon Jonas toch een pion snoepen en hij vervolgde zijn aanval met behulp van een toren. Ivan probeerde te counteren maar kwam ergens een tempo tekort. Zwart bleef het initiatief houden, kon uiteindelijk doorbreken en finaal mat zetten. Eerste achtervolger, ook wel ondergetekende genoemd, mocht het opnemen tegen Stijn Herreman, een soms te duchten tegenstander. Het begon supergoed voor Peter, want Stijn blunderde een stuk op zet acht. Hij weigerde echter om de handdoek te werpen en gooide alles in de aanval. De stelling van ondergetekende kraakte, maar barstte net niet. Toen zijn vlag dreigde te vallen, gaf Stijn op. Met nog vier speeldagen voor de boeg blijft het dan ook megaspannend (?)wat betreft de titel. Ivo Van Dael lijkt af te haken na een toch wel onverwachte nederlaag tegen Dirk Vandamme. Die laatste begon met een slechte ontwikkeling en na een vijandelijke combinatie in het middenspel ging een paard verloren. Ivo ging verder op zijn elan en dreigde met promotie. Dirk zag plots het licht en na wat dreigingen rond de koning van Ivo, blunderde die laatste zijn toren en was het gek genoeg Dirk die ging lopen met de volle buit. In de kelder van het klassement behaalde Frederik Taelman een belangrijke zege tegen Mario Verbanck. Hij kon in de opening een pion winnen, maar daarna ging het nog lang gelijk op. Uiteindelijk moest Mario kiezen tussen stukverlies of mat en de match werd beëindigd. Rode lantaren Geert Delarue speelde een evenwichtige en goede wedstrijd tegen de hoger geklasseerde Gino Casteleyn. Helaas verloor hij onderweg enkele pionnen en dat brak hem zuur op in de finale. Geert moest zijn loper geven om pionpromotie te voorkomen, maar Gino had nog een pion in reserve en die besliste de partij. Volgende week is het inhaaldag in eerste klasse. Profiteer ervan jongens!


Ivar Despierre begon slecht aan zijn game tegen Francis De Bels, voor hij het goed en wel besefte was hij zijn dame kwijt na een paardvork op koningin en koning. Na een kort partijtje werd hij door Francis mat gezet achter de paaltjes. Ook Lowiek Blomme verloor vroeg zijn 'madame' en dat tegen Eddy Veraverbeke. Hij kon echter de scheve situatie nog recht zetten na ook al een dameblunder van Eddy. Met op het einde een extra toren was het eindspel een koud kunstje voor Lowiek. Dré Willaert en Jonas Taelman hadden het over een 'gezellig onderonsje' dat beslist werd in het voordeel van Dré, die kon mat zetten met toren en twee lopers. De prestatie van het weekend kwam evenwel van Marit Despierre die haar eerste zege boekte en dat tegen Roger Baert. Marit had het initiatief en kon na damewinst ook de overwinning achter haar naam schrijven. Een dikke proficiat hiervoor!

Speeldag 21 :  1 Maart 2020


Ivan Masschelein snakt naar het einde van het seizoen, hij speelde naar eigen zeggen zijn slechtste partij en de gelukkige rivaal was Ivo Van Dael. Ivan speelde een ronduit knullige opening waarin een penning hem fataal werd. Met een stuk extra was de rest kinderspel voor Ivo. Na een evenwichtige start tussen Frederik Taelman en Guy Agten vond Frederik de tijd rijp om een toren te blunderen. Een geschenk dat door Guy met beide handen werd gegrepen. Het partijverloop tussen Jonas Van Dael en Koen Blomme was nogal bizar te noemen. Na een gelijkwaardige start sloot Jonas de koningin van Koen op en voegde ze toe aan zijn harem. Gek genoeg liet Jonas zich even later vangen door hetzelfde kunstje en nu was hij zijn madam kwijt. Gelukkig voor hem schoot hij bijtijds wakker en ging hij beter spelen, dat leverde hem een stuk op. De finale was er ééntje van toren (Koen) tegen drie lichte stukken voor Jonas, een eindspel dat hij moeiteloos naar zijn hand zette. Ondergetekende had op zaterdagavond een 'klein feesje' gehad en vreesde het ergste, maar dat viel nog goed mee in zijn wedstrijd tegen Dirk Vandamme. Er werd vroeg en veel geruild, Peter won een pion en kon infiltreren met zijn torens in de vijandelijke stelling, waar hij een tweede pion dreigde te snoepen. Dirk liet het zover niet komen en gaf op.


Lowiek Blomme en Francis De Bels gaven elkaar in de opening geen duimbreed toe. Eerst was het Lowiek die aanviel en daarna was het Francis die aan het venster kwam piepen. Tijdens een seconde concentratieverlies blunderde die laatste echter zijn loper en het begin van het einde was aangebroken. Na de dames afgeruild te hebben zette Lowiek mat. Zusje Lisa-Marie beet in de kuiten van Eddy Veraverbeke, maar Eddy bleek een taai stuk vlees en dat bekwam haar uiteindelijk slecht. De volle buit bleef zo in Kortemark. Jonas Taelman was in recordtempo klaar met Marit Despierre, zo razendsnel dat ik er niets maar dan ook niets van heb gezien. In een vooruitgeschoven match keken titelpretendenten Dré Willaert en Kris Vanbecelaere elkaar in de ogen. Het was de laatste kans voor Dré om een waterkans te behouden op de kampioenstitel. Helaas pindakaas het werd niets voor onze jonge knul, die in een evenwichtige partij risico's begon te nemen en dat uiteindelijk mocht bekopen met de nederlaag en dat brengt Kris nu wel heel dicht bij de hoofdvogel in tweede. De verrassing van deze speeldag kregen we te zien in de partij tussen Elena Taelman en Roger Baert. Elena speelde als een dolgedraaide leeuwin de match van haar leven. Prooi van dienst was Roger Baert die met huid en haar werd verslonden. Elena dicteerde van meet af aan het spel en zij kon uiteindelijk mat zetten met dame en loper. Een dikke proficiat met deze knappe zege !!!

Speeldag 20 :  23 Februari 2020


Op deze stormachtige zondagvoormiddag waren er heel wat matchen uitgesteld. In eerste waren er amper twee wedstrijden die betwist werden. Peter Degrieck nam het op tegen Ivan Masschelein en die eerste had nog een eitje te pellen met zijn tegenstander, die hem één van zijn nederlagen had aangesmeerd in de heenronde. Het begon gelijkopgaand met initiatief voor Peter. In het middenspel offerde Ivan echter een paard en na heel wat geruil hield hij netto een pion over. Peter was echter aan zet en hij infiltreerde via een open lijn naar de achterste rij, diep in vijandelijk gebied dus. Ivan verdedigde verkeerd en in plaats van een zekere remise of zelfs een zege werd het een nederlaag voor Masschelein Senior, die altijd een te duchten tegenstander is. Mario Verbanck nam het op tegen Stijn Herreman met een fonkelnieuwe opening. Helaas is er nog wat finetuning nodig, in geen tijd stond Stijn een pion en een kwaliteit in de plus en was hij beter ontwikkeld. Wanneer Mario ook nog een stuk verliest in het middenspel werpt hij de handdoek in de ring.


Ook in tweede klasse hielden de meeste spelers een snipperdag. Leider Kris Vanbecelaere nam het op tegen Roger Baert en hij kon die laatste verrassen met een dubbele aanval op paard en een venijnige matdreiging. Roger zag de aanval op het paard en niet de matdreiging. De stukken konden zo na een kort gevecht alweer de doos in. Jente Masschelein werd uit zijn bed gehaald om het op te nemen tegen Eddy Veraverbeke. Alhoewel hij nog half slaapdronken was, had hij geen moeite met Eddy. Hij kon hem een loper en twee pionnen ontfutselen in de loop van het spel, de finale vormde dan ook geen probleem voor de tweede in het tussenklassement. Ik ontving ook nog uitslagen van inhaalpartijen: Dré Willaert-Roger Baert werd 3-1 en Kris Vanbecelaere-Elena Taelman eveneens 3-1.

