Schaakprobleem

Laatste ClubnieuwsStart nieuw seizoen met simultaan

op zondag 26 september 2021.


Start nieuwe competitie

op zondag 3 oktober 2021.


De audiovisuele quiz van de schaakclub voorzien voor eind november, gaat dit jaar wegens omstandigheden NIET door. Volgend jaar zijn we terug van de partij.


Speeldag
Speeldag 2 :  10 Oktober 2021


Mario Verbanck had een stevige aanval tegen Ivo Van Dael, helaas pindakaas ruilde hij verkeerd af en verloor een stuk, toen hij in het eindspel een tweede stuk zag verdampen gaf hij moegestreden op. De match tussen Dirk Vandamme en Geert Delarue eindigde op remise en daar was geen speld tussen te krijgen. Beide spelers hadden nog 7 pionnen in de finale + voor Dirk een loper en Geert een paard. Alles was mooi gedekt en zoals hierboven al gezegd was er geen doorkomen aan. Tussen Gino Casteleyn en Peter Degrieck kon het alle kanten uit, Gino speelde rare zetten in de openingsfase, maar hier kon Peter geen voordeel uit halen. Het was integendeel Gino die het laken naar zich toe trok, beter in de match kwam, maar dan verzuimde om het af te maken. Het werd een gelijkspel waar Peter best tevreden mee kon zijn. Frederik Taelman ging nog maar eens met de zege lopen, dit keer was Ivan Masschelein het slachtoffer. Ivan kwam een pion achter in de opening en dat kostte hem wellicht de partij. In het finale toreneindspel speelde Frederik ook nog eens veel actiever en hij werd tenslotte beloond. Samen met Stijn komt hij nu ongeslagen aan de leiding. Stijn Herreman had zijn handen nochtans meer dan vol met Koen Blomme, die pas na een lange wedstrijd plooide en zich liet mat zetten met toren en dame. Boezemvrienden Guy Agten en Didier Wydooghe speelden de langste partij in eerste klasse. Het werd een Orang Oetan waarin Guy aanvankelijk aan de winnende hand was, een truukje van Didier halfweg deed de kansen keren en het eindspel met drie pionnen extra voor laatstgenoemde leek makkelijk gewonnen. Was het de stress? Didier slaagde er immers nog in om het te verknoeien. Aiaiai dat kan alleen maar beter worden...


Vriendin Anja D'Hooghe deed het in tweede klasse een pak beter, zij boekte namelijk haar eerste zege in haar nog prille schaakcarrière. Pineut van dienst was Ivar, die na een stevige aanval van Anja mat werd gezet met de loper. Lisa Marie en Gino Decaestecker kregen schaakles van respectievelijk Kris Vanbecelaere en Brecht Haneca. Het waren korte partijtjes waar beiden hopelijk iets aan gehad hebben? Intussen waren ook Elena Taelman en Francis De Bels klaar met hun partij, Elena verloor maar hoe of wat, beiden waren verdwenen voor ik het in de smiezen had. Roger Baert en Eddy Veraverbeke speelden een leuke pot schaak. Lange tijd gelijkopgaand tot een dame-aanval van Eddy doorsloeg en de helft van het bord wegveegde. Roger stond erbij en keek ernaar, zijn tegenspel kwam te laat op gang en weg waren de puntjes. Kleinzoon Dré Willaert had het niet onder de markt tegen Jonas Taelman, die onvoorspelbaar blijft. Jonas was een kwaliteit voorgekomen (paard versus pion) maar leek geen zin te hebben om het af te maken. Remise was hier de verrassende uitslag. Lowiek Blomme en Luc Deblauwe gaven elkaar geen duimbreed toe, het was een intense lange partij waarin geruild werd tot beiden nog hun koning over hadden en dat beste mensen is nog altijd remise...


Speeldag 1 :  3 Oktober 2021


Eindelijk zitten we terug achter het bord en laten we hopen dat er dit keer geen kink in de kabel komt. Tof was het om te zien dat zowat iedereen terug op post was en dat er zelfs enkele oude bekenden terug opdoken, samen met nog een lading nieuwelingen zorgt de kersverse spelersgroep voor een leuke mix, die ongetwijfeld voor boeiende partijen gaat zorgen. Namens het bestuur zeggen we iedereen dan ook welkom en veel schaakplezier!


In eerste klasse was Gino Casteleyn meteen op de afspraak. Hij kon een pion stelen van Koen Blomme in de opening en kwam beter te staan. Koen vocht terug met een loperoffer en probeerde mat achter de paaltjes, maar er zat een fatale fout in zijn combinatie en weg was het punt.

