Schaakprobleem

Laatste ClubnieuwsStart nieuw seizoen met simultaan

op zondag 26 september 2021.


Start nieuwe competitie

op zondag 3 oktober 2021.


De audiovisuele quiz van de schaakclub voorzien voor eind november, gaat dit jaar wegens omstandigheden NIET door. Volgend jaar zijn we terug van de partij.


Speeldag
Speeldag 27 :  15 Mei 2022


Het zit er op, de competitie 2021-2022 heeft eindelijk al haar geheimen prijsgegeven. De kampioenen zijn gekend, het was nog uitkijken naar de naam van de tweede promovendus en dat is Dré Willaert geworden. In een beklijvende partij tegen zijn laatste overgebleven concurrent Lowiek Blomme werden na enkele stressy uurtjes de punten broederlijk gedeeld. De eindstand toont nog maar eens aan hoe dicht beide kemphanen bij elkaar zaten, slechts één luttel puntje is Dré sterker dan Lowiek.


Hiermee valt voor mijzelf definitief het doek over mijn schaakcarrière in Kortemark. Eéntje die begon in 1992 en na vele jaren wordt afgesloten. Jaren waarin heel wat lol en plezier werd gemaakt en waarin ik heel wat toffe mensen leerde kennen. Een huizenhoog cliché zegt dat er een tijd is van komen en van gaan...tja mijn tijd van gaan is dus gekomen. Het was me een eer en een waar genoegen om jullie te kennen. Ik wens jullie dan ook veel succes met jullie geschaak en andere bezigheden en wie weet zien we elkaar wel terug? Ooit eens wellicht...

Groeten en bedankt voor alles,

Peter.


Speeldag 26 :  8 Mei 2022


Ook in tweede loopt de competitie stilaan op zijn laatste benen, slechts twee partijen werden betwist. Gino Decaestecker nam het op tegen Luc Deblauwe, het was niet Gino's sterkste partij. Luc liep er letterlijk en figuurlijk over en kon na een korte match mat zetten met dame en toren. Ook Lowiek Blomme kende een rustige zondagvoormiddag tegen Roger Baert. Hij had voortdurend het initiatief en kon uiteindelijk Roger mat zetten achter de paaltjes met zijn dame. Zondag aanstaande wordt het andere koek dan mag hij strijden met Dré Willaert voor het fel begeerde ticket naar eerste klasse. Komt dat zien!


Speeldag 25 :  1 Mei 2022


De eersteklassers zijn allemaal vertrokken voor een deugddoende vakantie na een toch wel vreemd seizoen met een al even rare ontknoping. De eindstand in eerste staat intussen ook online. De tweedeklassers doen nog eventjes door, aan de kampioen twijfelt niemand meer, maar de medestijger naar eerste klasse heeft zich nog niet bekend gemaakt... Leider Kris Vanbecelaere doet waar hij goed in is en dat is winnen. Dit keer werd Elena Taelman na een gelijkopgaande partij in het eindspel mat gezet met dame en loper. Lowiek Blomme één van de kanshebbers op promotie vloerde Jonas Taelman. Eerst kon hij een pion snoepen, vervolgens een kwaliteit en eventjes later ging nog een soldaatje in het bakkie en was het uit. Dré Willaert & Ivar Despierre hadden precies zin in een potje schaak en daarom speelden ze maar hun beide partijen tegen elkaar. In de eerste wedstrijd trok Dré aan het langste eind toen hij mat kon geven met dame en loper. Misschien werd hij daardoor een tikje overmoedig, want hij ging de boot in bij game twee. Ivar had wat voorbereid met wit en verraste Dré, die laatste zijn stelling zag er niet uit na de openingsfase. Ivar had het initiatief en kon uiteindelijk op de voorlaatste rij mat geven met dame en toren en dat was een flinke streep door de rekening van Dré die weliswaar in pole position blijft voor de tweede plaats. Lisa-Marie Blomme en Roger Baert speelden een lange intense partij, het leek erop dat Roger het laken naar zich zou toetrekken nadat hij verschillende kansen op mat kreeg. Helaas pindakaas hij zag de juiste zettenreeks niet, begon na het lange nadenken wat te paniekeren en wat erger was hij gaf enkele stukken weg. Lisa-Marie profiteerde en kon de puntjes meenemen naar Torhout. De meest bizarre partij van deze speeldag was toch wel die tussen Gino Decaestecker en Eddy Veraverbeke. Gino kwam zoals wel meer de laatste weken goed te staan na de opening en dit keer overtuigend op weg naar zijn eerste zege! Het leek erop dat er mat in drie dreigde, maar Eddy kon er nog zijn paard tussen zwieren en hij kroop door het oog van de naald. Gino wist niet goed hoe het verder moest en hij verloor uiteindelijk nog. Ooit gaat het wel lukken voor Gino, want hij komt dichter en dichter bij de eerste overwinning.


Speeldag 24 :  17 April 2022


Eerste klasse heeft stilaan zijn geheimen prijs gegeven, nog enkele achterhoedegevechten scheiden ons van het eindklassement. Zo haalde Didier Wydooghe het eerder makkelijk van Ivan Masschelein. Ivan moest de ganse tijd verdedigen en raakte maar niet in zijn spel. Didier dicteerde het wedstrijdverloop en kon dit keer (binnen de tijd) winnen. Wie ook problemen heeft met het tikken van de klok is Frederik Taelman. Die laatste nam het op tegen Koen Blomme. De partij ging lange tijd gelijk op, tot Frederik zijn rivaal na stukkenruil een vervelende dubbelpion aansmeerde. Deze zwakke broertjes werden onder vuur genomen en ééntje ging ten onder. Even later kon Frederik nog een soldaatje snoepen, maar Koen milderde door er nu ééntje terug te winnen. Een slechte loperzet van Koen gaf weer een pion cadeau aan Frederik, die naar een gewonnen eindspel afwikkelde. Het was nog spannend want laatstgenoemde verkeerde in hoge tijdnood, Koen besloot om het wat makkelijker voor zijn rivaal te maken door een loperblunder. Kort daarna gaf hij ontgoocheld op.


Eddy Veraverbeke en Dré Willaert strijden nog voor een ereplaats in het klassement. Eddy vond van zichzelf dat hij een goede stelling had, tot hij nogal gulzig een pion snoepte. Dat bleek een blunder te zijn en even later kon hij een loper afgeven. Hij was wat het noorden kwijt en naar eigen zeggen waren er geen (goede)woorden voor zijn schaakspel in het eindspel... Lisa-Marie Blomme en Jonas Taelman speelden een aanvankelijk gelijkopgaande match, tot Lisa-Marie een pion kan stelen, ze neemt als ik het goed heb nog een paard maar blundert dan jammerlijk een toren in de finale en het is Jonas die met de zege gaat lopen. Luc Deblauwe kan al snel een stuk stelen van Elena Taelman, maar heeft het nog knap lastig en dat door het stugge verdedigingswerk van de jonge dame. Wanneer ook zij in de eindfase een toren blundert is het snel uit. Leider Kris Vanbecelaere had een taaie klant aan Lowiek Blomme die lange tijd goed weerwerk bood. Wanneer hij eerst een pion kan winnen en vervolgens een paard na een blunder van Lowiek, kan Kris het afmaken door pionpromotie. Anja D'Hooghe ging al snel lopen met de dame van Gino Decaestecker, ze kon het dan eigenlijk forceren met een paardvork op beide torens, maar ze had naar eigen zeggen andere plannen met dat paard... Uiteindelijk nam ze toch oververdiend de puntjes mee naar huis. Volgende week is het inhalen geblazen. Profiteer er van beste mensen, het seizoen is niet lang meer.


Speeldag 23 :  10 April 2022


Peter Degrieck is tot zijn eigen verbazing kampioen geworden van Kortemark en dat al voor de vierde keer. Het zag er nochtans lange tijd niet goed uit voor de leider in eerste klasse. Tegenstander de onvoorspelbare Guy Agten kende weer eens een begenadigde dag en dicteerde het spel tegen een slap spelende Peter. Guy plaatste zijn stukken op de juiste velden en voerde de druk op in het centrum, zijn rivaal kon enkel gedwongen zetten spelen en lange tijd dreigde er mat of zwaar materiaalverlies. Guy snoepte een pion en ondergetekende profiteerde om zijn stukken en vooral zijn koning op een beter veld te plaatsen. Toen Guy zijn leger wat herpositioneerde, kon Peter zijn pion terugwinnen. Guy besloot dan de boel te forceren en af te ruilen, maar helaas pindakaas dat bleek een blunder te zijn. De onderste rij was onbeschermd en Peter kon mat achter de paaltjes geven. Een anticlimax die Peter kampioen maakte en Guy wat verweesd achter liet. Eerste en nog enige achtervolger Gino Casteleyn nam het op tegen Supermario Verbanck. Mario vloog er weer eens in als een stier die naar een rode doek stormt. Gino was op zijn hoede en kon de drieste aanval makkelijk pareren met een tegenaanval. De partij kantelde en Mario beklaagt het zich nog altijd dat hij niet gerokeerd was. Uiteindelijk gaf hij op met een veel slechtere stelling en een niet meer tegen te houden vrijpion. Met nog één match te spelen kan Gino nog tweede worden en in extremis over Stijn Herreman wippen. Die Stijn kon nog eens winnen en dat tegen Ivan Masschelein. Na een gelijkopgaande opening was het plots uit. Ivan blunderde zijn paard en gaf direct op. Tenslotte was er nog het 'spektakel' tussen Didier Wydooghe en Geert Delarue. Wydoogski was nog in feeststemming na het vieren van een vijftigjarige en had er niet veel zin in. Hij wierp zonder te spelen de handdoek in de ring, maar dat werd geweigerd door 'de raad van wijzen' wegens geen ring maar een schaakbord en geen handdoek maar een vod, wat tegen de internationale rechtsregels is. Enfin om een lang verhaal kort te maken, de vredespijp werd gerookt en het was remise.