Speeldag 19 :  16 Februari 2020


In eerste stond de topper geprogrammeerd tussen leider Jonas Van Dael en eerste achtervolger Peter Degrieck. Peter moest winnen om nog kans te maken op de titel. De vraag is natuurlijk, wil hij dat wel? Er kwam een Franse ruilvariant op het bord en er werd heel wat strategisch geschoven en stukken uitgewisseld. Het eindspel werd aangevat met licht initiatief voor ondergetekende, die plots eeuwig schaak op het bord kon toveren. Jonas peinsde zich nog de pleuris, maar in alle varianten verloor hij een pion en zelfs dat zou nog uitdraaien op remise met enkel de dames en paard tegen loper en een rij pionnen op het bord. Hij liet eeuwig schaak toe en Peter koos voor een puntendeling. Zo verandert er bovenaan niets en konden de andere podiumkandidaten iets dichterbij sluipen. Huidig kampioen Ivo Van Dael profiteerde optimaal na winst tegen Koen Blomme. In de beginfase ging het gelijk op, Ivo slaagde er wel in om een paard te slaan, maar hij moest het arme beest even later al terug inleveren. Pas in het middenspel kon Ivo Koen verrassen met een damevork en dan is het meestal uit... Ook Gino Casteleyn roert zich weer bovenaan, de wedstrijd tegen Ivan Masschelein kende een voorzichtige start. In het middenspel kwam er vuurwerk op het bord met paardwinst voor Gino, maar dat was ecologisch (?) niet helemaal verantwoord. Ivan lanceerde een stevige tegenaanval en onze penningmeester mocht zijn viervoeter terug op stal zetten. Masschelein Senior produceerde nog wat steriele druk, maar het was Gino die de vijandelijke koning opjaagde, tot die geen kant meer op kon en mat werd gezet. Mario Verbanck, ging zoals gewoonlijk als een echte vent meteen in de aanval. Dirk Vandamme kreunde onder de druk en moest zijn toren laten gaan, wel met voldoende compensatie namelijk een loper en twee pionnen. Mario beukte zich vervolgens stuk op de stugge verdediging van Dirk. Die laatste nam over en kon via enkele schaakjes de koning voor de dame drijven en een penning op diezelfde dame besliste de partij in het voordeel van Dirk, die deze puntjes goed kan gebruiken. De laatste parij van deze stormachtige voormiddag was die tussen Dennis, pardon Guy Agten en Stijn Herreman. Guy speelde voor de verandering eens geen b4 maar f4(!). Rustige opbouw met voor beide zijden pas op zet 20 de rokade. Stijn stond nu iets beter en na een dubbelschaak kan hij 'het wijf' van Guy snoepen en is het uit.


In tweede klasse waren er slechts twee en dan nog korte partijtjes. Francis De Bels had het in de beginfase knap lastig tegen Lisa-Marie Blomme die stevig verdedigde. Uiteindelijk vond Francis toch een gaatje en zijn oprukkende pion schopte het zelfs tot dame. Met twee dames en een toren is het nu nog een koud kunstje om mat te zetten. In de jeugdige strijd tussen Ivar Despierre en Lowiek Blomme was het die laatste die aan het langste eind trok, na dubbele torenwinst en uiteindelijk mat achter de paaltjes.

Speeldag 18 :  9 Februari 2020


Er stond een inhaaldag gepland in onze eredivisie. Stijn Herreman nam het op tegen Gino Casteleyn in een relatief kort spelletje. Stijn zondigde, naar eigen zeggen, tegen stap één en kwam veel te vroeg met zijn dame in het spel. Gino zat achter het 'wijf' van Stijn en ontwikkelde intussen zijn stukken. Stijn was nergens meer en werd in geen tijd een kopje kleiner gemaakt door onze penningmeester. De zedenmeester Dirk Vandamme, een ander gerenommeerd lid van het bestuur, nam het op tegen regerend kampioen Ivo Van Dael. Het ging lange tijd gelijk op met kansen aan beide zijden, het was echter Ivo die het voortouw nam, toen een aftrekschaak hem een paard opleverde. Dirk spartelde nog wat tegen, maar werd uiteindelijk mat gezet door Ivo's paarden bereden door zijn dame. Geert Delarue heeft de laatste tijd een abonnement op lange wedstrijden, waar hij goed staat, maar dan in tijdnood een slechte en meestal verliezende zet speelt. Ook tegen Frederik Taelman zette hij die traditie onverstoord verder. Het grootste stuk van de partij was gelijkwaardig, tot een genadeloos tikkende klok, Geert verleidde tot een torenoffer dat na goed verdedigen van Frederik tot niets leidde. Na een lange spannende match kon die laatste het zeil naar zich toe trekken..


In tweede klasse deed het leiderstrio wat het moest doen en dat was winnen. Jente Masschelein had vreemd genoeg geen enkel probleem met Francis De Bels, die vorige week nog Dré Willaert verraste. Volgens Francis verloor hij tegen Jente omdat hij te vroeg in zijn bed zat. Hij overleefde wel de opening, maar blunderde dan stomweg zijn toren. Kris Vanbecelaere nam het op tegen Marit Despierre die goed verdedigde maar die na pionverlies in het hoekje en een wilde combinatie toch nog de boot inging. Dré Willaert keek dit keer goed uit zijn doppen na zijn nederlaag van vorige week. Eddy Veraverbeke werd de pineut, eerst verloor hij een paard, later werd dat een toren en uiteindelijk kon Dré er twee torens van maken. Meer dan voldoende voor winst. De jarige Jonas Taelman bezorgde zichzelf een mooi verjaardagsgeschenk door te zegevieren over Roger Baert na pionwinst in de opening. Vervolgens werd Rogers koning in het veld gejaagd en via allerlei verwikkelingen verdween ook zijn dame in het bakje na een mooie combinatie van Jonas.

Speeldag 17 :  2 Februari 2020


Wat een topper moest zijn, was er niet echt één. Gino Casteleyn verloor al snel in de opening een pion tegen leider Jonas Van Dael. Gino was niet echt met zijn gedachten bij het spel en hij speelde naar eigen zeggen als een bange blanke man. Na een combinatie met schaak verloor hij zelfs zijn dame en hij gaf dan ook ontgoocheld op. Ook Mario Verbanck kende niet zijn beste start tegen Ivan Masschelein, in geen tijd was hij twee pionnen en een stuk kwijt. Maar Mario blijft Mario en hij gaat zeker niet opgeven, wat hem siert. In een koningsaanval zweette Ivan dikke druppels, maar de beste zet een verse kwaliteit en goede kansen op meer zag Mario niet. Wanneer hij dan ook nog eens afruilde in het eindspel met een materiële achterstand, maakte hij het wel erg makkelijk voor Ivan. Dirk Vandamme had weer zoals al zoveel dit jaar een perfecte blunderdag tegen onze Guy Agten. Na een dubbelaanval van de dame op paard en toren kwam Guy op voorsprong. Hij bleef kalm en werkte perfect af, zelfs zonder een foutje in het eindspel of misschien had Dirk zelfs dat niet gezien... Een partijtje van onze zedenmeester om snel te vergeten. De battle onderaan, de slag om het vege lijf te redden, tussen Koen Blomme en Geert Delarue was er ééntje van lange duur. Het ging lange tijd gelijk op en leek op een (terechte) puntendeling af te stevenen. Plotsklaps zag Geert een prachtig veld voor zijn paard, maar hij parkeerde het op een aanpalend veld met als resultaat dat het ongelukkige beest in het slachthuis belandde. Koen speelde het verder uit met behulp van de dwingende tijdnood waar Geert in verkeerde. Uiteindelijk ging die laatste door zijn vlag en was het uit.


Sensatie in tweede klasse: Dré Willaert beet onverwacht in het stof tegen Francis De Bels. Wellicht onderschatte de jongeman zijn tegenstander, maar het moet gezegd Francis speelde één van zijn betere partijen van het seizoen. Er was na een leuke opening en dito middenspel een interessant eindspel op het bord gekomen: Twee torens en een loper (Dré) tegen dame en toren van Francis. Na heel wat geschuifel liep Dré in de val, het liep mat of de toren ging in het mandje. Fier als een gieter nam Francis de volle buit mee naar huis. De strijd tussen broer en zus Blomme was van kortere duur. Lowiek spaarde zijn zusje Elena niet en kon haar mat zetten na infiltratie op de laatste rij. Eddy Veraverbeke moest dan weer hard ploeteren tegen Marit Despierre die zich weerde als een leeuwin. Finaal kon Eddy het toch afmaken en daar was hij zéér blij mee. Broer Ivar Despierre had een mooie kans om een pionvork op het paard en de loper van Jente Masschelein te plaatsen, maar hij zag het helaas niet en Jente kon uiteindelijk met een overmacht aan stukken de zege veilig stellen.

Speeldag 16 :  26 Januari 2020


Koploper in eerste Jonas Van Dael had het niet echt moeilijk met Mario Verbanck. Hij greep hem van meet af aan bij de keel, zodat Mario weinig bewegingsvrijheid kreeg en lijdzaam moest toezien hoe hij in geen tijd mat werd gezet. Dichtste achtervolger Peter Degrieck mocht de degens kruisen met Koen Blomme. Peter had initiatief en kon dat verzilveren door het eindspel in te duiken met een drietal pionnen extra. Koen gaf zich nog niet gewonnen en Peter leek in slaap te vallen? De tegenaanval van Koen zag er op het eerste zicht ongevaarlijk uit, maar er kwam een eindspel op het bord waarin Koen toch de betere kansen had. Gelukkig voor ondergetekende speelde Koen de finale slecht en Peter kon nog relatief makkelijk de volle buit binnenhalen. Gino Casteleyn nam het op tegen Ivo Van Dael. Na een eerder aftastend begin, kroop Gino terug achteruit en dat brak hem finaal zuur op. Ivo had initiatief en de stelling speelde zichzelf naar een zege voor de regerende kampioen. Dirk Vandamme is niet aan zijn beste schaakjaar begonnen, ook tegen Frederik Taelman moest hij lijdzaam toezien hoe zijn rivaal de wet dicteerde. Een knappe combinatie halfweg bezorgde Frederik een loper en even later nog twee pionnen en dat was net iets teveel voor Dirk om nog enige weerstand van betekenis te kunnen bieden. Rode lantaren Geert Delarue en middenmotor Stijn Herreman gaven elkaar in de opening geen duimbreed toe, maar in het middenspel ging het plots snel als Stijn een dubbele aanval met een pion op het bord toverde. Het was kiezen tussen dame- of torenverlies en Geert gaf meteen op.