De partij tussen Geert Delarue en Ivan Masschelein kende een wisselend verloop en eindigde met een eindspel waar Geert een kwaliteit gewonnen had en Ivan twee pionnen meer. Dit moeilijke eindspel werd besloten met een puntendeling. Dirk Vandamme en Stijn Herreman gaven elkaar geen duimbreed toe tot Dirk een toren blunderde en de stukken terug in de doos konden. Frederik Taelman mocht oud-kampioen Didier Wydooghe in de ogen kijken. Hij liet zich niet intimideren en kon een pion snoepen in de opening. In de finale met elk een loper en toren + pionnen kon Frederik nog een pion stelen, Didier kreeg het nu pas echt warm en vergat zijn klok.

Peter Degrieck had zijn handen meer dan vol met Mario Verbanck. De match ging goed op en neer, maar op de beslissende momenten liet Mario het wat afweten en zo kon Peter de volle buit alsnog binnenhalen.


In tweede klasse kreeg Elena Taelman schaakles van Ivar Despierre die goed op dreef was en de jongedame snel kon verrassen. Broer Jonas was nog niet volledig wakker in zijn wedstrijd tegen Eddy Veraverbeke. Hij was nochtans goed begonnen en beukte op de stelling van Eddy, domweg zag hij dan niet dat Eddy mat kon geven met dame en paard. Aiaiai weg was het punt. Nieuwkomer Gino Decaestecker had de brute pech om tegen Kris Vanbecelaere te moeten uitkomen, die we gerust tot de titelkandidaten in tweede mogen rekenen. Hij werd van het kastje naar de muur gespeeld, maar dat kan de komende weken alleen maar beter worden.

Nog een verse speler, Luc Deblauwe, mistte zijn start niet met een zege tegen Lisa Marie na een torenblunder van die laatste. Ook Anja D'Hooghe is nieuw en in haar allereerste schaakpartij verraste ze bijna Lowiek door zijn dame te slaan, die laatste schoot net op tijd wakker en haalde het uiteindelijk op ervaring.

Francis De Bels en Roger Baert speelden een vreemde wedstrijd, Roger gaf eerst zijn dame weg, Francis beloonde vervolgens Roger hiervoor met zijn toren. Die laatste vond het nu welletjes en trok in de aanval, de eindstelling was hopeloos verloren voor Francis, maar hij kon toch nog wegkomen met remise want hij ontsnapte met pat! Dré Willaert en Brecht Haneca speelden de langste partij van deze speeldag. Het was een hard en spannend gevecht waar Brecht zich in de luren liet leggen door een lopervork en zo een kwaliteit verloor. Het bleef kampen tot in de finale waar Dré dat kleine voordeel kon omzetten in winst. Volgende week zijn we terug op post!


Info Sim


Degrave Robbert, een vijftienjarig jeugdtalent van de Roeselaarse schaakclub De Torrewachters was dit keer de simultaangever. Dertien spelers durfden het aan om deze jonge snaak in de ogen te kijken. Robbert raasde over de borden en om een uur of elf was het eindverdict gekend: 11,5/13 (!) en dat verdient een dikke proficiat! Robbert haalde het van Peter, Dirk, Gino D., Dré, Roger, Eddy, Gino C., Mario, Luc, Brecht en Guy. Hij deelde de punten met Didier en verloor slechts één partij en dat tegen Stijn. Langs deze weg willen we dan ook onze simultaangever bedanken voor de fijne schaakvoormiddag. Binnenkort plaats ik nog enkele foto's van het gebeuren op de site.


Vanaf zondag wordt het weer serieus met de start van de nieuwe competitie. De kalender van eerste vind je alvast hier:  Speelkalender 1ste.pdf  en die van tweede vind je hier:  Speelkalender 2de.pdf


Info Start 2021


Schaakclub Toren '75 vliegt er terug in op 26 september 2021 met een simultaan (één tegen allen). De simultaan zal gegeven worden door Robbert De Grave een jeugdtalent van de Roeselaarse schaakclub de Torrewachters. Wie Robbert het vuur aan de schenen wil leggen die zorgt alvast dat hij of zij om 9.00 uur aanwezig is in het lokaal: 'Café Breughel', Handzamestraat 67 te Kortemark (tegenover het Maria-Margaretha Instituut).

Hier kun je ook inschrijven voor de nieuwe competitie. Het inschrijvingsgeld bedraagt ook dit jaar 12 Euro. Iets uitgebreidere info vind je terug op de uitnodiging die naar onze leden werd verstuurd: Start 2021


Geïnteresseerden in de schaaksport mogen gerust eens binnenwippen in de schaakclub om kennis te maken.


Wie nog vragen heeft of meer info wil kan ook een email sturen via: Contact