In tweede klasse is er nog één geheim dat moet onthuld worden en dat is de naam van de speler die kampioen Kris Vanbecelaere mag vergezellen naar eerste klasse. Luc Deblauwe deed alvast een slechte zaak door verrassend te verliezen van Roger Baert. Die laatste is wellicht zijn beste seizoen ooit aan het spelen? Het ging lange tijd gelijk op en het werd een intense lange gelijkopgaande game. In het eindspel verloor Luc wat van zijn concentratie en vooral wat veel erger was een zuivere toren. Ontgoocheld gaf hij dan ook direct op. Dré Willaert en Lowiek Blomme behoren ook tot de kanshebbers voor het felbegeerde ticket naar eerste. Hun onderlinge wedstrijd was er dan ook een op het scherpst van de snee. Héél gelijklopend tot in het eindspel een kwaliteitsverschil ontstaat. Lowiek heeft een paard en Dré een toren. Die blijkt genoeg te zijn om een pion te begeleiden naar promotie. Zus Lisa-Marie deed het beter dan grote broer Lowiek. Zij nam het op tegen rode lantaren Gino Decaestecker. Gino deed zoals steeds zijn stinkende best, maar verloor al snel een toren voor een paard. De jongste van de Blommekes ruilde vervolgens enkele stukken af en kon de koningsstelling van Gino verzwakken. Dat bleek genoeg voor een mooie winst. Eddy Veraverbeke en Ivar Despierre waren toen al lang met de noorderzon verdwenen na een vluggertje, waarbij Eddy de toren snoepte van Ivar en dat was voldoende voor de drie puntjes.


Speeldag 22 :  3 April 2022


De competitie begint stilaan zijn laatste geheimen te ontsluieren. Niemand twijfelt nog aan de titel van Kris Vanbecelaere in tweede klasse. In eerste blijft het spannend tot op de laatste speeldag. Vermoedelijk was er een mol aan het werk in eerste, want de ooit fiere eenzame leider Stijn Herreman verloor zowat al zijn laatste matchen. Ook zondag liep het verkeerd tegen de kampioen van volgend jaar (?)Didier Wydooghe. Het ging nochtans lange tijd gelijk op, Didier had wel een iets betere stelling in het middenspel, maar een remise leek in de maak tot Stijn in het eindspel de dames ruilde en dan pas inzag dat hij een fenomenale blunder had gemaakt. Een vrijpion kon niet meer bijgehaald worden en Didier promoveerde in tijdsnood. Hiermee is Stijn definitief uitgeschakeld voor de titel. Lijstaanvoerder Peter Degrieck profiteerde optimaal door te zegevieren over Frederik Taelman. Frederik die goed voorbereid was en een gambiet had ingestudeerd, deed Peter zweten in de opening, maar die trapte niet in de val. Na de opening stond een evenwichtige stelling op het bord en kort daarna blunderde Frederik... Een wilde aanval op de dame werd gecounterd met een tussenschaak en weg was de loper van Frederik. Met dat extra stuk nam de leider geen risico meer en speelde geconcentreerd verder naar winst. Met nog één speeldag te gaan, kan enkel Gino Casteleyn nog roet in het eten gooien. Mario Verbanck verbaasde weer eens vriend en vijand, dit keer werd Koen Blomme in geen tijd mat gezet. De blitzkrieg van Mario duurde welgeteld 16 zetten en Koen kon opgeven na een niet meer te pareren mat met dame en loper.


Jonas Taelman en Luc Deblauwe keken elkaar in de ogen op deze koude zondagmorgen. Jonas ging gezwind in de aanval met zijn dame, maar het licht ging plots uit en na een aftrekaanval was Taelman Junior zijn dame kwijt en kon hij zijn biezen pakken. Bij Lisa-Marie Blomme en Dré Willaert duurde de wedstrijd een pak langer. Beiden gaven elkaar geen duimbreed toe en de partij leek vast te lopen. Dré verlegde het strijdtornooi naar de andere flank en Lisa-Marie kwam een ietsiepietsie te laat met haar verdediging en het was uit. Gino Decaestecker begon weer eens uitstekend aan zijn match tegen Elena Taelman. Hij kreeg volop kansen om het af te maken, maar zijn gebrek aan ervaring bracht Elena terug in de wedstrijd en het was zij die de volle buit meenam naar huis. De langste battle van deze zondagvoormiddag was die tussen Roger Baert en Anja D'Hooghe en die kende een gevarieerd verloop. Roger nam de opening voor zijn rekening, Anja liet zich positief opmerken in het middenspel, maar het was tenslotte Roger die het laken naar zich toe trok in het eindspel. Kort samengevat was het Roger die de voorlaatste fout maakte...


Speeldag 21 :  20 Maart 2022


Met nog twee speeldagen te gaan voor de leiders wordt het spannender en spannender. Stijn Herreman die al zowat het ganse seizoen bovenaan prijkt, is zijn leidersplaats kwijt na een nieuwe nederlaag en dat tegen Didier Wydooghe. Dider had Stijn in een openingsval laten lopen en was gaan lopen (huh) met zijn loper... Het ging verder gelijk op, maar dat extra stuk bleef zwaar doorwegen. In het eindspel kwamen beiden in zware tijdnood, maar Didier bewees over de beste stalen zenuwen te beschikken. Met deze zege is Wydooghski nog altijd niet uitgeteld voor de titel. Peter Degrieck mocht 'pateren', pardon schaken tegen Geert Delarue. Het ging erg lang gelijk op tot Peter zijn stukken naar de koningsvleugel bracht en Geert net iets te laat was met zijn verdedigende stukken. Eensklaps was het mat in drie. Met deze overwinning komt Peter aan de leiding met één luttel punt voorsprong. Ook Gino Casteleyn heeft theoretisch nog kans op de titel na zijn zege tegen kersvers voorzitter Frederik Taelman. Die laatste had nochtans een pion gesnoept van Gino, maar die bracht de stand snel terug in evenwicht. Gino nam het initiatief over en kan op een gegeven moment een triplevork plaatsen op twee torens en de koning. Na afruil blijft het een complexe stelling tot Frederik voor de zoveelste keer dit seizoen door zijn vlag gaat. Koen Blomme verliest al snel een loper tegen Ivan Masschelein. Eerstgenoemde gooit vervolgens in een wanhoopspoging zijn hele hebben en houden in de aanval, maar Ivan kan de druk weerstaan. Na afruil van enkele stukken verdwijnt de spanning uit de stelling en het extra stuk van Ivan bezorgt hem finaal de zege. De laatste battle in eerste kende een vreemd verloop. Supermario Verbanck snoepte in de openingsfase de dame van Guy Agten en leek op een makkelijke zege af te stevenen. Niets was minder waar, Mario ging nogal onbesuisd in de aanval, vergat zijn verdediging en was plots zijn dame kwijt met een slechtere stelling, hij gaf dan ook ontgoocheld op.


Kris Vanbecelaere gaat kampioen in tweede worden met een straat voorsprong. Ook Dré Willaert, een van zijn taaiste tegenstanders kon hem geen strobreed in de weg leggen. In een ingewikkelde partij kwam Kris al snel een kwal voor (loper voor pion). Dré liet zich niet kennen en lanceerde een tegenaanval en ook hier vergat de aanvaller zijn verdediging. Hij zag de mataanval met loper en dame van Kris niet en het was uit. Eddy Veraverbeke had het aanvankelijk makkelijk tegen Lisa-Marie Blomme toen hij al snel een dame en twee pionnen in het voordeel kwam. Lisa-Marie kon de koningin terugnemen en het werd nog akelig spannend, maar de twee extra soldaatjes waren er teveel aan voor de Torhoutse meid. Gino Decaestecker en Ivar Despierre zorgden voor sensatie. Ivar bleek plots twee lopers van het zelfde kleur te hebben, geen van beide rivalen merkte het op en er werd lekker doorgespeeld. Gino stond net als vorige week duidelijk gewonnen, maar onze eerstejaars weet nog duidelijk niet hoe het af te maken. Jammer, want het volle punt ging naar Ivar. Het minste dat je van de match tussen Roger Baert en Anja D'Hooghe kon zeggen was dat ze elkaar waard waren. Toen Roger het naliet om enkele vervelende stukken van Anja te ruilen, kwam hij in het nadeel en de aanval van Anja was succesvol. Volgende week is het inhaaldag. Profiteer ervan!


Speeldag 20 :  13 Maart 2022


De competitie loopt op zijn eind en dus moeten de titelkandidaten stilaan kleur bekennen. Mathematisch zijn het er nog misschien meer dan twee, maar daarvoor moeten de topfavorieten al serieus knoeien. De twee kanshebbers op Kortemarks goud, mochten elkaar zondag in de ogen kijken. Na een aftastend begin kwam Stijn Herreman een pion voor en kon hij zijn loper op een centrale plek op het bord zetten. Aartsrivaal Peter Degrieck probeerde een tegenaanval te lanceren, het zag er gevaarlijk uit maar bij goed weerwerk kon Stijn zijn betere stelling naar winst leiden. Hij vertrouwde het zaakje echter niet en ruilde de dames, de spanning verdween uit de match en het zag er redelijk remise-achtig uit en enkele zetten later werd de vredespijp gerookt. Met nog drie matchen te gaan en één punt voorsprong heeft Stijn nog altijd de beste papieren. Intussen zitten de achtervolgers niet stil, zo haalde Gino Casteleyn het van Geert Delarue. Geert trok zoals wel meer dit seizoen resoluut naar voor, verloor twee pionnen en moest dan lijdzaam toezien hoe het initiatief werd overgenomen door zijn tegenstander die hem tenslotte kon mat geven op de voorlaatste rij met dame en toren. Supermario sloeg weer toe, dit keer kon onze giantkiller de scalp van Frederik Taelman veroveren. Na een gelijkopgaande strijd verloor Frederik plots het Noorden en begon hij te knoeien. Mario bewaarde zijn kalmte en kon afwikkelen naar winst. Na zijn knappe zege van vorige week, had Koen Blomme dit keer zijn dagje niet. Tegen Guy Agten liep het na de rokade goed fout, toen Guy een stuk veroverde met een pionvork op paard en loper. Koen was helemaal zijne kluts kwijt, even later liet hij zich opnieuw vorken en nu verloor hij zijn dame en dat was beslissend. Didier Wydooghe en Ivan Masschelein leken een eindeseizoenswedstrijd af te werken. Didier kwam eerst een pion voor, maar zag zijn voorsprong enkele zetten later al weer verdwijnen. De match kabbelde zachtjes verder richting remise...