In tweede verandert er bovenaan het klassement weinig. De drie titelpretendenten wonnen namelijk allen hun wedstrijd. Leider Kris Vanbecelaere had het nog knap lastig met Roger Baert, die een loper kon snoepen. Helaas pindakaas kon Roger dat grote voordeel niet omzetten in een overwinning. Ook Jente Masschelein kwam een loper voor en dit tegen Lowiek Blomme. Lowiek sloeg echter terug en na enkele zetten stond het terug materieel gelijk. Een dameblunder maakte echter een einde aan zijn dromen en Jente nam de drie puntjes mee huiswaarts. Ivar Despierre kwam goed uit de opening tegen Dré Willaert, maar kreeg dan plots een aanval van overdreven naastenliefde en begon stukken weg te geven. Dré nam de geschenken zonder morren aan en won... Eddy Veraverbeke en Elena Taelman speelden een complexloze game waarin Eddy de partij naar zijn hand kon zetten. Tenslotte schaakten Marit Despierre en Francis De Bels hun zondagse wedstrijdje. Francis verkeerde in bloedvorm en kon met een overmacht aan stukken mat zetten.

Speeldag 15 :  19 Januari 2020


Leider Jonas Van Dael verslikte zich in de opening tegen Guy Agten of was het bewust? Hij verloor een pionnetje maar even later zette hij die scheve situatie weer recht door met een pionvork op twee paarden een vol paard te snoepen van zijn rivaal. De rest was kinderspel. De strijd tussen de voorzitter en de penningmeester bleef onbeslist. Peter Degrieck had aanvankelijk het initiatief, maar hij raakte niet door de stugge verdediging van Gino Casteleyn. Een verkeerd plan met het paard en het dichtschuiven van de linkerkant van het bord, zorgden er voor dat er geen muziek meer in de stelling zat en beiden tevreden moesten zijn met een puntendeling. Mario Verbanck begon weer vol van vuur aan zijn wedstrijd en offerde een paard tegen Ivo Van Dael, helaas bleek dat verre van correct. Toen ook nog zijn dame ingesloten raakte was het niet echt moeilijk meer voor oud-kampioen Ivo. Stijn Herreman kreeg al snel het paard van Koen Blomme te pakken. Die laatste probeerde nog met een loperoffer zijn vege lijf te redden, maar dat was een maat voor niets. De langste partij was die tussen Ivan Masschelein en Frederik Taelman. Ivan had al snel een pionnetje extra in de opening, waarop Frederik nogal roekeloos in de aanval trok en onnodig zijn toren ruilde voor een paard. Frederik speelde naar eigen zeggen aanvallend in zijn dromen en al snel kreeg hij het deksel op de neus van Ivan die een makkelijke voormiddag kende.

In tweede waren er heel wat uitgestelde matchen en de drie wedstrijden die wel werden betwist waren aan de relatief korte kant. Zo brak Jonas Taelman wellicht het clubrecord door in een vijftal zetten mat te lopen tegen leider Kris Vanbecelaere. Elena Taelman, zus van verloor dan weer vroeg haar dame tegen Francis De Bels na concentratieverlies. Het paard was gepend op de dame en dat had ze niet gezien, het paard wegspelen betekende dan ook pijnlijk dameverlies. En tenslotte was er nog Lisa-Marie Blomme tegen Jente Masschelein. Die laatste mag geen steken meer laten vallen als hij volgend seizoen in eerste wil spelen. Hij klaarde de klus dan ook geruisloos, want veel heb ik er niet van gezien...

Speeldag 14 :  12 Januari 2020


De terugronde is van start gegaan en vreemd genoeg won de bovenste helft van het klassement van de onderste helft. Gino Casteleyn was een maatje te sterk volgens Koen Blomme, hij dolde met zijn tegenstander en zette hem mat met toren en dame. Ook Peter Degrieck was snel klaar met zijn wedstrijd. Rivaal Mario Verbanck blunderde een pion in de opening, maar schoot dan wakker en bood behoorlijk weerstand, tot Peter via een open lijn infiltreerde met zijn twee torens en mat kon zetten. Tussen Guy Agten en Ivo Van Dael ging het lange tijd gelijk op, tot een verkeerde ruil van Guy in het middenspel hem een paard kostte. De rest was een koud kunstje voor Ivo. Het partijverloop tussen Stijn Herreman en Dirk Vandamme was op zijn zachtst gezegd nogal bizar. Dirk won in de opening een pion en kon dat aantal laten aangroeien tot drie, maar hij had er wel een paard bij ingeschoten. Dirks drie extra soldaatjes rukten op en waren een grotere bedreiging dan het extra stuk van Stijn, helaas pindakaas verloor Dirk zijn concentratie, hij blunderde en zag enkele felbegeerde puntjes verloren gaan. De start van de wedstrijd tussen leider Jonas Van Dael en Frederik Taelman was gelijkopgaand, tot Jonas het welletjes vond en een verschroeiende aanval lanceerde op de koningsstelling van Frederik. Het was direct alle hens aan dek en laatstgenoemde moest zelfs zijn dame geven om mat te vermijden. Afwerken werd zo een koud kunstje voor Jonas. De langste game deze speeldag was die tussen Ivan Masschelein en Geert Delarue. Geert verraste al meer dit seizoen en ook nu bood hij fel weerwerk tegen Ivan die heel wat hoger gerangschikt staat. Deze wedstrijd werd beslist in het eindspel toen Ivan een bres kon slaan in Geerts verdediging en even later een pion kon snoepen. De stelling van Geert zakte in elkaar en toen hij ook nog een paard verloor was het amen en uit.


In tweede stond de topper tussen Jente Masschelein en Kris Vanbecelaere op het menu. Volgens ik het mij herinner was het gelijkopgaand en werd er heel wat geruild in de opening. In het middenspel kon Kris de dame van Jente insluiten en zonder madame gaat het meestal niet meer in het schaken. Dat was ook hier het geval, Kris neemt hierdoor virtueel de leiding. Dré Willaert staat momenteel nog op kop, maar hij heeft een match meer gespeeld. Afgelopen zondag won hij zowel van Lisa-Marie, die hij verraste met paard en loper en zo haar dame inpikte, als van Elena, die hij verschalkte met loper en dame. Lowiek Blomme haalde het van Marit Despierre die na een paardvork haar toren moest inleveren. In de finale maakte Lowiek het af met dame en loper. Broer Ivar Despierre deed het een stuk beter dan grote zus, hij won van Elena, maar hier heb ik jammer genoeg niets van gezien. Roger Baert was geen partij voor Francis De Bels. In het eindspel had Roger een overweldigende meerderheid van stukken, maar Roger is geen afwerker en het duurde nog lang vooraleer hij de volle buit kon binnenhalen en dat was dan nog dankzij een laat nieuwjaarsgeschenk aangeboden door huize De Bels...

Verslag Blitz


Aan iedereen een Gelukkig Nieuwjaar toegewenst namens Het Bestuur. Dat dit jaar al jullie schaakdromen mogen uitkomen! Het nieuwe schaakjaar werd traditioneel gestart met de gekende nieuwjaarsblitz. Tien schakers gingen dit keer de strijd aan met elkaar. Peter Degrieck werd net als vorig jaar de nieuwe blitzkampioen, Guy Agten strandde op de tweede plaats en Frederik Taelman vervolledigde het podium.. De beste van tweede was dit jaar Kris Vanbecelaere. De winnaars kregen uit handen van het bestuur vijf drankbonnetjes overhandigd om de doorstane emoties door te spoelen.


Eindstand Blitzkampioenschap

1.Peter Degrieck 8/9
2.Guy Agten 7/9
3.Frederik Taelman 7/9
4.Gino Casteleyn 6/9
5.Kris Vanbecelaere 5/9
6.Dirk Vandamme 5/9
7.Dré Willaert 4/9
8.Elena Taelman 1/9
9.Mario Verbanck 1/9
10.Jonas Taelman 1/9

Volgende week wordt de terugronde van de competitie aangevat...

Inhaaldag I1 :  29 December 2019


Laatste speeldag van 2019 en er werden nog vier partijen afgewerkt in onze competitie, netjes verdeeld over beide klassen. In eerste keken Mario Verbanck en Frederik Taelman elkaar eens diep in de ogen. Mario begon nogal onstuimig aan zijn match en trok direct met zijn dame op avontuur. Aangezien het nogal moeilijk is om met één enkel stuk mat te gaan geven, kwam hij al snel van een kale reis thuis. Frederik joeg de dame op en intussen ontwikkelde hij zijn stukken. Zijn rivaal was op dat gebied nog nergens en de eerste stukslachtoffers vielen, de rest was kinderspel voor Frederik, die deze punten goed kan gebruiken. Ook in de wedstrijd tussen Guy Agten en Dirk Vandamme stond er veel op het spel. Ook hier een gelijkaardig verloop met een dame die veel te snel in het spel kwam. In de opening had Guy een paardvork te verwerken gekregen op dame en toren en daarom trok hij in de tegenaanval met zijn koningin. Dirk kon de aanval afslaan dankzij de lange rokade en de rest was makkelijk om uit te spelen voor hem.


In tweede stond de topper tussen Dré Willaert en Kris Vanbecelaere op het programma. Beide spelers maken kans op een ticket voor eerste volgend jaar. Dré had nog niet verloren, maar hij speelde net nu één van zijn slechtste partijen van het seizoen. Kris kwam nooit in gevaar en toen hij startte met een loperaanval op h3, was het pompen of verzuipen voor Dré en het werd het laatste. Een zuur nieuwjaarsgeschenk voor de jonge snaak die tot voor kort zorgeloos op weg leek naar de titel. Kris daarentegen werpt zich nu op als de te kloppen man in tweede. Jonas Taelman en Eddy Veraverbeke speelden een match uit de terugronde en het moet gezegd het deed pijn aan mijn ogen. Beide spelers knoeiden erop los: stukken niet verdedigen, die stukken dan niet nemen en nog tal van andere blunders kwamen op het bord. Uiteindelijk is degene die de laatste fout maakt de pineut en dat was hier Eddy. Jonas won maar echt fier kan hij toch niet zijn...


Volgende week staat onze traditionele opener van het nieuwe schaakjaar op het programma, namelijk de nieuwjaarsblitz. Iedereen is welkom, de eerste van de eersteklassers en de beste van de tweedeklassers krijgen achteraf vijf drankbonnetjes als beloning. Zorg dat je om 9h00 in het lokaal aanwezig bent!


Het Bestuur wenst iedereen prettige feestdagen en een fantastisch schaakjaar 2020 toe!

Speeldag 13 :  22 December 2019


De reguliere competitie zit erop bij de eersteklassers. Het was zondag inhalen geblazen met drie spannende matchen, wat opviel was dat zwart drie keer aan de winnende hand was. Een kort overzichtje: Frederik Taelman en Gino Casteleyn speelden een gelijkopgaande wedstrijd, die pas een winnaar kende in het eindspel. Frederik kon in de finale een pion nemen en met zijn twee vrijpionnen was de weg naar winst geplaveid voor hem. Helaas pindakaas een verkeerde hersenkronkel deed hem domweg zijn toren blunderen en weg was de zege. Frederiks winnende vrijpionnen konden het torenverlies niet compenseren. Ook de partij tussen Koen Blomme en Guy Agten kende een vreemd verloop. Koen deed het uitstekend in de beginfase met dubbele pion- en stukwinst. Guy kwam net op tijd wakker en na torenwinst kon hij alsnog het laken naar zich toe trekken. Tenslotte was er nog de clash tussen de bestuursleden Dirk Vandamme en Peter Degrieck. De opening was gelijkopgaand, in het middenspel nam Dirk het initiatief en begon Peters toren in te sluiten. Dameruil zorgde ervoor dat deze toren net niet geslagen werd. Vervolgens maakte onze zedenmeester kort na elkaar enkele foutjes die hem twee pionnen kostten. Peter begon alles af te ruilen en tegen zijn twee verbonden vrijpionnen was geen kruid meer gewassen. Met deze zege komt hij op één punt van de leider. Wordt het dan toch nog spannend bovenaan?


Jonas Taelman had zondagmorgen zijn ontbijt overgeslagen en ging achter het schaakbord gulzig op zoek naar materiaal, hierbij verwaarloosde hij danig zijn verdediging en liet zijn torens te grabbel staan. Tegenstander Francis De Bels nam het kerstgeschenk dankbaar aan en haalde makkelijk de winst binnen. Zus Elena Taelman verloor in de opening haar loper tegen Lowiek Blomme. Die laatste viel vervolgens aan met paard en dame en kon door het ruimtegebrek van Elena al snel haar torens slaan. De rest was kinderspel voor Lowiek, die aan een goed seizoen bezig is. De topper in tweede was de partij tussen Jente Masschelein en Dré Willaert. Beide kemphanen gaven elkaar geen duimbreed toe en er werd deftig geruild tot een toreneindspel en uiteindelijk werd de vredespijp gerookt. Roger Baert had het knap lastig om een opening te vinden in de versterkte vesting van Ivar Despierre. Uiteindelijk kon hij met zijn dame infiltreren en het mat forceren. Lisa-Marie Blomme speelde een prima opening tegen Marit Despierre, maar helaas verslapte haar concentratie in het middenspel. Ze gaf enkele stukken weg en hiermee ook de winst.


De heenronde van de competitie zit er hiermee op. Er kan volgende week wel nog ingehaald worden. Profiteer ervan en spreek af met je tegenstander.


Tenslotte wenst het Bestuur iedereen prettige feestdagen en een fantastisch schaakjaar 2020 toe!

Speeldag 12 :  15 December 2019


Sensatie in eerste klasse, de laatste wint van de eerste ofwel David haalt het van Goliath. Superlatieven kunnen deze prestatie niet genoeg bewieroken, maar wat een vreemde wedstrijd speelden de acteurs Geert Delarue en Jonas Van Dael. Het zag er al vroeg beslissend uit met zowaar een mataanval van Geert Delarue op de stelling van Jonas Van Dael. Jonas offerde zelfs zijn loper om de doodsteek te voorkomen. Geert nam, volgens Jonas terecht het loperoffer niet aan en ging verder op zijn elan. Na stug verdedigend werk van de leider in de competitie, liep Geert in een dameaanval op de koning en weg was zijn koningin. Niemand gaf nog een cent voor Geerts leven, maar Pater Geert vocht verder en kon promoveren tot een verse dame. Het gevecht leek op een gelijkspel af te stevenen, maar daar kon Jonas niet mee leven. Hij wou duur puntenverlies voorkomen en nam risico's en dat kwam hem uiteindelijk duur te staan. Een zeer knappe zege van Geert die glunderend van trots, met Stap 1 onder de arm, uitvoerig verslag bracht aan het enthousiaste publiek. Eerste achtervolger Peter Degrieck profiteerde ten volle van het slippertje van de leider en komt dichterbij na zijn overwinning tegen Guy Agten. Het ging lange tijd gelijk op met de betere stelling voor Peter die Guy met een dubbelpion had opgezadeld. Toen die laatste zich liet verrassen door een aftrekschaak, kon Peter een kwaliteit oogsten en dan ging het plots snel. De meeste stukken werden geruild en het overblijvende eindspel was een makkie voor Peter. De strijd om de podiumplaatsen tussen Stijn Herreman en Ivan Masschelein eindigde op een billijk gelijkspel. Ivan was nochtans een pion in het voordeel gekomen, maar focuste zich dan teveel op zijn vrijpion en dat bleek het verkeerde plan. Stijn kon uiteindelijk nog een puntendeling uit de brand slepen.

Tussen Dirk Vandamme en Koen Blomme was het volgens hun eigen zeggen spannend. Dat spanningsveld verminderde toen Dirk een pion won. Om de spanning in de match terug te brengen gaf Dirk Vandamme zijn soldaatje terug... Rare jongens die schakers. De partij kabbelde voort naar het eindspel. Koen verloor de pionnenkoers tegen Dirk en die laatste promoveerde tot dame en kon de volle buit meenemen. Gino Casteleyn zit de laatste weken in een schaakdipje, ook tegen Mario Verbanck liep het voor geen meter. Na een vroege dameruil ging dierenvriend Mario aan de haal met het paard van Gino. Die laatste sloeg via een paardvork terug, maar liet even later de winst liggen als hij een schaakzet over het hoofd zag die hem een toren kon opleveren. Uiteindelijk was het Mario die aan het langste eind trok en de voor hem belangrijke drie punten meenam naar huis. Tenslotte was er nog de wedstrijd tussen Frederik Taelman en Ivo Van Dael. Beide kompanen hielden elkaar lange tijd in evenwicht tot Frederik een foutje maakte en hij een dubbele aanval toeliet. Hij werd voor het blok gezet met paardverlies of mat en zag het zinloze van verder spelen in en gaf op...