Leider Kris Vanbecelaere kon op de welwillende en volledig gratis medewerking van Eddy Veraverbeke rekenen, toen die al snel een toren blunderde. Kort na deze misstap was het uit door een mat met paard en dame. Achtervolgers Dré Willaert en Luc Deblauwe streden voor die andere promotieplaats. Dré kwam een pion voor en na de rokade volgde een dodelijke vork op de beide torens van Luc, die kon inpakken. Tussen Ivar Despierre en Lowiek Blomme was het uitermate spannend en gelijklopend tot Lowiek een foutje van zijn tegenstander kon uitbuiten: Een paardvork op koning en toren plaveide de weg naar de zege. De langste partij van deze speeldag was eerder verrassend die tussen Gino Decaestecker en Roger Baert. Gino stond in het eindspel een volle toren voor, maar wist niet hoe het af te maken. Zijn smeekbede richting publiek leverde niets op, want er mag nooit geholpen worden door derden tijdens een wedstrijd. Gino blunderde nog domweg zijn toren, Roger promoveerde en kon zijn ontgoochelde medespeler mat zetten. Schaken kan hard zijn...


Speeldag 19 :  6 Maart 2022


Het blijft een vreemde competitie, drie van de titelkandidaten beten zondagvoormiddag in het Kortemarkse zand. De enkele weken geleden schijnbaar onbereikbare leider Stijn Herreman verloor voor de derde keer op rij en ziet zijn voorsprong op zijn eerste achtervolger nagenoeg volledig wegsmelten. Gino Casteleyn was deze keer de beul van dienst. Na een aftastende en afwachtende start verloor Stijn een belangrijke centrumpion. Hij bleef niet bij de pakken zitten en trok strijdvaardig voorwaarts, helaas het stevige weerwerk van Gino zorgde voor een tweede pionverlies. Er werden wat stukken geruild en in de finale bleef Gino zijn pionbonus van twee stuks houden. Dan wordt het moeilijk, zeker als Stijn in een wanhoopspoging nog eens zijn loper blundert. Zuur puntenverlies van de leider, die volgende week de topper tegen ondergetekende mag spelen. Frederik Taelman kon niet profiteren om dichterbij te sluipen, na een verrassende wending in zijn wedstrijd met Guy Agten ging hij alsnog onderuit. Frederik had nochtans de beste ontwikkeling en het initiatief wat hem een pion opleverde en dan ging plots het licht uit... Was het concentratieverlies of was het Keyte (bier van de maand) die ervoor zorgde dat hij eerst zijn dame blunderde en vervolgens zijn paard? Guy nam de puntjes dankbaar aan, een laat verjaardagsgeschenk? Mathematisch kan het wellicht nog voor Didier Wydooghe, die titel, maar de nederlaag tegen Koen Blomme maakt het er niet makkelijker op. Het was de langste partij van deze zonnige zondag en dan weet je al dat Didier weer eens in tijdnood was beland. Hij stond een kwaliteit voor tegen Koen toen zijn vlag onverbiddelijk viel. Zo verliezen is natuurlijk pijnlijk.


Lowiek Blomme en Gino Decaestecker speelden een evenwichtige opening, maar in het middenspel ging het verkeerd voor Gino. Een aftrekschaak van Lowiek met zijn pion en koningin leverde hem de dame van Gino op. Toen die laatste ook nog eens zijn paard blunderde, kon Lowiek mat geven met zijn toren op de laatste rij. Roger Baert begon uitstekend tegen Jonas Taelman en zette hem meteen onder druk. Toen Jonas wakker werd, bracht hij een mooie combinatie met paard, dame en loper. Een matnet waar Roger in verstrikt raakte en niet meer kon ontsnappen. Ivar Despierre glipte door de mazen van het net tegen Lisa-Marie Blomme. Zij speelde overweldigend en was duidelijk de meerdere van Ivar tot concentratieverlies haar de zege kostte. Ivars doorzichtig combinatietruukje met dame en loper was voldoende voor winst. De damesbattle tussen Elena Taelman en Anja D'Hooghe was gelijkopgaand en lekker spannend. Na heel wat geschuif kon Anja mat zetten met dame en toren. Tenslotte was er nog de match tussen Eddy Veraverbeke en Luc Deblauwe. Beide heren amuseerden zich kostelijk en er kwam na verloop van tijd een zo goed als gesloten pionstelling op het bord. Luc profiteerde van de enige open lijn om te infiltreren en hij zorgde voor mat met dame en toren.


Speeldag 18 :  20 Februari 2022


Mario Verbanck kunnen we stilaan het etiket giantkiller opspelden, gisteren slaagde hij er in om leider Stijn Herreman in het zand te laten bijten. Mario ging als vanouds weer stevig in de aanval en Stijn had het lastig om Supermario van zich af te houden. Op een gegeven moment moest Stijn kiezen tussen een zuiver paard verliezen of een toren offeren en berusten in kwaliteitsverlies. Hij koos het laatste maar het bleek niet voldoende, Mario's paard maakte het mooi af en bezorgde Stijn zijn tweede nederlaag van het seizoen. Eerste achtervolger Peter Degrieck kon niet optimaal profiteren want hij koos voor een puntendeling tegen Ivan Masschelein. Ivan speelde van meet af aan aanvallend en kon een loper snoepen van Peter voor twee pionnen. Enkele zetten later werden het er zelfs drie, er ontstond een zeer tricky finale met een pion van Ivan op promoveren, zijn extra stuk had hij intussen teruggeofferd om de promotie af te dwingen. Het lukte net niet om de genadeslag uit te delen en Ivan koos eieren voor zijn geld toen ondergetekende remise aanbood. Dat maakt dat het bovenaan spannender en spannender wordt, Stijn heeft weliswaar de beste papieren maar ook nog een loodzwaar programma. Ook onderaan blijft het nagelbijtend, Geert Delarue nam het op tegen de man die binnenkort tegen een nieuwe deur aankijkt zijnde Guy Agten. Het was lange tijd een evenwichtige partij. Het kantelmoment kwam er toen Geert een pion offerde, maar die bracht niet het gewenste resultaat. Toen hij ook nog naliet om Guy's dame te ambeteren, Geert is immers een brave jongen, kwam Guy langzaamaan in de match. Via een ontstane open lijn besliste Guy de partij en nam hij drie belangrijke punten mee naar huis.


Leider Kris Vanbecelaere is op weg naar de titel in tweede, ook Ivar Despierre kon hem niet stoppen. Ivar verloor al snel een paard in de opening en een paardvork op zijn twee torens besliste de wedstrijd in zijn nadeel. Eerste (verre) achtervolger Luc Deblauwe speelde een leuke match tegen Francis De Bels. Het ging een tijdje gelijk op tot Francis een loper blunderde, hij gaf zich echter niet zomaar gewonnen en kon kort voor het einde een loper terugwinnen, maar helaas pindakaas Luc was hem telkens een zet voor en won uiteindelijk de partij. Jonas Taelman nam het op tegen Gino Decaestecker. Die laatste kwam behoorlijk uit de opening, maar verloor dan zijn concentratie en liet Jonas promoveren tot een tweede dame, al dat vrouwelijk geweld was teveel voor Gino en Jonas won de wedstrijd. Zus Elena had minder geluk, ze werd vakkundig ingeblikt door Dré Willaert, maar meer details weet ik helaas niet, beiden waren verdwenen voor ik er erg in had... Eddy Veraverbeke tenslotte nam het op tegen Anja D'Hooghe, die zoals steeds geen katje bleek om zonder handschoenen aan te pakken. Weer een partij met gelijke kansen tot Eddy het welletjes vond en de matdreiging van Anja pareerde en zelf het initiatief nam en het ook afmaakte.

Volgende week is er geen schaak, ons lokaal is niet open omwille van een carnavalsfeestje...


Speeldag 17 :  13 Februari 2022


Er stond nog eens een ouwerwetse classico gepland tussen enerzijds Peter Degrieck en anderzijds Didier Wydooghe. Enkele jaren terug was dat het gevecht voor de titel. Dit seizoen zijn beide spelers op achtervolgen aangewezen, leider Stijn Herreman is voorlopig buiten schot. Didier kwam, zoals te verwachten was, met een voor Kortemark ongewone opening en dat was het Russisch. Ondergetekende moest stevig uit zijn doppen kijken en nam de vergiftigde pion gepresenteerd door Didier niet en dit tot zijn grote teleurstelling, want Didiers verdere strategie steunde hierop. Er werden enkele stukken geruild, die de spanning in de partij wegnamen en de wedstrijd leek op remise af te stevenen. Finaal kwam er een pionneneindspel op het bord, dat toen de laatste toren geruild was, gewonnen was voor Didier omdat hij een gevaarlijke vrijpion had. In acute tijdnood blunderde hij een zekere winst echter weg. Het vervolg van de partij was nog niet duidelijk: winst, verlies of remise (?) tot Didier door zijn vlag ging en Peter het punt kon noteren achter zijn naam. Toch wel een anti-climax na een leuke game. Leider Stijn Herreman was intussen al verdwenen met de noorderzon na een vluggertje met Guy Agten. Guy was op de lappen geweest met een zekere Karmeliet en ze moet toch indruk gemaakt hebben op onze schaker. Hij zat wat inspiratieloos achter het bord, rokeerde niet en liet Stijn ongestraft zijn ding doen. Het werd een snelle mat met behulp van het loperpaar. Gino Casteleyn, een maand terug nog titelkandidaat, verslikte zich nog maar eens, dit keer beet hij zijn tanden stuk op Ivan Masschelein. Ivan had het initiatief en liet zijn paarden draven richting koningsstelling, plots stond Gino voor een voldongen feit zijn dame afgeven of mat gaan. Hij koos voor het eerste en gaf meteen op. Dat maakt vier op een rij voor onze penningmeester,... nederlagen welteverstaan. Frederik Taelman profiteert maximaal en wipt na zijn zege tegen Geert Delarue over Gino in het klassement. Geert speelde een atypische wedstrijd door er eens niet in te vliegen. Hij rokeerde lang en Frederik kort. Volgens de boekskes moet je dan je pionnen voor de vijandelijke koningsstelling laten oprukken en dat wist Frederik. Hij offerde nog een pion voor een open lijn en kwam Geerts stelling binnen. Het eindigde met winst van een gepend stuk en een voorlopige podiumplaats voor Frederik.