De man van de jeugdbeweging Flor Gysels trok resoluut naar voor tegen Francis De Bels, wellicht iets te voortvarend want het kostte hem een toren en even later de partij. Niet sukkelen denkt Flor, dan win ik wel mijn inhaalmatch tegen Lowiek Blomme. Het was een knotsgekke partij met heel wat fouten en stukkengeruil over en weer. In de finale kon Lowiek het laken naar zich toe trekken na torenwinst. Tweede in het klassement Jente Masschelein kwam, zag en overwon en verdween vervolgens even geruisloos als hij gekomen was. Marit Despierre was dit keer het slachtoffer na een nochtans prima begin voor haar. Broer Ivar moest zijn meerdere erkennen in Jonas Taelman na een symmetrisch partijbegin dat zestien zetten duurde. Na deze verkenning begon Ivar overhaast te spelen en dat kostte hem enkele stukken en de winst. Tenslotte was er nog de kraker tussen Eddy Veraverbeke en Kris Vanbecelaere. Gelijkopgaand tot het middenspel toen Eddy zijn toren blunderde, de rest was kinderspel voor Kris.


Speeldag 11 :  8 December 2019


Koen Blomme deed het vorige week uitstekend met zijn onverwachte zege tegen Ivan Masschelein, zondag kon hij helaas niet verder gaan op dat elan. In een zespuntenmatch met Mario Verbanck trok hij deze keer aan het kortste eind. Het was een nogal bizarre partij waarin heel wat stukken al of niet bewust werden weggegeven? Mario was al vroeg gaan lopen met een paard van Koen en die laatste kon dan weer een toren verschalken... Zo ging het nog een tijdje door tot Mario aan het eindspel kon beginnen met twee stukken surplus en dat bleek voldoende voor vlotte winst. Ook Guy Agten deed een uitstekende zaak in de degradatiestrijd na zijn verrassende overwinning tegen Gino Casteleyn. Hoe alles juist in zijn werk ging weet ik niet, maar het eindspel was knalverloren voor Gino met een loper in de min en aanstormende vijandelijke pions. Wie zich stilaan zorgen moet beginnen maken zijn Dirk Vandamme en Geert Delarue. Zij gingen de boot in tegen respectievelijk Ivan Masschelein en Ivo Van Dael. Ook in eerstgenoemde partij viel de beslissing in de finale, maar het was dan al een tijdje hopeloos voor Dirk. Hij smeekte nog om met pat weg te komen, Ivan liet zich niet intimideren en deed zijn dame en toren hun ding doen en dat was mat zetten. Voor Geert Delarue leek de partij wel hetzelfde scenario te hebben als vorige week: Lange tijd gelijkopgaand tot een foutje in de finale hem de nek kostte. Deze keer zorgde een aftrekschaak met het paard voor een lekkere dame (tegen toren) en dat kwaliteitsverlies kon Geert zelfs in blessuretijd niet meer goedmaken. Eenzame leider Jonas Van Dael vloog er van meet af aan in tegen Stijn Herreman, die laatste offerde een stuk voor twee pionnen. Vervolgens werd stevig afgeruild tot een eindspel met loper en pion (Jonas) tegen drie pionnen (Stijn) wat eerstgenoemde met de ogen dicht afwikkelde in zijn voordeel. Tussen ondergetekende en Frederik Taelman ging het lange tijd gelijk op tot een haastige pionzet van Frederik na dameruil hem een loper kostte. Het werd nog spannend toen Frederik een pion kon snoepen. Het eindspel met paard en toren (Peter) tegen toren (Frederik) was zenuwslopend en stresserend uiteindelijk deed laatstgenoemde wellicht onder tijdsdruk een fatale blunder en hij liep mat op de volgende zet.


In tweede klasse waren de helft van de matchen al gespeeld op een eerdere datum, flinke jongens en meisjes die tweedeklassers! Kris Vanbecelaere en Francis De Bels waren wel van de partij. Francis vloog er in en Kris moest al zijn kunnen aanwenden om hem te stoppen. Uiteindelijk besliste een simpel pionnetje de partij, het kleinood was immers uitgegroeid na promotie tot een volslanke dame. Elena Taelman verloor al snel in de opening een loper onder het aanvalsgeweld van Jente Masschelein. Als je op voorsprong staat, moet je afruilen en dat deed Jente dan ook met als resultaat de volle buit voor Masschelein Junior. In de topper tussen Jonas Taelman en Lowiek Blomme namen beide spelers ieder een helft voor hun rekening. Jonas won in de opening een kwaliteit en maakte er enkele zetten later een volle loper van. Lowiek gaf zich echter niet gewonnen en na een knappe dubbele aanval ging hij alsnog met de overwinning lopen.


Speeldag 10 :  1 December 2019


Sensatie op de tiende speeldag in eerste klasse: Koen Blomme verraste de tweede in het klassement Ivan Masschelein en nam de drie puntjes mee naar Torhout. Na een voorzichtig aftasten in de opening sloeg Ivan toe in het middenspel en hij kon twee pionnen snoepen van Koen. Die laatste vocht echter terug en dat loonde, want Ivan speelde een slecht eindspel en Koen won zowaar nog met zijn twee pionnen tegen een paard. Zo wordt de degradatiestrijd spannender dan ooit! Mario Verbanck deed onderaan een slechte zaak door te verliezen van rechtstreekse concurrent Guy Agten. Guy kwam met zijn geliefde b4-opening op de proppen, waar Mario prima op reageerde. Later in de partij ging het alsnog fout toen Guy de koningsstelling van Mario kon slopen. ''Nu laat ik me toch nog ringeloren'' was de commentaar van Mario! Ook kwismaster Dirk Vandamme komt in degradatiegevaar na een te verwachten nederlaag tegen ongeslagen leider Jonas Van Dael. Na een sterk begin, verloor Dirk twee pionnen in de opening. Een wanhoopspoging met een paardoffer was dé zet van de partij, maar Dirk zag de juiste verderzetting niet. Eeuwig schaak zat er in, maar onze zedenmeester zag het niet en zo blijft Jonas eenzaam bovenaan staan. Door het verlies van Ivan kreeg Peter Degrieck de kans om terug wat dichterbij te sluipen richting tweede plaats en dat deed hij ook, maar dat ging niet zonder moeite. Rivaal Geert Delarue schaakte één van zijn betere matchen dit seizoen. Pas in het eindspel was de 'Paterbrandstof' opgebruikt en liet hij een stuk instaan. Jammer dat het zo moest eindigen na een nochtans knappe wedstrijd. Tenslotte was er nog de op remise eindigende partij tussen Stijn Herreman en Ivo Van Dael. Die laatste kreeg de kans om een pion te stelen, maar wachtte af en Stijn kon het probleem oplossen en afwikkelen naar een gelijkspel.


In tweede klasse liet Roger Baert zich vroeg in de partij vangen door een paardvork van Jente Masschelein en weg was zijn toren. De rest was dan ook kinderspel voor de eerste achtervolger van leider Dré Willaert. Ook Eddy Veraverbeke kende een makkelijke zondagvoormiddag: Francis De Bels werkte goed mee en zo kwam Eddy in de finale met een toren en paard extra te staan en dat was makkelijk om uit te spelen. Ivar Despierre deed zijn uiterste best tegen Kris Vanbecelaere en ging dapper in de aanval. Toen Kris de storm overleeft had, nam hij over en Ivar plooide alsnog.


Quiz :  23 November 2019Onze zesde quiz was terug een groot succes. Iets wat niet mogelijk zou zijn zonder de hulp van jullie: medewerkers, kwissers en sympathisanten. Een dikke merci hiervoor!


Het Bestuur van Schaakclub Toren '75.

Speeldag 9 :  17 November 2019


Slechts twee partijen werden betwist in eerste klasse, de eerste was die tussen Gino Casteleyn en Geert Delarue. Het ging lange tijd gelijk op tot stukkenruil Geert een vervelende dubbelpion bezorgde. Gino profiteerde van deze verzwakking en kwam twee pionnen in het voordeel. Het eindspel met elk nog een dame en een hoop pionnen was hierdoor hopeloos voor Geert, die even later opgaf. De tweede wedstrijd was die tussen Peter Degrieck en Stijn Herreman. Ook hier gaven beide kemphanen elkaar aanvankelijk niets toe. Tot Stijn domweg een pion weggaf en enkele zetten later nog ééntje. Hij vocht echter terug en kon beide houtjes terugwinnen. Peter, ook niet van gisteren, kwam terug een pionnetje voor, hetgeen Stijn eigenlijk makkelijk kon terugslaan, maar hij had een hoger doel voor ogen namelijk mat zetten. Dat lukte niet en die extra pion bezorgde Peter drie smakelijke puntjes.


In tweede klasse liet Lisa-Marie Blomme zich verrassen in de opening toen ze haar dame moest geven voor een paard. Rivaal Flor Gysels nam het geschenk dankbaar aan en kon onze jongste even later mat zetten met toren, loper en dame. In de topper tussen Jonas Taelman en Jente Masschelein kwam eerstgenoemde één pion voor in de opening. Dat voordeel kon hij jammer genoeg niet vasthouden en Jente liet de partij kantelen in zijn voordeel. Jonas verloor zijn concentratie en liet een paard en een toren schieten. Jente maakte het vervolgens knap af ondanks een vervelende triplepion. Bij Lowiek Blomme en Kris Vanbecelaere was het hard tegen onzacht. Kris kon na veel zwoegen een pionnetje stelen en vond een gaatje in de stevige verdediging van Lowiek, waarlangs zijn troepen de vijandelijke stelling bestormden. Even later viel dan ook de koning... In de kamp tussen de Ladies trok Marit Despierre aan het langste eind tegen Elena Taelman, meer over deze battle weet ik helaas niet. Tenslotte was er nog Eddy Veraverbeke die met zijn twee dames, nog lang moest wroeten om Ivar Despierre op de knietjes te krijgen.


Zaterdag is het eindelijk zo ver: onze zesde quiz staat op het menu en we kunnen nu al het bordje volzet aan de deur hangen! Zondag is het dan ook inhaaldag voor wie goesting heeft. Gelieve dan ook jullie uitslagen naar mij door te mailen... Bedankt hiervoor!

Speeldag 8 :  10 November 2019


De dag voor Wapenstilstand was het verre van rustig in de club. Op het slagveld werden heel wat partijen op het scherpst van de snee gestreden. Veel heb ik er helaas niet van gezien, want ik was er slechts kort, dus dat wordt improviseren. Leider Jonas Van Dael haalde het zonder al te veel problemen van Koen Blomme. Eerste achtervolger Ivan Masschelein is bezig met zijn beste seizoen te spelen in jaren sinds mensenheugenis. Dit keer wist hij uittredend kampioen Ivo Van Dael op remise te houden. Mario Verbanck die vorige week nogal verrassend won van Stijn Herreman, heeft de smaak te pakken. Dit keer was hij de meerdere van Geert Delarue, door deze nederlaag komt Geert terecht in de niet zo leuke degradatiezone. Ook Guy Agten lijkt op weg naar beneden na een pijnlijke nederlaag tegen Frederik Taelman. Op enkele weken tijd is het serieus veranderd onderaan, maar het seizoen is nog lang en er kan nog veel gebeuren.


Dré Willaert blijft heer en meester in tweede na een zege tegen Jonas Taelman. Opa Roger is zowaar zijn eerste achtervolger na winst tegen Marit Despierre. Ook de jonkies lieten van zich spreken zo won Lowiek Blomme knap van Eddy Veraverbeke en was Ivar Despierre de winnaar in zijn wedstrijd met Francis De Bels. Tenslotte was er nog Kris Vanbecelaere die aan het langste eind trok in zijn partij tegen Lisa-Marie Blomme.


En jawel hoor het toetje blijft hetzelfde als dat van vorige week: Op 23 november gaat alweer de zesde editie van onze quiz door in OC Albatros te Zarren. Wie kwissers kent of mensen die de schaakclub willen steunen, maak gerust nog maar wat reclame, er zijn nog drie tafeltjes vrij. 't Is voor de rappe...

Speeldag 7 :  3 November 2019


Speeldag zeven kende al weer een heuse topper onder zijn partijen. In eerste klasse stond de familiale 'twist' tussen vader en zoon Van Dael op het programma. Vader Ivo is de uittredende kampioen en zoon Jonas hoogstwaarschijnlijk de 'intredende' kampioen. Jonas trok in zijn gekende stijl van meet af aan voorwaarts in de aanval. Ivo beperkte zich louter tot verdedigen en dat brak hem uiteindelijk zuur op. Wie geen initiatief neemt gaat meestal de boot in, meer wilde een ontgoochelde Ivo niet kwijt. Ook Peter Degrieck nam diezelfde boot, tegen Ivan Masschelein keek hij de kat uit de boom en had zijn handen meer dan vol om een achtergebleven pion te redden van de dood. Uiteindelijk ging het mis en goed ook, ondergetekende vergat dat zijn dame gepend was en kon inpakken. Met deze zege rukt Ivan op naar de tweede plaats in de tussenstand. Ook Gino Casteleyn klautert terug naar boven na een overwinning tegen Dirk Vandamme. Hij had het aanvankelijk lastig tegen een aanvallende Dirk en kon niet rokeren. Toen de strijd om een pion losbrak, keerden plots de kansen. Dirk verloor zijn soldaatje en het ging van kwaad naar erger. Met een droge mat zette Gino de kroon op het werk. Onderaan was het 'Bloody Sunday' in de degradatiestrijd. Maar liefst drie spelers die dit seizoen nog niet hadden gewonnen pakten belangrijke punten. Zo scoorde Guy Agten de volle buit tegen Geert Delarue nadat die laatste twee zetten omwisselde en stukverlies aan zijn broek kreeg. De overwinning van rode lantaren Mario Verbanck tegen Stijn Herreman was mogelijks nog spectaculairder. Stijn was niet echt okselfris aan het bord verschenen en liet zich ringeloren door Mario, die met een aftrekschaak een paard kon snoepen. Toen Mario even later nog een damevork uit zijn hoge hoed schudde was het amen en uit. Mario's andere partner in crime voor de rode lantaren Koen Blomme kon niet achterblijven. Na een gesloten begin van zijn wedstrijd met Frederik Taelman, kwamen beide rivalen in een gelijkwaardig eindspel met als voornaamste tegenstander de tijd. Beiden keken tegen het vallen van hun vlag aan. Koen bleek over de sterkste zenuwen te beschikken en hij werkte het knap af. Zo blijft het onderaan lekker spannend.


Dré Willaert de autoritaire leider in tweede gaat onverstoord door met zijn missie en dat is kampioen worden. Dit keer ging Flor Gysels voor de bijl, maar hier heb ik helaas geen info over. Goed voor Dré was dat eerste achtervolger Jente Masschelein een (klein) steekje liet vallen tegen Kris Vanbecelaere. Na een fel bevochten partij had hij in het middenspel een pion verloren in het toreneindspel kon hij die echter terugwinnen en het werd alsnog remise. Francis De Bels gooide de boel dicht tegen Lowiek Blomme. Toen die laatste eindelijk het gat vond ging het snel, Francis verloor enkele stukken en Lowiek klaarde de klus in het eindspel. Eddy Veraverbeke maakte brandhout van Lisa-Marie Blomme. Lisa-Marie strooide nogal kwistig met haar stukken en dat doe je beter niet tegen Eddy. Elena Taelman liet zich dan weer vangen door Roger Baert, die won dankzij 'mat' achter de paaltjes. Broer Jonas Taelman deed het een stuk beter na een makkelijke (?) zege tegen Marit Despierre.


De uitsmijter is dezelfde als die van vorige week: Op 23 november gaat alweer de zesde editie van onze quiz door in OC Albatros te Zarren. Wie kwissers kent of mensen die de schaakclub willen steunen, maak gerust nog maar wat reclame, er zijn nog enkele tafeltjes vrij.

Speeldag 6 :  27 Oktober 2019


Op speeldag zes stonden twee van de drie nog ongeslagen spelers tegenover elkaar. Jonas Van Dael en Peter Degrieck waren de twee acteurs in wat vooraf als een boeiend schaakduel werd bestempeld. Helaas het werd een partij met éénrichtingsverkeer waarin Jonas overduidelijk het best voorbereid was, het initiatief nam en Peter voortdurend bressen moest dichten tot zijn kaartenhuisje finaal in elkaar viel. Jonas profileert zich hiermee duidelijk als de te kloppen man dit jaar, ook al zijn we nog maar zes speeldagen ver, 'ze' gaan van ver moeten komen om hem van de titel te houden... Misschien dat papa Ivo zijn feestje kan verknallen? Hij liet in ieder geval geen steek vallen tegen Koen Blomme. Koen speelde een sterke opening maar liet zich dan ringeloren in het eindspel door een paardvork op zijn beide torens. Door deze nederlaag raakt Koen maar niet weg uit de degradatiezone. Gelukkig voor hem deed 'concurrent' voor de rode lantaren, Mario Verbanck, het ook niet goed. Mario werd nogal rap 'opgerold' door Dirk Vandamme. Dirk moest snel terug thuis zijn bij moeder de vrouw en Mario werkte perfect mee om dat plan te laten slagen. Gino Casteleyn kon in de opening een pion snoepen van rivaal Ivan Masschelein. Een materieel voordeel waar hij slechts enkele zetten kon van genieten. Ivan herstelde het evenwicht en het eindspel met paard en twee pionnen voor beide spelers was potremise. Tenslotte was er nog de bizarre match tussen Stijn Herreman en Guy Agten. Guy speelde van meet af aan aanvallend en dat loonde: Hij ging het eindspel in met twee pionnen meer dan Stijn, maar plots ging het licht uit. Een incorrect offer om een derde pion te slaan liep faliekant af en eindigde met een drama: In blessuretijd liet Guy alsnog de drie punten uit handen glippen. Schaken kan hard zijn...