Ook in tweede was er een vluggertje, toen Ivar Despierre na een nochtans goede start zijn toren blunderde, schaakte Luc Deblauwe zich zonder veel moeite naar winst na mat met de dame. Het familieonderonsje tussen kleinzoon Dré Willaert en opa Roger Baert werd een overwinning voor de jongste. Opa werd in het hoekje gedreven en mat gezet met paard en dame. Elena Taelman nam het op tegen Eddy Veraverbeke, het werd, zoals we wel meer zien in tweede, een verbeten strijd met wisselende kansen. Eddy maakte het uit door mat met dame en loper. Jonas Taelman en Anja D'Hooghe schaakten de langste match van deze zondagvoormiddag. Jonas probeerde een truukje met zijn vroeg uitgekomen dame, maar Anja, die niet van gisteren is, trapte er niet in. Na een gelijkopgaande partij kon Jonas een toren snoepen en dan ging het snel richting overwinning voor Taelman Junior.


Speeldag 16 :  6 Februari 2022


Het kon niet blijven duren, op speeldag zestien verloor onze fiere leider voor de eerste keer. Frederik Taelman verraste Stijn Herreman met de Scandinavische Opening. Het was een vreemde partij waar Frederik zomaar een loper offerde om de koningsstelling van Stijn open te rijten. Stijn die niet voor niets bovenaan staat, deed net hetzelfde aan de andere kant. Uiteindelijk kwam Frederik beter te staan en in tijdnood blitzte hij zich naar de zege. Een pion die op weg is naar promotie kan niet meer bijgehaald worden en het is uit. Dit is de eerste nederlaag voor Stijn die ruim op kop blijft in het klassement. Concurrent Gino Casteleyn verloor immers ook zijn partij en dat tegen Wydoogski, die meer en meer kleur lijkt te bekennen en voor het podium gaat? Gino kreeg een serieuze aanval te verduren en toen mat dreigde vergat hij dat zijn dame aangevallen stond. Na dit derde verlies op rij lijken ook zijn titelkansen sterk geslonken? Ook onderaan was er een beklijvende match te zien. Acteurs van dienst waren Geert Delarue en Koen Blomme. Geert speelde zoals hij wel meer doet dit seizoen: Blitzkrieg in de opening, de beslissing net niet kunnen forceren, dan komt een tegenaanval van zijn rivaal en remise of verlies in het eindspel. Koen zweettte dikke parels en ontsnapte ternauwernood en dankzij een superloper kwam hij in de match en kon zelfs mat zetten. Een belangrijke zege voor Koen in de degradatiestrijd.


Leider Kris Vanbecelaere had geen enkele moeite met Lisa-Marie Blomme die na een snelle partij mat werd gezet in het hoekje. Ook Francis De Bels kende een begenadigde dag, hij hield grote kuis in de stukken van Elena Taelman. Op het eind kon hij met zijn toren en dame de eenzame koning van Elena verschalken. Tussen Jonas Taelman en Dré Willaert was het een stuk spannender tot Jonas een toren blunderde in het middenspel. Enkele zetten later denkt Taelman Junior dat hij met een truukje een pion kan winnen, maar zijn loper is ribbedebie en hij gooit meteen de handdoek. Het was torenblunderdag in tweede, ook Anja D'Hooghe deelde dit mooie cadeautje uit aan Ivar Despierre, die dankzij zijn grotere ervaring makkelijk won. Eddy Veraverbeke en Roger Baert speelden een bizarre wedstrijd, waar Eddy eerst knal gewonnen stond en er toch nog in slaagde om het te verprutsen. Roger zette mat met zijn torens en dame. De langste partij van deze speeldag was die tussen Lowiek Blomme en Luc Deblauwe. In de loop van de match kon Luc een pionnetje snoepen van zijn jonge rivaal, al de rest werd uiteindelijk afgeruild en dat ene kleine pionnetje besliste na promotie tot grote dame de wedstrijd.


Speeldag 15 :  30 Januari 2022


Het was inhaaldag en daar heeft zowat iedereen gebruik van gemaakt, de tent zat nagenoeg vol. Een kort overzichtje van de gespeelde wedstrijden. Stijn Herreman nam het op tegen Mario Verbanck in een game die lange tijd gelijk opging tot Mario het niet kon laten om eens te blunderen. Een dubbele aanval van de vijandelijke dame op zijn torens deed Mario wellicht verstijven van angst, want hij reageerde niet goed en gaf zomaar een toren cadeau. De rest was kinderspel voor de eenzame leider. Eerste achtervolger Peter Degrieck mocht nog eens kennis maken met de favoriete b4-opening van Guy Agten. Het ging gelijk op en alles werd langzaamaan dichtgeschoven. Er ontstond een stelling waar Guy meer ruimte had en Peter heel wat tijd verloor om zijn stukken naar deftige velden te ontwikkelen. Toen dat eenmaal gelukt was, kwam een min of meer gelijke positie op het bord. Guy besloot de boel te forceren en hij offerde zijn paard, Peter verdedigde uitstekend en zo leverde de drieste aanval van Guy niets op. Peter nam nu over en toen enkele zetten later een paardvork op toren en dame volgde was het uit. Frederik Taelman en Geert Delarue stonden tegenover elkaar met geslepen messen, het werd een leuk potje schaak, waarbij Frederik twee pionnen kon snoepen, maar dat was volgens Geert bewust om een aanval te lanceren. Helaas werd hiermee niet het beoogde resultaat bereikt en zo kon Frederik in het eindspel mat dreigen, waarna Geert direct opgaf. De langste partij van deze speeldag was er weer ééntje van Didier Wydooghe die een marathonpartij speelde tegen Koen Blomme. Het was vooral bij de start een strategisch geschuifel van stukken, waarbij het eerste pas na 34 zetten geslagen werd. De intensiteit in de partij bleef stijgen en op zet zestig trok Koen het laken naar zich toe en deed Didier zweten met een combinatie van loper, dame en toren. Didiers koning zette het op een lopen en die was misschien niet ontsnapt als Koen zijn dame niet blunderde? Ai ai ai nu nam Didier over en in tijdnood blitzte hij zich een weg naar de zege.


Jonas Taelman was niet goed uitgeslapen in zijn partij tegen Kris Vanbecelaere, vroeg in de opening verloor hij een kwaliteit (paard tegen toren). Dat was voldoende voor Kris om zonder al te veel problemen zijn zoveelste zege op zijn naam te schrijven. Dré Willaert maakte intussen brandhout van Francis De Bels die zich liet verrassen in de opening en in geen tijd mat werd gezet. Ook Eddy Veraverbeke voerde dezelfde snode plannen uit. Slachtoffer van dienst was hier Gino Decaestecker, die mat werd gezet midden op het bord. Roger Baert die vorige week de overwinning uit handen liet glippen tegen Francis, deed het deze keer beter. Hij overklaste Elena Taelman en ging met een serieuze materiaalbonus het eindspel in. De twee torens van Elena waren uiteindelijk geen partij voor de overmacht van Roger. Tussen Lowiek Blomme en Ivar Despierre ging het lange tijd gelijk op tot Lowiek een kwal kon winnen. Van dan af aan, bouwde hij zijn materieel voordeel langzaam uit. Concentratieverlies deed hem nog zijn dame blunderen, gelukkig voor Lowiek stond hij op promoveren en kon hij het finaal afmaken in zijn voordeel. Anja D'Hooghe tenslotte had de niet zo makkelijke tegenstander luisterend naar de naam Luc Deblauwe. Anja was onbevreesd en trok ten strijde in een game die muurvast zat na het middenspel. Helaas pindakaas liep het fout en haar dame werd een betreurenswaardig slachtoffer, waarna Luc een waar bloedbad aanrichtte in de vijandelijke stelling. Amen...


Speeldag 14 :  23 Januari 2022


Leider Stijn Herreman nam het op tegen Geert Delarue. Het ging lange tijd gelijk op tot Stijn een kwaliteit kon winnen, daarmee was de kous nog niet af want Geert is meestal een taaie tegenstander, ook nu maakte hij Stijn het leven zuur tot in het eindspel waar de competitieleider uiteindelijk promotie kon afdwingen en de logische winst. Eerste achtervolger Gino Casteleyn mocht kampen tegen een oud-kampioen zijnde Didier Wydooghe. Het was een heel bizarre partij met wisselende kansen. Wydooghsky offerde op zet zeven en de koning van Castelino werd opgejaagd naar de C-lijn ( dit komt uit het verslag van Didier, want ondergetekende was al naar huis). De koning van Gino stond zowaar in zijn nakie, maar toen 'vergat' Didier het af te maken en Gino kwam terug in de wedstrijd. Met hernieuwde energie knokte Castelino voor wat hij waard was en een dubbele torendreiging op Didiers koningsstelling zag er zeer vies uit. Wydoogsky moest al zijn hersencellen aan het werk zetten om de verdediging te leiden. Nu was het Castelino die het niet afmaakte. Weer keerde de partij en in tijdnood al blitzend schudde Didier een dubbele aanval op de vijandelijke koning en toren uit zijn mouw en de zege was binnen. Koen Blomme nam het op tegen Peter Degrieck en kon lange tijd gelijke tred houden. Na lang zwoegen kon ondergetekende een pion snoepen en dat bleek een voordeel in het toreneindspel dat even later op het bord kwam. Een verdubbeling van de torens zorgde uiteindelijk voor een mat in twee.


Kris Vanbecelaere kende een makkelijke voormiddag want Gino Decaestecker maakte het hem niet echt moeilijk. Niet dat Gino niet creatief was: hij probeerde de lange rokade uit en echt dat zie je zelden in Kortemark. Kris sloeg enkele tellen later een belangrijke verdediger en het was mat op de volgende zet. Kort en krachtig! Intussen was Eddy Veraverbeke aan het zuchten geslagen, ook hij keek immers tegen een snel verlies aan. Jonas Taelman was hem te snel af met twee paardvorken, ééntje op dame en koning en een tweede op koning en toren. Grote zus Elena nam ook de zegebloemen mee naar huis na damewinst tegen Ivar Despierre. Lisa-Marie Blomme had het dan weer moeilijk tegen Luc Deblauwe. In de opening verloor ze een paard en dan ging die dekselse dame van Luc nog al haar pionnen en stukken snoepen. Dat zijn geen manieren tegenover een meisje. Foei Luc! Broer Lowiek deed het een stuk beter tegen Anja D'Hooghe. Hij won op het eind van een felbevochten wedstrijd. Eerstejaars Anja verbaast vriend en vijand met haar schaakspel... De vreemdste partij van de speeldag was toch wel die tussen Roger Baert en Francis De Bels. Die laatste werd letterlijk overspeeld door Roger, maar dan komt Roger meestal op een punt in de partij dat hij het moet afmaken, maar dat hij niet weet hoe en dan gaat het ene na het andere stuk in het mandje tot... het weer eens pat werd. Francis ontsnapt dus weer eens met remise. Volgende week staat een inhaaldag gepland.


Speeldag 13 :  16 Januari 2022


In eerste stond de onvervalste klassieker Peter Degrieck versus Gino Casteleyn op het menu. De laatste jaren eindigde deze clash tussen de bestuursleden meestal op een remise. Na zijn onverwachte nederlaag tegen Mario moest Peter wat riskeren tegen Gino en zijn plannetje lukte wonderwel. Peter nam van meet af aan het initiatief en Gino beperkte zich tot verdedigen en hij zorgde er ook voor dat de spanning op het bord verminderde door zoveel mogelijk af te ruilen. Uiteindelijk was het een loperpenning op Gino's toren en koning die de winst forceerde. Gino verdedigde verkeerd en het was mat in één. Leider Stijn profiteerde maximaal en deed nog maar eens wat hij al zowat het ganse seizoen doet en dat is winnen, winnen en nog eens winnen... Dit keer was Koen Blomme de pineut. Koen was nochtans zonder vrees aan zijn partij begonnen en reet zowaar de koningsstelling van Stijn aan flarden na een leuk offer. Die laatste wou niet achterblijven en offerde terug met iets meer succes. Na een paardvork op dame en koning was het uit voor Koen, na een meer dan verdienstelijke partij. Didier Wydooghe is terug en hij blaakt van het zelfvertrouwen, na acht zetten tegen Mario Verbanck wou hij zelfs het bord draaien! Rare jongens die schakers. Het begon met een vreemde opening, het ging verder met kwaliteitswinst voor Didier en het eindigde met de weg open naar promotie. Didier zou wel eens de man van de terugronde kunnen worden.


Ook deze speeldag liet leider Kris Vanbecelaere geen steek vallen. In een vooruitgeschoven match tegen Luc Deblauwe verloor deze laatste al snel een paard en huppelde hij wat achter de feiten aan. Het waren de paarden van Kris die de wedstrijd finaal beslisten met een dodelijke vork. Eerste achtervolger Lowiek Blomme had het knap lastig tegen Elena Taelman die al snel een pion had gesnoept van haar rivaal. Lowiek schoot op tijd wakker en na een knappe combinatie won hij de dame en het was uit. Roger Baert speelde sterk tegen Ivar Despierre en liet die laatste alle hoeken van het bord zien. Ivar stond op het einde heel wat materiaal achter, maar kroop door het oog van de naald toen Roger pat zette. Schaken kan hard zijn... Dré Willaert was terug van weggeweest en mocht Gino Decaestecker bekampen. Dré had het knap lastig om de stelling van Gino te slopen, uiteindelijk lukte dat toch, maar Gino bewees nog maar eens dat hij iedere week beter speelt. Nu nog de afwerking wat oefenen en het komt goed. Het damesduel tussen Anja D'Hooghe en Lisa-Marie Blomme eindigde op een zege van Anja. Lisa-Marie kende een offday en verloor al snel haar dame. De rest was kinderspel voor Anja die mat zette met dame en toren.


Speeldag 12 :  9 Januari 2022


Het jaar is nog maar begonnen en er viel al een verrassing van formaat te noteren: Supermario won knap zijn eerste partij van het seizoen, het jammere was wel dat het tegen ondergetekende was... Nochtans begon Mario niet zo goed aan zijn partij, in de beginfase verloor hij snel een kwaliteit en had aanvankelijk de mindere stelling. Toen Peter wat afwachtender speelde en enkele mindere zetten op het bord toverde, koos Mario resoluut voor het initiatief en dat leek te lonen. Peter moest alles uit de kast halen om de dreigingen van zijn rivaal te pareren. Ondergetekende dacht plots het licht gezien te hebben en offerde een kwaliteit terug, maar met de uitstekende tegenzet van Mario had hij geen rekening gehouden. Alles werd afgeruild en Mario verkreeg een vrijpion die niet meer te stoppen was. Eerste achtervolger Gino Casteleyn profiteerde optimaal door te zegevieren over Koen Blomme. Die laatste was niet slecht begonnen met pionwinst in de opening en de betere stelling. De match kabbelde rustig en gelijkopgaand verder tot Koen plots zijn toren als nieuwjaarscadeautje aanbood. Gino aarzelde niet om het geschenk aan te nemen en even later haalde hij ook de winst binnen. De wedstrijd tussen Geert Delarue en Ivan Masschelein eindigde op een gelijkspel, maar dat betekende niet dat er geen vuurwerk te zien was. Geert nam van meet af aan de partij in handen en Ivan zweette dikke parels. Geert stond op het punt om de doodsteek te geven, maar hij aarzelde en koos voor een verdedigende zet. Ivan kreeg wat ademruimte en kon zo ontsnappen. Didier Wydooghe is back into town en dat zal Frederik Taelman nog lang heugen. Ik heb spijtig genoeg alleen het eindspel gezien en hier toonde Didier zijn vroegere tactische klasse. Een verschroeiende koningsaanval werd afgerond met damewinst en het was uit. Dat beloofd voor de terugronde...


Leider Kris Vanbecelaere deed wat hij graag doet en dat is winnen! Dit keer was Anja D'Hooghe het slachtoffer. De lijstaanvoerder had al snel een loper gesnoept en toen Anja even later onnodig haar dame weggaf was het amen en uit. Eerste achtervolger Lowiek Blomme deed wat hij moest doen en dat was de volle buit binnenhalen. Tegenstander Roger Baert probeerde wel en deed het in de aanvangsfaze niet onaardig. De dame van Lowiek zorgde echter voor de winst, wat geforceerd moest Roger zijn madam inleveren. De rest was nu niet meer moeilijk. Het damesduel tussen Lisa-Marie Blomme en Elena Taelman werd een overwinning voor die laatste. Elena die dit seizoen de goede vorm te pakken lijkt te hebben, kon in de opening een kwaliteit snoepen. De partij ging gelijk op tot Lisa-Marie een belangrijke verdedigende loper verplaatste en Elena in één zet kon mat geven. Dan was er nog de partij tussen Gino Decaestecker en Luc Deblauwe. Een game tussen iemand van de staart en de top, maar dat was aanvankelijk niet te zien. Het ging lange tijd gelijk op, tot Gino links en rechts pionnen begon uit te delen. Uiteindelijk waren het die extra soldaatjes die Luc de overwinning schonken.


Speeldag 11 :  19 December 2021


Het seizoen loopt op zijn einde, slechts twee partijen in de eredivisie, waarvan één onvervalste topper. Het was een beklijvende partij tussen Frederik Taelman en Ivo Van Dael, misschien wel de spannendste van dit jaar? Frederik offerde zijn loper voor een serieuze matdreiging. De tegenaanval van Ivo met paard en dame was dan weer aartsgevaarlijk voor Frederik. Met enkele schaakjes kon Ivo enkele pionnen winnen en hij was net op tijd terug om de snode plannnen van Frederik te stoppen. Die laatste had dus met zijn loperoffer niets bereikt en Ivo kon het enkele zetten later afmaken door mat te geven met paard en toren. Tussen Mario Verbanck en Gino Casteleyn was het lang zo spannend niet. Mario ondernam geen blitzkrieg, liet Gino het initiatief nemen en holde voortdurend achter de feiten aan. Hij kwam al snel twee pionnen in het verlies en toen met het middenspel werd gestart was er ook al een paard in het bakje verdwenen. Wanneer ook zijn tweede paard van het bord ging na een penning gaf Mario onmiddellijk op. Gino rukt dankzij deze zege op naar de tweede plaats in het klassement en lijkt hiermee de voornaamste tegenstander van leider Stijn te worden in de terugronde.


Elena Taelman kon haar goede prestatie van vorige week niet herhalen. Ondanks een goede start liep het al snel mis in het middenspel toen ze een paard verloor tegen leider Kris Vanbecelaere. Een tegenslag die ze niet meer te boven kwam, want even later liet ze zonder compensatie haar dame nemen en ze gaf onmiddellijk en ontgoocheld op. Broer Jonas mocht kampen met schoolgenoot Lowiek Blomme. Beide latinisten zijn elkaar waard, maar Jonas leek niet echt wakker toen hij al in de opening zijn paard cadeau deed. Lowiek bleef kalm en kon in de finale door torenruil bekomen dat zijn vrijpion niet meer kon bijgehaald worden. Het was feest in huize Blomme want ook zus Lisa-Marie kon zegevieren. Pineut van dienst was Roger Baert. Roger probeerde naar eigen zeggen wel, maar de startopstelling van Lisa-Marie was van gegoten beton en bijgevolg ondoordringbaar. Roger zag sterretjes en ook eerst zijn toren en later zijn dame verloren gaan. Genoeg materiaalverlies om op te geven wat hij dan ook direct deed...


Speeldag 10 :  12 December 2021


Stijn Herreman is herfstkampioen! In een vooruitgeschoven match tegen Ivan Masschelein was laatstgenoemde wat te voortvarend en ging in de aanval zonder gerokeerd te hebben. Stijn kwam algauw een stuk beter te staan en kon halfweg een stuk snoepen. Ivan gaf de moed niet op en knokte verder, misschien tegen beter weten in? Hij stopte enkele vervelende dreigingen in de stelling maar Stijn was klaarwakker op deze grijze zondagochtend. Nadat hij wat stukken had afgeruild kreeg hij snel de bovenhand en kon uiteindelijk zegevieren. Stijn deed een goede zaak in het klassement want eerste achtervolger Peter Degrieck, kwam niet verder dan remise tegen Frederik Taelman. In een Skandinavische opening ging het gelijk op, Peter had wel initiatief en kon infiltreren in de stelling van Frederik, maar die laatste kon alles mooi verdedigen en na herhaling van zetten werd het uiteindelijk een gelijkspel. Mario Verbanck speelde zijn zoveelste blitzkrieg dit seizoen en ook dit keer liep het verkeerd. Hij stond heel wat materiaal voor en was op weg naar promotie, maar hij had een kleinigheidje over het hoofd gezien en dat was de ver opgerukte vrijpion van Koen Blomme, die niet meer te stoppen viel. Zo werd het een belangrijke zege voor Koen in de strijd tegen de degradatie. De jarige Geert Delarue was op weg om zichzelf een wellicht onverwacht verjaardagscadeau te geven in zijn wedstrijd met Ivo Van Dael. Geert lijkt in bloedvorm en ruilt op een gegeven moment zijn dame voor 2 torens en een loper. Het ziet er supergoed uit voor ons feestvarken, maar hij gaat dan jammerlijk de mist in met een fatale blunder en het is Ivo die letterlijk en figuurlijk een cadeau krijgt.