Dré Willaert gaat onverstoord verder op zijn elan van ongeslagen leider, dit keer ging opa Roger voor de bijl. Na een goede partij van die laatste ging het fout helemaal op het einde toen hij zijn dame verkeerd offerde voor een toren. Dré bedankte voor het geschenk en zette zijn opa een paar zetten later mat! Eerste achtervolger Jente Masschelein had het knap lastig tegen Eddy Veraverbeke en hij stond zelfs een pion in het krijt in de finale. Het toren+dame-eindspel kon Jente dankzij zijn ervaring (?) of was het door een blunder van Eddy (?) alsnog zegevierend afsluiten. Ivar Despierre begon sterk aan zijn partij tegen Lowiek Blomme met paardwinst. Hij kon het echter niet houden, want een ontketende Lowiek nam het ene stuk na het andere en uiteindelijk ook de volle buit mee naar huis. Flor Gysels won van Marit Despierre nadat die laatste rokeerde en de mataanval van Flor met dame en loper niet zag komen. Francis De Bels tenslotte haalde het van een sterk spelende Lisa-Marie. Eerst leek de match op remise af te stevenen toen alles vast kwam te zitten. Francis kon na lang zoeken een gat in het centrum maken en hij was vertrokken naar de winst.


We zouden het bijna vergeten: Onze quiz nadert met rasse schreden. Op 23 november gaat alweer de zesde editie door in OC Albatros te Zarren. Wie kwissers kent of mensen die de schaakclub willen steunen, maak gerust nog maar wat reclame, er zijn nog enkele tafeltjes vrij.

Speeldag 5 :  20 Oktober 2019


Het was inhalen geblazen in eerste klasse en hier werd gretig gebruik van gemaakt. Met Koen Blomme en Geert Delarue stonden twee spelers tegenover elkaar die nog niet hadden gewonnen. In de opening kon Geert de koningsstelling van Koen openrijten en stond die laatste zijn 'patron' in zijn blootje. Geert kon de klus echter niet klaren, want Koen speelde goed mee met een evenwichtige partij tot gevolg. De match eindigde met een toreneindspel waar Koen Blomme verkeerd rekende en plots een toren minder had. Door zijn eerste zege sluipt Geert weg uit de degradatiezone. De degradatiezone is ook de zone waar Mario Verbanck steeds dieper in wegzinkt. Hij probeerde het tegen kampioen Ivo Van Dael met Symmetrisch Engels, maar het werd een Brexit zonder deal. Frederik Taelman deed een goede zaak met het oog op het behoud. In ook al een toreneindspel kon hij met een combinatie en eigenlijk ook wel met de hulp van tegenstander Dirk Vandamme een toren verschalken en de buit was binnen. Jonas Van Dael tenslotte zette zijn titelambities kracht bij door de maat te nemen van Ivan Masschelein. Het ging gelijk op tot in het middenspel waar Ivan een pion verloor. Zijn stelling stortte als een kaartenhuisje ineen en met behulp van het sterke loperpaar kon hij de zege op zijn naam schrijven.


Ongeslagen leider Dré Willaert maakte brandhout van Eddy Veraverbeke. Hij kon die laatste zijn dame verschalken voor een paard, de rest was kinderspel. Lowiek Blomme speelde één van zijn betere matchen van het seizoen tegen Roger Baert. Via de open h-lijn kon hij al vroeg in de wedstrijd zijn toren in het spel brengen. Met behulp van zijn tweede toren en dame kon hij snel en verdiend mat zetten. In de opening ging het goed fout voor Kris Vanbecelaere want hij verloor maar liefst twee lopers. Wanneer rivale Marit Despierre haar dame wegblunderde kan hij zijn foutjes uit het begin nog tijdig rechtzetten en winnen. Jente Masschelein, nog steeds ongeslagen, sloeg twee paarden van Francis De Bels in de opening. Francis verliest de moed niet en gaat met zijn pionnen in de aanval. Alles komt vast te zitten en na heel wat geschuifel vindt Jente het gaatje en de weg naar de overwinning. Ivar Despierre won met groot gemak van Lisa-Marie Blomme. Met maar liefst vier stukken extra kon hij de beslissing forceren. Lisa-Marie had haar dagje niet ook tegen Jonas Taelman liep het fout. Jonas won maar hij had het niet makkelijk en dat had hij vooral aan zichzelf te wijten. De laatste partij in tweede was die tussen Flor Gysels en Elena Taelman. Het werd een korte hevige strijd die in het voordeel van Elena eindigde. Ze kon al vroeg in de partij de dame slaan van Flor en zo de winst binnenhalen. Hiermee boekt ze haar eerste zege van het seizoen. Een dikke proficiat hiervoor!


Speeldag 4 :  13 Oktober 2019


De vierde speeldag begon met enige vertraging want de sleutel van de kast was zoek. Uiteindelijk kwam hij terug boven water en met een kwartier vertraging kwamen de schakers in beweging. De spanning in eerste had intussen een hoogtepunt bereikt, de zenuwen gierden door de kelen want er stonden enkele toppers op het programma. Zo nam vice-kampioen Gino Casteleyn het op tegen Jonas Van Dael, de gedoodverfde titelkandidaat. Het werd een gelijkopgaande partij, waarin Gino het voortouw nam dankzij pionwinst in de opening. Deze bonus nam hij mee naar het toreneindspel, maar hij kon het niet afmaken. Jonas dwong remise af met eeuwig schaak. In die andere 'topper' tussen Peter Degrieck en kampioen Ivo Van Dael ging het aanvankelijk gelijk op met misschien licht voordeel voor eerstgenoemde. Ivo nam zijn tijd en dat zou hem in de finale zuur opbreken. Terug naar de partij waarin het complexe middenspel beter gespeeld werd door de huidige kampioen. Ivo stond plots stukken beter en bij Peter was het alle hens aan dek. In acute tijdnood speelde Ivo enkele mindere zetten en blunderde hij een toren. Peter nam over en enkele zetten later was het uit en viel ook nog eens de vlag van Ivo.

Frederik Taelman was goed op weg om zijn eerste zege van het seizoen te boeken: Hij had op een gegeven ogenblik twee pluspionnen tegen rivaal Stijn Herreman. Die laatste knokte zich terug in de partij en kon nog een gelijkspel uit de brand slepen. Ook Mario Verbanck kon lange tijd aanspraak maken op de volle buit in zijn confrontatie met Ivan Masschelein. Hij vloog er van meet af aan in, vergat het echter af te maken en betaalde de hoogste prijs voor het verwaarlozen van de veiligheid van zijn koning.


Marit Despierre weerde zich als een echte duivelin in haar partij tegen Eddy Veraverbeke. Het mocht niet baten Eddy swingde over het bord en kon uiteindelijk mat zetten. Dré Willaert had het geluk aan zijn kant: In de opening liet hij domweg zijn dame snoepen en was op achtervolgen aangewezen. Gelukkig voor hem werkte tegenstander Francis De Bels goed mee, want finaal trok Dré het laken nog naar zich toe. Zoiets noemen ze kampioenengeluk... Jonas Taelman deed zijn 'stinkende' best tegen Roger Baert maar het mocht niet baten. Roger nam zijn tijd en speelde een doordachte match, die hij zegevierend afsloot. Ook zusje Elena Taelman moest in de nederlaag berusten, buurman Kris Vanbecelaere nam hier de puntjes mee naar huis. Ik eindig weer eens met Jente Masschelein die ook deze week het lokaal geruisloos kwam binnengeslopen, Ivar Despierre een schaaklesje leerde en al even onhoorbaar terug verdween. Intussen is onze sloeber al even geluidloos naar boven in het klassement geslopen met een foutloos parcours en zit hij op de hielen van leider Dré Willaert.


Speeldag 3 :  6 Oktober 2019


Bij Mario Verbanck was het zondag 'Dag van de Klant'. In zijn match met Jonas Van Dael gaf hij twee stukken weg in het middenspel. Het was telkens van 'moetens', anders moest hij zijn dame geven. Met deze forse materiële voorsprong was de winst voor Jonas een makkie. Papa Ivo, ook wel clubkampioen genoemd, ging verrassend de boot in tegen Gino Casteleyn. Veel heb ik er niet van gezien, Ivo had ergens een stuk geblunderd in het middenspel en dat zag hij helaas niet meer terug. Peter Degrieck had meer dan zijn handen vol met Koen Blomme. Koen deed zijn uiterste best om Peter van een snelle zege te houden en slaagde daar wonderwel in tot hij zomaar zijn paard in liet staan! Van het verschot liet hij ook nog enkele pionnen stelen en het eindspel werd zo een hopeloze bedoening. Geert Delarue greep Stijn Herreman van meet af aan bij de keel en won in de opening een zuiver stuk. Helaas pindakaas kon Geert zijn goede start niet verzilveren, kort na elkaar verloor hij nu zelf twee stukken. Stijn duwt door in de finale en wanneer voor hem damepromotie wenkt, gooit Geert de handdoek. Dan was er nog de knotsgekke match tussen Guy Agten en Ivan Masschelein. Guy komt tot zijn grote verbazing een stuk voor in de opening en krijgt dan, volgens eigen zeggen, 'Den Daver'. De zenuwen blijven hem parten spelen en het nog altijd 'winnende' eindspel helpt hij vakkundig naar de bliksem. Hij moet berusten in remise en dat is heel zuur...