Wie herfstkampioen in tweede gaat worden is niet zo duidelijk. Hier lijkt iedereen precies aan elkaar gewaagd. Kris Vanbecelaere heeft wellicht de beste papieren? Hij won overtuigend van Roger Baert. Na een verschroeiende aanval kon hij promoveren en zette hij Roger mat met twee dames. De verrassing van de speeldag kwam dan weer van Elena Taelman die zowaar won van titelkandidaat Luc Deblauwe. Elena was knap twee pionnen voor gekomen en had een goede stelling, Luc vond dat zijn eigen stelling een zootje was en hij gaf inspiratieloos nogal snel op. Ook broer Jonas was aan het feest. In een spannende partij met Lisa-Marie Blomme wisselden de kansen voortdurend, Jonas kon net op tijd een mat in één voorkomen. Na heel wat schermutselingen stond Lisa-Marie een paar pionnen voor, maar had ze een kwaliteit moeten geven. In het eindspel nam Jonas de overhand en kon hij na heel wat gewroet mat zetten.


Speeldag 9 :  5 December 2021


Mario Verbanck stormde zoals steeds naar voren als een dolle stier. Guy Agten had alle moeite om het beest van hem af te schudden, het kostte hem een vol stuk. Toen de jus wat uit de aanval van Mario was, kwam Guy voorzichtig piepen. Plots wisselden de kansen, Mario verloor zijn rokade en Guy zijn tegenaanval sloeg wel door met pionpromotie en uiteindelijk een verdiende zege. Onderaan in het klassement won Ivan Masschelein de driepuntenwedstrijd van Koen Blomme. Koen was enthousiast uit de startblokken geschoten en had een pionnetje veroverd, dit was echter ten koste van zijn ontwikkeling en hij verloor na agressief tegenspel van Ivan paard en loper en het was uit met de pret. Tussen Frederik Taelman en Gino Casteleyn ging het lange tijd gelijk op. Frederik verloor wel veel tijd bij het beramen van een offer, wat hij uiteindelijk niet uitvoerde, zo kwam hij in het eindspel dat naar remise rook in tijdnood en dat deed hem de das om. Peter Degrieck had het aanvankelijk knap lastig met Geert Delarue. Het ging lekker gelijk op, er werden wat stukken geruild en het zag er redelijk passief uit. Tot de stelling open werd gegooid door een oprukkende pion. Geert verloor enkele pionnen en mat ging in de lucht. Toen een pion verder voorwaarts trok en de toren van Geert bedreigde had hij niet in de mot dat ook zijn dame aangevallen stond door een ander stuk. Na dit dameverlies gooide Geert de handdoek...


Ivar Despierre is precies in bloedvorm, nu nam hij ook de scalp van Eddy Veraverbeke mee naar huis. Eddy was zoals steeds ten strijde getrokken, hij kwam een pak beter te staan, maar vergat dan jammerlijk zijn verdediging en Ivar kon simpelweg mat zetten. Gino Decaestecker zondigde in de opening door een pion vooruit te zetten voor zijn koning met desastreuze gevolgen. Tegenstander Francis De Bels snoepte zijn loper en won ook nog een kwaliteit. Het vervolg was kinderspel en Gino ging mat door toren en dame. Jonas Taelman speelde agressief zijn opening en dat zorgde voor dikke zweetdruppels bij rivaal Kris Vanbecelaere. Ook hier keerde het spel halfweg Kris kon een paardvork geven op de twee torens van Jonas en finaal mat zetten met een pion.


Speeldag 8 :  28 November 2021


Het lijkt er op dat Stijn Herreman dit seizoen de te kloppen man wordt. In de topper met Peter Degrieck was hij uitstekend op dreef en hij won uiteindelijk knap. In de openingsfase was Peter nochtans goed begonnen na winst van een pion, maar dat ten koste van zijn ontwikkeling. Stijn verkreeg het initiatief in het middenspel en Peter holde wat achter de feiten aan. Toen hij het gevaarlijke centrumpaard van Stijn wou verjagen, kreeg hij een koekje van eigen deeg. Het paard van Peter ging verloren door een penning op zijn dame. Met een stuk minder speelde ondergetekende nog wat door, maar het werden vijgen na Pasen. De stukken van Stijn werkten optimaal samen en mat werd onvermijdelijk. Gino Casteleyn profiteerde maximaal door de volle buit te pakken tegen Geert Delarue. Na een gelijkopgaande partij leek alles dichtgeschoven maar een verkeerde pionzet van Geert zorgde voor een opening in de stelling en dat was voldoende voor Gino om te infiltreren en te zegevieren. In de confrontatie tussen Mario Verbanck en Frederik Taelman kwam er vuurwerk op het bord. Bij de start had laatstgenoemde een pion gesnoept, daarop lanceerde Mario een verschroeiende aanval op de koningsstelling van zijn rivaal. Frederik zweette dikke druppels, toen de storm was gaan liggen speelde hij een sublieme damezet met matdreiging. Mario speelde de verkeerde verdedigingszet en het was mat in één. Van een koude douche gesproken! Tussen Guy Agten en Koen Blomme ging het lange tijd gelijk op tot Koen zijn toren blunderde. De winst werd zo kinderspel voor Guy...


Ivar Despierre bewees vandaag dat zijn zege van vorige week niet gestolen was, dit keer ging Francis De Bels voor de bijl. Ivar had een stuk gewonnen in de opening, had lang gerokeerd (Wellicht een unicum in tweede klasse?) en hij eindigde met een mooi mat met dame en loper. Dat willen we meer zien in tweede! Leider Luc Deblauwe mocht de onvoorspelbare Jonas Taelman in de ogen kijken. De stelling werd in eerste instantie dichtgeschoven, maar uiteindellijk raakte Jonas er doorheen. Hij dreigde zelfs met mat, Luc pareerde met zijn dame maar dat bleek een kolossale blunder te zijn, hij gaf dan ook meteen op. Zo werd de match tussen Eddy Veraverbeke en Lowiek Blomme plots een strijd voor de eerste plaats. Het ging lange tijd gelijk op tussen beide kemphanen en het eindspel was er ééntje met de zware stukken (torens+dame). Het zag er remise uit tot Eddy pardoes zijn dame blunderde. Lowiek zette mat en komt aan de kop van het klassement. Proficiat! Tot slot was er nog het treffen tussen Elena Taelman en Gino Decaestecker. Het ging lange tijd gelijk op , maar Gino mist nog de ervaring om de juiste zetten te vinden. Elena draait al wat langer mee en kon dan ook haar eerste zege van het seizoen behalen.


Speeldag 7 :  21 November 2021


Stijn Herreman is zijn maximum kwijt. De confrontatie met Gino Casteleyn eindigde immers op remise. Stijn was nochtans goed begonnen en hij drukte Gino weg in de openingsfase. Die laatste verdedigde feilloos en een tegenaanval leverde hem zelfs een pion extra op. De wedstrijd werd beslecht in een pionneneindspel, waar Gino zijn soldaatje meer niet kon verzilveren. Ivan Masschelein speelt niet zijn beste jaar in de club. Dit keer ging hij de boot in tegen Ivo Van Dael. Ivo liet hem in de val lopen door een loperpenning te forceren op koning en dame en verder spelen zag Ivan niet echt zitten. Guy Agten gaf Frederik Taelman partij en het moet gezegd Frederik zweette dikke parels in de openingsfase, waar hij een kwaliteit en een pion verloor. Een schaakpartij kan door één enkele zet een compleet ander gelaat krijgen en dat mocht Guy tot zijn eigen scha en schande ervaren. Een wanhoopszet van Frederik blijkt verrassend sterk en hij staat plots overduidelijk gewonnen. Het was balen voor onze Guy... Ook Peter Degrieck leek een baaldag te hebben, in de confrontatie met zedenmeester Dirk Vandamme gaf hij pardoes een paard weg zonder enige vorm van compensatie. Dirk aanvaardde het geschenk gretig, maar hij vergat om het af te maken. Zijn extra paard huppelde dartel het ganse bord over, maar deed eigenlijk weinig. Peter slaagde er in om een gepromoveerde pion te ruilen voor een toren en kwam in het voordeel. Het eindspel zag er nog gelijk uit, maar Dirk deed zijn uiterste best om er een zootje van te maken. Peter door het oog van de naald, volgende week staat de topper met Stijn Herreman geprogrammeerd en dat gaat een stuk beter moeten. Onderaan stond een zespuntenmatch op het menu met Mario Verbanck en Geert Delarue. Eerstgenoemde was duidelijk goed voorbereid en hij walste over Geert. Als ik het allemaal goed heb gevolgd was Mario een stuk voorgekomen in de opening, had hij een mooie stelling met een sterk paard en werd de partij beslist met een röntgenaanval van Supermario waarop Geert direct opgaf wegens verder materiaalverlies.


Gino Decaestecker speelde een vluggertje met Ivar Despierre. Gino weet al hoe hij moet starten en aanvallen, maar hij vergeet soms dat zijn tegenstander ook meespeelt en aanvalt. De mataanval die Ivan in elkaar knutselde met toren en dame kwam dan ook als een complete verrassing voor Gino. Lowiek Blomme heeft al enkele schaakjaartjes meer op zijn teller staan. In zijn wedstrijd met Francis De Bels maakte hij zijn tegenstander af met twee paardvorken, ééntje leverde hem een dame op en de andere een toren. Ruim voldoende voor de drie punten. Eddy Veraverbeke en Lisa-Marie Blomme speelden een vreemde partij. Lisa-Marie snoepte eerst de dame van Eddy, maar verloor dan volledig haar focus. Eddy kwam met een alles overweldigende aanval, maar hij zette foutief schaak met zijn toren. Lisa-Marie zag het helaas niet en Eddy won alsnog de partij...