Leider Dré Willaert kon Ivar Despierre verrassen met een penning en ging aan de haal met zijn dame, de rest was kinderspel. Roger Baert nam het op tegen de jongste van de Blomme's Lisa-Marie. Het paard van Roger dartelde over het speelveld en kon onderweg de dame van Lisa-Marie en meteen de volle buit veroveren. Francis De Bels liet geen spaander heel van de stelling van Marit Despierre. De aanval met paard, dame en loper was niet meer tegen te houden voor Marit. Eddy Veraverbeke liet zich aanvankelijk vangen tegen Elena Taelman, die zijn dame kon snoepen. Eddy schiet bijtijds wakker en kan alsnog de scheve situatie recht zetten. Jonas Taelman deed het een stuk beter dan zijn zus, want hij kon Flor Gysels mat zetten met dame en toren. En dan waren er ook nog Jente Masschelein en Lowiek Blomme, zij speelden geruisloos want ondergetekende heeft er niets van gezien. Jente heeft naar het schijnt gewonnen...


Speeldag 2 :  29 September 2019


Op deze tweede speeldag stond de eerste 'topper' op het programma met Gino Casteleyn versus Peter Degrieck, de nummers twee en vier van vorig jaar. Het ging lange tijd gelijk op tot Gino een ingeving kreeg en zijn paard offerde voor twee pionnen. Het idee was interessant maar het kwam wellicht te vroeg en toen Gino ook nog in zijn schulp kroop en enkel aan verdedigen dacht, kwamen de vijandelijke stukken van alle kanten aangestormd en was het alle hens aan dek. Peter won zijn pionnen terug en zette een mataanval op waar Gino niet meer uitraakte en de buit was binnen. Koen Blomme speelde aanvankelijk goed mee tegen Stijn Herreman, maar in het middenspel ging het fout met pion- en kwaliteitsverlies waarna het plots snel ging. Guy Agten, Mister b4, deed zijn naam alle eer aan, maar Jonas Van Dael is niet van gisteren en pende zowat alle stukken van zijn rivaal. Gepende stukken zijn eerder weerloos van aard en dat voordeel buitte Jonas uit naar een verdiende zege. Dirk Vandamme en Geert Delarue amuseerden zich te pletter en dachten 10 zetten lang aan remise, maar plotseling kreeg Dirk een 'helder moment' en daar moest hij van profiteren, omdat 'heldere momenten' op zijn leeftijd eerder zeldzaam zijn. Geert dacht ook eventjes dat hij het licht had gezien, maar zijn paardoffer bracht geen soelaas en de helderste van de twee (Dirk) kon het spel naar zijn hand zetten. De langste partij was die tussen Frederik Taelman en Ivan Masschelein. Lange tijd gelijklopend tot een torenruil Ivan voordeel bracht dankzij een open lijn. Onderweg verloor Frederik ook nog een paard waardoor het eindspel met een stuk minder onbegonnen werk was en als je vlag dan ook nog eens valt...


Jente Masschelein won zijn eerste match van het seizoen na een versmachtende aanval (loper, dame en paard) op de stelling van Lisa-Marie Blomme. Broer Lowiek ging ook de boot in en dat tegen Dré Willaert die nochtans slecht uit de opening was gekomen. Roger Baert had in zijn wedstrijd tegen Eddy Veraverbeke last van schaakblindheid. Hij zag niet dat Eddy dreigde met mat in 1 en sloeg gulzig een pion. Elena Taelman ons zondags wafelmonstertje, weerde zich als een leeuw, maar kon toch het damemat op de laatste rij niet voorkomen tegen Francis De Bels. Ook broer Jonas trok met een nederlaag naar huize Taelman. Na een behoorlijke aanval kon rivaal Kris Vanbecelaere terugslaan met maximaal effect. Zo nam hij de volle buit mee naar huis. Tenslotte was er nog de game tussen Flor Gysels en Ivar Despierre, winnend afgesloten door eerstgenoemde, maar hoe dat in zijn werk ging is niet geweten, want beide heren waren verdwenen van de aardbol toen ik klaar was met mijn partij...


Speeldag 1 :  22 September 2019


We zijn terug vertrokken... Na een minispeech van de voorzitter, waarin de prettige vaststelling werd gedaan dat zowat alle spelers van vorig jaar terug op post zijn, werden de klokken gestart. Traditiegetrouw heb ik ook dit jaar bij de start weinig van de gespeelde matchen gezien, zodat het verslagje aan de magere kant zal zijn. Mijn excuses hiervoor. In eerste klasse blunderde kampioen Ivo Van Dael een stuk tegen Guy Agten, hij besloot er dan maar voor te gaan en vermorzelde de koningsstelling van Guy met mat als eindresultaat. Vice-Kampioen Gino Casteleyn had het knap lastig met nieuwkomer Koen Blomme, uiteindelijk haalde de ervaring het van het 'jeugdig' enthousiasme. Stijn Herreman haalde het dan weer makkelijk van Dirk Vandamme die onderweg een stuk was kwijtgeraakt. Peter Degrieck kreeg al snel een cadeautje van Mario Verbanck in de vorm van een lekkere loper gratis en voor niets. Met deze handicap was het voor Mario achter de feiten aanhollen. Ivan Masschelein was meester over Geert Delarue en nieuwkomer en één van de titelkandidaten Jonas Van Dael haalde het niet zonder moeite van Frederik Taelman.


In tweede klasse werden de nieuwkomers verrast door onze jonkies. Kris Vanbecelaere verslikte zich in Flor Gysels omdat hij naar eigen zeggen te snel speelde en Jonas Taelman toonde aan Eddy Veraverbeke dat hij al een aardig potje kan schuiven. Zus Elena had minder succes want ze verloor eerder kansloos van Ivar Despierre. Marit Despierre ook al een zusje van, verschalkte de loper van Lowiek Blomme in de opening, maar ze kon haar voordeel niet behouden en verloor alsnog. Nieuwko(o)mster Lisa Marie Blomme weer een zusje van, kreeg schaakles van Dré Willaert maar dat is enigszins normaal want laatstgenoemde speelde vorig jaar in eerste. Tenslotte was er nog de leuke match tussen Francis De Bels en Roger Baert, waarbij Francis zijn dame liet snoepen en Roger zo de volle buit in de schoot kreeg geworpen. Volgende week zijn we terug op post!


Info Sim


Ivo Van Dael, onze clubkampioen was dit jaar de simultaangever vann dienst. Maar liefst zestien spelers durfden het aan om reus Ivo in de ogen te kijken. 'Jerommeke' deed het al bij al uitstekend en kon na ruim drie en een half uur een eindscore van 10,5/16 laten optekenen en dat verdient een dikke proficiat! Ivo haalde het van Dirk, Guy, Eddy, Roger, Koen, Lisa Marie, Lowiek, Jonas, Elena en Marit. Hij deelde de punten met Frederik en verloor van Gino, Peter, Mario, Kris en Dré. Langs deze weg willen we dan ook onze simultaangever bedanken voor de fijne schaakvoormiddag. Binnenkort plaats ik nog enkele foto's van het gebeuren op de site.


Vanaf zondag wordt het weer serieus met de start van de nieuwe competitie. De kalender van eerste vind je alvast hier:  Speelkalender 1ste.pdf  en die van tweede vind je hier:  Speelkalender 2de.pdf
Info Start 2019


Na een welverdiend zomerslaapje vliegt schaakclub Toren '75 er terug in op

15 september 2019 met een simultaan (één tegen allen). De simultaan zal gegeven worden door onze clubkampioen Ivo Van Dael. Wie Ivo het vuur aan de schenen wil leggen die zorgt alvast dat hij of zij om 9.00 uur aanwezig is in het lokaal: 'Café Breughel', Handzamestraat 67 te Kortemark (tegenover het Maria-Margaretha Instituut).

Hier kun je ook inschrijven voor de nieuwe competitie. Het inschrijvingsgeld bedraagt ook dit jaar 12 Euro. Iets uitgebreidere info vind je terug op de uitnodiging die naar onze leden werd verstuurd: Start 2019


Geïnteresseerden in de schaaksport mogen gerust eens binnenwippen in de schaakclub om kennis te maken.


Wie nog vragen heeft of meer info wil kan ook een email sturen via: Contact