Speeldag 6 :  14 November 2021


De clash tussen bestuursleden Dirk Vandamme en Gino Casteleyn eindigde op een zege voor die laatste. Dirk wilde wel maar hij kon niet (?) zijn drieste openingsaanval leverde hem niets op en kostte hem zelfs een pion. Nog was de moordlust niet verdwenen uit de ogen van de zedenmeester, hij vernielde de koningsstelling van de arme Gino en schoot er nog twee pionnen bij in. Gino Casteleyn behield zijn kalmte en met drie pionnen in de plus was het een kwestie van tijd voor het volledige punt binnen was. Guy Agten en Geert Delarue hielden het na een gelijkopgaande partij op remise toen de stelling compleet was dichtgeschoven. Het zag er al een tijdje gelijkspel uit, maar Guy bleef doorspelen omdat hij dacht dat Geert wel zou missen, maar niet die zondag dus... Koen Blomme en Frederik Taelman gaven elkaar partij op dezelfde rustige zondagvoormiddag. Rustig was het spel daarentegen niet, Frederik infiltreerde diep in de stelling van Koen met een pion en die leek niet tegen te houden. Onze Torhoutenaar wist zichzelf geen raad met die snode soldaat en hij moest uiteindelijk in het zand bijten. Peter Degrieck en Ivan Masschelein begonnen op het gemakske tot Peter een pion in het vizier kreeg, de druk werd opgevoerd en Ivan kon het nog juist verdedigen. Peter verlegde dan maar naar de andere vleugel en hier plooide zijn rivaal. Eerst verloor hij een pion en na een kleine misrekening was ook het paard gaan lopen. De match werd afgesloten met een mooi stikmat.


De topper in tweede tussen Luc Deblauwe en Dré Willaert eindigde op een puntendeling. Er werd veel geruild en dichtgeschoven en zo werd het moeilijker en moeilijker om de volle buit te pakken. Gino Decaestecker verloor wel zijn partij maar het was een hemelsbreed verschil met vorige week. Hij was goed ontwikkeld, ging enthousiast zelf in de aanval, maar vergat zijn tegenstander en zag zo het mat met paard en dame van Roger Baert niet. Elena Taelman deed haar stinkende best tegen Eddy Veraverbeke en dat loonde aanvankelijk, toen ze twee pionnen snoepte in de beginfase. Eddy zweette dikke parels maar kwam terug in de wedstrijd en kon uiteindelijk Elena verrassen met een mat van paard en dame.


Speeldag 5 :  7 November 2021


Gewapend met mondmasker en Covid Safe Ticket betraden de Kortemarkse schakers het lokaal voor de eerste inhaaldag van het seizoen met toch wel enkele verrassende resultaten. Zo verslikte Ivo Van Dael zich in Guy Agten. Guy was in battledress aan het bord verschenen met een outfit van Rammstein. Na een gelijkopgaande partij had dat blijkbaar succes want Ivo misrekende zich danig in het eindspel. Hij won wel een stuk met een vork, maar een pionnetje van Guy was aan de haal gegaan en promoveerde tot een mooie dame. Ivo bezweek voor haar charmes en weg was het punt. Rode lantaren Dirk Vandamme zorgde voor nog een opmerkelijk resultaat door Frederik Taelman zijn tweede nederlaag van het seizoen te bezorgen. Het was zoals wel meer gebeurt in Kortemark, een gelijkopgaande partij... Frederik viel aan op de damevleugel en Dirk infiltreerde op de koningsvleugel. Laatstgenoemde was iets sneller en met behulp van een paard dat overal over huppelde kon hij de voor hem broodnodige punten binnen rijven.


Ook in tweede klasse gebeurden er vreemde dingen. De gedoodverfde titelfavoriet Kris Vanbecelaere was naar eigen zeggen niet bij de pinken. Rivaal Francis De Bels zorgde voor een knap resultaat door na dameruil, later in de partij een nieuwe dame te halen en zijn overbuur mat te zetten. Kris was not amused... Anja D'Hooghe en Eddy Veraverbeke hielden elkaar lang in evenwicht, het eindspel zag er complex uit met torens en dames, maar den Eddy had onderweg ergens een toren gesnoept en kon hiermee uiteindelijk de volle buit binnenhalen. Dré Willaert liet tegenstandster Elena Taelman in de beginfase in een valletje lopen en blijft zo aan kop in tweede klasse. Broer Jonas Taelman was succesvoller. Roger Baert weerde zich kranig tot in de eindfase, waar hij spijtig genoeg een toren verloor.


Speeldag 5 :  31 Oktober 2021


De ongeslagen leider Stijn Herreman bewees nog maar eens dat het geen toeval was dat hij het klassement aanvoert. Guy Agten werd koud gepakt in 16 zetten, een mooie matstelling met loper en dame. Eerste achtervolger Peter Degrieck mocht het opnemen tegen oud-kampioen Didier Wydooghe. Er werden al snel enkele stukken geruild en de stelling verzandde in een moeilijk in te nemen vesting, waar beiden wat schrik hadden om de boel te forceren. Na een korte partij werd dan ook de vredespijp gerookt of was het de kelen gesmeerd? Gino Casteleyn, de schaduwfavoriet voor de titel, kwam al snel een pion voor in de opening. Een verplichte dameruil met rivaal Ivan Masschelein bezorgde die laatste een dubbele pion, die moeilijk te verdedigen was. Toen Gino ook die veroverde, kon hij freewheelen naar het volle punt. Ivo Van Dael offerde een pion in de opening voor initiatief. Koen Blomme moest vanaf het prille begin dan ook vol aan de bak en hij verloor zijn rokade. Een nadeel waar Ivo ten volle kon van profiteren, met al bij al nog een makkelijke zege voor de reus van Kortemark.


Bij Eddy Veraverbeke en Luc Deblauwe werd het ene na het andere stuk geruild tot beide kemphanen elk nog een toren hadden en een resem pionnen. Luc lijkt de zege voor het grijpen te hebben met twee soldaatjes extra, maar hij maakt het nog spannend door beide te verliezen. Uiteindelijk is het nog Eddy die de laatste fout maakt door zijn toren te blunderen. Een toch wel vreemde partij! Ook bij Lisa-Marie Blomme en Ivar Despierre ging het er enigszins vreemd aan toe: Lisa-Marie kon al snel een toren pikken van Ivar en toen ze hem even later nog verraste met een paardvork op dame en koning, gaf niemand nog een stuiver voor het leven van Ivar. De zenuwen sloegen echter toe bij de Torhoutse meid en ze blunderde twee stukken. Gelukkig voor haar schoot ze net op tijd wakker en kon ze Ivar tegen het canvas dwingen met een mat met dame en pion. Anja D'Hooghe kon Dré Willaert verrassen in de opening met een ingestudeerd nummertje van een zekere Didier. Dré liep er met beide ogen in, maar hij overleefde toch door zijn ervaring en zo blijft hij bovenaan in de tussenstand.


Speeldag 4 :  24 Oktober 2021


Zondag was wellicht één van de mooiste dagen uit de schaakcarrière van Mario Verbanck, hij behaalde namelijk zijn eerste zege van het nog prille seizoen en dat tegen Ivan Masschelein. Het was nochtans niet goed begonnen voor de sympathieke Kortemarkenaar na pionverlies in de opening. Ivan werd dan wat gulzig en nam een tweede pion, dat had hij beter niet gedaan want zijn dame kon geen kant meer uit. Mario bleef kalm en speelde het knap uit. De rest van de dag en waarschijnlijk ook de ganse week konden niet meer stuk voor Supermario... Frederik Taelman dacht dat hij het licht had gezien tegen Stijn Herreman en offerde zijn paard voor initiatief, maar hij had zich een heel klein beetje misrekend, de snode aanval leverde niets op. Het ging lange tijd gelijk op en het zag er heel complex uit, maar het was uiteindelijk Stijn die met een aftrekschaak de volle buit binnenhaalde. Geert Delarue en Koen Blomme schaakten een partij op het scherpst van de snee. Geert had in de beginfase een pionnetje gepikt en later in de partij was Koen met een toren van zijn rivaal gaan lopen. Na heel wat geschuif slaagde die laatste er tenslotte in om mat te geven en dat was de eerste hoofdvogel die Koen dit jaar kon afschieten. Dan was er nog de topper tussen Peter Degrieck en Ivo Van Dael, die er eigenlijk geen was, want Ivo liet na vier zetten zijn paard in staan en dat cadeau nam Peter gretig aan. Ivo probeerde er nog het beste van te maken met een wanhoopsaanval, maar dat haalde niets uit en Peter kon vieren...


Jonas Taelman speelde een kort aanvalspartijtje tegen Gino Decaestecker die hij mat kon zetten met een batterij van de dame en de loper. De broeder- en zusterstrijd tussen Lowiek en Lisa-Marie Blomme eindigde op een overwinning voor Lowiek, niet omdat hij zoveel beter was maar simpelweg omdat hij net een zet vroeger kon mat geven. Francis De Bels begon na een ongetwijfeld stevig ontbijt, vol goede moed aan zijn match tegen Luc Deblauwe. Hij greep zijn tegenstander vanaf het begin bij de keel en die had het moeilijk om zijn stukken te ontwikkelen, toen hij daar uiteindelijk in slaagde, keerden de kansen snel. Luc nam de aanval over en kon de dame van Francis aan zijn harem toevoegen. Zonder madam gaf die laatste dan ook snel op...


Speeldag 3 :  17 Oktober 2021


Geert Delarue trok van meet af aan ten aanval tegen Stijn Herreman. Een loperoffer voor twee pionnen trok de koningsstelling van Stijn aan flarden. Het ging dan een tijdje gelijk op tot Geert een niet geheel correcte koningszet speelde, waardoor Stijn tegenkansen kreeg en het laken naar zich toe kon trekken. Ook Mario Verbanck was op het oorlogspad, Didier Wydooghe prikte echter tegen en kon een kwaliteit winnen. In de finale slaagde Didier er in om zijn twee torens op de voorlaatste rij te posteren met een niet te weerleggen matdreiging, waarop Mario het welletjes vond en opgaf. De topper tussen Gino Casteleyn en Ivo Van Dael, twee kandidaten voor de titel, ontgoochelde wat. Wellicht waren beiden bang voor elkaar, want algauw werd de vredespijp gerookt in een stelling waar Ivo toch het voordeel en de bijhorende winstkansen had. Guy Agten leek over Ivan Masschelein heen te lopen, na de openingsfase stond hij twee pionnen voor. Helaas pindakaas Guy speelde het vervolg een pak slechter en Ivan ging erop en erover met een makkelijk eindspel tot gevolg waar Guy Agten kansloos was. Peter Degrieck nam van meet af aan het initiatief tegen Koen Blomme, hij kon diens koningsstelling opentrekken, maar Koen gaf zich niet zomaar gewonnen en verdedigde kranig. Toen hij in het middenspel in een penning liep en een kwaliteit moest geven, kraakte zijn stelling. Later volgde nog een aftrekschaak wat hem een volle toren kostte. Enkele zetten later werd hij netjes mat gezet...


Lisa-Marie boekte haar eerste zege van het seizoen, de lessen die ze volgt bij de bevriende schaakclub De Torrewachters werpen al hun vruchten af. Lisa-Marie stond algauw enkele stukken voor, maar miste duidelijk nog wat ervaring en een plan om de partij snel te beslissen, maar dat komt wel. Anja D'Hooghe nog in de winning mood na de vorige speeldag trok enthousiast met haar paarden langs de flanken de stelling van Francis De Bels binnen. Francis een in het milieu gekende liefhebber van paardenvlees, werkte de beestjes vliegensvlug naar binnen en Anja keek tegen een niet op te halen achterstand aan. Lowiek Blomme was niet bang van de ongeslagen leider Kris Vanbecelaere en trok onversaagd in de aanval. De partij ging lange tijd gelijk op tot een penning hem zijn paard en later ook zijn kop kostte. Het familieonderonsje tussen Dré Willaert en Roger Baert eindigde na een dameblunder van Roger op een logische overwinning voor Dré. Tenslotte was er nog de match tussen Ivar Despierre en Luc Deblauwe welke zegevierend werd afgesloten door die laatste. Het moet kort en hevig zijn geweest, want beiden waren verdwenen voor ondergetekende zijn notitieboekje voor het verslag kon boven halen...


Speeldag 2 :  10 Oktober 2021


Mario Verbanck had een stevige aanval tegen Ivo Van Dael, helaas pindakaas ruilde hij verkeerd af en verloor een stuk, toen hij in het eindspel een tweede stuk zag verdampen gaf hij moegestreden op. De match tussen Dirk Vandamme en Geert Delarue eindigde op remise en daar was geen speld tussen te krijgen. Beide spelers hadden nog 7 pionnen in de finale + voor Dirk een loper en Geert een paard. Alles was mooi gedekt en zoals hierboven al gezegd was er geen doorkomen aan. Tussen Gino Casteleyn en Peter Degrieck kon het alle kanten uit, Gino speelde rare zetten in de openingsfase, maar hier kon Peter geen voordeel uit halen. Het was integendeel Gino die het laken naar zich toe trok, beter in de match kwam, maar dan verzuimde om het af te maken. Het werd een gelijkspel waar Peter best tevreden mee kon zijn. Frederik Taelman ging nog maar eens met de zege lopen, dit keer was Ivan Masschelein het slachtoffer. Ivan kwam een pion achter in de opening en dat kostte hem wellicht de partij. In het finale toreneindspel speelde Frederik ook nog eens veel actiever en hij werd tenslotte beloond. Samen met Stijn komt hij nu ongeslagen aan de leiding. Stijn Herreman had zijn handen nochtans meer dan vol met Koen Blomme, die pas na een lange wedstrijd plooide en zich liet mat zetten met toren en dame. Boezemvrienden Guy Agten en Didier Wydooghe speelden de langste partij in eerste klasse. Het werd een Orang Oetan waarin Guy aanvankelijk aan de winnende hand was, een truukje van Didier halfweg deed de kansen keren en het eindspel met drie pionnen extra voor laatstgenoemde leek makkelijk gewonnen. Was het de stress? Didier slaagde er immers nog in om het te verknoeien. Aiaiai dat kan alleen maar beter worden...


Vriendin Anja D'Hooghe deed het in tweede klasse een pak beter, zij boekte namelijk haar eerste zege in haar nog prille schaakcarrière. Pineut van dienst was Ivar, die na een stevige aanval van Anja mat werd gezet met de loper. Lisa-Marie en Gino Decaestecker kregen schaakles van respectievelijk Kris Vanbecelaere en Brecht Haneca. Het waren korte partijtjes waar beiden hopelijk iets aan gehad hebben? Intussen waren ook Elena Taelman en Francis De Bels klaar met hun partij, Elena verloor maar hoe of wat, beiden waren verdwenen voor ik het in de smiezen had. Roger Baert en Eddy Veraverbeke speelden een leuke pot schaak. Lange tijd gelijkopgaand tot een dame-aanval van Eddy doorsloeg en de helft van het bord wegveegde. Roger stond erbij en keek ernaar, zijn tegenspel kwam te laat op gang en weg waren de puntjes. Kleinzoon Dré Willaert had het niet onder de markt tegen Jonas Taelman, die onvoorspelbaar blijft. Jonas was een kwaliteit voorgekomen (paard versus pion) maar leek geen zin te hebben om het af te maken. Remise was hier de verrassende uitslag. Lowiek Blomme en Luc Deblauwe gaven elkaar geen duimbreed toe, het was een intense lange partij waarin geruild werd tot beiden nog hun koning over hadden en dat beste mensen is nog altijd remise...


Speeldag 1 :  3 Oktober 2021


Eindelijk zitten we terug achter het bord en laten we hopen dat er dit keer geen kink in de kabel komt. Tof was het om te zien dat zowat iedereen terug op post was en dat er zelfs enkele oude bekenden terug opdoken, samen met nog een lading nieuwelingen zorgt de kersverse spelersgroep voor een leuke mix, die ongetwijfeld voor boeiende partijen gaat zorgen. Namens het bestuur zeggen we iedereen dan ook welkom en veel schaakplezier!


In eerste klasse was Gino Casteleyn meteen op de afspraak. Hij kon een pion stelen van Koen Blomme in de opening en kwam beter te staan. Koen vocht terug met een loperoffer en probeerde mat achter de paaltjes, maar er zat een fatale fout in zijn combinatie en weg was het punt.

De partij tussen Geert Delarue en Ivan Masschelein kende een wisselend verloop en eindigde met een eindspel waar Geert een kwaliteit gewonnen had en Ivan twee pionnen meer. Dit moeilijke eindspel werd besloten met een puntendeling. Dirk Vandamme en Stijn Herreman gaven elkaar geen duimbreed toe tot Dirk een toren blunderde en de stukken terug in de doos konden. Frederik Taelman mocht oud-kampioen Didier Wydooghe in de ogen kijken. Hij liet zich niet intimideren en kon een pion snoepen in de opening. In de finale met elk een loper en toren + pionnen kon Frederik nog een pion stelen, Didier kreeg het nu pas echt warm en vergat zijn klok.

Peter Degrieck had zijn handen meer dan vol met Mario Verbanck. De match ging goed op en neer, maar op de beslissende momenten liet Mario het wat afweten en zo kon Peter de volle buit alsnog binnenhalen.


In tweede klasse kreeg Elena Taelman schaakles van Ivar Despierre die goed op dreef was en de jongedame snel kon verrassen. Broer Jonas was nog niet volledig wakker in zijn wedstrijd tegen Eddy Veraverbeke. Hij was nochtans goed begonnen en beukte op de stelling van Eddy, domweg zag hij dan niet dat Eddy mat kon geven met dame en paard. Aiaiai weg was het punt. Nieuwkomer Gino Decaestecker had de brute pech om tegen Kris Vanbecelaere te moeten uitkomen, die we gerust tot de titelkandidaten in tweede mogen rekenen. Hij werd van het kastje naar de muur gespeeld, maar dat kan de komende weken alleen maar beter worden.

Nog een verse speler, Luc Deblauwe, mistte zijn start niet met een zege tegen Lisa-Marie na een torenblunder van die laatste. Ook Anja D'Hooghe is nieuw en in haar allereerste schaakpartij verraste ze bijna Lowiek door zijn dame te slaan, die laatste schoot net op tijd wakker en haalde het uiteindelijk op ervaring.

Francis De Bels en Roger Baert speelden een vreemde wedstrijd, Roger gaf eerst zijn dame weg, Francis beloonde vervolgens Roger hiervoor met zijn toren. Die laatste vond het nu welletjes en trok in de aanval, de eindstelling was hopeloos verloren voor Francis, maar hij kon toch nog wegkomen met remise want hij ontsnapte met pat! Dré Willaert en Brecht Haneca speelden de langste partij van deze speeldag. Het was een hard en spannend gevecht waar Brecht zich in de luren liet leggen door een lopervork en zo een kwaliteit verloor. Het bleef kampen tot in de finale waar Dré dat kleine voordeel kon omzetten in winst. Volgende week zijn we terug op post!


Info Sim


Degrave Robbert, een vijftienjarig jeugdtalent van de Roeselaarse schaakclub De Torrewachters was dit keer de simultaangever. Dertien spelers durfden het aan om deze jonge snaak in de ogen te kijken. Robbert raasde over de borden en om een uur of elf was het eindverdict gekend: 11,5/13 (!) en dat verdient een dikke proficiat! Robbert haalde het van Peter, Dirk, Gino D., Dré, Roger, Eddy, Gino C., Mario, Luc, Brecht en Guy. Hij deelde de punten met Didier en verloor slechts één partij en dat tegen Stijn. Langs deze weg willen we dan ook onze simultaangever bedanken voor de fijne schaakvoormiddag. Binnenkort plaats ik nog enkele foto's van het gebeuren op de site.


Vanaf zondag wordt het weer serieus met de start van de nieuwe competitie. De kalender van eerste vind je alvast hier:  Speelkalender 1ste.pdf  en die van tweede vind je hier:  Speelkalender 2de.pdf


Info Start 2021


Schaakclub Toren '75 vliegt er terug in op 26 september 2021 met een simultaan (één tegen allen). De simultaan zal gegeven worden door Robbert De Grave een jeugdtalent van de Roeselaarse schaakclub de Torrewachters. Wie Robbert het vuur aan de schenen wil leggen die zorgt alvast dat hij of zij om 9.00 uur aanwezig is in het lokaal: 'Café Breughel', Handzamestraat 67 te Kortemark (tegenover het Maria-Margaretha Instituut).

Hier kun je ook inschrijven voor de nieuwe competitie. Het inschrijvingsgeld bedraagt ook dit jaar 12 Euro. Iets uitgebreidere info vind je terug op de uitnodiging die naar onze leden werd verstuurd: Start 2021


Geïnteresseerden in de schaaksport mogen gerust eens binnenwippen in de schaakclub om kennis te maken.


Wie nog vragen heeft of meer info wil kan ook een email sturen via: Contact